Zašto izlaze mladeži ?

Nije poznato da li mladeži kao takvi imaju neku svrhu. Ono što znamo o njima jeste da se većina njih razvija još u detinjstvu i da odrasla osoba u proseku na telu ima između 10 i 40 mladeža. Promene i nestajanje mladeža su  takođe sasvim normalna pojava. Ipak, mladeži koji izgledaju neuobičajeno ili se pojavljuju iznenada u odraslom dobu mogu biti razlog za brigu.

Pojavu mladeža uzrokuje melanin. To je prirodni pigment koji koži daje belu boju i koji proizvodi ćelije (tzv. melanocite). Kada se te ćelije grupišu, one uzrokuju pojavu mladeža. Neki naučnici međutim tvrde da se mladeži pojavljuju usled oštećenja kože od sunca. Mladeži usled izlaganja suncu mogu postati tamniji. Razlozi zbog kojih mladeži mogu postati tamniji jesu i pubertet ili trudnoća.

 

Koji su mladeži opasni ?

Kao što smo već napomenuli, mladeži po telu uglavnom nisu opasni, ali ipak postoje izvesne promene na mladežu kao što su promena boje, promena izgleda ili čak bol mladeža koji mogu biti razlog obraćanja lekaru. Kao što već znate, mladeži po telu mogu biti različitog oblika i izgleda. Opasni mladeži po telu su oni koji su pretrpeli određenu promenu. Ne samo promena izlgeda mladeža, već i bolan mladež signaliziraju da se odmah treba obratiti lekaru kako bi se precizno otkrio uzrok nastale promene. Promena boje mladeža, promena veličine ili oblika mladeža, bol mladeža, svrab mladeža, ljuštenje mladeža ili čak krvarenje mladeža jasni su signali da se odmah morate obratiti dermatologu.

 

Pre svega, mladeže je potrebno da sami redovno pregledate i pratite. Ukoliko je mladež na nepristupačnom mestu, koristite ogledalo ili pomoć bliske osobe kako biste pratili promene ukoliko one postoje. Posebno obratite pažnju ako je mladež često izložen suncu.

Mladež koji svrbi

Svrab mladeža kože signalizirati pojavu melanoma. Ipak, mladež koji svrbi ne znači nužno da imate rak. Pored svraba, postoje i drugi prateći simptomi koji ukazuju na to da treba da se obratite lekaru, a to su:

  • Krvarenje mladeža
  • Iscedak iz mladeža
  • Stvaranje krasta na mladežu
  • Bol mladeža
  • Stvrdnjavanje mladeža

Šta raditi kad mladež svrbi ?

Pre svega treba obratiti pažnju na to da li je prisutan još neki od navedenih simptoma i obratiti se lekaru bez odlaganja. U zavisnosti od dijagnoze, lekar će odlučiti šta dalje treba raditim s mladežom i novonastalom pojavom. Uglavnom se u ovakvim slučajevima mladež uklanja – bilo da je u pitanju rak kože ili nepoznati uzrok svraba mladeža.

Povreda mladeža

Povreda mladeža nije retka pojava. Povređen mladež obično krvari, što može izazvati paniku. Međutim, mišljenje da povreda mladeža prilikom brijanja ili bilo koja druga povreda mladeža izaziva rak je zabluda. Povreda mladeža ne mora biti razlog za brigu. Samo treba pratiti dalje promene i stanja mladeža i voditi računa o njemu dok povreda ne zaraste. Krvarenje mladeža je obično uzrok povrede mladeža i to nije razlog za brigu, jer će se, kao i kod povrede kože, stvoriti krasta koja će zarasti. Razlog za brigu jeste kad mladež krvari konstantno, jer to može biti simptom raka. Kako god, potrebno je da vodite računa o tome da do povrede mladeža uopšte i ne dođe.

Dlake iz mladeža

Dlake iz mladeža takođe nisu retka pojava. Činjenica je da one negativno utiču na estetiku i da se oni koji imaju ovaj problem pitaju da li je opasno čupanje dlake iz mladeža. Dlake iz mladeža same po sebi nisu opasne, ali za razliku od toga, čupanje dlake iz mladeža se ne preporučuje jer to može iziritirati mladež i stvoriti neželjene posledice.

Upala mladeža

Upala mladeža podrazumeva da se veličina mladeža razlikuje od uobičajene id a mladež dobije crvenkastu boju. Upala mladeža se pojavljuje usled određenih iritacija kao što su trljanje ili neki drugi vidovi oštećenja. Postoji velika razlika između iritacije odnosno upale mladeža i maligniteta. Ako se javi upala mladeža, važno je otkriti njen uzrok. Ukoliko se uzrok ne može utvrditi, a pritom se promene nastavljaju, odmah se morate javiti lekaru.

Vrste mladeža

Kao što verovatno već znate, postoji više vrsta mladeža. Pre svega treba da znate da postoje urođeni i stečeni mladeži, a ovo su neki od najuobičajenijih:

  • Obični mladeži – Uobičajeni mladež uglavnom ima prečnim između 5 i 6 mm, jasno definisane ivice, glatku površinu i pigmentaciju. Ovakvi mladeži se javljaju na koži koja je često izložena suncu i u ekstremnim slučajevima izlaganja suncu mogu se pretvoriti u rak kože.
  • Atipični mladeži – Ili displastični mladeži su uglavnom praćeni određenim simptomima. Atipični mladeži nemaju jasne granice, njihova boja varira i veći su od uobičajenih mladeža. Osobe koje imaju atipične mladeži su podložnije oboljenju raka kože od onih koje ih nemaju.
  • Nevus mladež u oku – Iako je ova pojava retka i obično bezopasna, osobama koje imaju mladež u oku se preporučuju redovne kontrole kod oftalmologa kako se iz njega ne bi razvio melanom.
  • Viseći mladeži – Viseći mladeži se smatraju dobroćudnim tumorima kože. Ovi mladeži su potpuno suprotni uobičajenim mladežima. Pre svega zato što su u obji kože i zakačeni su za kožu – vise. Kada su viseći mladeži u pitanju, rizik od njihovog oštećenja je veći nego kod uobičajenih potkožnih mladeža, pa osobe koje ovakve mladeže imaju treba posebno da se paze povreda mladeža.
  • Mladež na licu ili mladež na glavi – Ovo su svakako najmanje željena mesta za mladeže. Osobe koje imaju mladež na glavi moraju posebno biti obazrivi prilikom češljanja ili pranja kose da ne bi došlo do oštećenja. Što se tiče mladeža na licu, ukoliko vam on smeta, konsultujte se sa dermatologom da li je pametno ukloniti ga.

Ni mladež na dlanu ili na tabanima nije retka pojava. Opet, u zavisnosti od njegove vrste treba i da se pazite njegovih povreda.

Pojava novih mladeža

Pojavljivanje mladeža prilikom starenja je sasvim normalna stvar koja nije za brigu. Iako nagla pojava mladeža može ukazivati na rak kože, to ne mora uvek nužno biti tako. Ukoliko do toga pak dođe, obavezno se treba blagovremeno pratiti situacija. Dakle, novi mladeži ne moraju biti razlog za brigu.

Ne samo novi mladeži, i rast mladeža je sasvim normalna pojava, koja ne mora nužno biti razlog za brigu. Ipak, u svakom slučaju je potrebno javiti se lekaru kako biste bili sigurni da li je u pitanju normalna pojava ili je posredi razlog za brigu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply