bol u sinusima

Bol u sinusima je čest problem sa nosnom šupljinom i obično ukazuje na upalu sinusa (sinuzitis). U najvećem broju slučajeva to je posledica infekcije, koja obično počinje gripom ili običnom prehladom, a onda se produžava.

Bol u sinusima može da izazove glavobolju i bolove u očima. Takođe, utiče na sposobnost obolele osobe da se koncentriše i funkcioniše na dnevnom nivou. Međutim, ovaj bol je samo simptom nekog uzročnog oboljenja sinusa i nosa.

Paranazalni sinusi su spojeni sa nosnom šupljinom. Vazduh koji prolazi kroz nosnu šupljinu može da ispuni i paranazalne sinuse, a to isto važi i za mukus i tečnosti koje mogu da se kreću iz jedne šupljine u drugu. Sluzokoža paranazalnih sinusa je nastavak sluzokože nosne šupljine. Ova sluzokoža luči mukus koji održava vlažnost ove obloge i zadržava prašinu i mikrobe koji se potom izbacuju.

Međutim, zagađivači, prašina i mikrobi koji se nalaze u životnoj sredini mogu da nadraže sinuse ili izazovu njihovu upalu. Usled toga dolazi do preteranog lučenja mukusa (slina), otoka, osetljivosti i bolova u sinusima. Svaka opstrukcija paranazalnih sinusa može da iyayove bol jer sinusi postaju začepljeni mukusom koji ne može pravilno da otiče. Pored bola mogu da se jave i drugi simptomi, u zavisnosti od uzroka sinusitisa.

Lokacija bola u sinusima

Na nosnu šupljinu se nastavljaju četiri para paranazalnih sinusa. To su:

 1. Frontalni ili čeoni sinusi koji se nalaze u predelu čela, iznad srednjeg dela obrva.
 2. Maksilarni ili vilični sinusi koji se nalaze u gornjoj vilici sa obe strane nosa.
 3. Etmoidni ili sitasti sinusi koji se nalaze sa obe strane nosnog grebena između očiju.
 4. Sfenoidni ili klinasti sinusi koji se nalaze na zadnjoj strani nosne šupljine, iza očiju, duboko u glavi.

U zavisnosti od lokacije, bolovi u paranazalnim sinusima mogu da se osećaju u specifičnim regijama glave, kao posledica upale ili začepljenja. Stoga se bolovi, praćeni drugim simptomima, mogu osećati u sledećim regijama:

 • čelo, odmah iznad očiju
 • nosni greben odmah pored unutrašnjeg ugla oka
 • obraz ili gornja vilica
 • nos, nepce ili grlo

Međutim, postoje slučajevi kada bol u glavi zbog sinusa ne mora da se javi u ovim tipičnim regijama. Osoba može da se žali na glavobolju kod koje se bol širi po čitavoj glavi, umesto da je lokalizovan u specifičnoj regiji. Štaviše, kod nekih oboljenja, kao što je obična prehlada, glavobolja koja je obično prisutna ne mora uvek da bude posledica upale sinusa.

bolovi u sinusima

Drugi simptomi koji se javljaju uz bol u sinusima

Bolovi u sinusima su simptom. Opisuje se kao bol usled pritiska ili začepljenja zahvaćene regije. Često se javlja glavobolja u predelu gde se nalazi bolni sinus. Bol u oku ili uhu se takođe često javljaju uz bol u sinusu. Pored bolova, postoje i drugi znaci i simptomi:

 • curenje nosa/postnazalni drip (slivanje sekreta u ždrelo)
 • otežano disanje kroz nos
 • začepljen nos
 • osetljivost i oticanje regije oko zahvaćenog sinusa
 • oslabljeno čulo mirisa i ukusa

Može da se javi i temperatura u slučaju infekcije, a postnazalni grip može da izazove iritaciju grla i kašalj. Važno je znati da se sinusitis može javiti bez ikakvih bolova paranazalnih sinusa. Moguće je da nema drugih simptoma i pored toga što pacijent ima bol u sinusima.

Uzroci bolnog sinusitisa

Uzroci bolnog sinusitisa su isti kao i kod akutnog i hroničnog, budući da se bolovi javljaju u oba slučaja. Pored toga, bol može da bude i posledica traume u regiji sinusa. Ovaj bol može da bude posledica povrede ali, isto tako, bol može da se pojača usled uzročnog problema sa sinusima. Međutim, postoje i drugi uzroci glavobolje nakon traumatske povrede glave koji se moraju ispitati jer mogu da budu po život opasni.

Alergije kao uzrok sinusitisa

Alergije su čest uzrok sinusitisa čija su posledica bolni sinusi . Alergijski rinitis (polenska kijavica) je upala nosnih hodnika usled hipersenzibilnosti na supstance kao što su prašina i polen. Alergija može biti uzrok akutnog i hroničnog sinusitisa jer se upala nosne sluzokože širi na paranazalne sinuse. Upala može da se javi sezonski, a može da traje čitave godine sa povremenim periodima kada bukne.Kod mnogih osoba kod kojih su godinama bolni sinusi ovo je veoma čest uzrok.

Infekcije kao uzroci sinusitisa

Obične virusne infekcije koje zahvataju nos, kao što je obična prehlada, takođe mogu da izazovu sinusitis i bol u sinusima. Obično se radi o kratkotrajnoj bolesti koja prolazi sama i ne zahteva lečenje. Međutim, ponekad može da bude praćena sekundarnom bakterijskom infekcijom koja mora da se leči. Gljivične infekcije sinusa su manje uobičajene ali mogu da budu, u nekim slučajevima, uzrok hroničnog sinusitisa.

Blokade ko uzrok sinusitisa

Nosni polipi su izrasline u nosnoj šupljini. Ove izrasline ponekad mogu da izazovu opstrukciju paranazalnih sinusa koji ne mogu da izbacuju mukus pa dolazi do sinusne kongestije. Devijacija nosa je još jedan od mogućih uzroka za blokadu sinusa. Osim začepljenja zbog lošeg oticanja, ove opstrukcije nogu da povećaju i rizik od pojave infekcije u sinusima čija.

Drugi uzroci sinusitisa

 • gastoroezofagealni refluks (vraćanje kiseline)
 • cistična fibroza
 • HIV infekcija
 • poremećaji imuniteta

Bol sinusa lečenje

Kao bi se ublažili simptomi, poput bola, trebalo bi lečiti uzrok bola u sinusima. Stoga je lečenje usmereno na upalu sinusa i/ili začepljenje sinusa. Ovo može da uključi:

 • sprejeve za nos – slane rastvore, dekongestante ili kortikosteroide u spreju
 • antibiotike protiv bakterijske infekcije
 • antihistaminike protiv alergija
 • imunoterapiju protiv alergija
 • kortikosteroide (oralne ili injekcije) protiv upale sinusa
 • lekove za ublažavanje bolova, kao što su paracetamol i ibuprofen

U slučaju alergijskog sinusitisa je veoma važno da izbegavate okidače (alergene) koliko god je to moguće, kako ne bi došlo do naglog izbijanja alergije.

Saznajte više>>>  Čišćenje sinusa i disajnih puteva

U nekim slučajevima hroničnog sinusitisa je neophodna operacija. Ova procedura je poznata kao funkcionalna endoskopska hirurgija sinusa (FESS). Ona pomaže da se ukloni blokada sinusa i ukloni deo sinusnog tkiva čime će kasnije biti olakšano lučenje mukusa i sprečene kongestije.Rezultati su dobri kod hroničnog sinuzitisa koji veoma često izaziva bl u sinusima.Ova procedura se praktikuje kada lečenje medikamentima ne daje željene rezultate.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply