limun gajenje

Uzgoj limuna       

Uzgoj limuna nije tako težak. Dokle god mu obezbedite osnovne potrebe, gajenje limuna u posudi može biti vrlo korisno iskustvo.

Limun je više osetljiv na hladnoću od svih ostalih agruma. Zbog ove osetljivosti, limun treba da bude zasađen u blizini južne strane kuće. Limunu je potrebna zaštita od mraza. Uzgoj limuna u blizini kuće bi trebalo da pomogne sa ovim. Limun takođe zahteva punu sunčevu svetlost za adekvatan rast.

Zato je za uzgoj limuna kod nas najbolja opcija sadnja u veliku saksiju ili lonac i njegovo unošenje u neku prostoriju tokom zime.

Dok limun može tolerisati niz zemljišta, uključujući i siromašnu zemlju, najviše voli dobro drenirano, blago kiselo zemljište.

Limun drvo treba postaviti nešto više od zemlje. Stoga, treba iskopati rupu nešto pliću od dužine korenove glave. Postavite drvo u rupu i zamenite zemljište, zakopajte rupi čvrsto nabijajući zemlju.

Zalijte dovoljno i dodati malo malča da pomogne u zadržavanju vlage. Limun zahteva duboko zalivanje jednom nedeljno. Ako je potrebno, orezivanje se može uraditi da zadrži svoj oblik i visinu.

uzgoj limuna

Saveti za gajenje limuna u loncu (saksiji)

Redovno zalivajte svoj limun u loncu, oko 2 ili 3 puta nedeljno. Kada sadnica ima 4 razvijena lista, neka površina zemljišta postane suva pre nego što je ponovo zalijete. Ne dozvolite da se zemlja osuši u potpunosti, svakako.

Uverite se da limun u saksiji dobije dovoljno sunčeve svetlosti. Limunu je potrebno najmanje osam sati sunčeve svetlosti. Sadnice će zahtevati 10 do 14 sati. Možda ćete morati da postavite svetlo za rast pored drveta limuna kako bi se osiguralo da ono dobija dovoljno sunčeve svetlosti (može se kupiti u prodavnicama baštenske opreme).

uzgoj limuna u saksiji

Morate znati kada da presadite svoje sadnice. Vaša sadnica će prerasti svoj lonac. Kada sadnica limuna dostigne 1 godinu, prenesite je u 15.24 cm širok lonsc. Na kraju, potrebno je da pomerite biljku u saksiju koja je 30,48 do 45,72 cm širine i 25,4 do 40,64 cm duboka. Dobro pravilo da odredite kada je vreme za presađivanje je da pogledate u lonac. Ako možete da vidite korene kroz odvodne rupe u saksiji, vreme je za novu, veću posudu.

Saznajte više>>> Kako uzgajati limun i mandarine u saksiji

Održati nivo pH zemljišta.Za uzgoj limuna je najbolja zemlja koja je blago kisela. PH treba da bude između 5,7 i 6,5. Dobar način da se vrati kiselost u zemlju je zalivanjem biljke jednom mesečno sa hladnom crnom kafom ili čajem (bez mleka ili šećera).

Evo nekoliko načina na koje možete pružiti svom limun drvetu neophodne hranljive materije:

– Prihranite drvo limuna dva puta godišnje sa organskim đubrivom, kao što je kompost.

– Ako će vaše limun drvo ostati u zatvorenom prostoru, kupite opšti tip đubriva namenjen za biljke koje se gaje u zatvorenom.

– Zalivajte svoj limun jednom mesečno sa rastvorom napravljenim od 1 kašike gorke soli i 1,89 litara vode. Ako je vaše limun drvo još uvek veoma malo, možda neće trebati toliko vode. Umesto toga, zalivajte biljku onoliko koliko je potrebno, zatim sačuvajte ostatke vode za narednih mesec dana.

Neko limun drvo će proizvoditi plodove već za pet godina. Drugom će biti potrebno čak 15 godina.

limun gajenje u loncu

Limun sadnja          

Kako posaditi limun? Pripremite supstratno zemljišta u posebnoj kanti. Sipajte malo zemlje u veliku kantu i dodajte vodu dok ne postane vlažno. Promešajte zemlju rukom ili lopaticom dok ne postane ravnomerno vlažna. Nemojte dozvoliti da se zemlja natopi, ili će seme limuna da istrune. Moraćete da imate dobro odvodno zemljište. Limun voli vodu, ali mrzi da sedi u njoj.

Limun sadnja se obavlja u saksiji koja bi trebalo da bude oko 7.62 do 10.16 cm širine i 12.7 do 15.24 cm duboka. Ovaj lonac će biti dovoljan za jedno seme. Neki ljudi vole da postave nekoliko semena limuna u jednom loncu u isto vreme. Ako želite to da uradite, onda odaberite veći lonac.

limun sadnja

Vaš lonac mora imati rupe za odvod vode. Ako vaš lonac nema nijednu rupu za odvod vode, moraćete da ih probušite. Napunite posudu sa zemljom. Zaustavite se kada vrh zemljišta bude oko 2,54 cm od ruba saksije. Napravite 1,27 cm duboku rupu u zemlji. To možete da uradite pomoću prsta ili olovke.

Operite seme da se oslobodite od ljigavog premaza preko njega. Možete to uraditi pranjem semena limuna. Premaz nalik na gel sadrži šećer, što može dovesti do truljenja semena.

Razmislite o ostavljanju semena limuna u šolji tople vode preko noći. To će mu pomoći da nikne brže.

Ubacite seme u rupu i pokriti ga zemljom. Uverite se da zašiljeni vrh semena bude postavljen na dole u zemlji, a zaobljen deo na gore prema vama. Koreni će izaći iz šiljatog dela.

Pokrijte lonac sa komadom plastike koja omogućava disanje, radi zadržavanja topline i vlage, i uvijte gumicu oko takve plastične folije. Probušite nekoliko rupa u plastičnoj foliji. Možete koristiti olovku, čačkalicu ili čak viljušku. Ove rupe će omogućiti da biljka diše.

Stavite posudu na toplo mesto. Možete staviti saksiju na sunčanom mestu, ali sunce nije bitno u ovom trenutku. U stvari, previše sunčeve svetlosti može da “skuva” mlade, osetljive sadnice. Trebalo bi da vidite da se izdanak pojavljuju za oko dve nedelje.

Kada je sadnja limuna u pitanju, idealna temperatura je između 20°C i 28°C. Zalivajte zemlju kada vidite da postaje suva. Plastična folija treba da drži vlagu, i kondenzacijom voda treba da se sliva dole na zemlju, što je opet vlaži. U veoma suvim uslovima, to se možda neće desiti. Ako vidite da zemlja počinje da postaje suva, skinite plastični omotač i zalijte biljku. Ponovo pokrijte lonac sa plastičnom folijom kada završite zalivanje.

Uklonite plastičnu oblogu kada se pojavi izdanak i prenesite lonac na toplo, sunčano mesto. Ne zaboravite da zadržite zemlju vlažnom, ali ne dozvolite da postane gnjecava.

limun orezivanje

Limun u kući nega i održavanje

 Uzgoj limuna u kući nije previše komplikovan biće mu ”udobno” u saksiji sve dok ona pruža adekvatnu drenažu i prostor za rast. Može se očekivati da drvo limuna izraste oko 0.9 do 1.5 m u zatvorenom prostoru. Voli dobro-odvodna, blago kisela zemljišta.

Nega i održavanje limuna u kući podrazumevaju da držite zemlju ravnomerno vlažnom i prihranite je po potrebi. Limun napreduje u normalnom temperaturnom opsegu od oko 21 C tokom dana i 13 C noću. Imajte na umu da će ovo citrusno voće obično ući u period mirovanja kada temperature padnu ispod 13 C.

Limun zahteva puno svetlosti. Stoga, on će možda morati da se dopuni sa fluorescentnim svetlima za rast tokom zime. Limun drvo može biti postavljeno na otvorenom tokom toplih perioda, što se takođe preporučuje kako bi povećali šanse za razvoj plodova. Kada izraste drvo limuna u zatvorenom prostoru, pčele i ostali insekti nisu u mogućnosti da ga oprašuju. Zbog toga, trebalo bi da postavite svoj limun na otvorenom tokom leta ukoliko želite da se obavi taj zadatak.

Orezivanje limuna

Stabla limuna postoje u svim veličinama. Ona se kreću od patuljastog drveta limuna, koje može da raste od 0.61 do 2,44 m, do standardnog drveća koje može dostići 4,6 m ili više. Bez obzira na veličinu vašeg stabla, treba da naučite kako da orezujete limun drvo u odgovarajućem obliku. Orezivanje limuna otvara centar drveta, omogućavajući lak pristup biljci kada je prskate, i stvara veliku rodnu površinu. Orezivanje limuna stvara i jake ogranke koji su dovoljno jaki da podrže plodove koji se proizvode.

Orezivanje limuna se sprovodi na sledeći način:

Odaberite odgovarajuće vreme za orezivanje limuna. Limun je zimzeleno drveće koje ne pokazuje pravo mirovanje, kao što je gubitak lišća. Međutim, rast i metabolizam drveta će se usporiti nakon berbe. Limun u hladnijim klimatskim uslovima pokazuje manju aktivnost neposredno pred brz prolećni rast. Rezidba treba da se obavi tokom ovog perioda mirovanja ili odmah kada se pojavi novi izdanak u proleće.

Uklonite sve plodove sa drveta. Orežite bilo koje grane koje su oštećene ili bolesne skroz do baze. Uklonite bilo koje grane koje su manje od prečnika olovke. Uklonite izdanke koji rastu iz podloge, koji će inače smanjiti prinos voća i negativno uticati na zdravlje limuna.

Tradicionalno orezivanje limuna rezultira u drvetu koje je veće na dnu nego na vrhu. Ovo omogućava jednaku dostupnost sunčeve svetlosti u svim delovima drveta.

Ako limun drvo ima više grana na jednoj strani, uklonite neke od njih na onoj strani gde ih ima više, dok se ne postigne balans. Uklonite niže grane na stablu.

Izaberite 2 ili 3 grane da budu glavne grane koje će nositi plodove limuna.

Zaseći centralnu stabljiku, što će otvoriti centar drveta. Odseći vrhove glavnih grana. Ovo će naterati grane da raste deblje i čvršće. U narednih nekoliko vegetacionih sezona, koncentrisati se na glavne grane koje ste izabrali, smanjiti ih po potrebi, i dozvoliti da rastu sekundarne grane iz njih.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply