[icegram campaigns=”14190″]

Većina muškaraca u nekom momentu stane i zamisli se nad zdravljem svoje prostate. Reč je o veoma važnom pitanju, jer oko 90 posto muškaraca do svoje sedamdesete godine ima neki problem sa prostatom. Najčešći od tih problema je upala prostate, ili prostatitis koji se javlja i kod mladih muškaraca.

Prostatitis je često oboljenje koje podrazumeva upalu ili infekciju prostate. Smatra se da se prostatitis javlja kod 35 do 50 posto muškaraca. Za razliku od uvećane prostate i raka prostate, koji se najčešće javljaju kod starijih muškaraca, upala prostate se može javiti kod bilo koga, a najčešće se javlja kod mladih muškaraca između dvadeset i četrdeset godina.

Težina simptoma obično varira, a najčešći simptomi upale prostate su bolno mokrenje, bol u karličnom delu, preponama i donjem delu leđa, simptomi slični gripu i problemi sa seksualnim životom (najčešće bolna ejakulacija i erektivna disfunkcija).Simptomi upale prostate često ne zabrinu dovoljno da neko ode kod lekara mada se može javiti i krv u ejaklatu.Srećom, postoji mnogo prirodnih i bezbednih načina da se olakšaju simptomi prostatitisa.

prostata simptomi upale

Šta je prostatitis ?

Termin prostatitis označava kombinaciju infektivnih bolesti koje mogu napasti prostatu. Postoje četiri različita tipa upala prostate.

Akutni bakterijski prostatitis čini oko 10 posto svih dijagnoza upale prostate, što znači da je najređi oblik upale prostate. Najčešće se javlja kod muškaraca starih između 20 i 40 godina, kao i kod muškaraca starijih od 70 godina.

Hronični bakterijski prostatitis podrazumeva česte infekcije prostate i urinarnog trakta, koje se mogu povlačiti i vraćati nekoliko meseci. Kada se bakterijska infekcija prostate ne izleči u potpunosti, i ostanu bakterije u prostati simptomi se mogu ponovo javiti i teže ih je lečiti.

Hronični prostatitis je najčešći oblik upale prostate i o njemu se najmanje zna, a čini gotovo 90% svih dijagnoza. Hronična upala prostate se javjla kada se jave bolovi u karlici i ostali simptomi upale prostate, ali bakterijska infekcija nije uzrok upale.

Asimptomatski inflamatorni prostatitis podrazumeva upalu prostate. Jedini simptom ovog tipa prostatitisa je prisustvo povećanog broja belih krvnih zrnaca, i ovo oboljenje se obično slučajno dijagnostikuje prilikom nekog drugog pregleda prostate.

Povezano>>> Čajevi za upalu prostate

Upala prostate simptomi

Simptomi upale prostate zavise od tipa i uzroka oboljenja. Simptomi prostatitisa takođe mogu da variraju od pacijenta do pacijneta.

Simptomi hronične i akutne upale prostate su obično slični, ali kod hroničnog prostatitisa su simptomi nešto blaži. Teži simptomi akutnog bakterijskog prostatitisa se obično javljaju iznenada, dok kod hroničnog prostatitisa simptomi nastaju postepeno i traju tri meseca ili i duže. Simptomi i jednog i drugog prostatitisa uklučuju sledeće:

 • Temperaturu i groznicu (češće se javlja kod akutnog prostatitisa)
 • Povraćanje i mučninu
 • Često mokrenje
 • Jaku potrebu za mokrenjem
 • Poteškoće sa mokrenjem
 • Bol ili peckanje tokom mokrenja
 • Bol u genitalnom predelu i preponama
 • Bolovi u donjem stomaku i donjem delu leđa
 • Bolovi tokom ejakulacije ili seksualnog odnosa

Simptomi hroničnog bakterijskog prostatitisa su obično trajniji i blaži, i često se povlače i zatim se ponovo javljaju. Dve potencijalne komplikacije prostatitisa izazvanog bakterijskom infekcijom su urosepsa i septikemija. Urosepsa je jaka infekcija urinarnog trakta ili prostate koja može dovesti do problema u funkciji nekoliko organa. Septikemija je trovanje krvi izazvano bakterijama, koje može dovesti do septičnog šoka.

Hronični bolovi u karlici podrazumevaju neprijatan osećaj koji traje tri meseca ili duže. Kad postoji hronični prostatitis, bolovi se mogu javiti i iznenadno i postepeno. Ponekad ih nema nekoliko meseci, a zatim se ponovo jave. Najčešći simptomi hroničnog prostatitisa podrazumevaju:

 • Bol između skrotuma i anusa
 • Bol u penisu i skrotumu
 • Bolove u leđima i donjem stomaku
 • Bol tokom ili nakon ejakulacije
 • Bol tokom seksualnog odnosa
 • Bolovi u uretri i/ili penisu tokom i nakon mokrenja
 • Česta potreba za mokrenjem (osam do deset puta dnevno)
 • Jaka potreba za mokrenjem i nesposobnost zadržavanja mokraće
 • Slab mlaz mokraće zbog otečene prostate
 • Impotencija

Muškarci sa asimptomatskim inflamatornim prostatitisom nemaju ovakvih simptoma niti komplikacija. Obično se ovakav prostatitis dijagnostikuje tokom nekog rutinskog pregleda zbog infekcije urinarnog ili reproduktivnog sistema.

Slično>>>  Problemi s prostatom simptomi – upala, uvećanje, kamen u prostati

Upala prostate uzroci i faktori rizika

Bakterijski prostatitis se javlja zbog bakterijske infekcije, koja se javlja zbog bakterija koje iz uretre dospeju u prostatu. U većini slučajeva, bakterije u mokraći dospevaju u prostatu i izazivaju infekciju. Kod hronične upale prostate, bakterije često izazivaju infekcije prostate, što dovodi do učestalih i hroničnih infekcija urinarnog trakta.

Uzroci hroničnog prostatitisa su raznoliki. Nekada se ovakva upala prostate razvija iz inicijalne infekcije, zbog neke povrede, zbog operacije uklanjanja prostate ili nekog donjeg organa u urinarnom traktu, i zbog spazama mišića karličnog dna.Tada je u pitanju nebakterijski prostatitis.(Kako se leči nebakterijski prostatitis saznajte u delu lečenje prirodnim putem)

Potencijalni faktori rizika za hronični prostatitis su stres, pušenje, mnogo alkohola, uzimanje malo vode, nepravilna ishrana, čest seks, odlaganje ejakulacije, zadržavanje urina i noćni rad. Neaktivan način života, mnogo kofeina i nedovoljno vode često izazivaju jače bolove kod pacijenata sa prostatitisom.

Saznajte>>> Lekovito bilje i čajevi za upalu prostate

Ostali faktori rizika povezani sa upalom prostate su infekcije bešike koje se šire na prostatu, povrede karlice, biopsija prostate i kateter u uretri.

Prostatitis lečenje

Upala prostate – konvencionalni načini za lečenje

Lečenje akutnog i hroničnog bakterijskog prostatitisa obično podrazumeva antibiotike i lekove protiv bolova. Kada je reč o bakterijskoj upali prostate, najčešći oblik lečenja je taerapija antibioticima nedelju ili dve dana. Kod nekih pacijenata sa akutnim prostatitisom su neophodne velike doze antibiotika koje se daju intravenski, jer se simptomi javljaju iznenada i mogu biti veoma jaki. Pacijentima koji ne povraćaju i nemaju veoma teške simptome obično se daju antibiotici za peroralnu primenu.

Pacijentima koji imaju hronični bakterijski prostatitis se najčešće daju male doze antibiotika na duži vremenski period, četiri do šest nedelja, ali tretman može trajati i duže ako nema rezulatata.

Alfa-blokaroti se ponekad prepisuju za ublažavanje simptoma vezanih za urinarni trakt. Ovi lekovi pomažu muškarcima sa bolovima i peckanjem tokom mokrenja, onima koji zbog otoka prostate ne mogu da isprazne bešiku ili uopšte ne mogu da mokre. Ovi lekovi u određenoj meri pomažu pacijentima kod kojih se razvila upala prostate, ali imaju mnogo neželjenih dejstava, uključujući vrtoglavicu, glavobolju, vertigo, bolove u grudima, glavobolje, zamagljen vid i nesanicu.Nijedan antibiotik za prostatu ne treba uzimati na svoju ruku bez recepta lekara.

Lekovi koji opuštaju mišiće prostate i bešike se takođe koriste za ublažavanje simptoma.

Upala prostate lečenje prirodnim putem

 1. Uzimajte kvercetin

Kvercetin je vrsta flavonoida, antioksidansa koji pomaže u ublažavanju upala i bolova koje izaziva nebakterijski prostatitis. Naučnici tvrde da kvercetin može dosta pomoći muškarcima koji imaju problema sa bešikom i prostatom, kao i bolove i grčeve u dnu karlice.

 1. Pčelinji polen

Polen može biti veoma efikasan za lečenje problema sa prostatom gde spada i upala prostate, jer ima antiinflamatorna, analgetska i antiandrogena svojstva. Nekoliko naučnih istraživanja je potvrdilo da je pčelinji polen kao analgetik jak kao i mnogi nesteroidni antiinflamatorni lekovi (Naproksen, Brufen i slično).

Najbolji način da konzumirate polen jeste da ga u izmrvljenom stanju umešate u hranu – krem-sir, jogurt, sok ili smuti. Da biste ublažili upalu i bolove, najbolje je da uzimate po jednu kašičicu polena tri puta dnevno.

 1. Testerasta palma

Ovaj prirodni lek za prostatu je za kratko vreme počeo da se koristi u celom svetu.Testerasta palma je poznata po tome što je odlična za lečenje problema sa prostatom i urinarnim organima. Za sada se nije pokazalo da testerasta palma ima interakcije sa bilo kojim lekovima, niti da izaziva bilo kakva neželjena dejstva.Ako vas muči upala prostate nabavite ovaj preparat bez recepta.

Kapsule testeraste palme se mogu kupiti u većini apoteka i prodavnica zdrave hrane. Pogledajte deklaraciju i uzimajte samo one proizvode gde je naznačeno da se u proizvodu nalazi 85 do 95 posto masnih kiselina i sterola.

 1. Izbegavajte proinflamatorne namirnice

Da bi se ublažili simptomi upale prostate, izbegavajte namirnice koje mogu izazvati upalu – rafinisane ugljene hidrate, šećer, gluten, veštačke zaslađivače, začinjenu hranu, kiselu hranu, alkohol i previše kofeina. Ove namirnice, kao i druge namirnice koje izazivaju alergijske reakcije, izazivaju upale u organizmu i mogu pojačati bolove u karlici i donjem stomaku.

Nebakterijski prostatitis je sve češći a njega ne izazivaju bakterije u prostati.Ponekad uzrok upale prostate nisu ove, već namirnice koje izazivaju alergije i intolerancije. Pokušajte da eliminišete iz svoje ishrane jednu po jednu namirnicu koja važi za čest alergen – gluten, mleko i mlečne proizvode, soju, rafinisane šećere, kikifiki, kukuruz, alkohol, jaja i industrijski prerađene namirnice. Nakon šest nedelja izbegavanja ovakve hrane, simptomi će verovatno početi da nestaju. Ako se to desi, onda je gotovo sigurno jedna od ovih namirnica krivac za vaše stanje. Počnite da ih ubacujete u ishranu jednu po jednu i dobro obratite pažnju na to  kako vaše telo reaguje na nju. Tako ćete sami uvideti koja konkretno hrana stvara upalu u vašem telu.

 1. Hranite se zdravije

Zdrava ishrana je kamen temeljac za lečenje upale prostate. To znači da jedete što više celovite i prirodne hrane, kojom ćete ublažiti upale, obnoviti crevnu floru i ojačati imuni sistem. Jedite što češće ove namirnice:

 • Povrće, posebno zeleno i lisnato povrće
 • Voće, posebno bobičasto
 • Hranu sa mnogo vlakana – pasulj, mahunarke, bundeve, bobičasto voće, kruške, jezgrasto voće i semenke
 • Organske, kvalitetne proteine (govedinu, lososa)
 • Omega-3 masne kiseline, kojih ima u divljem lososu, orasima, lanu i chia semenkama
 • Zdrave masnoće – organski puter, nerafinisano kokosovo i maslinovo ulje
 • Namirnice bogate cinkom – seme bundeve, jagnjetina, jogurt, kefir, pečurke i indijski orah
 • Probiotike – kefir, fermentisano povrće i kombuha

Veoma je važno i da ublažite stres i da spavate dovoljno svake noći – najmanje sedam sati – jer su ovo značajni faktori rizika kd je u pitanju upala prostate.

 1. Kegelove vežbe

Jačanje mišića u donjoj karlici može dosta ublažiti probleme sa bolovima u karlici, urinarnom inkontinencijom, bešikom, peckanjem tokom mokrenja, erektivnom disfunkcijom i problemima sa ejakulacijom.

Ako imate problema sa prostatom, posebno ako je u pitanju hronični nebakterijski prostatitis, pokušajte sa Kegelovim vežbama. Prvo, pronađite mišiće koje treba vežbati tako što ćete ih stisnuti kako biste zaustavili mokrenje. Da biste uradili Kegelove vežbe, stisnite ove mišiće, zadržite ih pet sekundi, a zatim ih opustite. Ponavljajte ovu vežbu što češće, i produžavajte trajanje vežbe. Da bi ove vežbe imale efekat, morate ih raditi svakog dana po nekoliko puta, po deset vežbi u seriji.

 1. Esencijalna ulja

Esencijalna ulja koja se preporučuju za ublažavanje simptoma upale prostate su ulje tamjana, smirne i origana. Esencijalno ulje tamjana pomaže u ublažavanju bolova i upale, dva glavna problema povezana i sa bakterijskom i sa nebakterijskom upalom prostate. Esencijalno ulje smirne ima antibakterijska svojstva i koristi se za opuštanje mišića, što ublažava bolove. Oba ova ulja se mogu koristiti i za spoljnu upotrebu, na mestu gde osećate bolove, do dva puta dnevno.

Esencijalno ulje origana ima antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva. Neka naučna istraživanja su pokazala da je esencijalno ulje origana mnogo bolje od mnogih antibiotika, jer efikasno uništava bakterije, a nema neželjenih dejstava (poput uništavanja korisnih bakterija u crevima), niti stvara otpornost na antibiotike.

Ako želite da koristite ulje origana za lečenje bakterijskog prostatitisa, u pola kašičice kokosovog ulja nakapajte tri ili četiri kapi esencijalnog ulja origana i uzimajte ga dva puta dnevno, ali ne duže od dve nedelje.

Mere opreza

Pravilan plan za lečenje upale prostate zavisi od uzroka bolesti. Najčešće se koristi nekoliko vidova tretmana odjednom kako bi lečenje bilo uspešno. Ako želite da koristite prirodne metode lečenja, uradite to pod nadzorom svog lekara. ovo je posebno važno ako želite da koristite ulje origana umesto antibiotika za lečenje bakterijske upale prostate, jer se simptomi javljaju naglo i mogu biti veoma teški ako se odmah ne počne sa lečenjem. Ako se kod vas javila jaka upala prostate i koristite antibiotike, koristite i probiotike nakon toga i jedite što više probiotske hrane, kako biste brzo obnovili crevnu floru.

Nekoliko reči na kraju

Termin prostatitis se koristi da opiše nekoliko infektivnih bolesti koje napadaju prostatu. U suštini, to je oboljenje koje podrazumeva infekciju ili upalu prostate.

Četiri tipa upale prostate su akutni bakterijski prostatitis, hronični bakterijski prostatitis, hronični prostatitis i asimptomatski inflamatorni prostatitis.

Najčešći simptomi upale prostate su bol prilikom mokrenja, poteškoće sa mokrenjem i često mokrenje, bolovi u karlici, donjem delu leđa, genitalijama i preponama.

Upala prostate se često javlja zbog bakterija, koje u prostatu dospevaju iz urinarnog trakta kroz uretru; zbog neke povrede prostate ili nekog organa u urinarnom traktu, kao i zbog grčeva mišića na dnu karlice.

Najbolji prirodni načini lečenja upale prostate su kvercetin, pčelinji polen, testerasta palma, izbacivanje potencijalnih alergena, zdravija ishrana, Kegelove vežbe i esencijalna ulja, posebno esencijalno ulje tamjana, smirne i origana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply