Ekcem je poznat i kao atopijski dermatitis. Ekcem kod beba je veoma česta pojava tokom prvih par meseci nakon rođenja.Atopijski dermatitis je prilično neprijatan i za roditelje i za bebu. Ekcem stvara veliku neprijatnost, a bebi je još teže jer ne može da se češe i tako olakša sebi problem.

Ekcem je zdravstveni problem koji podrazumeva stvaranje upaljenih i čvrstih pečata na koži.

Dobre vesti su da je lečenje ekcema kod beba lako.

Izaziva svrab, crvenilo, suvu kožu i pucanje bebine kože. Kod većine beba se javlja na obrazima, vratu, rukama i nogama, a kod hroničnog ekcema je zahvaćeno celo telo. Oko 15% beba ima neki ekcem. Deca koja dobiju ovo oboljenje imaju veći rizik da kasnije u životu dobiju i neku drugu alergiju, npr. astmu ili polensku groznicu. Ekcem kod beba nije alergijska reakcija. On se javlja i nestaje periodično i veoma je važno da znate kako da se izborite sa ovim problemom, mada nema klasičnog leka za ekcem.

ekcem kod beba

Ekcem simptomi

Simptomi ekcema kod beba

Ekcem kod beba se najčešće javlja na licu u mnogim slučajevima počinje na koži glave i obrazima, a zatim se širi na druge delove tela – grudi, ruke, noge, a nekad i po čitavom telu. Simptomi ekcema kod beba variraju u zavisnosti od mesta upale na površini kože. Ekcem kod beba može biti i različite težine, javlja se na različitim delovima tela, a zavisi i od toga koliko je beba stara. Simptomi uključuju:

 • Pečate na koži: crveni pečati na koži se najčešće javljaju oko zglobova na rukama i nogama, oko obrva i iza kolena. To se dešava zbog upaljenje kože.
 • Svrab i češanje: svrab je uvek propratni simptom ekcema, a češanje može pogoršati curenje iz plikova i lezija. Svrab se najčešće pogoršava noću.
 • Suva i zadebljala koža, perutanje i osip: koža postaje deblja nego obično i to se javlja kao rezultat češanja.

Ovo su najčešći simptomi ekcema kod beba i dece i obično uzrokuju veliku iritaciju.

atopijski dermatitis kod beba

Ekcema kod beba uzrok

Stručnjaci smatraju da atopijski dermatitis nema jedan klasičan uzrok, već da ekcem nastaje zbog kombinacije genetskih faktora, koji počinju „da rade“ zbog environmentalnih faktora. Ekcem kod beba se razlikuje od jednog deteta do drugog. Ovde navodimo najčešće uzroke ekcema:

Genetika

Smatra se da genetika igra veliku ulogu u pojavi ekcema. I otac i majka genima prenose predispozicije za određena oboljenja i tako se može preneti i osetljivost kože. Ako je neko od roditelja ili drugih bližih krvnih srodnika imao astmu, polensku groznicu ili neko slično oboljenje, veća je šansa da će i beba imati ekcem.

Environmentalni uslovi

Poznato je da i neki faktori iz okruženja mogu izazvati alergijski odgovor organizma i tako dovesti do ekcema. Izlaganje hladnoj i suvoj klimi može izazvati dermatitis, a ako živite u urbanom naselju, moguće je da i zagađenje iz vazduha izazove ekcem. Ovi iritansi najčešće uključuju:

 • Iritanse kao što su deterdženti, sapuni, šamponi, dezinficijensi i neki sokovi, meso i sl.
 • Alergeni: polen, buđ, cveće, kućni ljubimci, grinje, perut.
 • Određene bakterije (npr. Staphylococcus aureus), kao i određene vrste virusa i gljivica.
 • Duže izlaganje preterano suvom ili preterano vlažnom vazduhu.
 • Određene namirnice – mlečni proizvodi, proizvodi od soje, koštunjavo voće, semenke, pšenica, jaja i sl. mogu izazvati alergije koje dovode do dermatitisa.
 • Dojenje: ako dojite bebu, a jedete stvari koje mogu izazvati ekcem, to može biti uzrok ekcema kod bebe.
 • Antibiotici: ako iz bilo kog razloga beba mora da uzima antibiotike, ekcem se može javiti kao posledica gljivične infekcije.
 • Tekstil: u mnogim slučajevima, bebe su pokrivene tkaninama koje se prave od vune, a ona može iritirati kožu i izazvati ekcem kod dece.

Stres

Ako je beba doživela neki stres, to može izazvati pojavu ekcema.

Imunintet

Bebin imuni sistem će reagovati na iritanse i moguće je da se tako javi ekcem. Bakterijska infekcija kod dece može rezultirati abnormalnom reakcijom imunog sistema, što može dovesti do oboljenja.

Neadekvatna zaštitna barijera u bebinoj koži

Bilo koji nedostatak u prirodnoj barijeri kože može izazvati ekcem, posebno ako je bebina koža prirodno suva. Problemi koji dovode do suve kože su gubitak prirodne vlage u koži, ili suva koža može „propustiti“ alergene u bebino telo kroz kožu. Suva koža se može javiti kao posledica života u području sa veoma visokim ili veoma niskim temperaturama, dugog izlaganja vodi i zbog ređeg nanošenja bebi-ulja.

Loša cirkulacija tečnosti i krvi

Loša cirkulacija tečnosti i krvi, a posebno u donjim ekstremitetima obično izaziva nakupljanje pritiska u kapilarima. Visok pritisak može izazvati upalu bebine kože i pojavu dermatitisa.

Lečenje ekcema kod beba

Vreme potrebno za lečenje ekcema kod beba zavisi od intenziteta problema. Lekovi za lečenje ekcema kod dece zavisi od tipa ekcema. Ne postoji lek kojim se dermatitis leči u potpunosti, tako da je tretman uglavnom ograničen na ublažavanje znakova i simptoma. Najčešće metode za lečenje ekcema kod dece uključuju:

 • Hidratantne kreme: da biste sprečili suvu kožu kod beba, veoma je važno da koristite hidratantne kreme i losione za bebe, koje ne sadrže veštačke mirise i arome. Uvek mažite bebu nakon kupanja, ili dvaput dnevno, u zavisnosti od toga koliko je ekcem jak.
 • Tople kupke: kupajte bebu toplom vodom – to je najbolji tretman za ekcem. Možete potražiti i posebne sapune za ekcem kod bebe. Topla kupka će sprečiti dete da se češe i oporaviće detetovu kožu.
 • Kreme na bazi steroida: kreme na bazi steroida, kao što su hidrokortizonske kreme i melemi, se mogu koristiti za bebinu kožu kako bi se ublažilo crvenilo i upala. Ove kreme koristite samo uz preporuku lekara, pošto mogu izazvati i tanjenje nežne dečije kože ako se koriste duže vreme.
 • Antibiotici: da biste ublažili upalu i infekciju, koristite kreme i meleme na bazi anbitiotika. Maksimalno izbegavajte da dajete detetu hranu koja možda izaziva alergijsku reakciju i izbegavajte izlaganje iritansima iz vazduha kako biste ublažili simptome.
 • Terapija UV zračenjem: hronični ekcem kod beba se može lečiti i fototerapijom, mada se ovakav tretman obično ne preporučuje deci.

Prirodni lekovi za ekcem

Postoje i neki prirodni lekovi koji mogu pomoći u lečenju ekcema i dermatitisa kod beba:

 • Kokosovo ulje: kokosovo ulje je poznato po tome što je veoma efikasno za olakšavanje simptoma ekcema kod beba.
 • Aloja: možete koristiti i čist gel, ali i gel obogaćen vitaminom E kako biste ublažili upalu i osip.
 • Napravite pastu od šargarepe ili krastavca i mažite na oštećene delove kože. To će dosta ublažiti simptome.

Prevencija ekcema kod beba

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti. Prevencija je zato ključna kod dečijeg ekcema. Prevencija se svodi na održavanje bebine kože zdravom i hidriranom. Evo nekoliko saveta kako da sprečite ekcem kod bebe:

 • Izbegavajte dugo kupanje. Skratite vreme kupanja. Ako dugo kupate bebu, posebno u toploj vodi, tako možete isušiti površinu kože i izazvati pojavu ekcema. Nemojte nikada kupati bebu duže od 10 minuta i uvek koristite ulja za kupanje koja će dečiju kožu održati hidriranom i nahranjenom. Voda treba da bude mlaka ili topla, nikako vruća ili hladna.
 • Izbegavajte sapune: potrudite se da ne koristite sapune i šampone na bazi sapuna za kupanje bebe. Obično imaju baznu pH vrednost i na taj način isušuju kožu. Koristite hidratantna kozmetička sredstva za bebu kako biste sprečili isušivanje kože. Najbolje je da koristite i ulja za bebe nakon kupanja, kako bi koža ostala hidrirana i kako bi se sprečila pojava ekcema. Najbolje je da bebu kupate čistom vodom i nekim blagim sapunom ako je dečija koža preosetljiva.
 • Koristite hidratantna sredstva: sredstva koja omekšavaju kožu će vam dosta pomoći da bebinu kožu održite hidriranom i mekom. Hidratantna sredstva će sprečiti svrab. Najbolje je da kupite neke sasvim prirodne i biljne preparate za hidrataciju i da ne koristite parfimisane kreme i ulja. Najbolje je da ovu kozmetiku koristite nakon kupanja, najmanje dvaput dnevno.
 • Koristite tkanine od prirodnih materijala: veoma je važno da koristite odeću i posteljinu za bebu koja je napravljena od pamuka. Izbegavajte odeću i posteljinu od tkanina koje mogu iritirati kožu – vune i poliestera, jer je dokazano da su ovakve tkanine štetne za nežnu bebinu kožu.
 • Izbegavajte zagađenje i izlaganje toploti: ako beba ima osetljivu kožu, nemojte je iznositi na sunce kada je toplo, jer izlaganje toploti izaziva znojenje. Najbolje je da je pokrijete nekom pamučnom tkaninom kako bi se sprečio direktan kontakt sa prašinom i ostalim zagađivačima koji izazivaju ekcem kod beba.
 • Ishrana: pazite da ne dajete detetu da jede hranu koja može delovati kao alergen. U slučaju da dojite bebu, vi sami izbegavajte namirnice koje mogu izazvati alergije i ekcem.
 • Probiotici: ako ste vi ili neko u vašoj porodici imali ekcem, tokom trudnoće uzimajte probiotike, kako biste smanjili šansu da se kod bebe razvije ekcem.

Kontrolisanje ekcema kod beba

Ako se bebi postavi dijagnoza ekcema, jako je važno da kontrolišete ovu bolest najbolje što možete. To podrazumeva i sledeće mere:

 • Izbegavajte korišćenje sapuna i deterdženata koji mogu izazvati probleme sa bebinom kožom. Za kupanje bebe koristite čistu vodu.
 • Neka bebi uvek bude dovoljno toplo, ali ne bi trebalo da se znoji. Nemojte je mnogo oblačiti, jer to izaziva znojenje, što može izazvati iritaciju i „buktanje“ ekcema.
 • Kupajte bebu u toploj ili mlakoj vodi i održavajte joj kožu hidriranom.
 • Koristite kreme koje vam je preporučio lekar kako biste uklonili svrab i sprečili češanje.
 • Održavajte optimalnu vlažnost vazduha u stanu. Tokom zime koristite ovlaživače vazduha, a leti koristite klima uređaje.
 • Nemojte pokrivati bebu vunenim materijalima i uvek joj oblačite komotniju, pamučnu odeću.
 • Da biste ublažili osip i crvenilo, stavljajte hladne i vlažne obloge na problematične delove kože.
 • Kombinujte ove mere sa prepisanim kremama protiv ekcema kako biste ublažili upalu.
 • Antihistamini mogu sprečiti alergijske napade. Pitajte lekara da vam preporuči i neke kreme protiv svraba.
 • Nemojte davati detetu hranu koja može izazvati alergije i ekcem. Izbegavajte kravlje mleko i formule, i pokušajte da dojite bebu najmanje šest meseci.
 • Održavajte kuću čistom i uklonite iz kuće sve stvari koje mogu izazvati pojavu iritanasa (npr. prašine) koji izazivaju dermatitis.
 • Ni po koju cenu nemojte češati bebinu kožu. Namažite je nekom kremom protiv svraba.
 • Izbegavajte sve proizvode koji mogu loše uticati na osetljivu bebinu kožu.
 • Ako živite u delu grada gde je veliko zagađenje i ima mnogo prašine, cveća, kućnih ljubimaca i grinja – ako je moguće, preselite se.

Ekcem se kod beba ne može izlečiti, ali se može kontrolisati i sprečiti. Važno je da dobro pazite na bebinu kožu i ako primetite nešto više od običnog osipa od pelena, odmah idite kod lekara. Najbolje je da od starta izbegavate proizvode koji mogu loše uticati na bebinu kožu i da koristite hidratantna sredstva.