Limun je voćka kiselog ukusa, ali uprkos toj činjenici uzrokuje povećanje bazne vrednosti u organizmu. Zapravo, limun predstavlja jednu od vodećih namirinica uzročnika povećanja alkalnosti, zbog čega čini izvanredno sredstvo u regulaciji visokog nivoa kiselosti u organizmu.

Limun predstavlja jednu od najrasprotranjenijih namirnica širom sveta i neophodan sastojak mnogih kuhinja. U nastavku možete saznati neke od idealnih načina upotrebe ove izuzetno korisne citrusne vrste za zdravlje.

„Živimo u svetu gde se limunada pravi od veštačkih sastojaka, a nameštaj od limunovog drveta“ Alfred E. Njuman

dijeta sa limunom za detoksikaciju

Limun kao lek 16 upotreba limuna za bolje zdravlje

1. Limun povećava alkalnost tela iako u početku ispoljava kisela svojstva.Utiče na povećanje baznosti tela, dovodeći time do uspostavljanja pH ravnoteže što je veoma važno za zdravlje organizma.

2.Limun kao izvor vitamina C.Plod limuna obiluje C vitaminom i flavonoidima koji ostvaruju uspešno dejstvo u suzbijanju infekcija poput prehlada ili gripa.

3. Limun je izuzetno koristan za zdravlje jetre.Limun predstavlja savršeni stimulans za pravilno funkcionisanje jetre, pospešujući rastvaranje mokraćne kiseline i različitih toksina, isotvremeno rastapajući žučni sadržaj. Sveže isceđen limunov sok u kombinaciji sa čašom vode predstavlja izvanredno jutarnje detoks sredstvo.

4. Sredstvo za čišćenje creva .Limun utiče na pravilno funkcionisanje peristaltike creva koja podstiče na pokrete, a time i eliminaciju otpadnih produkata. Iscedite par kapi limuna u čašu tople vode koju ćete ispiti nakon prethodno popijene dve do tri čaše tečnosti.

5. Upotreba limuna u lečenju skorbuta.Skorbut ili manjak vitamina C može se tretirati ispijanjem vode sa 1-2 g razblaženog limuna na svaka 2-4 sata. Godine 1747. pomorski lekar Džejms Lind uspešno je izlečio skorbut korišćenjem svežeg limuna, zbog čega se do danas u britanskoj mornarici održao običaj nošenja velikih količina limuna na brodovima. Pravila nalažu da limuna mora biti u dovoljnim količinama koje bi svakom mornaru na brodu obezbedile sa 28 g dragocenog soka dnevno. Zbog ovog običaja, Englezi su u šali nazvani „limejima“. Limun takođe čini neizostavni deo prehrambenih navika pirata na gusarskim brodovima.

6. Limunska kiselina efikasno deluje na razbijanje kamena u žuči, naslaga kalcijuma i kamena u bubregu.

7. Vitamin C prisutan u limunu igra značajnu ulogu u neutralisanju štetnih radikala nastalih kao posledica starenja ili većeg broja oboljenja.

8. Limunova kora sadrži moćan fitonutrijent tangeretin, dokazano efikasno sredstvo koje se primenjuje u lečenju oboljenja mozga poput Parkinsonove bolesti.

9.Prema tradicionalnim ajurvedskim shvatanjima, limun se definiše kao voćka sa kiselih i toplih osobina, izazivač žgaravice, svetlost, dobra za vid, oporim i astringentnim svojstvima.

10. Limun kao uspešno sredstvo za eliminisanje crevnih glista.

11.Limun može izuzetno pomoći u olakšavanju otežanog disanja usled nedostatka kiseonika, posebno kod alpinista. Edmund Hilari, prvi čovek koji se popeo na vrh Maunt Everesta svojevremeno je izjavio da je redovno konzumiranje limuna delom zaslužno za njegov uspeh.

12. Snažna antibakterijska svojstva limuna ispitivanja su utvrdila da sok od limuna ima primenu u suzbijanju malarije, kolere, difterije, tifusa i drugih smrtonosnih oboljenja.

13. Vitamin P prisutan u limunu utiče na jačanje krvnih sudova i prevenciju unutrašnjih krvarenja. Navedeni vitamin pozitivno deluje na uspostavljanje normalnog krvnog pritiska.

14.O čna oboljenja poput dijabetične retinopatije uspešno se mogu izlečiti iskorišćavanjem pozitivnoh svojstava limuna.

15. Limun sadrži 22 korisne antikancerogene komponente, uključujući prirodni limonen, uljani sastojak koji inhibira rast tumorskih ćelija i raka kod životinja, kao i flavanoidne glikozide koji stopiraju širenje kancerogenih ćelija.

16.Prema Remsovoj teoriji limun predstavlja jedinu namirnicu na svetu koja ima karakter anjona (elektroni limuna su negativno naelektrisani). Sve druge namirnice imaju svojstva katjona (pozitivno naelektrisanje). Reakcija koja nastaje kombinovanjem katjonskih i anjonskih namirnica pruža ćelijama neophodnu energiju.

Istorija primene, neobične činjenice i zanimljivosti o limunu

-Moderne dame tokom renesanse koristile su sok od limuna kao vid karmina.

-Limun predstavlja malo zimzeleno drvo koje vodi poreklo iz Azije.

-Pravo poreklo limuna vezuje se za područje doline Inda; minđuše u obliku limuna za koje se pretpostavlja da potiču iz perioda 2500. godine pre nove ere pronađene su na ovom području.

-Limun se na području Mediterana uzgaja još od prvog veka nove ere. Drvo limuna može izneti 220-270 kg limuna godišnje.

-Limun je u određenim društvima predstavljao izuzetan dar kraljevima zbog retkosti ovog citrusa.

Nutritivna vrednost limuna

Limun sadrži znatne količine vitamina C, citrusne kiseline, flavonoida, kompleksa vitamina B, kalcijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma i vlakana. Plod limuna sadrži veći udeo kalijuma korisnog za rad srca u odnosu na jabuke i grožđe.

Kako odabrati dobar limun?

-Teži limun imaće veći sadržaj minerala i šećera od limuna tanje kore.

-Sočniji limun odlikuje jasno zrnasto struktuirana kora.

-Limun mora biti u potpunosti žute boje. Plod sa zelenkastim primesama nije u potpunosti sazreo zbog čega može imati prilično nakiseo ukus.

Prezreli limun ima nabrani izgled, mekan je na dodir, odlikuje se prisustvom mestimičnih mrlja i gubitkom lepe žute boje.

-Limun može ostati svež na sobnoj temperaturi najviše 7-10 dana, zaklonjen od sunčeve svetlosti, dok u frižideru može izdržati 4-5 nedelja.

Kako koristiti limun ?

-„Kada ti život pruži limun…iscedi ga i pomešaj sa 170 g destilovane vode i pij to dva puta dnevno“ –Jetro Klos „Nazad u raj“.

-Činija sa svežim limunovima pružaće prijatan miris i svežinu prostoriji danima.

-Vršite proces alkalizacije limunovom vodom.

-Sa ciljem redukovanja unosa natrijuma, nakapavajte pomalo limunovog soka na salate, povrće pripremljeno na pari, supe i čorbe.

-Pritiskajte i gnječite limun pre samog ceđenja sa ciljem istiskivanja veće količine soka.

-Sok od limuna može se do dalje upotrebe čuvati u posudicama za led u zamrzivaču.

-Nota svežeg limuna predstavlja idealan dodatak tortima kolačima, kao i jelima od povrća.
„Kada ti život baci limun ti napravi oranžadu, neka sesvi pitaju zašto si to uradio“ Nepoznati autor

Upozorenja pri korišćenju limuna

Čist sok od limuna sadrži kiseline koje mogu oštetiti zubnu gleđ, stoga je poželjno limunov sok razblažiti vodom pre uzimanja. Neočišćeni limun kakavse može naći u restoranskim uslovima predstavlja potencijalni izvor patogenih mikroorganizama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply