5 Vrsta ulja koje će poboljšati zdravlje vaše kože

Voditi računa o licu koži je mnogo više od stavljanja kreme i ograničavanja izloženosti suncu. Kao regularna kontrola kože,  vodite računa o simptomima melanoma, budite upoznati sa tehnikama detekcije raka kože, hranite kožu iznutra i smanjite izloženost opasnim hemikalijama koje se mogu naći u mnogim kozmetičkim proizvodima.

ulje za lice

Evo nekih od najmoćnijih prirodnih ulja za lice koja mogu poboljšati zdravlje vaše kože:

Arganovo ulje za lice

Arganovo ulje je najpoznatije kao preparat protiv starenja kože i bora. Ono je prirodni antioksidant i sadrži omega 6 i omega 9 kiseline, kao i vitamine A i E.  Da biste poboljšali ten i imali koristi od arganovog ulja, stavite 1 do 2 kapi na dlanove, protrljajte ih i stavite na lice.

U Maroku ulje se stavlja u kuskus i pastu, hleb se potapa u ulje od argana da bi se dobio ukusan i zdrav doručak. Arganovo ulje za kuvanje se koristi za borbu protiv raka prostate,za snižavanje holesterola i sprečavanje drugih bolesti.

Kozmetičko arganovo ulje se koristi za smanjenje strija, za borbu protiv infekcija kože i za negu lica.

Kao i sa većinom ulja treba kupiti i kulinarsku i kozmetičku verziju. Većina kozmetičkih verzija nisu jestive. Kupujte mudro i kupite najkvalitetnije arganovo ulje koje možete da priuštite. Razvodnjene verzije će imati i razvodnjen kvalitet.

Povezano>>>  Arganovo ulje

Laneno ulje

Laneno ulje je odlično za suvu i grubu kožu. Pomoću njega iziritirana koža može postati glatka, hidratirana i zdrava.Ako imate ovakvu kožu onda je laneno ulje prava stvar za vaše lice. Seme lana može da se stavlja u jogurt, salate, cerealije, milk šejk.A samo laneno ulje ima privlačan ukus oraha.

Nekim ljudima se toliko sviđa laneno ukus da će ulje uzeti direktno iz kašike. Rezultati se vide posle par nedelja ako se uzima samo jedna kašičica dnevno. Na nekim proizvodima piše da treba uzimat 3 kašičice dnevno. Najbolje je držati se instrukcija na boci. Ako vam se ne dopada da stavljate laneno ulje na lice, prijatan ukus ulja od semena lana može postati deo vaše ishrane. Možete uzimati i kapsule. U slučaju da koristite statine, lekove za dijabetis i lekove protiv zgrušavanja krvi konsultujte se sa lekarom pošto ulje od semena lana može da loše utiče na neke lekove.

Laneno ulje je bogato omega 3 i omega 6 kiselinama, kao i alfa linoleničnom kiselinom. Zbog toga je dobro za zdravlje srca, snižava holesterol i pomaže kod koncentracije i pamćenja. Takođe postoje i koristi za zdravlje kože.

Laneno ulje može da se meša sa zelenim čajem, voćnim čajem, ili voćnim sokom. Podgrevanje semena će smanjiti hranljive vrednosti, tako da je najbolje da se sipa preko hrane posle kuvanja. Možete i potopiti hleba u ulje ili sipati malo preko salate. Da biste napravili salatu stavite ¼ šoljice ulja, ¼ sveže isceđenog soka od pomarandže, 2 glavice luka(zgnječene), 2 kašike italijanskog sirćeta, 2 kašike meda. Sve to stavite  u teglu i promućkajte.

Slično>>> Laneno ulje

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je ukusno, mirisno, i dobro za mnoge zdravstvene probleme. Konzumiranje kokosovog ulja je dobro za borbu protiv infekcija, virusa i gljivica. Takođe smanjuje apetit, holesterol i šansu za srčana oboljenja. Možete ga staviti u jelo da poboljšate ukus.

Kokosovo ulje može da se stavlja na lice, i tako poboljša hidrataciju kože i lipide. Uvek izaberite organsko kokosovo ulje. Takođe može da omekša suve ruke. Bez obzira da li ste umetnik, baštovan, ili imate naprsline od zime, kokosovo ulje će smesta olakšati problem. Antimikrobijalne osobine ulja ga čine odličnim za probleme sa kožom. Takođe je sjajna alternativa za penu za brijanje, imaćete negovanu kožu koja lepo miriše. Ako tražite prirodni prečišćivač bez hemikalija, kokosovo ulje je antibakterijsko, hidratantno, i čak može da ukloni šminku. Može da se koristi na očima i učiniće vašu kožu lica mekom i sjajnom.Upotreba kokosovog ulja za kožu nije ograničena samo na lice možete ga staviti na celo telo da biste učinili kožu glatkom i mekom.

Više>>> Kokosovo ulje

Susamovo ulje

Susamovo ulje je hranljivo i  bogato proteinima i koristi se u ajurveda medicini.Ovo ulje je bogato vitaminom E zbog čega je moćan antioksidant, koji se bori protiv slobodnih radikala i oksidacije koje su posledica izloženosti suncu. Susamovo lje je visoko hidratantno i osim za lice može se koristiti na celom telu ili samo na određenim oblastima kao što su kolena i laktovi. Bogato je palmitičnim, stearičnim i linoleičnim kiselinama. Susamovo ulje je gusto i ima jak miris. Ne bi bilo loše da ga kombinujete sa nekim lakšim uljem kao što je bademovo. Ako ga stavite na vlažnu kožu posle kupanja učiniće da se brže upije. Ako patite od suve kože, dodajte par kapi susamovog ulja u kupku.

Pored vitamina E ulje sadrži antioksidant sezamol. On je važan za lice jer se bori protiv znakova starenja i pojave bora. Koristiti prirodno susamovo ulje umesto hemikalija je dobar način da se poboljša zdravlje kože.

Susamovo ulje može da se konzumira. Sadrži cink, koji stvara kolagen koji čini da vaša koža bude čvrsta i elastična.  Takođe je dobro za obnavljanje ćelija kože.Za mnoga istočno azijska jela se koristi susamovo ulje, koje im daje divan i egzotičan ukus.

Saznajte>>> Susamovo ulje

Jojoba ulje

Jojoba ulje je bogato vitaminima E i B i sadrži elemente kao što su cink, bakar i hrom, pa je fantastično za negu lica i kože celog tela.Jojoba ulje je po sastavuslično loju koji naša koža prirodno stvara, što ga čini odličnim za hidrataciju. Takođe je dobro za masnu kožu tako što je „prevari“ da stvara manje loja što za posledicu ima lepši ten. Jojoba ulje ne začepljuje pore, i spada u lakša ulja koja se lako upijaju. Usporava starenje i koristi se u mnogim komercijalnim kozmetičkim proizvodima za lice i posebno u preparatima protiv bora. Najbolje je staviti jojoba ulje pre spavanja. Očistite kožu i stavite ulje na lice i vrat. Ulje značajno smanjuje akne.

Jojoba ulje može da se koristi za hidrataciju celog tela, suvih i ispucalih usana, kao alternativa peni za brijanje, ulje za kosu, za omekšavanje zanoktica i lečenje suvih delova kože.

Jojobino ulje se ne konzumira, njegova upotreba je najčešća za ulepšavanje kože koja stari i smanjenjee masnoće kože.

Saznajte više>>> Ulje od jojobe

Prirodni preparati za negu lica i kože garantuju da je vaše telo pošteđeno hemikalija koje sa dovode u vezu sa pojavom raka i drugih bolesti.

Kad se govori o zdravlju najvažnije je voditi računa o najvećem organu. Zaštitite vašu kožu tako što ćete se hraniti pravilno, konzumirati hranljiva ulja, i stavljati prirodna ulja na kožu koja će je ulepšati i poboljšati. Rak kože se dovodi u vezu sa slobodnim radikalima, a antioksidanti iz navedenih ulja su moćan način da se borite protiv oštećenja ćelija. Negujte svoju kožu, vršite redovne provere i pazite na simptome raka kože i melanoma.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply