Ranica na grliću materice uzrok

Ranica na grliću materice je izraz koji ste verovatno čuli, ali vam nije jasno baš o čemu se tačno radi. Da li je ovo opasno stanje i da li može da ukazuje na neku ozbiljniju bolest vezanu za ženski reproduktivni sistem – otkrićemo u okviru ovog članka.

Odmah na početku da napomenemo, izraz ”ranica” na grliću materice zapravo nije odgovarajući termin, jer se u ovom slučaju obično radi o crvenilu prisutnom na sluznici grlića materice.

U većini slučajeva, uzrok ranice na grliću materice nije ozbiljan, tačnije, radi se o normalnim hormonski uzrokvanim promenama kod žene. Dakle, u većini slučajeva je ova ranica benigna i potpuno bezopasna, ali ipak zahteva praćenje.

Ranica na grliću materice – uzrok možemo potražiti i u vaginalnim infekcijama, virusnim infekcijama grlića materice sa humanim papiloma virusom (HPV) ili traumama samog grlića. U slučaju da HPV virus izaziva ranicu na grliću materice, ovde je obavezan tretman.

HPV virus je jedan od vodećih uzroka raka grlića matrice i tada se može pojaviti ranica koja ukazuje na prekancerozne promene. Ovo je vrlo bitan faktor rizika, ali ipak – prisustvo ranice na grliću i sama infekcija HPV virusom ne znači da će svaka žena vremenom razviti kancer grlića materice. Za nastanak kancera grlića materice su veoma bitni i drugi faktori rizika, kao što su pušenje, seksualno prenosive infekcije, često menjanje partnera itd.

ranica na grlicu materice simptomi

Simptomi

Ako primetite krvarenje tokom i odmah nakon polnog odnosa, ovo je simptom koji može da ukazuje na prisustvo ranice na grliću materice. U tom slučaju, obavezno se javite svom ginekologu koji će uraditi genekološki pregled koji obavezno podrazumeva i kolposkopiju i Papa test.

Ako vaš ginekolog otkrije sumnjive promene, on će predložiti biopsiju ili uzimanje uzorka tkiva ranice, kao i citološke analize, redovne ginekološke kontrole na 4-6 meseci u narednih godinu dana, kao i HPV tipizaciju, odnosno bris na prisustvo i tip HPV virusa.

Biopsija ranice na grliću materice treba da se radi u slučajevima: ako ranica na grliću materice ne prolazi posle godinu dana od postavljanja dijagnoze, ako je promenila izgled, ako se dobije loš rezultat Papa testa, ako se identifikuje HPV infekcija koja može uzrokovati kancer grlića materice.

Obilan vaginalni sekret takođe može da bude simptom ranice na grliću materice.

Ipak, moramo reći da u većini slučajeva – simptomi ranice na grliću materice nisu prisutni. Zato je neophodno ići na redovne ginekološke preglede, čak i ako smatrate da nemate nikakvih problema. Asimptomatsko prisustvo ranice se obično odnosi na to kada je ona benigne prirode. Tada je ranica na grliću materice bezbolna, a eventualno se može javiti nešto obilniji vaginalni sekret i krvarenje tokom i odmah nakon polnog odnosa.

U ozbiljnijim slučajevima, mogu se javiti sledeći simptomi ranice na grliću materice: obilan i izmenjen vaginalni sekret (čak i sa sukrvicom), krvarenje koje nije menstrualno, krvarenje tokom i odmah nakon polnog odnosa, bol u donjem delu stomaka tokom odnosa. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, obavezno se javite svom lekaru!

Ranica na grliću materice koja krvari

Ranica na grliću materice koja krvari nije neobična pojava, a javlja se iz razloga što se nekim mehaničkim nadražajima može iritirati ranica, što izaziva tzv. ”kontaktno” krvarenje.  Krvarenje ranice na grliću se može javiti tokom i odmah posle polnog odnosa, prilikom umetanja dijafragme i dr. Kako ranica na grliću materice koja krvari može ponekad da ukazuje i na neke ozbiljnije uzroke (poput kancera grlića materice), obavezno treba uraditi biopsiju kako bi se otkrile eventualne premaligne promene.

Ranica na grliću materice i trudnoća

Ranica na grliću materice u trudnoći, zbog hormonalnih promena koje se dešavaju tokom drugog stanja, može imati tendenciju da se širi  i eventualno pogoršava. Ginekolozi vas u tom slučaju  mogu posavetovati da uklonite ranicu, što se bezbedno sprovodi i u trudnoći. Do sada nije dokazano da ranica na grliću materice može imati uticaja na razvoj fetusa.

Lečenje

Lečenje ranice na grliću materice treba sprovoditi, pre svega, na osnovu njenog uzroka.

Vrlo je bitno da lekar ustanovi u kojoj meri su ćelije ranice grlića izmenjene, a na osnovu toga se sprovode dalji koraci.

Kada je u pitanju bezopasna ranica na grliću materice, lečenje i nije potrebno. U većini slučаjevа ranica prolаzi sаma od sebe i neće nikad postаti kаncerogena. Međutim, radi svake sigurnosti, obavezno je redovno prаćenje stanja tokom redovnih ginekoloških pregleda.

S druge strane, ukoliko je prisutna teška displаzija grlića materice, ginekolog može preporučiti terаpiju, kаo što je operаcija ili druge procedure zа uklаnjаnje аbnormаlnih ćelija.

Bilo dа imаte blаgu ili tešku displаziju, ginekolog će vam preporučiti redovne ginekološke preglede, uz obavezna Pаpa testiranja kao i HPV testirаnje.

Uvek se možete odlučiti za uklanjanje ranice, naravno, uz konsultaciju sa svojim lekarom.

Spaljivanje ranice radiofrekventnim nožem ili laserom je uobičajena procedura uklanjanja ranice na grliću materice.

Prirodno lečenje       

Možete se odlučiti i za prirodno lečenje ranice na grliću materice. Naravno, uvek predlažemo da se prvo konsultujete sa svojim lekarom i da otklonite sve sumnje o eventualnim ozbiljnim uzrocima ove promene.

Kada je u pitanju ranica na grliću materice, lečenje biljem podrazumeva upotrebu čaja od rusomače, hajdučke trave, kupine, nevena, petrovca, podubice i koprive – i to ne samo za oralnu primenu, već i za ispiranje grlića materice. Za vaginalno ispiranje možete takođe koristiti i čaj od virka i macine trave.

Kantarion za ranicu na grliću materice

Bilo čaj ili ulje od kantariona – nećete pogrešiti ako ih koristite za prirodni tretman ranice na grliću.

Priprema:

jednu kašičicu suvog cveta i lista kantariona prelije sa 200 ml ključale vode, te procedite nakon što odstoji 10-ak minuta, a onda pomoću irigatora istisnite ovaj lekoviti sadržaj u vaginu.

U apotekama su dostupne i vaginalete na bazi kantariona koje se takođe preporučuju za lečenje ranice na grliću materice.

Još jedan odličan prirodni lek za ranicu na grliću materice:

Tampon namočite u mešavinu meda i soka od svežeg kamfora (u odnosu 1:1) i držati ga preko noći. Umesto kamfora možete takođe koristiti i aloju. Aloja se prethodno drži 10-ak dana u frižideru, a onda se cedi. Naizmeničnom upotrebom ova dva prirodna leka na svakih 10 dana, možete se na prirodan način osloboditi ranice na grliću materice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply