Infekcije oka javljaju se kada štetni mikroorganizmi – bakterije, gljivice i virusi – napadnu neki deo očne jabučice ili deo oko nje. To se dakle, odnosi na čistu prednju površinu oka, rožnjaču, i tanku vlažnu membranu koja ide preko spoljašnjeg dela oka i unutrašnjosti kapaka (konjuktiva).

Postoji nekoliko zajedničkih simptoma za sve očne infekcije- suzenje, crvenilo, natečeni kapci, bol, svrab, osećaj peska u oku, žuti iscedak ili krmelji oko oka.

Simptomi mogu varirati u intenzitetu od blagih do jakih, u zavisnosti od tipa infekcije.

Simptomi infekcije oka

 • crvene oči
 • bol
 • curenje iz oka
 • vodene oči
 • suve oči
 • osetljivost na svetlo
 • natekle oči
 • otok oko očiju
 • svrab
 • zamagljen vid

Kada god posumnjate na očnu infekciju, trebalo bi da posetite doktora i uradite pregled oka.

Ukoliko pokušavate sami da dijagnostikujete problem, možete odložiti pravilno lečenje i potencijalno ugroziti vid.

Ako nosite kontaktna sočiva, trebalo bi da nosite naočare za vid, dok vam oftamolog ne dijagnostikuje problem i započne lečenje infekcije.

infekcija oka bakterijska virusna

Postoji mnogo različitih tipova infekcija oka, i vaš doktor mora utvrditi od koje infekcije tačno bolujete, kako bi odredio pravi tretman i prepisao lekove, ukoliko je potrebno.

Oftamolog će možda morati da uzme mali uzorak iz bolnog dela oka, i odnese ga u laboratoriju da se uradi kultura, kako bi se odredio tačan tip infekcije oka, ukoliko je imate. Taj test pomoći će u pravilnijem lečenju, pogotovo ukoliko se prepisuju antibiotici. Odrediće se lekovi koji ciljano gađaju vrstu bakterija koje uzrokuju infekciju.

Infekcije oka kod dece i infekcije oka kod beba se moraju ozbiljno shvatiti iako često ne ostavljaju nikakve posledice.Sve dok postoji i minimalna šansa da vid kod dece ili beba bude ugrožen ne treba se igrati.Obavezno posetite lekara koji će ako je potrebno dati odgovarajuću terapiju.Infekcije oka kod dece su relativno česte jer deca diraju oči prljavim rukama a na taj način se prenose bakterije sa ruke na oči.Na kraju teksta saznajte zašto je majčino mleko odličan lek za infekciju oka kod beba i kako se koristi

Infekcije oka kod odraslih često prođu bez ozbiljnih posledica i terapije a u drugom delu teksta su i zanimljivi prirodni lekovi koji mogu olakšati tegobe.Takođe i kad su u pitanju infekcije oka kod odraslih ako se stanje ne poboljšava za nekoliko dana obavezno treba posetiti oftamologa.

Uzroci i tipovi infekcija oka

U primere virusnih, gljivičnih i bakterijskih infekcija oka spadaju:

 • Konjuktivitis – ovo je česta i vrlo zarazna infekcija oka koja se lako širi među decom koja zajedno idu u školicu, učionicu, i u sličnim okruženjima. Učitelji i vaspitačice su takođe pod većim rizikom od dobijanja konjuktivitisa, pošto rade na malom prostoru i u kontaktu sa decom. Konjuktivitis može imati virusnu ili bakterijsku podlogu. Može se javiti i kod beba (gonokokom i hlamidijski konjuktivitis) prilikom porođaja, ukoliko majka ima polno prenosivu bolest.
 • Druge virusne infekcije oka (virusni keratitis)- osim konjuktivitisa, druge virusne infekcije uključuju očni herpes, koji se javlja prilikom izlaganja virusu Herpes simplex.
 • Gljivični keratitis– ova vrsta infekcije dospela je u svetske vesti 2006. godine, nakon što je rastvor za sočiva koji nije povučen sa tržišta, povezan sa širenjem gljivičnog keratitisa među korisnicima kontaktnih sočiva. Gljivična infekcija oka nastala je iz gljivice Fusarium, koja se često nalazi u organskim jedinjenjima. Ova, i druge gljivice napadaju oko na brojne načine, na primer kroz probodnu ranu koju je izazvala grana drveta.
 • Zapaljenje rožnjače – osobe koje nose sočiva su pod rizikom i od parazita koji napadaju oko i uzrokuju ozbiljnu infekciju koja ugrožava oči. Zbog ovoga se nosioci sočiva moraju pridržavati određenih pravila i na primer, skinuti sočiva pre plivanja. Ukoliko nosite kontaktna sočiva dok plivate ili se opuštate u kadi, obavezno ih skinite i dezinfikujte odmah po izlasku iz vode. Zapravo, postoji veći rizik od gljivičnih i bakterijskih infekcija oka kod svih nosilaca sočiva, pa morate obratiti pažnju na pravilno čuvanje i nošenje. Vodite računa ne samo o nezi, nego i o tome kog datuma treba da zamenite stara sočiva novim, i smanjićete rizik od infekcije.
 • Trahom – infekcija oka koja je poznata pod imenom trahom, povezana je sa hlamidijom i u nekim, slabije razvijenim delovima sveta je toliko rasprostranjena, da je vodeći uzročnik slepila. Infekciju šire muve u nehigijenskim uslovima, i reinfekcija je čest problem. Trahom se obično javlja u unutrašnjem kapku, gde onda počinje da se javlja ožiljak. Ova rana onda povlači izvrtanje kapka, pa trepavice počinju da grebu oko i uništavaju nežno tkivo rožnjače, što na kraju dovodi do trajnog slepila. Dobra higijena i pristup lekovima poput masti i antibiotika su neophodni, kako bi se trahom iskontrolisao.
 • Endoftalmitis– kada očna infekcija stigne do unutrašnjosti oka, kao kod bakterijskog endoftalmitisa, bez hitnog lečenja antibioticima, može izazvati slepilo. Ovaj tip infekcije očiju javlja se kod povreda oka ili ređe, kod komplikacija prilikom neke očne operacije npr. katarakte. Svaki put kada očna jabučica pretrpi veću povredu, postoji šansa od 4 do 8% od endoftalmitisa. Plesan koja nađe put do unutrašnjosti oka takođe može izazvati endoftalmitis, mada retko. Većina takvih slučajeva nalazi se u tropskim regionima.

Postoji još tipova infekcija, kao što su:

 • Blefaritis: javlja se kada se uljne žlezde u podnožju trepavica začepe, pa se kapak inficira. Pacijent može osećati jak svrab i osećaj peckanja. Uz to, imate osećaj kao da vam je nešto u oku.
 • Orbitalni celulitis: ovo je bakterijska infekcija kod koje je zaraženo tkivo oko oka. Može biti opasna i voditi do dugotrajnih problema.
 • Hronično zapalenje suzne kesice: javlja se u suznom kanalu.

Koje su komplikacije infekcija oka

Infekcija oka se može javiti na unutrašnjim delovima donjeg i gornjeg kapka i napraviti čmičak ili ječmenac.

Kada infekcija dopre do suznih žlezda, javlja se upala oka. Infekcija može napraviti upalu i blokadu suznog kanala i izazvati hronično zapalenje suzne kesice.

Infekcija može biti glavni uzročnik čira na rožnjači, koji je sličan abscesu oka. Ukoliko se ne leči, čir na rožnjači može izazvati slepilo.

Ozbiljnije infekcije oka poput endoftalmitisa mogu prodreti u dublje, unutrašnje delove oka i uzrokovati ozbiljne probleme sa čulom vida.

Orbitalni celulitis, infekcija koja se javlja u i oko mekog tkiva kapaka, je izuzetno ozbiljno obolenje koje se može brzo raširiti ukoliko se ne leči.

Lečenje infekcije oka

Srećom, većina bakterijskih infekcija oka brzo prođe, pogotovo zahvaljujući brzim rešenjima poput kapi sa antibiotikom ili oblozima sa lekovitim mastima.

Većina čestih virusnih infekcija oka prođu same od sebe. Ukoliko su upale jake, koriste se antivirusne kapi za oči. Neke virusne infekcije oka zahtevaju pažljivo osmatranje i lečenje klapima za oči sa steroidima, kako bi se smanjila upala.

U zavisnosti od uzročnika infekcije oka, doktor vam može prepisati antibioike ili neke antivirusne lekove koji se oralno uzimaju. Ukoliko vam se simptomi infekcije oka promene ili pogoršaju, odmah idite kod oftamologa.

Kako sprečiti očne infekcije

Ukoliko ste blizu osobe koja ima crvene oči (konjuktivitis), izbegavajte kontakt sa očima, sve dok ne operete ruke. Smanjićete šansu da dobijete konjuktivitis tako što ćete voditi računa o higijeni i koristiti sredstva za dezinfekciju, pogotovo na javnim metsima poput škola i obdaništa.

Ako neko od vaših ukućana ima konjuktivitis ili neku drugu infekciju oka, održavajte im posteljinu i peškire čistim, i ne dozvolite im da ih dele sa nekim drugim u kući. Postarajte se da često peru ruke.

I generalno, naučite decu da izbegavaju diranje očiju pre nego što operu ruke.

Ukoliko nosite kontaktna sočiva, pratite uputstva za održavanje higijene i obavezno operite ruke pre nego što ih skinete ili stavite.

Uz to, morate znati da spavanje sa sočivima, čak i ako su silikonska, od hidrogela, bezbedna za celodnevno nošenje itd, povećava rizik od očnih infekcija.

Prirodni lekovi za očne infekcije

Infekcije oka su vrlo česte i mogu se javiti i kod dece i kod odraslih.Bakterije, virus, alergija ili drugi mikrobiološki bacili i mogu napasti jedno ili oba oka.

Oslabljen imunitet, povreda, operacija, izloženost štetnim hemikalijama, loša higijena i kontakt sa osobom koja ima neku infekciju oka, mogu izazvati različite očne bolesti.

Iako obična infekcija oka obično ne pravi trajni problem i retko je razlog za zabrinutost, može biti prilično neprijatna.

Ipak, važno je otići kod lekara kako biste se uverili da bolest nije ozbiljna i da ukoliko se ne leči, neće biti posledica poput oštečenja mrežnjače, kapilara ili optičkog živca u samom oku.

U međuvremenu, možete isprobati mnogo lakih, jeftinih i efektivnih prirodnih rešenja kako biste ublažili simptome i ubrzali oporavak.

Ovo su najbolji prirodni lekovi za infekcije oka

1.Topli oblog

Jedno od najefektnijih rešenja za konjuktivitis. Toplota iz obloga poboljšava cirkulaciju i ubrzava oporavak. Uz to, smanjuje bol i otok, i sprečava dalje širenje.

 • umočite čist peškir u vruću vodu i iscedite višak
 • naslonite topli, vlažni peškir na zatvoren kapak i zadržite 5 minuta
 • ponovite nekoliko puta
 • očistite masne ostatke ili isperutanu kožu koja se skupila na kapku, čistom krpicom
 • ponavljajte ovaj postupak nekoliko dana, dok ne počnete da se osećate bolje
 • ukoliko imate infekciju na oba oka, za svako oko koristite zaseban peškir.

2. Slani rastvor

Da biste se rešili očne infekcije, možete se poslužiti domaćim slanim rastvorom. On je dobar za iziritiranost, upalu i oči koje svrbe.

Pomaže u ispiranju krastica koje se stvaraju kod očiju i kontroliše infekciju, sprečavajući njeno širenje.

 • pomešajte 1 kašikicu soli sa šoljom vode
 • prokuvajte rastvor i ostavite da se skroz ohladi
 • dobro isperite oko pogođeno infekcijom
 • ponavljajte nekoliko puta na dan
 • ukoliko je moguće, koristite destilovanu vodu, jer ona iz slavine sadrži nečistoće i hemikalije

3. Srebrna voda

Koloidno srebro je dobro za smanjenje iritacije i svraba, koje uzrokuje virusna ili bakterijska infekcija oka. U njemu se nalaze sitne čestice srebra u vodi koja, kada se koristi kao kapi za oči privlači inficirane ćelije elektromagnetskim zračenjem. Inficirane ćelije se potom šalju u krvotok kako bi se eliminisale.

 • sipajte dve kapi koloidne vode u svako oko i trepnite par puta. Koristite dva puta dnevno dok infekcija ne nestane
 • ili, u apoteci možete kupiti mast sa koloidnim srebrom i mazati je oko očiju kako bi zaustavili svrab

4. Med

Med ima antibakterijska svojstva zahvaljujući kojima ubija štetne bakterije u očima, koje mogu izazvati infekciju.

Istraživanje iz 2006. godine, naglasilo je antibakterijski efekat koji med ima na očnu floru kod manjka suza i Meimbonsku bolest žlezda.

Za najbolje rezultate, koristite manuka med ili organski med.

 • dobro izmešajte jednake količine meda i destilovane vode. Koristeći se čistom vatom, nanesite smesu na oko. Ponavljajte 2-3 puta dnevno, dok simptomi ne nestanu
 • možete sipati kap meda direktno u oko. Prirodnom reakcijom- suzama, med će očistiti prljavštinu i sve viškove u oku. Koristite 2-3 puta na dan

5. Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat taninskom kiselinom koja drži infekcije na udaljenosti. Pruža olakšanje kod očiju koje svrbe, i umanjuje otok ispod oka. Uz to, sadrži mnogo hranljivih sastojaka i antioksidanata koji doprinose zdravlju oka.

 • na par sekundi, natopite dve kesice zelenog čaja u vrućoj vodi
 • izvadite kesice iz vode, iscedite višak i stavite i čaj i kesice u frižider da se ohlade
 • prvo, čajem operite oči
 • zatim, stavite hladne, vlažne kesice zelenog čaja na zatvorene oči 10-15 minuta
 • ponovite 3 puta dnevno, dok simptomi ne nestanu
 • osim zelenog čaja, možete koristiti i crni

6. Kamilica

Kamilica je poznata po antiupalnim i antimikrobskim svojstvima, zbog čega je neverovatno efektna za lečenje infekcija oka. Njena smirujuća priroda pomaže u smanjenju crvenila, iritacije i naduvenosti ispod oka.

  • sipajte kašikicu sušenih cvetova kamilice u ključalu, filtriranu vodu. Prekrijte i ostavite da se krčka 5 minuta. Procesite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Koristite ovaj rastvor za unutrašnji i spoljašnji deo oka. Ponavljajte na svakih par sati, ceo dan
  • možete staviti iskorišćene kesice kamilice u frižider. Stavite ih na zatvorene kapke 10 minuta kako bi smanjili otok. Ponavljajte nekoliko puta dnevno.

7. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je vrlo korisno pri lečenju infekcija oka. Mlečna kiselina iz nepasterizovanog jabukovog sirćeta ponaša se kao antimikrobski agent, i pomaže u lečenju bakterijske infekcije. Čak pomaže i kod uklanjanja bacila i viška iz očiju, i ubrzava oporavak.

   • pomešajte kašikicu sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta u čaši filtrirane vode
   • umočite vatu u ovaj rastvor
   • dobro operite deo oko inficiranog oka
   • ponavljajte na svakih par sati, nekoliko dana

8. Majčino mleko

Izuzetno rešenje za konjuktivitis, pogotovo kod beba.

Majčino mleko sadrži antitela, pogotovo imunoglobin E, koji sprečava bakterije koje izazivaju infekciju, da se zadržavaju na sluznoj površini oka. To znači da se bakterije ne razmnožavaju i ne rastu, te infekcija brže nestaje.

   • sipajte malo majčinog mleka u šolju
   • čistom pipetom, sipajte 2-3 kapi majčinog mleka u oko
   • ponavljajte po potrebi
   • majčino mleko je dobro i za ušne infekcije kod beba

Saveti za prirodno lečenje infekcije oka:

  • nekoliko puta na dan, poprskajte oči hladnom vodom
  • kupite kapi za oči u apoteci i koristite ih za ublažavanje simptoma infekcije
  • ispirajte oči ružinom vodicom, barem dva puta dnevno. Možete je koristiti i kao kapi za oči kako biste ublažili svrab
  • razblažite malo bebi-šampona u šolji vode kako bi očistili višak koji se stvara u i oko očiju
  • dok imate infekciju, nemojte nositi kontaktna sočiva nekoliko dana
  • ne dirajte inficirane oči pre nego što operete ruke
  • nemojte deliti peškire ili posteljinu sa nekim, kako se infekcija ne bi širila
  • nemojte nositi šminku za oči i nemojte deliti aplikatore dok imate infekciju oka
  • koristite sredstva za dezinfekciju ruku
  • ukoliko se upala oka ne ublaži posle nekoliko dana, idite kod doktora
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply