zena-pregled-ledja

Problemi sa kičmom su veoma česti, a uzroci variraju u zavisnosti od slučaja do slučaja. Neugodne tegobe koje ih prate javljaju se podjednako i kod žena i kod muškaraca, bez obzira na starosno doba.

Diskus hernija je stanje koje je naročito bolno i može nas sprečiti da uživamo u omiljenim aktivnostima ili uopšte stvarati poteškoće pri kretanju.

Srećom, postoje tretmani čija efikasnost je potvrđena kod pacijenata sa diskus hernijom i koji značajno ubrzavaju oporavak i pružaju olakšanje na dug vremenski period.

KAKO SE DEFINIŠE DISKUS HERNIJA?

Diskus hernija je medicinsko stanje koje predstavlja povredu kičme u vidu ’’iskakanja’’ diskova koji se nalaze između kičmenih pršljenova i sprečavaju njihovo trenje. Bez diskova čovek ne bi mogao da pomera kičmu. Jedan od najčešćih uzroka bolova u leđima, vratu i ramenima je upravo diskus hernija.

Povreda diska može da se dogodi u bilo kom segmentu kičme, a najčešće je to lumbalni deo. Pored bolova, simptomi koji ukazuju na diskus herniju su i poteškoće pri savijanju i ispravljanju kičme i slabost mišića. Zanimljivo je da postoji i dosta asimptomatskih formi diskus hernije gde ljudi uopšte nisu svesni povrede diskusa na kičmi.

CILJEVI TRETMANA ZA DISKUS HERNIJU

Primarni fokus svakog tretmana namenjenog pacijentima sa diskus hernijom jeste da se ublaže bolovi i poboljša pokretljivost tela. Da bi se postavljeni ciljevi dostigli, moguće je da će Vaš lekar specijalista praviti individualni plan lečenja i prilagoditi ga Vašem slučaju. Vaše je da poštujete date smernice i savete i ubrzo će se javiti pozitivni rezultati.

TRETIRANJE DISKUS HERNIJE MEDIKAMENTIMA

Kod blažih tegoba ili bolova srednje jačine, Vaš lekar će Vam možda preporučiti da uzimate analgetike koji se u apoteci mogu dobiti bez recepta. U slučaju da bolove prati grčenje mišića, prepisaće Vam medikamente za njihovo opuštanje. Ukoliko nema olakšanja, lekar će Vam odrediti kako da pijete opioide, koji se inače nerado daju pacijentima jer stvaraju zavisnost.

Inače, veliki broj medikamenata namenjenih ublažavanju bolova u kičmi koji mogu biti povezani sa diskus hernijom imaju neželjene efekte poput pospanosti, vrtoglavice, mučnine i konstipacije. Svi ti lekovi se upotrebljavaju vrlo kratko, a ukoliko je moguće razgovarajte sa svojim lekarom o prirodnim alternativama koje su bezbednije, a jednako efektivne.

TRETIRANJE DISKUS HERNIJE POMOĆU PRIRODNIH SREDSTAVA

Zdrava i balansirana ishrana itekako pomaže. Birajte namirnice od kojih ćete imati koristi i usput vodite računa i o hidrataciji. Preporuka je da u jelovnik uvrstite dosta proteina i kolagena. Najbolji izvor kolagena je supa od kostiju, dok kvalitetne proteine možete naći u ribi, mlečnim proizvodima, piletini, jajima, orašastim plodovima i semenkama.

Razgovarajte sa lekarom o opciji unosa suplemenata na prirodnoj bazi. Oni treba da sadrže omega-3 masne kiseline, MSM, glukozamin ili hondroitin sulfat.

Postoje brojne lekovite biljke koje deluju kao prirodni analgetici. Ljute papričice, đumbir, kurkuma, đavolja kandža i vratić su neke od opcija. Koriste se za pripremu čajeva, obloga i tinktura, a takođe se mogu naći u sastavu namenskih prirodnih preparata koje možete kupiti u apotekama, online ili prodavnicama zdrave hrane.

JOŠ EFEKTIVNIH TRETMANA

  • Fizikalna terapija je bezbedan metod lečenja diskus hernije gde se spinalnom dekompresijom deluje na tačan uzrok bola i tada se pomereni disk vraća na svoje mesto. Zgrčeni mišići oko kičmenog stuba se opuštaju i neugodni simptomi nestaju.
  • Kineziterapija jednako je delotvorna i kod postojećih tegoba i kao preventivna mera kod pacijenata sa osetljivom kičmom. U pitanju su programi vežbi prilagođeni stanju pacijenta i te vežbe se izvode uz konstantni nadzor stručnog lica.
  • Proloterapija je deo regenerativne medicine jer se pomoću injekcija punih PRP seruma (plazme bogate trombocitima) reparira oštećeno tkivo. Nakon tri do osam tretmana, u zavisnosti od stanja pacijenta, dolazi do ozdravljenja.
  • Operacija se predlaže ukoliko ništa drugo ne pomaže – kao krajnja solucija. Odluka o hirurškoj intervenciji se donosi ukoliko nakon 6 nedelja konvencionalni tretmani ne daju očekivane rezultate.

KAKO MOŽETE DA POMOGNETE SEBI KOD KUĆE?

Odmorite se. Nekoliko dana mirujte što će ubrzati povlačenje otoka i zaceljenje. U krevetu možete ležati dan-dva, ali ne više od toga. Treba da se krećete zbog mišića i zglobova, ali ipak do oporavka zaboravite na vežbanje i podizanje teškog tereta.

Pojedine poze koje može Vaše telo da zauzme tokom spavanja takođe će Vam pružiti olakšanje. Tokom noći neretko dolazi do pogoršavanja bolova. Tada stavite jastuk ispod nogu dok ležite na leđima ili lezite sa strane sa jastukom između kolena.

Koristite uporedo hladne i tople obloge. Toplota će opustiti napete mišiće i sprečiti grčeve i takođe poboljšati cirkulaciju krvi, dok će hladna obloga delovati antiinflamatorno i umanjiti bolove.

Trudite se da maksimalno smanjite pritisak na ugrožen deo kičme. Izbegavajte nagle pokrete, nosite udobnu obuću i nemojte dugo sedeti ili stajati. Takođe, vodite računa o pravilnom držanju tela i neko vreme izbegavajte da podižete težak teret.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply