Beli luk je prirodnoj medicini poznat od pamtiveka. U medicini se koristi otprilike u poslednjih pet hiljada godina. Radi se o biljci koja je u mnogo čemu ispred većine u svetu bilja. Svestran je i veoma efikasan. U kakvom god obliku da ga upotrebimo, beli luk ima samo jedan zadatak – da nas leči!

Beli luk – (Allium sativum) možemo koristiti presan, izmrvljen, konzerviran u sirćetu, ulju ili alkoholu, pa čak i u obliku tableta ili kapsula. On se od pamtiveka koristi za lečenje najrazličitijih bolesti. U srednjem veku je smatran jednim od najefikasnijih lekova koji su korišćeni kod širenja svakojakih infekcija. Tek u XIX veku je beli luk detaljno proučen i ispitan i njegovo antimikrobsko dejstvo po prvi put naučno opisano. Kada se radi o sprečavanju širenja infekcija i lečenju zagađenih rana, beli luk je obilno korišćen u oba svetska rata. Njime su bile opremljene bolnice u kojima su se lečili ranjeni vojnici. Od belog luka je ceđen sok, koji se potom mešao sa votkom. U tu mešavinu su zatim potapani zavoji kojima su zavijane rane vojnicima. Na ovaj način je, pored ostalog, smanjen i broj amputacija zbog gangrene.

Snižava hotesterol i uništava parazite

Kada se radi o vitaminima i mineralima, beli luk uopšte nije siromašan. On sadrži vitamine A i E, zatim vitamine iz grupe B (naročito B1, B2, B3, B5, B6 i folnu kiselinu), pa čak i manje količine vitamina C. Od minerala u njemu ćemo naći npr. kalcijum, magnezijum, gvožđe, kalijum, fosfor, cink, selen, pa čak i jod. Značajni sastojak je i allin koji se transformiše u allicin, jak prirodni antibiotik. Allicin ima veoma širok spektar delovanja na mikroorganizme – uništava kako viruse, tako i bakterije. Osim toga, sadrži i materije koje smanjuju količinu lošeg holesterola u krvi. Ovo su potvrdile i mnoge lekarske studije.

beli luk

Zahvaljujući svom unikatnom sastavu, beli luk sprečava preterano zgrušavanje krvi i štiti krardiovaskularni sistem. Razrađuje krv i rastvara krvne ugruške, čime štiti od tromboze. On čisti organizam od crevnih parazita, i uništava gljivice i plesni. Leči kožne tegobe, reguliše krvni pritisak i jača imuni sistem. Suzbija štetna dejstva slobodnih radikala i na taj način deluje i kao antioksidans.

Na osnovu najnovijih naučnih studija, beli luk je čak u stanju i da predupredi rak, pre svega rak želuca i prostate. A kada se radi o muškarcima, kod njih značajno jača potenciju. Beli luk bi čak mogao da napravi bum i u lečenju alergija. Japanski lekari su, naime, utvrdili, da beli luk deluje kao veoma efikasna materija koja u principu sprečava izbijanje alergija. A ako i izbiju, onda je u stanju da ih leči.

Jedite beli luk sakog dana

Pre svega u hladnijim mesecima godine bi trebalo pomnije da se posvetimo preventivi, a naš organizam će nam zahvaliti dobrim zdravljem. Jedno od prirodnih sredstava koje nam pomažu da stvorimo odbrambenu barijeru za bakterije i viruse jeste upravo beli luk. Ne treba ga konzumirati u enormnim količinama. Više je nego dovoljno, ukoliko svakog dana unesemo u organizam 1-2 manja čena belog luka, naravno, idealno je da bude presan. A još je bolje izgnječen ili dobro sažvakan, kako bi se aktivne materije iz njega mogle u potpunosti iskoristiti.

Ukoliko neki bacil pokuša da nas napadne, beli luk je pravi borac koji je u stanju da ga otera iz našeg organizma. U poređenju sa klasičnim antibioticima, beli luk ima tu prednost da deluje na veoma širok spektar bakterija. Industrijski proizvedeni lekovi uništavaju samo usku skalu mikroba, a beli luk je u stanju da se izbori i sa onim otpornim vrstama, kao što su stafilokoke ili salmonela. Pored toga, on uništava i viruse gripa i herpesa, što je nešto što nisu u stanju da postignu ne samo antibiotici, već maltene nijedan konvencionalno proizvedeni lek.

Ukoliko već patite od nekih tegoba, preporučljivo je da uzimate 1-2 čena barem 3 puta dnevno. Izuzetak su jedino deca. Do 3 godine starosti dece nije preporučljivo uvrstiti beli luk u njihovu ishranu, ali posle navršene treće godine života, poželjno je da se deci povremeno da beli luk. To može biti u obliku dodatka namazu na hleb, čorbi, jelu ili mesu. I osobe koje pate od osetljivog ili obolelog želuca, žuči ili sluzokože probavnog trakta bi trebalo da budu oprezne u konzumiranju belog luka, jer bi on mogao prilično da iritira varenje. Ukoliko patite od neke od navedenih tegoba, treba se obavezno posavetovati sa svojim lekarom ili sa nekim travarom ili, možda, u ishranu uvrstiti beli luk ali ne u presnom stanju.

Miris belog luka

Neprijatni zadah koji se oseća kod konzumiranja belog luka je glavni razlog zašto ga u svoj jelovnik ne uvršćujemo tako često. Za ovaj prirodni miris su krivi enzimi sumpora. Sa njima ne možemo ništa da učinimo, ali, srećom, postoje saveti, kako se resiti neprijatnog zadaha. Posle konzumiranja belog luka, treba popiti mleko ili jogurt, jer je mleko u stanju da neutrališe prodorni miris belog luka. Možete pokušati i da, posle unošenja belog luka, žvačete peršun. Naravno, u navedenim slučajevima se radi samo o kratkotrajnom efektu neutralizacije mirisa. Beli luk se može i termički obraditi, ali tim postupkom se gubi mnogo bitnih aktivnih materija, a to je šteta. Poslednja mogućnost su preparati iz apoteke ili prodavnica zdrave hrane -bilo da se radi o tinkturi ili tabletama.

Nutritivne vrednosti belog luka (na 100 g):

 • Energija: 623 kJ (149 kcal)
 • Saharidi: 33,06 g
 • Od čega šećera: 1 g
 • Belančevine: 6,39 g
 • Masti: 0,5 g
 • Celuloza: 24 g

Beli luk tačku po tačku:

 • Smanjuje nivo štetnog holesterola, reguliše njegove vrednosti do idealnih.
 • Blagovremeno deluje kod dijabetesa -potpomaže izlučivanje viška šećera iz krvi.
 • Blagotvorno deluje na kradiovaskularni sistem – ograničava taloženje kalcijuma i holesterola u krvnim sudovima i odlično brine za dobar protok krvi.
 • On je jedan od tkz. eliksira mladosti -deluje protiv starenja.
 • Podstiče funkcije jetre i lučenje žuči.
 • Efikasno deluje na parazite (pantljičare, gliste u crevima, dečje gliste…).
 • Uništava gljivice, plesni, bakterije i viruse.
 • Može sprečiti rak – sadrži materiju zvanu dijalisulfid koja uništava karcinogene i sprečava bujanje tumora.
 • Smanjuje krvni pritisak i reguliše ga do idealnih parametara.

Tinktura od belog luka

350 g očišćenog belog luka narendati na sitno rende (ili izgnječiti u presi za beli luk) i staviti u staklenu teglu, preliti sa 200 g čistog alkohola, dobro zatvoriti i skloniti da 10 dana stoji na tamnom i hladnom mestu. Potom tečnost procediti kroz gusto platno i sadržaj zajedno sa platnom dobro iscediti. Ostaviti da odleži 2-3 dana. Piti na kapi sa mlekom. Prvo po jednu kap tri puta dnevno, a narednih dana uvek dodavati po tri kapi. Koristiti u trajanju od 10 dana.

Sok od belog luka

Glavicu belog luka sitno iseckati i preliti po težini jednakom količinom alkohola. Ostaviti da stoji 8 dana, zatim profiltrirati i na jedan deo filtrata umešati 2 dela šećernog rastvora (2 kašike šećera na 1 l vode). Dobro promešati i zatvoriti u flašu. Uzimati 3 puta dnevno po 1 kafenu kašičicu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply