Hidrolizovani kolagen u prahu je koristan za zamenu sinovijalne tečnosti koja se nalazi između zglobova, a osim toga popravlja i gradi hrskavicu koja je oslabljena usled prekomerne upotrebe i napora. 30% našeg organizma je sačinjeno od kolagena, od čega je 70% ovog proteina vezivno tkivo sačinjeno od kolagena.

Šta je kolagen u prahu (kako se koristi)

Kolagen i želatin su korisni i za kožu, kosu i nokte pa je zato dobro da postanu deo ishrane.

Šta je kolagen?

Ukratko, kolagen je nerastvorljivi protein koji čini 1/3 svih proteina u našem organizmu i 70% proteina u našoj koži. Brojni su oni koji su upoznati sa njegovom ulogom u zdravlju kože, a to je i jedan od razloga zbog kojih je čest sastojak kozmetičkih proizvoda – međutim, kolagen je mnogo više od toga!

Kolagen je poseban molekul sačinjen od preko 1000 aminokiselina i sa jedinstvenom trolančanom spiralnom konfiguracijom koju čine tri polipeptidne podjedinice. U praktičnom smislu, premda postoji 16 vrsta kolagena, najzastupljeniji u ljudskom organizmu su tipovi I – III. Kolagen tipa I je neverovatno jak… zapravo, jači je od čelika (gram na gram).

Kolagen je složeni protein, sačinjen od brojnih aminokiselina, mada su najčešće prolin, glicin i hidroksiprolin. Važno je znati da ove aminokiseline nisu prisutne u mišićnom mesu i da ih uz moderan način ishrane ne dobijamo u dovoljnoj količini.

kolagen u prahu

Šta sve kolagen čini izuzetnim

Stvar je u sledećem – svi kozmetički preparati koji sadrže kolagen neće mnogo pomoći vašoj koži. Razlog za to je prevelika dužina molekularnog lanca zbog čega ne može da se apsorbuje kroz kožu. To ne znači da kolagen nije koristan, već da morate da ga unesete iznutra kroz hranu (npr. kolagen u prahu) da bi se videlo dejstvo spolja.

Kolagen (i želatin) se prirodno nalaze u supama od kostiju dobrog kvaliteta, kao i u odrescima koji sadrže kožu i kosti. Ako ste ikada kuvali supu od kostiju i dobili „žele“ kada se ohladila, znajte da je to zbog želatina i kolagena koji se prirodno nalaze u kostima.

Saznjate više>>>  Kolagen je najbolja stvar za lice, kosu, nokte, zglobove – saznajte sve o kolagenu

Pomenute aminokiseline kojih ima u kolagenu, naročito su korisne za organizam iz sledećih razloga:

  • jačaju kosu, kožu i nokte
  • čuvaju zdravlje zglobova
  • poboljšavaju gipkost kože i smanjuju znakove starenja
  • poboljšavaju varenje
  • dobar su izvor proteina

Želatin i kolagen u prahu sadrže 6g proteina po 1 kašici i skoro da nemaju nikakva miris i ukus, što ih čini pogodnim za mešanje sa toplim napicima, smutijima ili jelima.

Kako se konzumiraju želatin i kolagen u prahu

Najbolji izvor želatina i kolagena je domaća supa od kostiju, međutim, nije baš uvek lako doći do nje.

Koliko god voleli toplu domaću supu, postoje i neke prilike kada ona baš i ne prija (u vreme letnjih vrućina) pa je zato bolje preći na neke druge mogućnosti.

Umesto supe, odlična zamena su želatin i kolagen u prahu.

Načini upotrebe želatina u prahu (ideje):

  • domaće gumene, vitaminske bombone
  • jednostavne voćne užine
  • pana kota sa kokosovim mlekom

Želatin je sjajan zato što se u pripremi hrane (slatke i slane) pretvara u žele. Iz tog razloga je odličan za pripremu deserata, pihtija itd.

Loša strana želatina u prahu je ta da se teško meša sa napicima jer ima tendenciju da se želira, umesto toga možete da koristite kolagen u prahu.

Povezano>>> Želatin kao lek za zglobove, hrskavicu, lice, kosu…

Načini upotrebe kolagena u prahu

Kolagen u prahu ima brojna ista svojstva kao i želatin i to je oblik koji se nalzi u organizmu.

Dakle, u čemu je razlika?

Najkraći odgovor bi bio da oni nisu zamena jedan za drugi ali da oba imaju svojih prednosti. Neke osobe, posebno one koje imaju teške probleme sa varenjem, neće dobro podnositi čisti želatin ukoliko ne reše probleme sa varenjem. Supa od kostiju je odlično rešenje u ovakvim slučajevima, a drugo, takođe dobro rešenje, bi bili kolageni peptidi koji se rastvaraju u hladnoj vodi i mnogo lakše vare.

Evo šta kaže jedna kompanija:

Hidrolizovani kolagen u prahu ima jedinstvenu strukturu aminokiselina zbog visokog sadržaja glicina, lizina i prolina, kojih u manjim količinama ima u drugim proteinskim prehrambenim suplementima. Upravo ove aminokiseline pospešuju deobu ćelija mnogo brže jer imaju prirodnu sposobnost da stvaraju dovoljne količine vezivnog tkiva koje se smanjuje posle navršene 25. godine. Hidrolizovani kolagen u prahu se mnogo lakše vari jer ima manju molekularnu masu i apsorbuje se za oko 30 minuta. Sve nabrojane aminokiseline su korisne za ćelijsku reprodukciju ali postoji poseban spektar ovih proizvoda koji utuče na metaboličke puteve koji vode do zdravog tkiva.

Hidrolizovani kolagen u prahu je karika koja nedostaje u snabdevanju aminokiselinama poput glicina, prolina i lizina koje su organizmu neophodne za stvaranje vezivnog tkiva i regulaciju ćelijske deobe.

Kolagen u prahu neće da se pretvori u žele kao običan želatin, već se lako rastvara u hladnim napicima (poput smutija) i toplim napicima (poput kafe).

Kolagen u prahu je savršen za stapanje zdravih masti u toplim napicima jer stvara ukusnu penu i kremastu strukturu. Različite vrste kafe sa maslacom su u poslednje vreme stekle veliku popularnost i ako želite da u ovaj ukusni napitak obogatite dodatnim proteinima, to možete učiniti dodavanjem želatina u obliku hidrolizovanog kolagena. Ako želite da obogatite biljni čaj, poput čaja korena maslačka, najbolje je da koristite maslac od mleka krava gajenih na pašnjaku, kokosovo ulje i hidrolizovani kolagen od životinja gajenih u slobodnom uzgoju.

Koliko proteina je potrebno

Želatin i kolagen u prahu su i izvori proteina – 6 – 7g u jednoj kašici.

Kolagen u prahu se mnogo lakše vari pa je možda bolje rešenje. Običan želatin možete da koristite za sve što bi trebalo da se želira. I jedno i drugo su odlični izvori proteina.

Želatin ili kolagen u prahu možete da koristite svakodnevno, a isto tako, možete redovno i da jedete supu od kostiju.

Ovako velike količine želatina bi trebalo polako da uvodite u ishranu. Primetićete da će vam koža biti gipkija i da će brže zaceljivati kada počnete sa ovom rutinom.

Kolagen u prahu možete da pomešate sa hladnim i toplim napicima. Dobra kombinacija je jutarnja organska kafa (ili biljni čaj) sa malo čistog maslaca i kokosovog ulja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply