Ekcem na rukama i nogama kod dece i odraslih

Ekcem ili dermatitis predstavlja kožno oboljenje praćeno zapaljenjem i iritacijom iste. Ovo kožno oboljenje može se manifestovati čitavim nizom simptoma, od perutanja do stvaranja plikova koji cure. Postoji više tipova ekcema koji se mogu javiti po čitavom telu, a najčešći su oni na rukama i stopalima. Ekcem na rukama kod odrslih i dece može biti podložan velikoj iritaciji zbog konstantne upotrebe ruku u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, dok dermatitis na stopalima može stvarati izuzetne smetnje ili pak bolove prilikom hodanja.

Različite vrste ekcema:

Atopijski dermatitis najčešći vid ekcema, javlja se u kod dece u najranijoj dobi. Pogađa kožu lica, unutrašnjost laktova, predeo iza kolena, ruke i noge.Atopijski dermatitis svake godine pogađa sve više dece pa ga mnogi nazivaju bolest modernog doba.

ekcem na prstima

Kad je u pitanju kontaktni dermatitis izdvajaju se dve vrste:

Iritabilni kontaktni dermatitis nastaje korišćenjem hemikalija i sapuna. Mnogi tipovi dermatitisa poput navedenog javljaju se usled obavljanja profesionalnih aktivnosti.

Alergijski kontaktni dermatitis javlja se usled dodirivanja materije koja izaziva alergijsku reakciju poput otrovnog bršljana, određene šminke i nakita.

Dishidrotični dermatitis predstavlja hroničan vid ekcema praćen osećajem bola na rukama i stopalima, najčešće nepoznatog uzroka. Obično se javlja na dlanovima i tabanima. Utvrđeno je da žene duplo više oboljevaju od dishidrotičnog dermatitisa od muškaraca.

Numularni dermatitis više pogađa muškarce. Manifestuje se u vidu crvenih tragova na nogama, leđima, rukama, podlakticama, krstima i kukovima.

Neurodermatitis pogađa leđa, vrat, genitalije, skalp, zglobove, gležnjeve i uho.

Seboreični dermatitis praćen je pojavom peruti.

ekcem po rukama

Prirodni lekovi za ekcem na rukama i nogama

Poznato je da različiti faktori mogu dovesti do pojave dermatitisa, ali ipak jedan od najčešćih okidača za razvoj kožnih oboljenja mogu biti problemi gastrointestinalnog trakta. Probiotske ili tzv. dobre bakterije stupaju u interakciju sa mikroorganizmima na površini kože. Održavanje digetivnog sistema u zdravom stanju sprečiće pojavu mnogih oboljenja, uključujući i dermatitis. Iako postoji veliki broj medikamenata koji se mogu koristiti u borbi protiv ekcema na rukama i nogana, lečenje prirodnim putem i dalje ima primat.

Ako vi ili vaše dete imate atopijski dermatitis, ekcem na rukama ili bilo gde po telu, probajte neki od sledećih prirodnih lekova.

Saznajte više>>>  Zašto se javlja ekcem kod dece i odraslih i kako se leči

Prirodni lekovi za unutrašnju primenu

1. Zdrav režim ishrane i namirnice
-sveži proizvodi i sokovi
-detoksikanti poput celera, krastavca i kelja
-biljke kao što su korijander, đumbir i peršun.

2. Supa od kostiju – ostvaruje blagotvorno dejstvo na zdravlje gastrointestinalnog trakta i stomačnih problema

3. Probiotici – pospešuju produkciju korsinh bakterija

4. Kokosovo ulje -hladno ceđeno ekstra devičansko ulje

5. Riblje ulje
-odličan izvor zdravih masnoća
-eliminiše zapaljenske procese
-predstavlja značajan izvor vitamina A, D, i K6.

6. Aloja vera -unapređuje imuni sistem.

7. Vitamin E
-brani organizam od slobodnih radikala.
-utiče na regulaciju vitamina A, a time i na stvaranje imuniteta.

8. Cvet nevena
-sprečava inflamatorne procese
-eliminiše loše bakterije
-omogućava brže zarastanje

9. Omega-3 masne kiseline

ekcem na rukama kod dece

Prirodni lekovi za spoljnu upotrebu

1. Kokosovo ulje
-hladno ceđeno ekstra devičansko ulje, rashlađuje i ublažava pojavu bola na svrabom pogođenoj koži.
Pogodno za lečenje ekcema na rukama

2. Morski sprej-utiče na isušivanje otvorenih i krvarećih rana nastalih od ekcema

3. Magnezijumove soli za kupanje -značajne za detoksikaciju i opuštanje kože

4. Aloja vera -ublažava upalu, smanjuje otok i ublažava svrab.

5. Avokado -hidrira i oporavlja kožu.

6. Esencijalna ulja za revitalizaciju i podmlađivanje kože: neroli, ulje od ružinih peteljki, lavanda, kamilica.

7. Primena hladnih i vlažnih obloga

ekcem na nogama

Kako izlečiti ekcem na rukama kod odraslih

Za lečenje ekcema veoma je važno kontrolisati češanje bez obzira na svrab.Svako češanje samo pojačava svrab a uz to dolazi i do oštećena kože i pogoršanja stanja.Ovo nije lako postići posebno kod dece ali upotreba krema protiv dermatitisa i sredstava za hidrataciju kože može smanjiti svrab.Lečenje ekcema je veoma komplikovano nemojte sami da kupujete lekove odgovarajući lek za ekcem na rukama može da vam preporuči samo dermatolog sa iskustvom.

Terapija za lečenje ekcema na rukama i nogama sastoji se od krema i losiona za kožu koji smanjuju upalu.

U apoteci možete da nabavite omega-3 masne kiseline koje deluju antiinflamatorno i odlične za ljude kod kojih se javlja ekcem na rukama i nogama

Jedite jabuke jer sadrže jedinjenje kercetin važno za regulaciju nivoa histamina u organizmu.

Cink za lečenje ekcema na rukama

Cink je antioksidans, koji pored mnogih drugih ima i antiupalno dejstvo koje može da olakša lečenje kožnog dermatitisa.Možete da kupite neki preparat cinka u apoteci ali možete da ga unesete u organizam u dovoljnim količinama ako jedete svinjsku i teleći džigericu.

Kokosovo ulje

Ovo je najjednostavnije rešenje za ekcem na rukama. Kokosovo ulje prodire u kožu i odlično je za popunjavanje međućelijskog prostora, koji je otvoren i zbog kog gubite vlagu. Ono je naravno, lipid, a masti i ulja su ono što je neophodno vašoj koži kako bi sprečila isušivanje i dalje iritacije.

Trebaće vam:

kokosovo ulje

Uputstvo:

Operite ruke u hladnoj vodi i tapkajte ih peškirom, dok se ne osuše. Utrljajte kokosovo ulje na oštećena područja kože i ostavite da se osuši. Nanesite onoliko puta na dan, koliko osećate da je potrebno.

Probajte jojobu

Mada je kokosovo ulje stvarno fantastično, ekcem je potpuno individualno oboljenje, i jedno rešenje, koliko god dobro bilo, neće „upaliti“ baš kod svih osoba koje imaju ekcem na rukama. U svakom slučaju, isprobajte ulje jojobe. Ono zapravo nije ulje, nego tečni vosak. Dubinski prodire u kožu, a po molekularnoj strukturi najsličnije je prirodnom ulju koje luči naša koža (sebumu). Sastoji se od dugog lanca masnih kiselina i masnih alkohola, i pritom je neverovatno negujuće i hidrirajuće. Ne dajte da vas reč alkohol zaplaši- masni alkoholi nisu štetni po kožu, za razliku od isušujućih veštačkih alkohola poput metanola, izopropil alkohola i benzil alkohola.Ovo ulje se može nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

Trebaće vam:

ulje jojobe

Uputstvo:

Operite ruke i tapkajući ih osušite. Nanesite ulje jojobe na ekcemom zahvaćeno područje kože, i nežno ga umasirajte, dok se barem delimično ne upije. Neće vam trebati velika količina, pošto je baš bogato. Nanosite 3 puta dnevno, po potrebi.

Šta je važno zapamtiti ?

  • Ekcem na rukama i nogama je upala kože.
  • Postoji više vrsta dermatitisae bolesti, a najčešće se javljaju atopijski i kontaktni dermatitis.
  • može biti akutni dermatits crvena vlažna koža i  hronični koji prati svrab zadebljala  suva i perutava koža.
  • Ekcem na rukama, nogama i licu imunološka reakcija organizma izazvana različitim vrstama alergena
  • Ekcem na rukama kod odraslih javlja se kod ljudi koji imaju genetske predispozicije.
  • Često je u porodici obolelog neko već patio od ovog problema ili imao alergijske reacije na prašinu, grinje, polen ili neku hranu.

Ključni saveti:
-izbegavajte nepotrebne količine stresa u životu. To će uticati na smanjenje i eliminisanje dermatitičnih promena na koži jer stres pogoršava svaki dermatitis pa i ekcem na rukama.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply