bol ispod desnog rebra uzrok

Rebra imaju ulogu zaštitnika naših izrazito mekanih organa, kako se oni ne bi oštetili u svakodnevnom životu.

Kada se javi bol ispod ili iza rebara, obično nam nije svejedno. Grudni koš štiti mnoge organe koji su deo kardiovaskularnog i digestivnog sistema i zato svaki bol ispod rebarnog luka sa desne strane može, vrlo verovatno, da bude povezan sa nekim od njih.

Prepoznavanje mogućih uzroka, kao i na koje znake i simptome da obratimo pažnju, prvi je korak u traženju leka i olakšanja. Ako ste se ikada zapitali „zašto me boli ispod rebra“, pročitajte ovaj članak pa ćete naći odgovore.

Uzroci bola u rebrima

Povreda

Tehnički, povreda će izazvati bol u samom grudnom košu, međutim da biste shvatili razliku, biće potrebno neko vreme. Bol u rebrima usled povrede obično zahvata sama rebra ili interkostalne (međurebarne) mišiće koji su spojeni sa rebrima. Vrsta povrede će uticati na vrstu bola koji osećate.

Podlivi i upale mogu da izazovu tup bol ispod rebarnog luka sa desne strane ili bolna rebra uopšte, međutim slomljena kost ili fraktura mogu da izazovu oštar bol. Ako ste nedavno imali fizičku traumu, onda je važno da budete svesni znakova slomljenog rebra.

Ukoliko imate oštar bol ispod desne strane grudnog koša prilikom disanja, pritiska na rebra ili kada savijate ili uvijate telo, tražite odmah lekarsku pomoć i ispitivanje.

bol ispod desnog rebranog luka

Kamenac u žučnoj kesi

Žučna kesa se nalzi iza desnih rebara, a kao rezultat, bol usled žučnog kamenca možete da osećate kao da dolazi iza grudnog koša sa desne strne. Žučni kamenac se stvara kada se žuč i holesterol nakupljaju i otvrdnjavaju pretvarajući se u kamenac ili kristal. Ovi kamenci mogu da izazovu opstrukciju u žučnim kanalima, usled koje nastaje upala i bol, a što se dešava neverovatnom brzinom. Napad žučnog kamenca može da izazove iznenadan, neprestano rastući bol ispod desnog rebarnog luka i na leđima između lopatica. Pored toga, možete da dobijete i žuticu (žutilo kože i/ili beonjača), temperaturu i groznicu.

Fekalna impakcija

Do fekalne impakcije dolazi kada se formira masa suve, tvrde stolice koju organizam ne može da izbaci. Impaktirana fekalna masa ispunjava debelo crevo, ponekad do te mere da može da dovede do smrti ako se ne leči. U normalnim okolnostima, fekalna impakcija ne ometa povremenu dijareju jer tečna stolica uspeva da prođe oko otvrdle mase i zato se u takvom slučaju ne javljaju digestivni simptomi. Umesto toga, simptomi se manifestuju kao bolovi iza levog ili desnog rebarnog luka, u zavisnosti od toga u kom delu debelog creva se nalazi masa, zatim kao ubrzano lupanje srca, otečen trbuh, problemi sa disanjem, smanjeno mokrenje, konfuzija, mučnina, povraćanje i nemogućnost pražnjenja creva. Fekalna impakcija može da bude posledica nelečene konstipacije, opijata, dugih perioda nekretanja i zloupotrebe laksativa, a kod dece ona može biti i posledica funkcionalne konstipacije.

Upala slepog creva

Crvuljak, ili apendiks, je naizgled beskorisna kesica prikačena na creva, koja ponekad može da bude blokirana omogućavajući time bakterijama da se nakupljaju i izazovu upalu organa. Ako se ne leči, crvuljak može da pukne i raširi infekciju na čitav stomak, što je potencijalno opasno po život. Upala slepog creva počinje iznenadnim bolom koji može da se javi u regiji pupka ali će se na kraju proširiti na donju desnu stranu trbuha, ispod grudnog koša. Mučnina, povraćanje, gubitak apetita, blaga temperatura koja se vremenom pojačava i oticanje trbuha su svi mogući simptomi. Kod trudnica, bol može da krene iz gornjeg desnog dela trbuha jer crvuljak menja poziciju u trudnoći.

Kronova bolest

Posledica Kronove bolesti je upala debelog creva. Ovo može da izazove bol ispod desnog rebarnog luka nakon jela, a isto tako i dijareju, preteranu flatulenciju (ispuštanje gasova), krv u stolici i ruge neprijatnosti. Nažalost, premda se zna da neke namirnice mogu da pogoršaju Kronovu bolest, ne zna se mnogo o njenim uzrocima osim da postoji genetska komponenta.

Trčanje

Oštar bol ispod desnog rebarnog luka možete da osetite dok trčite ili odmah nakon trčanja. Bol prolazi sam i obično je posledica problema sa hidracijom, obimnim obrokom pre trčanja ili nepravilnog disanja.

Lečenje bola ispod rebarnog luka sa desne strane

Tačan način lečenja koji bi trebalo da primenite da biste rešili problem bola ispod rebarnog luka, saznaćete kada dobijete tačnu dijagnozu uzroka. Zato što individualni uzroci mogu da se razlikuju, uzročni problem mora da bude jasan da bi se postigao neki boljitak.

Povreda

Ako sumnjate na povredu rebara, lekar će vas uputiti na rendgensko snimanje. Tako će videti da li postoji neko naprsnuće ili prelom i, ako postoji prelom, da li je neki organ time ugrožen, to jest da li može da dođe do njegovog probijanja ili bušenja. MRI ili CT skeniranje mogu da se primene radi pregleda mekih tkiva i utvrđivanja povreda koje se ne vide na rendgenskom snimku. Dobra vest je da slomljena rebra sama zarastaju za oko šest nedelja, a u međuvremenu možete dobiti lekove protiv bolova i dobiti uputstva o tehnikama disanja, kako ne biste dobili upalu pluća (posledica plitkog disanja).

 Žučni kamenci

Ukoliko ne možete da izbacite žučne kamence, možda će biti neophodno hirurško uklanjanje žučne kese. Postoje lekovi koji rastvaraju kamenac, međutim, nisu uvek pouzdani i lečenje može da traje mesecima ili godinama da bi se osetili potpuni efekti. Ako vam je uklonjena žučna kesa (holecistektomija), žuč će se lučiti direktno iz jetre u tanko crevo pa ćete i dalje moći normalno da jedete.

Fekalna impakcija

Postoji nekoliko mogućnosti lečenja fekalne impakcije, a sve one podrazumevaju pomoć lekara. U blažim slučajevima, laksativ može da pokrene tvrdu stolicu. U drugim slučajevima, moguća je primena klistira kako bi se masa podmazala i ovlažila. Postoji i mogućnost irigacije vodom čime se, u suštini, masa spere. Manuelno uklanjanje (pri čemu lekar zavlači prste u rektum da bi razbio masu) ili, u gorem slučaju, operacija, takođe mogu da pomognu.

Upala slepog creva

Lečenje upale slepog creva podrazumeva kombinaciju antibiotika i hirurškog uklanjanja apendiksa (apendektomija). Antibiotici mogu da leče upalu ako je otkrivena u ranom stadijumu, ali ako dođe do pucanja, operacija je neophodna. Ponekad se u blizini upaljenog apendiksa formira apsces koji mora da se drenira pre apendektomije.

Trčanje

Bol će normalno nestati sam nakon perioda mirovanja bez ikakve medicinske ili lične intervencije. Ako, iz nekog razloga, bol ne popusti ili počne da se pojačava, javite se lekaru.

Kronova bolest

Lečenju Kronove bolesti se pristupa sa više aspekata koji podrazumevaju lekove, kao što su antiinflamatori i kortikosteroidi, kojima se leče glavni simptomi. Imunosupresivni lekovi takođe mogu da se koriste jer imaju sposobnost da utiču na upalu. Pošto Kronova bolest za posledicu može da ima apscese, ni antibiotici nisu neuobičajeni za lečenje komplikacija. Na kraju, lekovi protiv dijareje, lekovi protiv bolova i razni vitaminski suplementi mogu da se daju uz posebne programe ishrane.

Bol ispod desnog rebarnog luka je samo simptom koji može da se javi usled brojnih, različitih oboljenja. Navedeni spisak nije iscrpan ali obraćanje pažnje na simptome i znakove koje vaš organizam pokazuje i razgovorom sa lekarom, lakše će se uspostaviti dijagnoza i utvrditi plan delovanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply