Preeklampsija i njeni simptomi

Šta je preeklampsija?

Preeklampsija je jedan od najčešćih i najopasnijih poremećaja u trudnoći. Može da utiče i na majku i na bebu. Obično se javlja posle 20. nedelje trudnoće, a može se desiti i nakon porođaja.

Kod majke, izaziva probleme kojih ona nekad nije svesna- visok krvni pritisak (hipertenzija), curenje proteina u urin (proteinuria), razređivanje krvi (kogulopatija), i poremećaj rada jetre. Ponekad, preeklampsija dovodi do konvulzija, ozbilje komplikacije poznatije pod imenom eklamsija. Ukoliko se preklampsija javi u toku trudnoće, beba se može sporije razvijati u materici ili joj može nedostajati kiseonika.

Koliko je preeklampsija česta?

Preeklampsija se pojavljuje u 10% trudnoća, zbog čega se svrtava u jedno od najčešćih komplikacija. Češća je u prvoj trudnoći. Ponekad, žene koju su prvu trudnoću iznele sa preeklampsijom ponovo imaju isti problem kada sledeći put zatrudne, a jako retko se javlja u drugoj ili trećoj trudnoći, ako je nije bilo u prvoj.

preeklampsija simptomi

Šta uzrokuje preeklampsiju ?

Tačan uzrok preeklampsije nije poznat. Pretpostavlja se da je nasledna, pošto su žene sa preeklampsijom, obično već imale slučajeve u porodici, najčešće su njihove majke ili sestre imale isti problem. A ima dokaza da jednu od glavnih uloga u razvoju preeklampsije ima placenta.

Tokom trudnoće, placenti je potreban velik dotok krvi, kako bi beba pravilno rasla. Kada se pojavi preeklampsija, placenta ne dobija dovoljno krvi od majke, te se njeni krvni sudovi oštećuju. Kao posledica ovoga, majka ima visok pritisak. Bubrezi sve teže funkcionišu, pa proteini krvi dospevaju kroz bubrege u urin. Kako se preeklampsija pogoršava, utiče i na druge organe, uključujući jetru, pluća, mozak, srce i krvotok. Opasne komplikacije kao što su: eklamsija (konvulzije), moždano krvarenje (šlog), plućni endem (dotok tečnosti u pluća, zbog lošeg rada srca), otkazivanje bubrega, oštećenje jetre i proređivanje krvi (distribucija intervaskularne koagulacije), mogu nastati u ozbiljnim slučajevima. Srećom, ove komplikacije su retke.

Kako otkriti preeklampsiju i koji su njeni simptomi ?

Visok krvni pritisak, u kombinaciji sa proteinima u urinu može ukazivati na razvijanje preeklampsije i to su prvi simptomi po kojima se prepoznaje. Još uvek, ne postoje dijagnostički testovi na preeklampsiju. Ali, ukoliko zdrava trudnica u drugoj polovini termina primeti proteinuriju i visok pritisak i ode kod lekara, dijagnoza je gotovo uvek- preklampsija.

Malo otoka je normalno u toku trudnoće, ali ukoliko primetite naticanje u svim delovima tela, i licu, možda imate preeklampsiju.

U težim slučajevima, preeklampsija javljaju se još neki simptomi: glavobolja, poremećaj vida (primećujete svetla koja trepću npr), povraćanje, i bol u gornjem delu stomaka. Iako neki od ovih simptoma mogu ukazivati i na neke druge, manje opasne bolesti, ako se jave u toku trudnoće, ne smete ih ignorisati.

Manji dotok krvi u placentu ograničava bebine zalihe kiseonika i hranjivih materija, pa se zbog toga može sporije razvijati i rasti, ili čak ostati bez kiseonika. Kada se preeklampsija javi ranoj u trudnoći, teško je odrediti najbolje vreme za porođaj. Prevremeni fetus može biti ugrožen preklampsijom, a s druge strane, ni van materice nema garantovane šanse za preživljavanje.

Kada žena sa preeklampsijom dobije upornu hipertenziju i proteinuriju, smatra se da je bolest ozbiljno uznapredovala i tada se trudnice hospitalizuju, kako bi se pažljivo posmatrali i majka i dete, i pripremili za porođaj. Iako se neki simptomi preeklampsije mogu lečiti, sama bolest napreduje, brže ili sporije, sve do porođaja. Lekovi za snižavanje pritiska su gotovo neophodni, kako bi se izbegle komplikacije poput srčanih bolesti i moždanog udara. Kada se žena primi na ležanje u bolnicu, ne otpušta se sve do posle porođaja.

Kako sprečiti preeklampsiju ?

Najbolji način da umanjite štetu koju preeklampsija može uzrokovati tokom trudnoće, je da redovno odlazite na preglede, tako da, ukoliko je dobijete, znate šta treba da radite od najranijeg stadijuma. Ukoliko imate genetske predispozicije za preeklampsiju, zakažite pregled kod specijaliste, ili ginekologa koji je imao iskustva sa preeklampsijom, i razgovarajte o prenatalnoj nezi. Redovno proveravajte pritisak tokom trudnoće i nosite urin na analizu, da se ispita prisustvo proteina. Male količine proteina u urinu su normalne tokom trudnoće, ali ukoliko je prisustvo veće, nastavite sa ispitivanjima dok ne otklonite sve sumnje. Jer, osim preeklampsije, ovakve probleme mogu izazvati i infekcije urinarnog trakta, koje su uobičajene u vreme trudnoće.

Ukoliko tokom trudnoće imate bilo kakve simptome koji vas zabrinjavaju, obratite se svom lekaru. Često i nema razloga za uzbunu, ali je bolje redovno proveravati pritisak, testirati urin, krv ili uraditi neke druge preglede kako bi bili sigurni da ne treba da brinete o preeklampsiji. Nažalost, preeklampsija se ne javlja sa upozorenjem, pa vodite računa o sebi i nemojte preskočiti ni jedan zakazan pregled.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply