Hemoroidi i ishrana       

Pitate se kako su hemoroidi i ishrana povezani? Uravnotežena ishrana, bogata vlaknima, je jedan od najefikasnijih načina za prevenciju i lečenje hemoroida. Zašto? Uravnotežena, visoko-vlaknasta ishrana, zajedno sa dosta tečnosti, omekšava stolicu i povećava njenu masu, što će pomoći da izbegnete napor prilikom pražnjenja creva, što može da izazove hemoroide ili pogoršati simptome već postojećih hemoroida.

Uvek proverite sa svojim lekarom pre početka bilo koje ishrane za hemoroide.

Šta podrazumeva pravilna ishrana kod hemoroida ili dijeta za hemoroide?

Pravilo broj 1 – unosite dosta vlakana!  

Kako vlakna pomažu u sprečavanju zatvora, koji može izazvati/pogoršati hemoroide?

Uravnotežena ishrana sa dosta vlakana i vode omekšava stolicu i olakšava njen prolazak. To smanjuje pritisak na hemoroide. Ako jedete hranu bogatu biljnim vlaknima, vi ćete imati manje šanse da iskusite zatvor. Najčešći uzroci zatvora su ishrana sa malom količinom vlakana i velikom količinom mlečnih proizvoda.

hemoroidi ishrana

Vlakna se mogu svrstati u dve kategorije: rastvorljiva vlakna, koja se rastvaraju u vodi, i nerastvorljiva vlakna, koja se ne rastvaraju u vodi. Oba promovišu kretanje hrane kroz digestivni trakt. Možete dodati više vlakana u vašu ishranu sa hranom, ali i putem suplemenata ili na oba načina.

Namirnice koje treba jesti (koje sadrže dosta vlakana):

– integralne žitarice

– povrće

– pasulj

– mahunarke

– orašasti plodovi

– voće.

Vaš lekar može predložiti uzimanje omekšivača stolice ili suplemenata vlakana.

Kada povećate unos dijetetskih vlakana, važno je da pijete dosta vode i počnite polako. Stručnjaci preporučuju 8 čaša vode dnevno. Pića sa kofeinom i alkoholna pića izazivaju dehidrataciju, pa ih morate smanjiti.

Kako bi se omogućilo vreme telu da se prilagodi, vlakna u svoju ishranu treba uvesti postepeno, da se izbegne povećanje gasova. Pšenične mekinje mogu biti dobra opcija kao dodatak vlakana, jer izazivaju manje gasa nego druge namirnice bogate vlaknima.

Kada je u pitanju pravilna ishrana kod hemoroida, da biste dodatno pomogli svom organizmu da postigne ravnotežu u varenju, možda ćete želeti da uključite hranu koja je bogata dobrim bakterijama (“probiotici”). Jogurt, kefir ili suplementi su pogodan izvor “dobrih bakterija”, kako biste održali ravnotežu varenja.

Dijeta za hemoroide, kao što smo rekli, bazira se na povećanom unosu vlakana – a pogledajte kako možete da napravite rezerve vlakana u svojoj ishrani.

Ne zaboravite da polako dodajete vlakna u svoju ishrani i pijte 8 čaša vode dnevno.

Počnite svakodnevno sa žitaricama od celog zrna

Prilikom kupovine, tražite žitarice koje imaju “integralno” u opisu. Pogledajte sadržaj vlakana na kutiji proizvoda. Potražite najmanje 5 grama vlakana po porciji u svojim žitaricama. Serviranje sa bananom će dodati još 3 grama vlakana.

Jedite pasulj

Jedite više pasulja – on je ”natovaren” sa vlaknima. Većina kuvanog pasulja će obezbediti više od polovine preporučenog dnevnog unosa vlakana. Možete da ubacite pasulj i u salate ili da ga dodate u jela od testa.

Više braon, a manje bele hrane

Braon pirinač, hleb od celog zrna pšenice i integralne testenine su bitni delovi ishrane bogate vlaknima.

Koristite integralna brašna za hleb i peciva

Koristite brašna od celog zrna umesto najmanje polovine, ako ne i celokupne količine belog brašna u receptima. Budući da je brašno od celog zrna teže od belog, biće potrebno da se poveća količina praška za pecivo u receptu za jednu kašičicu na svake tri šolje integralnog brašna.

Jabuka na dan

Jabuke sadrže pektin, rastvorljiva vlakna koja usporavaju varenje i daju osećaj sitosti.

Čudesni mix za zdravu užinu

Pomešajte zajedno orašaste plodove – kao što su bademi ili indijski orah – sa suvim grožđem, semenkama suncokreta, kokicama ili perecama od integralne pšenice. Neka vam ovo bude zdrava, bogata vlaknima, užina između obroka.

Mislite unapred i planirajte gde ćete jesti. Uvek potražite opcije bogate vlaknima, kao što su smeđi pirinač, pečen krompir ili povrće na pari. Pročitajte opis svakog jela.

Evo nekih ukusnih recepata koji imaju najmanje 5 grama vlakana:

Za doručak, izaberite palačinke i vafle od celog zrna sa svežim bobicama ili žitaricama kao što su ovsene pahuljice i mekinje bogate vlaknima.

Zamenite beli hleb sa hlebom od integralne pšenice ili raži.

Izaberite pečeni krompir umesto pomfrita ili čipsa – tako ćete dodati 4 do 5 grama vlakana na svom obroku.

Potražite jela sa testeninama koja su ispunjena sa povrćem i da su testenine od integralne pšenice.

Kada jedete u meksičkom restoranu, preskočite pirinač i udvostručite unos pasulja.

Braon pirinač ima četiri puta više vlakana od belog pirinča, četiri grama vlakana po jednoj šolji porcije.

Za prilog, potražite povrće na pari i izaberite brokoli, karfiol ili prokelj, koji su posebno bogati vlaknima.

Za dezert, izaberite sveže bobice zbog njihovog sadržaja vlakana i sposobnosti da zadovolje vašu potrebu za slatkišima.

Namirnice koje treba jesti

Jogurt i kefir

Jogurt i kefir će obezbediti probiotike – korisne ili “prijateljske” bakterije koje promovišu digestivno zdravlje i funkciju imunog sistema. Probiotici mogu pomoći u prevenciji i lečenju hemoroida. Za najbolje rezultate, konzumirajte jogurt ili kefir koji sadrže žive aktivne kulture, kao što je Lactobacillus ili bifidus, na rutinskoj osnovi. Pijenje kefira takođe može da pomogne u smanjenju dehidracije i stimuliše rad creva.

Voće i povrće

Voće i povrće daju hranljive sastojke koji pomažu jačanju imunog sistema i tečnosti koje mogu da pomognu da olakšate zatvor. Kao hrana bogata vlaknima, voće i povrće će dodati masu stolici i mogu da smanje pritisak i bol u crevima. Voće i povrće naročito bogato vlaknima uključuje: bobice, jabuke, kruške, avokado, artičoke, grašak, brokoli, tamni zeleniš, pasulj i zimske tikvice.

Integralne žitarice

Kako integralne žitarice sadrže sav hranljivi deo zrna, one daju više vlakana, proteina i mikronutrijenata od rafinisanih žitarica, kao što je belo brašno. Većina ljudi ne ispunjava svoje dnevne potrebe za vlaknima, koje se kreće od 21 i 38 grama vlakana dnevno. Jedenje 1/4 šolje amaranta ili 1 šolje bisernog ječma pruža zalihe od 6 grama vlakana. Druga integralna hrana bogata vlaknima uključuje: ovsene pahuljice, 100% hleb od celog zrna i hladne žitarice, smeđi pirinač dugog zrna, divlji pirinač i kokice.

Tečnosti

Za sprečavanje ili smanjenje simptoma hemoroida, koji se odnose na ishranu sa niskim unosom tečnosti, pijte vodu ili druge tečnosti tokom svakog dana. Pijte najmanje 8 šolja tečnosti dnevno, što možete dobiti iz vode, mleka, sokova od 100% voća ili povrća, biljnih čajeva ili supa. Imajte na umu da sokovi od voća i povrća sadrže manje vlakana nego ako ih jedete u celom obliku. Izbegavajte pića koja sadrže kafein, alkoholna i visoko zaslađena pića, što može izazvati dehidrataciju i, u nekim slučajevima, doprinose telesnoj težini.

Crni luk, beli luk i đumbir treba da budu deo vaše redovne ishrane ako imate hemoroide. Maslinovo ulje i ulje od lanenog semena su odlični za sistem za varenje i pomažu u lečenju hemoroida.

Riblje ulje se takođe preporučuje osobama koje pate od hemoroida. Voda, sok od limuna, paprika i jabukovo sirće su odličan način na koji možete pomoći telu da se leči iznutra.

Zabranjena hrana

Refinisane žitarice

Hrana niska u vlaknima može dovesti do hemoroida. Vlakna pomažu povećanje obima stolice, ali i čine stolicu mekšom, pa je lakše možete ukloniti, bez tog napora koji doprinosi razvoju hemoroida. Neke namirnice niske u vlaknima uključuju: rafinisane žitarice (beli hleb, beli pirinač, pečeni hleb i peciva, ali i neke slatkiše).

Zajedno sa rafinisanim žitaricama, postoje i druge namirnice koje treba izbegavati u ishrani za hemoroide: voće bez kore, živina, jaja, mlečni proizvodi (posebno oni sa visokim sadržajem masti). Možda ćete morati da ograničite ili smanjite količinu ovih namirnica u vašem dnevnom meniju.

Alkohol

Neadekvatan unos tečnosti može da izazove hemoroide. Preporučljivo je da se izbegava alkohol, kako bi se smanjili ili kontrolisali simptomi hemoroida. Alkohol može da izazove dehidraciju i ova pojava može da izazove napor kada praznite creva. To će povećati pritisak u rektumu i može doći do razvoja hemoroida. Pored alkohola, treba izbegavati i unos pića sa kofeinom i zaslađenih pića.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply