Proleće donosi i pogoršanje hroničnih, sezonskih oboljenja, a želudac obično prvi trpi. Međutim, uz prave savete i te kako možete sebi pomoći…

Simptomi

U slučaju pogoršanja hroničnog gastritisa upalni proces javlja se u vidu simptoma kao što su neprijatan ukus u ustima, gorušica, izraženi su bolovi u gornjoj trećini stomaka, zatim tu su i simptomi: mučnina, podrigivanje, povraćanje, nadutost stomaka.
Apetit nekim slučajevima može biti dobar, ali se pacijenti, zbog bola u želucu, uglavnom trude da redukuju ishranu, što dovodi do smanjenja telesne mase, slabosti i povećanog umora. Kod gastritisa i čira na želucu bolovi se pojavljuju ili odmah nakon jela ili kad je prazan stomak, zajedno sa osećajem nelagodnosti i težine u želucu. Poremećaj varenja izaziva dijareju ili zatvor, s mogućim razvojem sindroma nervoznog debelog creva.
Simptomi pogoršanja gastritisa i čira na želucu uglavnom su slični, samo što je u slučaju čira bol veoma izražen i javlja se kao osnovni simptom.

Prevencija

Svaka treća odrasla osoba ima znake hroničnog gastritisa, a od čira želuca boluje svaka sedma.

Oni koji se nalaze u rizičnoj grupi treba da sprovode jednostavna pravila ponašanja, koja omogućavaju da se izbegnu međusezonska pogoršanja i progresija bolesti:

1. Ako imate gastritis ili čir na želucu ne prejedajte se, ali nemojte ni gladovati u toku dana.Uzimajte hranu u manjim porcijama no pet-šest puta na dan, izbegavajte brzu hranu (fastfud), grickalice, gazirane, slatke napitke.

2. Određene namirnice su dobre za obolele od gastritisa.U svakodnevnoj ishrani, ako se gastritis pogoršava, trebalo bi da budu zastupljeni:

– mleko i kiselomlečni proizvodi,
– alkalne lekovite mineralne vode,
– kiselji (voćna pića), kompoti, želei od nekiselog voća,
– različite kaše (od griza, pirinča, ovsa),
– nemasna mesna jela pripremljena na pari.

3. Stres je povezan sa gastritisom i čirom na želucu. Potrudite se da izbegavate stresne i konfliktne situacije na poslu i kod kuće, jer ne kaže se džabe da uzrok čira nije šta vi jedete, nego ono šta vas jede.

4. 0stavite iza sebe loše navike – pušenje, alkohol – o njihovoj štetnosti po zdravlje izlišno je i govoriti.

5. Ljudi koji imaju problem s digestvnim traktom trebalo bi da budu veoma oprezni u izboru lekova, naročito onih koji sadrže steroidne protivupalne materije koje mogu isprovocirati stvaranje erozija i čireva na sluznici želuca.

6. Kao prevencija od nastanka helikobakterije potrebno je redovno i temeljno prati ne samo ruke već i voće i povrće toplom, protočnom vodom, a neke od njih prelijte ključalom vodom. Ne korište tuđi pribor, četkice za zube, sredstva za ličnu higijenu, itd.

7. U proleće dve-tri nedelje uoči perioda kada se pretpostavlja da će doći do pogoršanja gastritisa ili čira trebalo bi da se počne s uzimanjem preventivnih biljnih čajeva i odvara. Takođe, pažljivije napravite jelovnik birajući namirnice koje se preporučuju osobama sa čirom na želucu i gastritisom.

Trave pomažu da se izborite sa bolešću

Hronični gastritis i čir može se lečiti pomoću lekovitog bilja. Međutim, to je moguće tek nakon detaljnog pregleda gasteroenterologa, kako bi se isključilo prisustvo tumora i odsustvo indikacija za hirurško lečenje.

Sezonsko pogoršanje

Zajedno s racionalnom dijetom, psihičkim i fizičkim mirom, za brzo ublažavanje bolova koje izaziva čir na želucu može se uzimati čaj od mešavine cvetova kamilice, kantariona i ženske bokvice. Uzmite no jednu kafenu kašiku svake biljke, pomešajte i prelijte sa 300 ml ključale vode. Osgavite da odstoji 30 minuta, na procedite. Pijte no supenu kašiku svakih sat vremena čitavog dana, zatim u dve nedelje četiri puta na dan no četvrtinu šolje 15 minuta npe jela.

Bolovi u želucu sa nadutošću creva

Ako pored bolova u želucu osećate i nadutost creva pomaže sledeća mešavina: plod anisa (ili morača) – jedan deo; listova pitome nane – jedan deo; cvetova hajdučke trave – dva dela. Supenu kašiku mešavine prelijte sa 300 ml ključale vode, ostavite da odstoji jedan sat, na procedite. Uzimajte no supenu kašiku tri-četiri puta na dan 15-20 minuta pre jela.

Začin osobađa od bolova u želucu praćenih grčevima

U slučaju pogoršanja gastritisa i čira pomažu čajevi od začinskih trava: bosiljka, majorana ili origana. Za pripremu čaja uzmite dve supene kašike suve usitnjene trave na pola litra ključale vode, ostavite u termosu 30-40 minuta, na potom procedite. Pijte toplo no pola čaše četiri-pet puta na dan 15 minuta pre jela i 30 minuta posle jela.

Otklanja upale i leči eroziju želuca

Da biste brže zaleči sluznicu želuca, pomoći će vam ili sledeća mešavina: biljke kantarion – četiri dela; čestoglavice, listova ženske bokvice, biljke srdačice – po tri dela, listova šumske jagode, korena iđirota – po dva dela; matičnjaka, plodova mirođije – po jedan deo. Tri supene kašike mešavine prelijte sa 600 ml ključale vode, u termosu ostavite da stoji četiri sata, pa procedite. Uzimajte po trećinu šolje čaja četiri-pet puta na dan 15-20 minuta npe jela. Kura lečenja traje tri nedelje, pauza nedelju dana, zatim se ponavlja.

Želudačne kolike

Koristi se sledeća mešavina: rizom s korenom valerijane, listovi nane, cvet zove i lipe – u jednakim delovima. Supenu kašiku smese stavite u termos i prelijte s dve šolje ključale vode. Opavite da odstoji dva sata, na procedite. Pijte po dve supene kašike čaja tri-četiri puta na dan 15 minuta pre jela.

Med – najbolji saveznik želuca

Pored fitoterapije, izuzetno povoljan uticaj na sluznicu želuca ima prirodni pčelinji med, koji snižava sekreciju želudačnog soka u slučaju hipertrofičnog gastritisa. Ako je kiselina smanjena,on povećava količinu digestivnog enzima pepsina kao i kiselinu. Za obolele od gastritisa s povišenom kiselinom i jakim bolovima lečenje medom često efikasnije deluje od bilo kojih drugih lekova.

Uzimanje meda sat i po do dva pre jela smanjuje kiselinu i sekreciju pepsina, a upotreba 15 minuta pre jela povećava raspodelu hlorovodonične kiseline i pepsina.

Lečenje medom može se kombinovati sa fitoterapijom za postizanje stabilnog izlečenja. Preporučuje se da se uzima ujutru i uveče po 30 g (četiri kašičice), a preko dana 40 g (pet kafenih kašika).

Med rastvoren u toploj vodi odličan je prirodni lek za gastritis i čir na želucu, brzo se usvaja, smanjuje kiselinu i ne razdražuje želudac. S druge strane, med s hladnom vodom povećava sekreciju i razdražuje creva. Kura medom traje mesec-dva.U cilju prevencije pogoršanja stanja na proleće i jesen taj tretman sprovodi se blagovremeno.Takođe, medom se uspešno leče čir želuca i dvanaestopalačnog creva.

– Med pomaže pravilnom funkcionisanju želuca i creva, smanjuje se iritacija nervnih završetaka sluznice želuca, podstiče isceljenje erozije. Većina pacijenata nakon 12-15 dana uzimanja meda oseća manji bol i težinu u želucu normalizuje im se varenje i poboljšava opšte panje.

U slučaju čira na želucu med treba da se uzima sat i po do dva pre jela ili tri sata nakon jela, preporučena doza je kao i u slučaju lečenja gastritisa: ujutru i uveče po 30 gr, a pre ručka 40 gr. Kura traje mesec i po do dva.