Krv u stolici kod beba i dece kao posledica rektalnog krvarenja je vrlo česta pojava, koja se lako može rešiti. Pročitajte ovaj članak i saznajte razloge i lekove za ovaj zdravstveni problem kod dece i beba…

U prvom delu članka saznajte koji su uzroci za pojavu krvi u stolici kod dece a u drugom delu zašto se ponekad može videti krv u stolici beba..

Detinjstvo je jedna od najboljih faza u životu, kada nismo pod tenzijom, nemamo probleme i brige. Ali, to je i period u kom smo najranjiviji na brojne bolesti i poremećaje. Većina dece ima problema sa gastrointestivnim traktom, uglavnom zbog loših navika u ishrani. Jedan od relativno čestih poremećaja je krvarenje iz anusa.

Rektum je poslednji deo najvećeg creva, čija je uloga da izbaci „otpad“ (stolicu) iz tela. Ponekad se zbog infekcija u crevima, ili tvrde stolice, rektum povredi i krvari pa se kod dece može videti krv u stolici.

Analno krvarenje kod novorođenčadi i dece može biti ustanovljeno ako se javlja tamna, crna stolica. Ovo oboljenje zove se melena, i može nastati kao nuspojava infekcija. Krvarenje iz debelog creva može biti blago, ali, može biti i razlog za zabrinutost, pošto može ukazivati na nešto ozbiljno. Zato je poželjno da razgovarate sa pedijatrom, ukoliko primetite krv u stolici kod vašeg deteta, kako bi doktor mogao da odredi tačan razlog zbog kog se javlja krvarenje u stolici.

Krv u stolici kod dece mogući uzroci

Primećivanje krvi u stolici kod dece može biti strašno iskustvo za roditelje, koji sigurno samo žele da saznaju šta nije u redu, pošto može ukazivati na nešto ozbiljno. U tekstu ispod ćete pročitati zašto neka deca mogu patiti od krvarenja.

  • Jedno od čestih razloga zbog kog se javlja krvarenje je zatvor. Loše navike u ishrani, manje unošenje vode i tečnosti mogu izazvati zatvor, prilikom kog se javljaju poteškoće sa izbacivanjem stolice, zbog toga što je tvrda. Očvrsnula stolica može izazvati upalu i abrazije u unutrašnosti creva, što za rezultat ima krvarenje. Ovo može biti bolno, pogotovo za malu decu.
  • Drugi razlog za crnu stolicu kod dece je infekcija u gastrointestivnom traktu. Ponekad, ovakva infekcija može izazvati bezbolno krvarenje. Kod dece se ponekad pored krvi može primetiti i sluz u stolici, koju bi trebalo odmah testirati.
  • Hemoroidi mogu biti još jedan razlog zbog kog se krv javlja u stolici. Fisure u rektumu i alergijska reakcija na bebi hranu mogu izazvati krv u stolici kod dece.
  • Još jedan faktor uzroka, pogotovo kod dece mlađe od dve godine, krv u stolici može se javiti zbog oboljenja zvano „preplet creva“. Kao što i sam naziv kaže, crevo se samo uvije, uplete, te se javlja prekid u radu creva, kao i blago krvarenje tokom izbacivanja stolice.

Lečenje

Postoji puno razloga zbog kojih se može pojaviti krv u stolici kod dece. Postoji nekoliko domaćih lekova koji mogu sprečiti i lečiti ovo stanje – dajte detetu da pije puno vode i tečnosti kako bi pokrenulo rad creva, hladni oblozi mogu zaustaviti krvarenje i ublažiti bol, a vlakna u ishrani su neophodna za dobar rad digestivnog trakta. Ukoliko krvarenje ne prođe nakon primene ovih lekova, razgovarajte sa lekarom, koji vam može prepisati kreme za lokalno nanošenje, u slučaju hemoroida. Takođe, doktor vam može prepisati i neke lekove i antibiotike, koji će srediti infekciju. Omekšivači stolice i laksativi mogu olakšati detetu izbacivanje stolice.

Rektalno krvarenje kod dece se može javiti u bilo kom uzrastu. Iako obično može proći nakon nekog vremena, savetuje se da razgovarate sa pedijatrom, kako bi se otkrilo šta je izazvalo pojavu krvi u stolici.

Krv u stolici kod beba

Da li ste ikada primetili krv u bebinoj stolici? Želite li da znate zašto se to dešava?

Krv u stolici kod bebe  je verovatno jedna od najstrašnijih stvari sa kojima se roditelji mogu susresti. Zajedno sa situacijama poput pada ili bolesti deteta, spada u neprijatne strane roditeljstva. Kada se primete tragovi krvi u stolici kod bebe, svaki roditelj prođe kroz neku vrstu panike, razmišljajući o silnim razlozima zbog kojih se krv pojavila.

Zapravo, postoji mnogo razloga zbog kojih se krv u stolici može pojaviti kod bebe, i upravo ćemo o tome pisati.

Uzroci

Jasno je da tragovi krvi u bebinoj stolici nisu dobar znak i da su opravdan razlog za zabrinutost. Ali kao roditelj, ne možete znati zašto se to može desiti. Ovo su neki od razloga koji mogu izazvati ovaj fenomen.

Zatvor

Jedan od najčešćih uzročnika krvi u bebinoj stolici je zatvor. Boja, konzistentnost i tekstura izmeta se menjaju u zavisnosti od hrane koju beba jede. Ako je dete na majčinom mleku, stolica će biti normalna (žuta i vodena), ali ako se hrani nekom formulom ili drugim stvarima, poput žitarica, pire hranom, onda postoje šanse da stolica očvrsne i da beba dobije zatvor. Kada se javi zatvor, tada je teško izbaciti stolicu. A kada stolica očvrsne, na putu do izlaska pravi abrazije i javlja se upala, zbog koje se može javiti blago krvarenje.

Infekcija

Bebin sistem organa za varenje je vrlo osetljiv, i zato su šanse za infekciju koja potiče od hrane, prilično velike. Hrana i tečnost mogu sadržati puno bakterija i parazita koji napadaju digestivni sistem, petljaju se u funkcionisanje creva i kao rezultat nastane unutrašnje krvarenje. Ova krv se zatim izbaci kroz stolicu. Zapravo, krv i sluz u stolici kod beba su vrlo česta nuspojava infekcije.

Alergijska reakcija

Bebe su sklone čestim alergijama jer im je imuni sistem slab i nedovoljno razvijen za efektno funkcionisanje. Vrlo često, bebe su alergične na formule kojima se hrane. Alergija može izazvati krvarenje u crevima i drugim organima za varenje, pa se izbacuje kroz stolicu. Često se osim krvi, u stolici može naći i sluz, iz istog razloga.

Od majke

U puno slučajeva, majka koja doji ima ispucale bradavice, koje blago krvare. Kada se beba hrani i guta mleko, majčina krv će takođe proći kroz njihov organizam i izbaciti se putem stolice.

Previše mleka

Ponekad, previše majčinog mleka može izazvati kod bebe netoleranciju na laktozu, što izaziva infekciju u crevima. Tada se može javiti krvarenje koje se izbacuje kroz stolicu i često menja boju izmeta u crno.

Lekovi

Određeni lekovi mogu izazvati pojavu krvi u stolici, kao nuspojavu. To mogu biti vitamini i kapi sa fluoridom.

Abrazija u rektumu

Glavni razlog abrazije, fisure ili pukotine javlja se kada beba ima tvrdu stolicu i poteškoće sa izbacivanjem. Tvrda stolica može povrediti ili isteći delikatnu kožu oko anusa i izazvati krvarenje. U ovom slučaju, krv naknadno ulazi u stolicu, praktično spolja.

Krv u bebinoj stolici je obično indikator nekog zdravstvenog problema. Ukoliko primećujete ovakve promene, pokušajte da se prisetite šta bi moglo to da izazove. Zakažite pregled kod lekara, što pre, kako biste rešili problem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply