mala mlecika

[icegram campaigns=”14190″]

Mala mlečika čaj za prostatu

Biljka mala mlečika ili vrbovica      

Biljka mala mlečika ili vrbovica (Epilobium parviflorum biljka) je zeljasta višegodišnja biljka, koja se odlikuje nerazgranatom stabljikom koja je gusto prekrivena dlakama, naročito u donjem delu. Ova biljka je poznata još i kao sitnocvetna mlečika, a može izrasti i do 1 m visoko, listovi su joj jajasti i sedeći, zašiljeni na vrhu, naspramno raspoređeni; dok su cvetovi bledo roze ili bledo ljubičasti, a mogu biti i bele ili crvenkaste boje.

Vrbovica trava cveta od juna do avgusta meseca, a može se naći u šumama, oko potoka, u brdima, na vlažnim padinama i livadama, oko močvara i na još mnogo mesta.

Biljka vrbovica se koristi kao lek u prirodnoj medicini, pri čemu se u lekovite svrhe koristi nadzemni deo biljke, tj. stabljika sa listovima i cvetovima. Sadrži mnoga značajna jedinjenja, poput flavonoida, tanina, fitosterola i drugih.

Vrbovica delovanje

Ekstrakti vrbovice se koriste u tradicionalnoj medicini za lečenje poremećaja prostate, mokraćne bešike i bubrega. Kada je u pitanju biljka vrbovica delovanje joj je antioksidativno i anti-inflamatorno (protiv-upalno). Epilobium parviflorum biljka se propisuje za internu upotrebu kao čaj u tradicionalnom lečenju poremećaja prostate, bubrega i urinarnog trakta.

Ekstrakti male mlečike ili vrbovice inhibiraju proliferaciju humanih ćelija prostate u in-vitro uslovima, tako što utiču na napredovanje ćelijskog ciklusa.

mala mlecika

Dakle, vrbovica biljka deluje kao diuretik, anti-inflamatorno sredstvo i ima visoku antioksidativnu aktivnost koja deluje na genitourinarni sistem. Ova lekovita biljka se smatra tonikom prostate. Sadrži biljne sterole, kao što je beta-sitosterol, koji se takođe nalazi i u biljci Saw Palmetto (testerasta palma), poznatoj biljci koja se koristi za probleme sa prostatom. Poput Saw Palmetta, mala mlečika deluje kao inhibitor 5-alfa-reduktaze, što znači da sprečava da testosteron bude konvertovan u dihidrotestosteron. Ovo je važno zbog toga što je dihidrotestosteron jaka, stimulišuća forma testosterona, što može dovesti do uvećanja prostate ili raka, kada se javi previsoka količina ove forme testosterona.

Mlečika za prostatu

Kako muškarac stari, počinju da se pojavljuju problemi uvećane prostate, uglavnom zbog hormonske promene u organizmu. Kod muškaraca starijih od 40 godina, nivo testosterona u krvi postepeno počinje da opada i drugi hormoni se značajno povećavaju. Kao rezultat ovih hormonalnih promena, telo povećava nivo dihidrotestosterona, koji je derivat testosterona. Povećanje nivoa derivata testosterona vodi do svih abnormalnih izraslina povezanih sa prostatom. Kliničke studije su pokazale da mlečika za prostatu deluje kao prirodni lek, budući da može značajno smanjiti nivo dihidrotestosterona, na istom nivou kao i lekovi.

Mala mlečika je popularan izbor za lečenje benigne hiperplazije prostate (BPH), prostatitisa i raka prostate.

Generalno, mala mlečika je dobar tonik za muški reproduktivni sistem. Deluje protiv abnormalnog rasta ćelija prostate. Može pomoći u smanjenju bola i neugodnosti tokom mokrenja. Bori se protiv infekcija prostate, ali i urinarnog sistema. Inhibira proliferaciju ćelija raka prostate.

Mlečika čaj    

Mlečika čaj je najpopularniji način korišćenja ove biljke u lekovite svrhe, mada je dostupna i tinktura i osušeni ekstrakt u vidu kapsula, kao i tečni ekstrakt male mlečike.

Tradicionalno, za lečenje problema sa prostatom, ali i druge tegobe, preko dana treba uzimati čaj od vrbovice.

Kada je u pitanju čaj od mlečike za prostatu priprema i upotreba izgledaju ovako:

Dodajte jednu kašičicu biljke u šolju ključale vode i pustite da odstoji 10-15 minuta. Nakon toga procedite i pijte ovaj čaj od mlečike 2 puta dnevno, ujutru na prazan želudac i uveče pola sata pre večere.

Koliko dugo se pije čaj od male mlečike?

Ne postoje tačni podaci, ali smatra se da možete piti čaj od vrbovice u dužem vremenskom periodu, ako ga koristite za tretman benigne hiperplazije prostate. U slučaju drugih tegoba, savetuje se da se konsultujete sa svoji mlekarom.

Mala mlečika i erekcija – mlečika za potenciju

Na koji način su povezani mala mlečika i erekcija kod muškaraca? Naime, komplikacije zbog uvećane prostate mogu da dovedu do smanjene seksualne funkcije kod muškaraca. Mali mlečika stoga može značajno da poboljša seksualne funkcije kod muškaraca.

Tako se može koristiti mlečika za potenciju i mlečika za erekciju.

Mlečika kao lek   

Lekovita biljka mlečika se ne koristi samo za probleme sa prostatom. Uz prostatu, sitnocvetna mlečika može zaštititi organe koji čine urogenitalni sistem, kao što su bubrezi, uretra i bešika. Takođe se koristi za žene koje pate od infekcija urinarnog trakta, jer ima antimikrobno dejstvo na urogenitalni sistem.

Mlečika kao lek se može koristiti i za kožne bolesti. Ona čisti, osvežava i smiruje nadraženu kožu. Pomaže u lečenju sledećih kožnih stanja: ekcem, psorijaza, seboreja i gljivične infekcije.

Anti-zapaljenska svojstva male mlečike su efikasna u smanjenju upalnih procesa na koži, uključujući i crvenilo.

Mala mlečika kao lek se koristi i za lečenje akni, zatim pruža olakšanje od bolnih rana.

Vrbovica kao lek pomaže i u lečenju menstrualnih poremećaja kod žena. Normalizuje menstrualni ciklus, olakšava bol i pomaže kod odložene menstruacije.

Mala mlečika pomaže i kod gastrointestinalnih tegoba, poput pečenja u želucu i kolitisa.

Mala mlečika cena i gde kupiti

Kada je u pitanju mala mlečika cena za ovaj čaj se kreće oko 200-300 dinara i može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane, ali i u nekim apotekama. Tinktura od male mlečike košta oko 300 dinara, za bočicu od 50 ml.

Koji je još dobar prirodni lek za prostatu ?

Ako se pitate koji je još dobar prirodni lek za prostatu, moramo se brvo osvrnuti na jedan koji smo već pomenuli, a to je Saw Palmetto, biljni lek koji dolazi od vrste palme, testeraste palme. Ovaj prirodni lek za prostatu se koristi u tradicionalnoj medicini vekovima za ublažavanje urinarnih simptoma, uključujući i one koji su izazvani uvećanom prostatom. Nekoliko studija manjeg obima su predložile da Saw Palmetto može biti efikasan za olakšavanje simptoma benigne hiperplazije prostate.

Međutim, navodi se da kada su obavljene veće studije, nije pronađeno da je saw palmetto bilo efikasniji nego neaktivne pilule (placebo). U svakom slučaju, ova biljka ne izaziva nikakve nuspojave i može pomoći u određenom stepenu.

Pigeum

Pigeum dolazi iz kore afričke šljive i koristi se u tradicionalnoj medicini za lečenje mokraćnih problema, još od davnina. Pigeum kao prirodni lek za prostatu se često koristi za lečenje simptoma benigne hiperplazije prostate, posebno u Evropi. Istraživanja na ovu temu ipak nedostaju.

Ipak, mala studija je pokazala da kada se pigeum priprema i koristi zajedno sa drugim biljnim preparatima, on pomaže u smanjenju učestalosti mokrenja, i danju i noću. Pigeum je bezbedan za upotrebu, mada može da izazove stomačne tegobe kod nekih ljudi koji ga uzimaju.

Kopriva

Koren koprive može da pomogne kod umerenih simptoma benigne hiperplazije prostate, a najčešće se koristi u Evropi. Međutim, potrebno je više istraživanja na ovu temu.

Ponekad se kopriva koristi u kombinaciji sa drugim prirodnim lekovima za benignu hiperplaziju prostate, kao što su Pigeum ili Saw palmetto. Neželjeni efekti koprive su obično blagi, uključujući uznemiren stomak i osip na koži.

Kukuruzna svila

Kukuruzna svila je prirodni lek za ublažavanje simptoma uvećane prostate. Deluje kao prirodni diuretik i čak pomaže u opuštanju urinarnih mišića i sluznice. To dovodi do poboljšanog proticaja urina.

Pijte do 3 šolje čaja od kukuruzne svile dnevno.

Druga opcija je dodavanje 15 kapi ekstrakta kukuruzne svile u 1 šolji vode, a ovo treba piti nekoliko puta dnevno.

Semenke bundeve

Semenke bundeve takođe pomažu kod uvećane prostate. Ovo seme ima diuretička svojstva koja pomažu u protoku mokraće. Takođe su bogata cinkom. Muškarci sa uvećanom prostatom obično imaju manjak cinka. Pored toga, seme bundeve ima omega-3 masne kiseline koje pomažu u boljem funkcionisanju prostate.

Najbolji način da koristite semenke bundeve kao prirodni lek za prostatu, jeste da ih pojedete bez dodavanja soli. Pregršt semena dnevno će biti dovoljno.

Alternativno, stavite šaku drobljenih svežih semenki bundeve u veliku šolju. Dodajte ključalu vodu u šolju preko semenki i ostavite da se ohladi do sobne temperature. Procedite i pijte šolju ovog čaja, nekoliko puta nedeljno.