Saznajte šta izaziva bubuljice na čelu, između obrva, na bradi, na obrazima…

Grr, kako mrzim kad mi iskoče bubuljice! Pilinguješ, umivaš se, stavljaš tonik, kremu i šta sve ne, i ipak iskaču, i to u najgore moguće vreme- pre važnog razgovora za posao, prezentacije, upoznavanja sa njegovom porodicom…

Sigurno znate i da se nosite sa tim, i da ih sakrijete kada se pojave. Možda znate i šta treba da uradite kako bi se koža vratila na staro. Ali, ako zaista želite da se rešite izbijanja bubuljica i akni, sledeći put kada izbiju, naćulite uši. Ukoliko pažljivo slušate, one će vam same reći kako da zaustavite dalja izbijanja.

Na kojim mestima se pojavljuju bubuljice?

Pažljivo posmatrajte mesta na kom se pojavljuju bubuljice i akne. Postoji teorija zvana ‘mapiranje lica’ koja kaže da lokacija izbijanja akni govori puno o tome zašto se pojavljuju. U tradicionalnoj kineskoj medicini važi pravilo da slabost ili prisustvo toksina u nekom organu ili žlezdi uzrokuje izbijanje akni na određenom mestu. Možete se poslužiti ovom teorijom dok istražujete svoje lice.

bubuljice na licu

  • Šta izaziva bubuljice na čelu: bubuljice koje se ovde pojavljuju obično imaju veze sa problemima sa digestivnim sistemom i često ukazuju na to da imate problem sa varenjem određenih namirnica. Mogu ukazivati i na probleme sa jetrom (previše toksina u organizmu), stres ili neredovno spavanje. Pokušajte da rešite problem, tako što ćete pojesti malo gorkih biljaka ili digestivnih enzima kao što su bromelan i papaja pre svakog obroka, kako biste pomogli stomaku da razgradi hranu, i obavezno spavajte 7-9 sati svake noći. Ukoliko sumnjate na probleme sa jetrom i toksine, popijte čaj od maslačka ili jedite malo više belog i crnog luka. Vruća voda sa limunom, koju ćete popiti ujutru, može takođe pomoći.

Povezano>>> Bubuljice na čelu uzrok i 7 jednostavnih lekova

 • Bubuljice između obrva: da li ste morali da popustite i jedete brzu hranu juče? Masna hrana se obično povezuje sa izbijanjem akni na ovom delu lica. Držite se zdravih opcija što više možete! Još jedan mogući uzročnik- previše alkohola. Ukoliko vam se bubuljice pojave između obrva nakon izlaska u kom znate da ste popili par pića, verovatno ste otkrili uzrok.
 • Obrazi: ako provodite vreme u gradu, saobraćaju, ili ste na neki drugi način u kontaktu sa zagađenim vazduhom, to je jedno od mogućih objašnjenja za izbijanje bubuljica. I, nažalost, i u stanu može biti tako, možda čak i gore! Pokušajte da neko vreme, održavate biljke koje pročišćavaju vazduh, pa ćete videti ima li rezultata. Takođe, za izbijanje bubuljica možete kriviti i alergije koje utiču na respiratorni sistem, bakterije koje sa telefona mogu preći na kožu lica, ako pritiskate ekran na obraz dok pričate mobilnim, itd. Dobro operite kožu lica pre nego što odete na spavanje, kako biste skinuli sve zagađivače i zaštitite je prirodnim antioksidantima, kao što je zeleni čaj. Ponekad, akne koje se javljaju na obrazima mogu biti znak prevelikog unosa šećera. Izbegavajte ga par dana, pa ćete videti da li pomaže.
 • Brada: da li se pojavljuju u ‘ono vreme’ u mesecu? Bubuljice na bradi iskaču kada imamo neke hormonske pormene u organizmu. Nedelju dana pre nego što treba da dobijete menstruaciju, obratite posebnu pažnju na negu kože. Pokušajte da konzumirate hranu koja reguliše prirodne hormonske cikluse. Pazite da se ne naslanjate bradom na ruke kada ste umorni ili kada vam je dosadno, jer možete preneti bakterije i ulja, i time uzrokovati bubuljice.

Saznajte>>> Zašto se javljaju bubuljice na bradi i kako ih ukloniti

Kada vam izlaze bubuljice ?

Određivanje doba dana u kom se bubuljice pojavljuju takođe može pomoći u definisanju uzročnika.

 • Ujutru, odmah po ustajanju: ukoliko primećujete bubuljice čim ste ustali iz kreveta, a nisu bile tu sinoć, u igri može biti nekoliko faktora. Prvo, možda ste zaboravili da se umijete pre nego što ste legli (što uvek morate uraditi). Drugo, možda ste pojeli nešto za večeru ili dezert, što se nije dobro svarilo, pa je izazvalo promene na koži. Generalno treba znati, ukoliko odmah posle jela idete u krevet, to može uticati na stvaranje bubuljica.
 • Posle podne: ovo vreme rezervisano je za sledeće uzročnike- hormonske promene (ako je uskoro vreme za menstruaciju, npr) ili šminku i kremu koje koristite. Ako dan počinjete svežim izgledom, a popodne vam se pojave bubuljice i mitiseti, proverite etiketu na proizvodima za negu kože. Mineralna ulja, propilen glikol, dimetikon, formiraju barijeru koja može da zarobi bakterije koje se nalaze na koži, i na taj način uzrokuje izbijanje bubuljica.
 • Uveče: da li ste se umili nakon dolaska sa posla? Pre nego što ste otišli na vežbanje? Pre kuvanja? Zapamtite da je celog dana, vaša koža izložena zagađivačima u vazduhu. I šminka doprinosi, ako je ceo dan na licu. Čim dođete kući, umijte se i stavite hidrantnu kremu. Na taj način, obuzdaćete večernje akne.

Koji tip bubuljica imate ?

Dobro pogledajte svoju kožu. Da li imate samo jednu ili dve upaljene bubuljice, ili vas ‘krasi’ i gomila mitisera? Ovakvi podaci daće vam još informacija o stanju organizma:

 • Mitiseri i začepljene pore: to su one male, crne tačkice koje izgledaju kao vrh patentice. U predelu na kom su se pojavile, koža može biti i suva. To može ukazivati na začepljenje u jetri- bacite se na kratku detoks dijetu, kako biste izbacili sav nagomilan otpad u organizmu. Pijte više vode i jedite namirnice koje pročišćavaju jetru.
 • Cistične akne: ovo je vrsta bubuljica koje se nalaze ispod površine kože, i izgledaju kao natečene džombe. Mogu im trebati nedelje za nestanak. Masna ili suva koža, nema nikakve razlike. Kod svih tipova kože mogu se pojaviti ovakve akne. Vezuju se za hormonske poremećaje, uključujući pms, menopauzu, period pre menopauze, porođaj i dojenje. Mogu ukazivati i na probleme sa varenjem. Ubacite više prirodnih probiotika u ishranu (probajte jogurt, kefir). Ako sumnjate na hormonski disbalans, probajte da ga rešite čajem od divljeg bibera, tako što ćete piti nekoliko šolja dnevno, ili uzimajte 20-40 miligrama biljke svakog dana, pa ćete videti da li će vam pomoći. U nekim istraživanjima, divlji biber ili konopljika se pokazala uspešno u lečenju hormonskih akni.
 • Česte akne: obično se javljaju zajedno sa komedonima i mitiserima i uglavnom su male. Ključna reč ovde je ‘česte’ akne. Ukoliko se mučite sa njima, pogledajte proizvode koje koristite, verovatno sadže neki sastojak koji ne odgovara vašoj koži. Isprobajte prirodnija rešenja pa vidite kako će koža reagovati.
 • Povremene: ovaj tip akni pojavljuje se iznenada. Taman ste mislili da vam je koža super, da ste se zauvek rešili tinejdžerskih problema, kad ono… ovaj tip akni vezuje se za stres. Da li brinete zbog nečega? Da li strepite i iščekujete neke rezultate? Imate gužvu na poslu? Sve ovo može uzrokovati nervozu, stres i samim im, izbijanje bubuljica. Pokušajte da se odmorite, i uzmite par slobodnih dana ako ste u mogućnosti.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply