ishrana po krvnim grupama

Dijeta prema krvnim grupama, koju je osmislio dr Piter D’Adamo, je jedinstvena ishrana u čijoj žiži se nalaze posebne krvne grupe. D’Adamo veruje da krvne grupe utiču na sistem za varenje i da su neke vrste namirnica zdrave za jednu krvnu grupu, a „opasne“ za drugu. Pored konzumiranje pojedinih namirnica, zasnovanog na krvnoj grupi, Ishrana prema krvnoj grupi predlaže i da osobe sa određenom krvnom grupom vežbaju na određeni način jer su podložnije nekim bolestima.

Ako spadate u osobe koje bi da skinu kilograme, ali ne bi da broje kalorije ili količinu masti, Ishrana prema krvnim grupama je možda baš za vas. Međutim, ako u vašoj kući ovu ishranu želi da uvede više od jedne osobe, a pri tom nisu istih krvnih grupa, može biti prilično teško da se svi držite ograničenja koja ova ishrana propisuje i da vidite pozitivne rezultate.

Kako se to radi?

Kao što se i može očekivati, Ishrana prema krvnim grupama koju želite da praktikujete, isključivo zavisi od vaše krvne grupe. Ako je vaša krvna grupa O, D’Adamo navodi da će vaš metabolizam imati više koristi od posnog mesa, živinskog mesa i ribe. Ne smete da jedete žitarice, hleb i mahunarke. Takođe, trebalo bi dosta da vežbate ukoliko želite najbolje rezultate.

Ako je vaša krvna grupa A, što u ovoj ishrani označava i „agrarni“ tip, vaš plan ishrane će biti više vegetarijanski. D’Adamo veruje da su osobe sa krvnom grupom A nasledile metabolizam od „smirenijih i manje ratničkih predaka“. Ovaj plan ishrane sadrži mnogo soja proteina, žitarica i organskog povrća. Preporučuje se blago vežbanje tokom pridržavanja plana ishrane za A krvnu grupu, čime se još više pospešuje smanjenje telesne težine.

dijeta za nultu krvnu grupu

Osobe sa krvnom grupom B, gde je B oznaka za „balans“, imaju nomadski sistem za varenje i mogu da jedu niskomasne mlečne proizvode, meso i poljoprivredne proizvode. Međutim, osobe sa B krvnom grupom bi trebalo da izbegavaju pšenicu, kukuruz i sočivo. Umereno vežbanje je preporučljivo za ovu dijetalnu grupu.

Konačno, osobe sa krvnom grupom AB imaju osetljiviji sistem za varenje i trebalo bi da izbegavaju piletinu, govedinu i svinjetinu, međutim, mogu da uživaju u plodovima mora, tofuu, mlečnim proizvodima i većini poljoprivrednih proizvoda. Režim vežbi podrazumeva vežbe opuštanja koje najviše odgovaraju krvnoj grupi AB tokom ovog plana ishrane.

Da li zaista deluje?

Premda koncept ishrane prema krvnim grupama nema naučno potkrepljenje, koje bi dokazivalo da određene krvne grupe imaju korist od pojedinih namirnica, u njemu ipak ima nekih dobrih preporuka. Smanjenjem dnevnog unosa kalorija i istovremenim povećanjem količine vežbi, pomoći će smanjenju telesne težine, bez obzira na krvnu grupu.

Ishrana za nultu krvnu grupu

Ishrana je veoma lična i individualna stvar. Naši organizmi različito reaguju na tretmane i imaju specifične potrebe.

 

Lekari često prilagođavaju medikamente i terapiju lekovima specifičnim potrebama različitih tipova organizama; potrebno je samo malo da se zamislimo zašto se isti tretman ne primenjuje i na ishranu.

Postoji na milione različitih načina ishrane, jedna hir dijeta smenjuje drugu, godinu za godinom. Međutim, može da se dogodi da neki način ishrane koji fantastično deluje na jednu osobu, kod vas ne funkcioniše.

Kako onda da znate koji je način ishrane pravi za vas? Jedan od načina promene ishrane je i onaj povezan sa vrstom krvne grupe.

U ovom članku tema će biti dijeta za krvnu grupu 0 i način na koji osobe sa ovom krvnom grupom reaguju na određene namirnice.

Profil 0 krvne grupe

Tokom istorije, osobe sa 0 krvnom grupom su bile poznate kao prirodni predatori, a kao takvi skloni izlivima besa, agresivnom ponašanju i impulsivnosti.

E sada, iako nema naučne podloge za ovu tvrdnju, svakako je zanimljiva i možda baca svetlost na ishranu za krvnu grupu 0 i prehrambeni izbor.

Neki veruju da impulsivno ponašanje osoba sa 0 krvnom grupom koja juri kroz njihove vene, može da se proširi i na nemaran odnos prema ishrani i izboru hrane, što može da dovede do viška kilograma, dijabetesa, čireva, insulinske rezistencije i problema sa štitnom žlezdom.

Međutim, nije sve tako crno za vas koji imate 0 krvnu grupu. Mnogi veruju da osobe sa 0 krvnom grupom imaju pozitivne osobine, kao što su snaga, vitka linija (uprkos nemarnom odnosu prema hrani) i blistav, aktivan um.

Preporučena ishrana za 0 krvnu grupu

Postoji verovanje da osobe sa 0 krvnom grupom najbolje prolaze sa posnim proteinima. Kada smo kod pretrpavanja zdravim proteinima, pametno je da napravite zdrav izbor jer previše crvenog mesa ili drugih masnih izvora proteina mogu da izazovu ozbiljne posledice po zdravlje, kao što su masna jetra, problemi sa srcem, dijabetes i višak kilograma.

Kada birate proteine, tražite nemasno meso kao što su teletina, govedina, divljač i ribe hladnih mora, poput skuše, haringe i bakalara. Premda oni sa 0 krvnom grupom lakše vare meso od osoba sa drugim krvnim grupama, ima nekih vrsta mesa koje bi trebalo da izbegavaju, a u koje spadaju, svinjetina, šunka, slanina, guščetina, dimljeni losos, somovina i kavijar.

Nažalost, hrana bogata proteinima koja se preporučuje  za 0 krvnu grupu nije podesna za vegetarijance.

Pazite koje povrće jedete

Dijeta po krvnim grupama posebnu pažnju poklanja povrću.Kako smo upravo rekli, ishrana preporučljiva za 0 krvnu grupu je bogata posnim proteinima i manje se oslanja na veći unos povrća. To ne znači da bi trebalo da izbegavate svako povrće.

Samo je potrebno da budete izbirljivi kod odlučivanja koje povrće da uključite u ishranu i da budete svesni koje morate da izbegavate. Kao neko ko ima0 krvnu grupu, trebalo bi u ishranu da uključite sledeće povrće: kelj, spanać, rimsku salatu, raštan i brokoli.

Ovo povrće je korisno za 0 krvnu grupu jer je bogato vitaminom K koji utiče na zgrušavanje krvi. Osobe sa 0 krvnom grupom imaju teškoće sa zgrušavanjem krvi pa stoga moraju da vode računa da pojačaju ishranu namirnicama koje jačaju efikasnost ove funkcije.

Druge vrste povrća preporučljivo za 0 krvnu grupu su: repa, bamija, praziluk, batat (ili slatki krompir), beli luk, crni luk, ren, crvena paprika, bundeva, paškanat, peršun i artičoke.

I dok ima mnogo vrsta povrća u kojima možete da uživate kao neko ko ima 0 krvnu grupu, ima i nekog koje bi trebalo da izbegavate. Zarad dobrobiti vašeg digestivnog trakta, izbegavajte fermentisane masline, šitake i klice lucerke.

Osobe sa 0 krvnom gripom mogu biti više sklone artritisu pa stoga moraju da izbegavaju plavi patlidžan ili krompir jer mogu da pogoršaju stanje.  Oni koji imaju 0 krvnu grupu češće imaju problema sa štitnom žlezdom pa bi trebalo da izbegavaju karfiol, kupus, prokelj i list gorušice.

Preporučeno voće

Pored povrća i voće je veoma važno kad se sprovodi djeta po krvnim grupama.Da biste izbalansirali ishranu bogatu proteinima i dodali malo slasti, postoji voće koje je preporučljivo za vašu specifičnu krvnu grupu.

Osobe sa 0 krvnom grupom imaju više kiseline pa bi stoga trebalo da jedu voće koje pomaže da se ovo izbalansira. Voće preporučljivo za 0 krvnu grupu: smokve, suve šljive i šljive. Važno je da izbalansirate kiselost gastrointestinalnog sistema.

Previše kiseline u gastrointestinalnom traktu vodi pojavi čira, zato je važno da dijeta za 0 krvnu grupu održava zdrav balans.

S druge strane medalje, postoje neke vrste voća koje bi osobe sa 0 krvnom grupom trebalo da izbegavaju jer izazivaju višak kiseline, kao što su pomorandže, jagode, mandarine, kupine i rabarbara. Kokos i dinje, kao što su zimska dinja i cerovača, trebalo bi izbegavati.

Svo ostalo voće se smatra bezbednim za 0 krvnu grupu.

Prihvatljivi mlečni proizvodi

Osobe sa 0 krvnom grupom bi trebalo da ograniče količinu mlečnih proizvoda u ishrani. Jaja, koja se prilično dobro vare, treba ograničiti. Mlečni proizvodi prihvatljivi za 0 krvnu grupu su: sojino mleko, feta sir, mocarela, švapski sir i maslac.

Ostale namirnice u kojima možete da uživate

Dok sastavljate jelovnik korisnih namirnica u kojima možete da uživate kao neko ko ima 0 krvnu grupu, evo još nekih namirnica koje su dobre za vašu krvnu grupu:

 • Orah
 • Masline
 • Hleb – ražani, proseni i esenski
 • Ječam
 • Pirinač
 • Ulje kanole
 • Ulje susama
 • Maslinovo ulje
 • Laneno ulje

Ostale namirnice koje bi trebalo da izbegavate

Ako želite maksimalno da pojačate zdravlje, ima nekih namirnica koje bi osobe sa 0 krvnom grupom trebalo da izbegavaju. Te namirnice su:

 • Pšenični proizvodi
 • Indijski orah
 • Kikiriki
 • Pistaći
 • Seme maka
 • Brazilski orah
 • Ulje suncokreta
 • Kukuruzno ulje
 • Ulje kikirikija
 • Ulje semenki pamuka
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply