Analno krvarenje – 7 uzroka

Krvarenje iz rektuma, ili analno krvarenje, veoma je čest simptom. Čak 15% odraslih osoba ponekad primećuje krv na toalet papiru.

Najčešći uzrok je proširen ili uvećan krvni sud ili mala poderotina u predelu anusa.

Međutim, krvarenje iz anusa se ne sme ignorisati jer ono može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema, uključujući i rak debelog creva (kolorektalni karcinom).

Količina krvi koja se ispušta veoma se razlikuje. Ljudi obično postaju svesni da imaju krvarenje iz anusa kada primete tačkice krvi na toalet papiru ili donjem vešu ili kada nekoliko kapi krvi oboje vodu u WC šolji u ružičasto. Ovo su najčešće pokazatelji šuljeva (hemoroida) ili analne fisure, odnosno male poderotine anusa.

U nekim drugim slučajevima količina krvi može da bude veća ili izmešana sa stolicom.

Kao opšte pravilo:

 • svetlocrvena krv je sveža i znači da krvarenje potiče iz regije oko anusa
 • tamnija, lepljivija ili crna krv znači da krvarenje potiče iz gornjeg dela digestivnog trakta

Veoma je važno da ne pokušavate sami da uspostavite dijagnozu, već da zatražite lekarski savet zbog ovih simptoma.

Postoje neki uobičajeni uzroci za krvarenje iz anusa.

Šuljevi (hemoroidi)

Hemoroidi, koji se uobičajeno nazivaju šuljevima, su uvećani ili prošireni krvni sudovi u rektumu ili anusu. Oni mogu da budu uzrok krvarenja tokom izbacivanja stolice, svraba u regiji anusa, a ponekad i bola.

Hemoroidi mogu biti različite veličine, a mogu da budu sa unutrašnje ili spoljašnje strane anusa.

Procenjuje se da od hemoroida pati od 4 do 15% populacije u razvijenim zemljama.

Hemoroide može da dobije svako, međutim, trudnice i osobe između 45 i 65 godina starosti su posebno podložne.

Od 10 osoba sa hemoroidima 1 će morati na operaciju, mada postoji širok opseg drugih tretmana, uključujući i kreme koje ublažavaju osećaj svraba. Povećan unos vlakana kroz ishranu i dosta vode, mogu da pomognu da se spreči konstipacija i naprezanje prilikom pražnjenja creva – jedan od glavnih uzroka hemoroida koji takođe izazivaju i krvarenje.

Analne fisure

Analna fisura je mala poderotina sluzokože analnog kanala. Smatra se da je u najvećem broju slučajeva analnih fisura uzrok izbacivanje obimne, tvrde stolice koja oštećuje analni kanal. Ovaj problem se javlja i kod osoba koje imaju uzan analni sfinkter (mišić koji kontroliše otvaranje anusa), a koji ne može da se opusti tokom izbacivanja stolice.

Uobičajeni simptomi analne fisure su oštar bol pri pražnjenju creva koji prati osećaj žarenja i svetlocrvena krv na toalet papiru.

Postoje dve vrste analnih fisura:

 • Primarne analne fisure

Nije sasvim jasno šta izaziva primarne analne fisure, mada se smatra da se uglavnom javljaju usled traume, kao što je prolazak izuzetno obimne ili tvrde stolice.

Povreda se najčešće zaleči za nekoliko dana. Međutim, jedna teorija tvrdi na neke osobe imaju mišić analni sfinkter koji stvara jaču od normalne mišićne tenzije, čineći tako analni kanal podložnijim poderotinama. Povećani pritisak može da ograniči dotok krvi i spreči zaceljenje oštećene regije.

 • Sekundarne analne fisure

One su najčešće posledica konstipacije, trudnoće, polno prenosivih infekcija koje zahvataju anus i zapaljenskih bolesti creva.

Gastroenteritis

Gastroenteritis je virusna ili bakterijska infekcija želuca i tankog creva.

Tipični simptomi su proliv koji može da sadrži tragove krvi ili sluz, povraćanje, stomačni grčevi, glavobolja i blago povišena temperatura.

Obično se retka i vodnjikava stolica izbacuje tri ili više puta u periodu od 24 sata.

U većini slučajeva gastroenteritisa lečenje nije potrebno jer simptomi prolaze za par dana.

Rak creva

Rak creva, ili kolorektalni karcinom, je bilo koja vrsta raka koji zahvata kolon (debelo crevo) i rektum (završni deo debelog creva).

Oko 2/3 kolorektalnih karcinoma se razvija u kolonu, 1/3 u rektumu.

Rak creva se uspešno leči u više od 90% slučajeva, pod uslovom da se otkrije u ranom stadijumu.

Glavni simptomi kolorektalnog karcinoma su:

 • krvarenje iz debelog creva i rektuma
 • promene u rutini pražnjenja creva koje traju duže od 3 nedelje
 • bol u abdomenu, posebno ako je jak
 • izrasline u trbuhu
 • mršavljenje i malaksalost

Najveći problem kod otkrivanja raka creva je taj što su mnogi od ovih simptoma znaci i drugih oboljenja.  Na primer, krvarenje iz anusa može da bude posledica drugih oboljenja koja smo pomenuli. Stručnjaci naglašavaju da morate da znate šta je vaše normalno stanje, kako biste primetili bilo kakve promene.

Divertikuloza

Divertikuloza je dobila ima po divertikulu, što je medicinski termin kojim se opisuje mala kesasta izbočina na zidu debelog creva. Divertikuli su veoma česti i povećavaju se sa godinama.

U tipične simptome divertikularne bolesti spadaju:

 • bol u donjem delu abdomena
 • promene u uobičajenom pražnjenju creva, kao što su konstipacija ili dijareja, ili epizode konstipacije za kojima sledi dijareja
 • nadimanje
 • krvarenje iz anusa

Divertikularna bolest je povezana sa oboljenjem – divertikulitisom – koje se javlja kada dođe do upale jednog ili više divertikula.

Kronova bolest

Kronova bolest je doživotno oboljenje kod koga je sluzokoža digestivnog sistema pod upalom koja izaziva ožiljke i duboke čireve.

Može da se javi bilo gde – od usta do anusa – ali najčešće zahvata tanko crevo i/ili kolon.

U simptome spadaju:

 • hronična dijareja, često krvava stolica sa mukusom ili gnojem
 • mršavljenje
 • temperatura, bol i osetljivost trbuha
 • osećaj prisustva mase ili punog trbuha
 • krvarenje iz anusa

Ulcerozni kolitis

Kao i Kronova bolest, ulcerozni kolitis spada u zapaljenske bolesti creva.

Ulcerozni kolitis je dugotrajno oboljenje kod koga je prisutna upala sluzokože kolona i rektuma. Osobe sa ulceroznim kolitisom imaju male čireve i male apscese na kolonu i rektumu koji povremeno buknu i izazivaju da se pojav krv u stolici i dijareju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply