Koža glave je zapravo zaštitni deo kože koji pokriva glavu i sastoji se od malih folikula u kojima se nalaze krvni sudovi. Nalaze se vrlo blizu jedni drugih i iz njih raste kosa. Pošto su koža glave i kosa obično izloženi različitim eksternim faktorima, oni mogu uzrokovati različite probleme na koži glave poput krastica koji svrbe. Iako ove kraste nisu zarazne, mogu biti vrlo iritirajuće i izgledati veoma ružno ako se vide ispod kose.

Simptomi bubuljica i krastica na glavi

Najčešći simptom kod većine ljudi koji imaju ovaj problem je, naravno, svrab. Delovi na koži glave gde imate kraste postaju neravni zbog krasti i čvorova. Takođe se može desiti i krvarenje ili curenje sekreta u težim slučajevima, a ovo se takođe može dešava kada se češljate i češljem zakačite krastu na koži.

Šta uzrokuje ove kraste na koži glave?

Postoji mnogo različitih razloga zbog kojih se na koži glave pojavljuju čvorovi koji svrbe i vrlo je važno da utvrdite koji je uzrok kako biste uspeli da ih se otarasite. Neki od najčešćih razloga su:

kraste na glavi

Koprivnjača
Ovo je obično uzrokovano alergijskom reakcijom i čvor se može pojaviti kao jedan veći čvor, ali je to zapravo više malih čvorova, ali tik jedan uz drugi tako da izgledaju kao jedan veći čvor. Takođe se mogu ispoljiti i u vidu crvenih ranica.

bubuljice na glavi

Ciste
Postoje dve vrste cista koje možete imati – lojne ciste i epidermalne ciste koje mogu uzrokovati male čvoriće na koži glave. Javljaju se u vidu malih „kesica“ koje se nalaze tik ispod gornjeg sloja kože i obično su ispunjene belom, masnom, gustom tečnošću.

Seboreični dermatitis
Ovo je kožna bolest kod koje su simptomi plikovi puni gnoja, upala i svrab. Ova vrsta dermatitisa se često javlja i kod dece.

Bubuljice
Ako vam se u folikulama nakupilo previše prljavštine, prirodnog loja i mrtvih kožnih želija, lako možete dobiti akne koje dalje uzrokuju čvorove i svrab i ponekad mogu biti prilično bolni.

Infekcije
Ove infekcije mogu uključivati psorijazu, varičelu, stafilokoke i parazite koji ne samo da uzrokuju neprijatne čvorove na koži glave, već se mogu proširiti i na druge delove tela.

Paraziti
Ovde se najčešće javljaju vaške i šuga

Folikulitis
Ovo je infekcija folikula dlake i uzrokovana je određenom vrstom bakterija. Ova vrsta čvorova na koži glave je takođe crvena, svrbi, boli i čvorovi izgledaju kao mekani čirevi kada ih dodirnete.

Rak kože
Ako vam se ćelije raka kože razmnožavaju na koži glave, to može dovesti do bolnih krasta na koži glave

Psorijaza
Javlja se u vidu tankih „ljuspica“ i svraba kože

Tretman

Tretman ovog problema zavisi od njegovog uzroka i zato je vrlo važno da posetite dermatologa kako bi se postavila pravilna dijagnoza.
– Koprivnjača – dermatolog ili lekar će vam verovatno dati neki antihistamin kako bi se izlečila alergija
– Ciste – obe vrste cista se obično uklanjaju hirurškim putem
– Seboreični dermatitis – kako biste izlečili ovaj zdravstveni problem, trebalo bi da koristite medicinske šampone koje možete kupiti u apotekama ili dobi recept za jači šampon sa određenim lekovima od svog lekara ili dermatologa

Generalno, tretman za neprijatne čvorove na koži glave koji svrbe obično uključuje:
– Zdravu ishranu bogatu proteinima, vitaminima i mineralima kako biste ojačali imuni sistem
– Pijenje dosta vode kako biste detoksikovali organizam
– Korišćenje blagih šampona, namenjenih posebno za tretman krasta i čvorova na koži glave. Ovakve vrste šampona često sadrže katran, cink piroton, salicilnu kiselinu, ketokonazol, ciklopiroks i selenijum sulfid. Bilo koji od ovih sastojaka će sigurno pomoći u umanjivanju svraba
– Održavajte kožu glave hidriranom tako što ćete je masirati antibakterijskim balzamima nakon pranja. Ostavite da deluje oko 15 minuta, a zatim isperite. Ako želite, možete ponovo isprati kosu koristeći rastvor od jabukovog sirćeta
„Kućni“ lekovi protiv neprijatnih čvorova na glavi
Neki od ovih kućnih lekova koje možete isprobati uključuju sledeće:
– Koristite esencijalno ulje čajnog drveta za masažu kožu glave kako biste uništili bakterije koje su izazvale infekciju, jer ulje čajevca ima jaka antibakterijska svojstva
– Kako biste ublažili svrab i upalu, koristite esencijalno ulje lavande
– Ako želite da što brže ublažite infekciju, koristite esencijalno ulje ruzmarina, jer ima jako antibakterijsko dejstvo
– Potopite ¼ šolje ovsene kaše u vodu, ostavite 15 minuta, a zatim procedite. Dodajte u vodu pet kapi ulja ruzmarina i pet kapi ulja lavande. Kada sve dobro izmešate, umasirajte ovu mešavinu u kožu glave i ostavite da deluje oko 30 minuta pre nego što operete kosu. Ovo će odmah smanjiti svrab i suvoću kože