Koprivnjača (urtikarija i angioedem)

Može li stres da bude uzrok koprivnjače?

Koprivnjača je alergija koja može da se javi kao posledica izlaganja suncu ili hladnoći, preteranog znojenja i emocionalnog stresa. Razlog zbog koga stres kod brojnih ljudi ubrzava izbijanje koprivnjače nije sasvim jasan, međutim, najverovatnije je da je povezan sa poznatim delovanjem stresa na imuni sistem. U brojnim slučajevima, uzrok koprivnjače kod neke određene osobe, ne može da se utvrdi.

Osnovne činjenice o koprivnjači:

  • Koprivnjača (medicinski naziv urtikarija) su crvena, ispupčenja na koži (urtike) koja izazivaju svrab, a pojavljuju se u različitim oblicima i veličinama; obično ne traje duže od 6 – 12 sati.
  • Koprivnjača je prilično česta alergija, a u većini slučajeva uzroci su nepoznati.
  • Koprivnjača može brzo da promeni veličinu i da se „šeta“, nestajući sa jednog mesta i pojavljujući se na drugom u roku od nekoliko sati.
  • Obično je izbijanje koprivnjače iznenadno.
  • Povremeno koprivnjača nastaje usled direktne fizičke stimulacije sila u okruženju, kao što su toplota, hladnoća i sunčeva svetlost.
  • Lečenje koprivnjače je usmereno na ublažavanje simptoma dok se stanje ne smiri spontano.
  • Antihistaminici su lekovi koji se najčešće koriste za lečenje koprivnjače.
  • Koprivnjača obično nema dugoročne, teške komplikacije.

koprivnjaca slike

Šta je koprivnjača (urtikarija)? Kako izgleda koprivnjača?

Koprivnjača (u medicini poznata kao urtikarija) nastaje na koži i ima oblik ispupčenja koja su crvena i jako svrbe (urtike); to su površine koje su izdignute i često imaju belo središte. Javljaju se u različitim oblicima i veličinama – od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u prečniku – bilo gde na telu.

koprivnjaca

Procenjuje se da oko 20% svetske populacije bar jednom u životu ima urtikariju. Koprivnjača se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Karakteristika koprivnjače je njena tendencija da brzo menja oblik i da se premešta – nestaje sa jednog mesta i ponovo se pojavljuje na nekom drugom mestu, najčešće u roku od nekoliko sati. Jedno izbijanje koprivnjače ne traje duže od 24 sata.

Koprivnjača koju ste primetili ujutru, a koja je ogromna i deluje čak alarmantno, može u potpunosti da nestane do podneva, a da se nakon toga u punoj snazi pojavi kasnije u toku dana. Veoma je malo kožnih oboljenja koja se pojavljuju i prestaju tako brzo. Stoga, čak i ako nemate koprivnjaču koju možete da pokažete lekaru kada odete na pregled, dijagnoza može da se uspostavi na osnovu tačnog prebrojavanja simptoma i znakova. Pošto koprivnjača ima tako velika i brza kolebanja, korisno je da ponesete fotografiju aktivne koprivnjače u trenutku kada je najjače buknula.

Otoci koji mogu da prate koprivnjaču, a javljaju se u dubljem sloju kože, zovu se angioedemi. Ovi otoci koji se pojavljuju na šakama i stopalima, kao i na licu (usnama ili očnim kapcima), u trenutku pojave mogu da budu podjednako dramatični koliko i kratkotrajni.

urtikarija

Šta izaziva koprivnjaču ? Da li je koprivnjača zarazna? Da li stres izaziva koprivnjaču?

Koprivnjača se pojavljuje kada ćelije koje se zovu mastociti (a koje se normalno nalaze u koži) počnu da ispuštaju histamin i druga jedinjenja. Histamin dovodi do curenja tečnosti iz lokanih krvnih sudova, što dovodi do pojave otoka na koži.

Koprivnjača je prilično česta pojava i ne smatra se zaraznom. Mada je neprijatna, koprivnjača obično prolazi spontano u roku od nekoliko nedelja i retko predstavlja stanje opasno po zdravlje. Neke koprivnjače nastaju usled alergije na neke namirnice, infekcije izazvane različitim organizmima, lekova, prehrambenih boja i prezervativa, ujeda i uboda insekata i hemikalija; međutim, u većini slučajeva se tačan uzrok nikada ne otkrije. Mada je frustrirajuće kada ne znate koji su uzroci i šta vam je izazvalo koprivnjaču, taktike kao što su promena načina ishrane, sapuna, deterdženta i šminke, retko su od pomoći kod prevencije koprivnjače, sem ako ne postoji savršena vremenska povezanost.

Pošto koprivnjaču najčešće stvara imuni mehanizam, stanje nije zarazno. Ako je kod neke određene osobe koprivnjača posledica zarazne bolesti, onda je i to moguće, ali je malo verovatno da kontakt sa inficiranom osobom može da bude uzrok koprivnjače.

Koprivnjača može da izazove stres, međutim, stres ne izaziva uvek koprivnjaču.

koprivnjaca simptomi

Koje vrste koprivnjače postoje?

Koprivnjače se dele u dve kategorije na osnovu vremena trajanja – akutna urtikarija (obična koprivnjača koja prolazi u roku od 6 – 8 nedelja) i hronična urtikarija (koprivnjača koja traje duže od 6 – 8 nedelja). Pošto je koprivnjača česta, a akutna urtikarija se, po definiciji, spontano povlači, lekari ne troše mnogo ni vremena ni sredstava za ispitivanje uzroka koprivnjače koja traje kraće od 8 nedelja.

Koprivnjača simptomi

Koji su znaci i simptomi koprivnjače?

Obična koprivnjača izbija iznenada i obično se ne mogu utvrditi uzroci. Urtike se obično javljaju na nekoliko mesta. Javljaju se u naletima, svrbe i otiču, a nestaju u roku od nekoliko minuta pa do nekoliko sati, da bi se pojavile na drugom mestu.Simptomi koprivnjače nisu uvek isti i ovaj sled može da traje od nekoliko dana do više nedelja. Većina koprivnjača traje kraće od 6 nedelja. Premda je ova prelomna tačka prilično proizvoljna, slučajevi koprivnjače koji traju više od 6 nedelja se često nazivaju hroničnim.

Šta su faktori rizika i uzroci pojave obične koprivnjače ?

Kao što smo već rekli, brojni slučajevi obične koprivnjače su idiopatski, što znači da im je uzrok nepoznat. U drugim slučajevima okidač može da bude virusna infekcija. Ima i onih koje nastaju usled uzimanja nekih lekova, posebno ako je njihova primena po prvi put počela nekoliko nedelja ranije. (Neuobičajeno je da lekovi koji se neprekidno uzimaju u dužem vremenskom periodu izazovu koprivnjaču ili druge reakcije.) Ako se ustanovi da je lek uzrok koprivnjače , trebalo bi odmah da se isključi, pošto su ispitivanja koja bi potvrdila uzrok retko dostupna. U većini slučajeva, koprivnjača izazvana lekovima prolazi za nekoliko dana. Ako je lek isključen iz terapije, a koprivnjača ne prolazi, to jasan pokazatelj da lek nije uzrok koprivnjače.

Neki lekovi poput morfijuma, kodeina, aspirina i nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kao što je ibuprofen, dovode do toga da organizam oslobađa histamin i stvara urtikariju pomoću nealergijskih mehanizama.

Uprkos reputaciji koprivnjače kao „alergijske“ reakcije, ona često nema očigledne veze sa nekom supstancom izazivačem. U takvoj situaciji, nasumični alergo test obično nije od koristi. Ako znate šta vam izaziva koprivnjaču, onda izbegavajte uzročnike, ukoliko je to moguće, pošto je to dobra preventivna mera.

Koji su uzroci hronične koprivnjače ?

Hronična koprivnjača (definisana kao ona koja traje duže od 6 nedelja ili više) može da traje mesecima ili godinama. Ispitivanje ovog oboljenja je teško, a alergo testovi i druge laboratorijske analize su povremeno korisne u ovim slučajevima. Za tačnu procenu ovog oboljenja potrebno je da pacijent lekaru da precizne informacije koje se odnose na kompletnu istoriju bolesti, lične navike i oralni unos. Povremeno može da bude neophodno privremeno ograničavanje nekih namirnica ili lekova kako bi se posmatrao uticaj na ovo kožno oboljenje. Neke sistemske bolesti i infekcije, povremeno mogu da se manifestuju na koži u obliku koprivnjače. Ako može da se utvrdi početni uzrok, specifična terapija bi trebalo da bude delotvorna, a u slučaju alergije na hranu i lekove neophodno je strogo izbegavanje. Postoje još neki retki oblici hronične urtikarije koji nastaju kada organizam proizvodi antitela protiv molekula na površini sopstvenih mastocita. Za ovu vrsti koprivnjače postoje dostupna ispitivanja.

Urtikarija izazvana fizičkim faktorima/fizikalne urtikarije (na primer, toplotom) spadaju u vrstu hroničnih urtikarija koje izazivaju fizički stimulansi. Uobičajene pojave u okruženju, kao što su sunčeva svetlost, voda, hladnoća, toplota, vežbanje i pritisak, povremeno izazivaju koprivnjaču. Dermografizam, što doslovno znači „pisanje po koži“, čest je uzrok fizikalne urtikarije. Ovo je drastični oblik pojave koja se događa bilo kome ko grebe ili trlja kožu; crvene urtike se pojavljuju na mestu ogrebotine. Kod demografizma, uzdignute, crvene urtike koje svrbe sa susednim urtikarijama, nastaju svaki put kada je koža ogrebana ili tamo gde se pojas i drugi odevni predmeti taru o kožu, usled čega mastociti počinju da luče histamin.

Još jedan čest oblik koprivnjače izazvane fizičkim faktorima zove se holinegrična urtikarija. Kod ovog oblika se javlja osip koji se sastoji od stotina sitnih kvržica koje svrbe. Nastaje u roku od 15 minuta vežbanja ili fizičkog napora i obično nestaje pre nego što lekar može da je vidi. Ova vrsta koprivnjače se češće javlja kod mlađih osoba.

Da li postoje oboljenja koja liče na koprivnjaču?

Postoje i drugi osipi koji mogu da izgledaju kao koprivnjača, međutim oni su stabilni i ne prolaze u roku od 24 sata, što je korisna činjenica koja pomaže da ih razlikujemo od koprivnjače. Kod takvih osipa može da bude neophodno uzimanje uzorka kože koji se pregleda pod mikroskopom (biopsija), kako bi se tačno odredila priroda kožne bolesti.

Kada bi trebalo da se javite lekaru

Ako vam koprivnjača ometa spavanje, onda je možda neophodno da se javite lekaru. Ovo je posebno važno ako uzimate antihistaminike koji se nalaze u slobodnoj prodaji. Ako koprivnjača traje duže od 2 meseca, takođe je korisno da posetite lekara.

Koji specijalista leči koprivnjaču?

Lekar opšte prakse može slobodno da leči pacijente sa hroničnom urtikarijom. Većina dermatologa i alergologa može da zbrine pacijenta sa urtikarijom.

Koprivnjača lečenje

 Kako se leči koprivnjača?

Lečenje većine slučajeva obične, akutne urtikarije ima za cilj da seublaže simptomi dok se ona ne povuče spontano. Najčešće korišćeni oralni medikamenti su antihistaminici koji se koriste kod alergija, koji potiru dejstvo histamina koji ispuštaju mastociti. Glavno neželjeno dejstvo antihistaminika je pospanost.

Brojni antihistaminici za lečenje koprivnjače mogu da se nađu u slobodnoj prodaji, na primer, difenhidramin koji se uzima u dozi od 25 mg i hlorfenamin koji se uzima u dozi od 4mg. Ove lekove možete da pijete najviše 3 puta dnevno, međutim, pošto oni izazivaju pospanost, često se uzimaju pre spavanja. Osobe koje ih uzimaju moraju da budu posebno oprezne i da budu sigurne da su potpuno trezvene pre upravljanja motornim vozilom ili učešća u aktivnostima koje zahtevaju koncentraciju.

Loratadin i feksofenadin su antihistaminici u slobodnoj prodaji koji verovatno neće izazivati pospanost. Bez recepta možete da nabavite i hidroksizin koji izaziva pospanost, kao i proizvod njegove razgradnje cetirizin koji ima manje sedativno dejstvo.

U antihistaminike koji se mogu dobiti samo sa lekarskim receptom spada i ciproheptadin koji izaziva pospanost. Prepisani antihistaminik koji izaziva blagu sedaciju je levocetirizin. Ponekad lekari kombinuju ove lekove sa drugim vrstama antihistaminika koji se zovu H2 blokatori, u koje spadaju ranitidin i cimetidin. Ovaj spisak antihistaminika nije konačan. Lekari planove lečenja prilagođavaju individualnim potrebama pacijenata i menjaju ih u zavisnosti od odgovora na terapiju.

Oralni steroidi prednizon i metilprednisolon, mogu kratkoročno da pomognu u slučajevima teške urtikarije, međutim, njihova korist je ograničena činjenicom da brojni slučajevi koprivnjače traju predugo da bi steroidi mogli bezbedno da se koriste.

I drugi tretmani se koriste za lečenje urtikarije, uključujući i montelukast, ultraljubičasto zračenje, antifungalne lekove, agense koji smiruju imuni sistem i triciklične antidepresive. Malo je dokaza koji idu u prilog ovakvom lečenju. U običnim slučajevima, retko su i potrebni.

Novi lek koji je odnedavno u upotrebi za lečenje urtikarije je mesečno subkutano (potkožno) ubrizgavanje monoklonalnog antitela, omalizumaba, koje je usmereno protiv IgE receptora (receptora imunoglobulina E) na ljudskim mastocitima.

Topične terapije za lečenje koprivnjače su dostupne ali su nedelotvorne. U njih spadaju kreme i losioni koji umrtvljuju nervne završetke i ublažavaju svrab. Neki sastojci koji mogu da postignu isti efekat su kamfor, mentol, difenhidramin i paramokain. Mnogi od ovih topičnih preparata mogu da se nabave bez recepta. Kreme koje sadrže kortizon (steroid), čak i one najjače koje se ne mogu dobiti bez recepta, nisu baš posebno korisne za ublažavanje svraba kod koprivnjače.

Hladna obloga može da smiri svrab osipa koji izaziva koprivnjača.

Kakve su prognoze kod koprivnjače?

Da biste znali koju vrstu koprivnjače imate ili da biste naučili više o istraživanjima imunoloških uzroka koprivnjače ili o retkim oblicima ovog oboljenja, konsultujte lekara. Veoma je važno, međutim, da imate na umu da u većini slučajeva urtikarija jeste dosadna, nije ozbiljna i skoro uvek je privremena.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply