zena-bolni-sinusi

Uskladu sa vremenskim prilikama i tegobama koje jesen donosi, ovom prilikom pozabavićemo se lokalnim čišćenjem disajnih puteva, preventivom i rešavanjem akutnih problema. Ovaj posao možete da obavite na sasvim jednostavan i prirodan način, bez nepotrebnog korišćenja medikamenata.

NOS I SINUSI ČIŠĆENJE

Čišćenje i normalizacija funkcije nosa i sinusa,”veoma su važni za funkcionisanje organizma, naročito kada je reč o oslobađanju od toksina nakupljenih usleđ zagađenja, preobilne ishrane i loših životinih navika. Kako da efikasno očistimo nos i sinuse?

Za ispiranje nosa koristite rastvor kašičice morske soli u litri vode. Ušmrkavanje će značajno doprineti da se nos oslobodi sluzi i gnoja koji se često skuplja u sinusima. Uz to, značajno će ojačati i obnoviti sluzokožu. Trebalo bi istrajno ispirati nos po nekoliko puta u više navrata tokom dana. Dobro je ostaviti čašu ovog rastvora u kupatilu, da se češće nađe pri ruci.

U slučaju zapuštenih problema sa sinusima, od velike koristi mogu da budu obloge od gline, vode i sremskog sira, koje se odozgo prekrivaju listom kupusa ili kelja. Vreme držanja obloga se postepeno produžava, od trideset minuta do dva sata, tokom dvadeset dana, uz istovremeno ispiranje nosa slanim rastvorom.

Masaža sinusa

– kružni pokreti sa blagim pritiskom pored nozdrva (30 puta u svakom smeru)

– povlačenje prstiju od nosa do jagodica, uz pritisak na predeo sinusa (10 puta)

– trljanje čela sve dok se dobro zargeje

Stavljanje ulja sibirske jele (par kapi na rub nozdrve, ali ne i unutra) od velike je koristi za jačanje sluzokože disajnih organa i za podsticanje procesa njihovog čišćenja. Ovaj metod će doneti i veću mentalnu svežinu, bolje opuštanje, kao i zaštitu od mikroorganizama i virusa.

Indirektno dejstvo postiže se

– Stavljanjem podlaktica u toplu vodu 5 minuta, značajno se olakšava disanje kada je nos zapušen kod ki-javice, prehlade ili alergije.

– Sok od limuna pomešan sa medom (pola-pola) u mnogim slučajevima na kratko značajno olakšava disanje kada je nos zapušen.

– Topla ljuta čorba sa dosta jabukovog sirćeta, ljuti začini, ren, beli luk, đumbir

– Žvakanje saća i poklopaca od saća (1 kašičica 10-15 minuta), olakšava disanje, jača imuni sistem i podstiče čišćenje (6-7 puta dnevno, a preventivno 2-3)
Navedeni metodi efikasni su i u otklanjanju ili ublažavanju polenske groznice. Čak i nakon korekcije ishrane, čišćenja jetre i debelog creva, ti simptomi se često
umanjuju ili nestaju. Postizanju kvalitetnog i trajnog rezultata, doprinosi i redovna primena C vitamina u prahu i prirodnog oblika kalcijuma (ljuska jajeta).

Jonizator u kući i na poslu, ima pozitivno dejstvo na prečišćavanje i poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru, što je naročito važno u hladnom periodu godine.
Pomoć u slučaju upale grla, krajnika, kao i njihovo čišćenje i jačanje:

– Ispiranje grla vodom sa morskom solju (3-4 puta u više navrata tokom dana).

– Ispiranje grla glinenom vodicom (1 kašičica gline na 1 čašu vode), više puta dnevno.

– Mućkanje u ustima 2 kašičice maslinog i 1 kašičice kantarionovog ulja (10-15 min), izvrstan je način jačanja i čišćenja grla.

– Žvakanje sasušene smole bora (15 min), izvrstan je način jačanja i čišćenje grla.

– Kleknete na kolena, sednete između stopala, ispravljenih leđa, napravite uobičajen, ne mnogo dubok udah, a pri izdahu istovremeno maksimalno isplazite jezik, ispružite ruke i maksimalno napregnete prste i podlaktice nekoliko sekundi (3-6 puta, u više navrata tokom dana).

– Lizanje meda sa tanjira više puta dnevno, značajno poboljšava protok krvi u grlu.

– Jesti mešavinu limunovog soka i meda (pola-pola), više puta dnevno.

Evo i par korisnih saveta i kako da se resite eventualnog straha od hladnih napitaka. Pre ispijanja hladnog napitka uraditi 10 pokreta za gutanje pljuvačke, to će znatno poboljšati protok krvi prema grlu, i stvoriti bolju zaštitu od prehlade. Zatim napraviti 10 puta pokret od gornjeg do donjeg dela grla, prostorom između palca i kažiprsta.

Primena propolisa

Kod problema sa grlom preporučuje se prirodan način lečenja propolisom. Uzimati 20-30 kapi 30% rastvora propolisa, četiri puta dnevno za odrasle tokom 10-15 dana, pomešano sa medom i malo vode (svakako proveriti da li ste alergični na propolis). U tom slučaju prvog dana uzimati po 1 kap propolisa 3 puta dnevno, drugog 2 kapi 3 puta dnevno, trećeg 3 kapi 3 puta dnevno… U slučaju da nema alergijske reakcije, a u većini slučajeva je neće biti, prelazi se na navedenu osnovnu dozu.

Metode za lečenje i jačanje grla

Unutrašnja upotreba gline prema uputstvu na pakovanju ako se primenjuje prvi put ili nakon duže pauze, a ako se koristi redovno, 1-2 kašičice rastvorene u 1 čaši vode, tokom 7 dana, uporedo sa ispiranjem grla i usta rastvorom gline u vodi (ista koncentracija). Dosta efikasna metoda za jačanje i otklanjanje upale sluzokože grla i krajnika je i ispiranje vodom i jabukovim sirćetom (1 čaša sa 1-2 kašičice kvalitetnog jabukovog sirćeta i istom količinom meda odgovarajućeg kvaliteta), više puta u toku dana. Upotrebom odgovarajućih dodataka ishrani
možemo uticati na smanjenje mogućnosti pojave prehlade, a takođe je i brže otkloniti. Od velike je koristi upotreba C vitamina (1000 i W više mg dnevno), pivskog kvasca, a u nekim slučajevima i B kompleksa, E vitamina (polenov prah, pšenične klice). Unošenje dovoljnih količina omega 3 takode je od ogromnog značenja za bolji proces čišćenja i povećanja otpornosti organizma. Pravilna kratkotrajna unutrašnja primena rastvora joda u glicerinu, od velike je pomoći u bržem rešavanju ovog problema. Kao i redovna primena morskih algi u ishrani.

Svakako treba obratiti pažnju da li neka hrana nadražuje vaše grlo. To je čest slučaj ako koristite više puta prskano voće i povrće. To može da izazove bolove i nadražaj u grlu, ili promenu glasa. Te tegobe mogu biti vezane i za druge namirnice sa dodatkom nadražujućih aditiva i tragovima budi.