beli luk za kandidu

Već nam je svima poznato je da beli luk pravi mali čudotvorac kad su u pitanju lekovi iz prirode. Ali, jeste li znali da je beli luk fenomenalan u lečenju gljivičnih infekcija, posebno kandide?

Pre nego počnete odmahivati glavom, pročitajte zašto je beli luk odličan u lečenju kandide.

Kandida je gljivica koja živi u u ljudskom organizmu, a problem nastaje kad počne da se razvija. Ona se obično razvija na toplim i vlažnim mestima kao što su usta, creva, mehur i vaginalni otvor. Na razvoj kanidide može uticati svašta, od dijabetesa, uzimanja najobičnijih antibiotika pa do loše ishrane.

Mnogi lekovi koji se daju za izlečenje kandide imaju nebrojeno neželjenih efekata i zato vam mi preporučujemo da se okrenete prirodi i kandidu lečite belim lukom.

Beli luk ima veoma jaka antigljivična i antibakterijska svojstva, dok alkohol koji se nalazi u belom luku bukvalno uništava gljivice. Lekovima koje nam doktori propišu potrebno je i nekoliko dana da počnu delovati, dok beli luk deluje gotovo trenutno. Pored svežeg belog luka za lečenje kandide možete uzimati i beli luk u kapsulama.

Istraživanja su pokazala da je beli luk izuzetno dobar i efikasan protiv kandide i gljivica. Osim što ima jaka antigljivična svojstva, beli luk je odličan i za imunitet, snižava holesterol i nivo šećera u krvi.

Možete početi da uzimate suplemente belog luka kada završite sa čišćenjem organizma i počnete sa strogom ishranom kojom se uništava kandida. Najbolje je uzimati dva ili tri antimikotika odjednom kako se kandida ne bi prilagodila i postala otporna na njih, tako da možete koristiti beli luk sa još nekim namirnicama koje su dobre protiv kandidijaze.

Kako beli luk deluje protiv kandide ?

Mnoga naučna ispitivanja potvrđuju tezu da je beli luk odličan protiv gljivica. Ova istraživanja u uglavnom ispitivala dejstvo belog luka za kandidu i slične patogene gljivice. Na primer, u jednom istraživanju se navodi da „ekstrakt belog luka izuzetno dobro sprečava razvoj kandide“. U jednom drugom članku se navodi sledeće: Istraživanje je  jasno pokazalo da beli luk uništava kandidu, i sprečava kako njeno razmnožavanje, tako i njeno funkcionisanje“.

beli luk protiv kandide

Jedan od najvažnijih sastojaka belog luka je ajoen, jak antimikotik koji je dobar protiv raznih sojeva gljivica. Ajoen se stvara od komponente po imenu alicin, i enzima alinaze. Kada ove dve supstance dođu u kontakt (seckanjem, gnječenjem ili žvakanjem belog luka), nastaje jak antibakterijski agens alicin, koji se onda pretvara u vrstu ajoena. Iako je dokazano da ima jako dejstvo protiv gljivica, tačan mehanizam kako ajoen uništava gljivice nije poznat. Kao i druge slične supstance koje deluju protiv gljivica, naučnici smatraju da ovde ajoen prvenstveno uništava ćelijske zidove kod kandide.

Jedna od važnih stvari vezanih za beli luk je to što ga je jako lako ubaciti u ishranu. Svuda možete kupiti kapsule, gelove i ulja belog luka po pristupačnim cenama, a svež beli luk je ukusan začin. Beli luk možete koristiti i sa drugim antimikoticima, a da ne potrošite mnogo novca. Da biste postigli najbolje rezultate i sprečili da kandida postane otporna na ovaj tretman, najbolje je da istovremeno koristite više različitih namirnica koje uništavaju gljivice.

Kako da konzumirate beli luk?

Već je napomenuto da beli luk možete naći u različitom obliku, a možete ga kupiti i u marketima i u prodavnicama zdrave hrane. U prodavnicama ćete naći svež beli luk, pastu od belog luka, prah, pahuljice ili gnječeni beli luk. U prodavnicama zdrave hrane možete naći i tablete i ulje belog luka.

Svaki od ovih preparata sadrži različitu količinu aktivnih sastojaka, pa je zato važno da dobro pročitate deklaraciju. Evo koliko belog luka bi trebalo da uzimate svakog dana:

  • Svež beli luk: 2-4 grama na dan, najbolje izgnječen
  • Tablete: 600-900 mg dnevno. Važno je da tablete imaju 0,6-1,3 posto alicina
  • Ulje belog luka: 0,3-0,12 mililitara tri puta na dan.

Lečenje gljivične vaginalne infekcije belim lukom

Kad je u pitanju lečenje vaginalne infekcije belim lukom najvažnije je zapaziti simptome dok je infekcija još u ranom stadijumu. Prvi simptom vaginalne infekcije je svrab, zatim sledi peckanje, nakon toga beli zrnasti iscedak, a kad je infekcija uznapredovala vaginalne usne postaju otečene, crvene i bolne.

Čim primetite prve simptome kandide pristupite lečenju belim lukom.

Na tretman koji ćemo vam preporučiti ćete se možda zgroziti, ali verujte nam na reč više je nego efikasan.
Ovaj tretman je najbolje da radite noću, jer će vam se ukus belog luka osećati u ustima što je nekim ženama veoma neugodno tokom dana. Ako ste simptome uočili na vreme biće vam dovoljan samo jedan ovaj tretman da potpuno izlečite kandidu.Naime, radi se o tome, da uzmete čen belog luka,  očistite ga od ljuske i stavite ga u vaginalni otvor (kao vaginaletu) pre odlaska na spavanje. Da biste čen belog luka ujutro lakše izvadili kroz jedan kraj provucite konac uz pomoć igle i ostavite kraj konca da visi (kao kod tampona).

Dokaz da beli luk ubija gljivice jeste i to da ako ga umesite u testo u kome ima kvasca, sigurno se neće dići jer će beli luk da poništi delovanje kvasca.

Ko ne bi trebalo da uzima beli luk?

Iako je beli luk jedan od najboljih prirodnih lekova za kandidu, koncentrovani beli luk može imati interakciju sa nekim lekovima, tako da je najbolje potražiti savet stručnjaka. Beli luk deluje kao antikoalgulans, pa može biti vrlo koristan, ali i opasan za hemofiličare i ljude koji imaju neko oboljenje krvnih pločica, kao i za trudnice i ljude koji su nedavno imali neku operaciju ili treba da je imaju.

Neželjena dejstva belog luka su nervozan stomak, nadimanje, neprijatan zadah iz usta, neprijatan miris znoja i specifičan miris kože. Ovo važi za ljude koji jedu beli luk u velikim količinama. Ako ste često u kontaktu sa belim lukom, mogu vam se pojaviti i lezije na koži.

Druge, nešto ređe nuspojave, su glavobolja, iscrpljenost, gubitak apetita, bolovi u mišićima, vrtoglavica i alergije poput astmatične reakcije i kontaktnog dermatitisa (osipa).

Neki ljudi imaju umerene alergijske reakcije na koncentrovani beli luk. Kod drugih se mogu javiti nervozan želudac, neprijatan miris tela, neprijatan zadah iz usta, glavobolja, slab apetit i umor. Može se javiti i reakcija na koži u vidu osipa ili peckanja.