[icegram campaigns=”14190″]

Koja vam je prva asocijacija na semenke bundeve? Verovatno kao i svi prvo pomislite na pivo i slanu zanimaciju koja je zarazna ali istovremeno i jako ukusna. U narednim redovima pročitajte koliko su semenke bundeve korisne po zdravlje, kao i kako ih možete sami ispeći. Takođe će biti reči o bolestima koje ova namirnica može da spreči kao i zašto je dobra za probavu, kosu i protiv glista i parazita.

Semenke bundeve i zdravlje

Semenke bundeve se verovali ili ne koriste kao lek, i to iz razloga jer su pune amino kiselinom triptofanom koji između ostalog utiče na dobar san. Čak se preporučuje da se pred spavanje pojede šaka ovih semenki, a oni koji su ovaj recept probali tvrde da su spavali kao bebe. Pored ovog dejstva, semenke bundeve su veoma dobre po opšte zdravlje jer sui pune magnezijuma. Magnezijum utiče na opuštanje celog tela i ne dozvoljava stvaranje grčeva u nogama. Ova namirnica je laka za probavu i puna je zdravih proteina zbog čega se bundevine semenke preporučuju i kao zdrava užina tokom raznih dijeta.

bundevino seme

Semenke bundeve kao lek

Davno je utvrđeno da semenke bundeve izuzetno lekovito deluju na ceo organizam. One se kao lek koriste već hiljadama godina a razlog zašto su dobre za grickanje je to što su bogate i omega 3 masnim kiselinama. Prisustvo ove kiseline je izuzetno važno za zdravlje srca i krvnih sudova. Takođe, bundevine semenke valja jesti i preventivno jer prema jednom nemačkom istraživanju, žene koje su jele ove semenke nakon ulaska u menopauzu imale su 23% manje šanse da obole od raka dojke. Semenke od bundeve se konzumiraju i za lečenje prostate ali o tome će biti reči u posebnom pasusu.

Semenke od bundeve su jedna od retkih namirnica koja utiče na smanjenje lošeg holesterola i na povećanje dobrog. One mogu smanjiti nivo lošeg holesterola za čak 13 odsto i ujedno smanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka i začepljenja krvnih sudova. Ovu namirnicu lekari preporučuju za konzumiranje dijabetičarima jer je dobra i za regulisanje visine šećera.

Bundevine semenke su antiupalne, tj imaju antiupalno dejstvo zbog čega se preporučuju da se jedu kada osoba pati od artritisa. Preporuka je da se dnevno unosi do 30 grama semenki kako bi se simptomi lakše podnosili.

Kalorije – nutritivna vrednost

Iako za semenke od bundeve tvrde da su odlične za mršavljenje jer su pune vlakana i jer dugo drže sitim, one su takođe i pune kalorija. Jedna porcija čak ima 285 kalorija zbog čega ne bi trebalo da se jede u velikim količinama jer poprilično goji. Što se tiče nutritivnih vrednosti, pune su proteina i pre svega magnezijuma. Takođe, odličan su izvor cinka, gvožđa i vitamina K.

Bundevine semenke za prostatu

S obzirom da su bogate mineralima i vitaminima i smatraju se univerzalnim lekom za sve, semenke bundeve su i odličan lek za prostatu, ali isto tako i za potenciju. Takođe, odlično rešavaju probleme koje izaziva ešerihija koli i razne druge bakterijske infekcije.

Za lečenje prostate potrebno vam je pola kilograma oljuštenih semenki, golice, koju ćete izmiksati u blenderu i šolja meda. Pomešajte smesu i držite je u frižideru i uzimajte po kašiku svako jutro.

Ovaj lek od semena tikve se koristi poslednjih 100 godina i provereno odlično utiče na bolesti prostate. Najveći problem sa prostatom je uvećanje koje može da utiče i na potenciju.

Za bolesti prostate je dobro i da se pije ulje od semenki bundeve koje preventivno utiče na to da ne dođe do stvaranja malignih ćelija.

Kako se peku semenke bundeve

Prvo i osnovno kada hoćete da pečete semenke je da izaberete dobru bundevu na pijaci. Postoje bundeve čije su semenke dobre za kuvanje i za pečenje, prodavac će vam dati onu koju vama treba. Prepolovite je na pola a onda izdubite i izvucite semenke koje će prvo biti u sluzavoj masi. Semenke operite i stavite ih na papirni ubrus da se osuše. Semenke od bundeve je vrlo lako ispeći. Nakon sušenja, stavite ih u pleh i pospite preko njih maslinovo ulje i pecite ih 20 minuta.

Za kosu

Što se tiče nege kose, ovde glavnu ulogu igra ulje od bundevinog semena koje je dobro za probleme opadanje kose jer održava teme jakim i zdravim. ovo ulje se obično koristi za masažu glave, nakon čega kosa počinje da raste normalno. naravno, i kod ovog tretmana treba biti uporan. Takođe, dobro je da se maže i na dugu kosu, pogotovo na krajeve. Oni koji su probali ovo ulje, tvrde da je kosa počela mnogo brže da im raste. Trik u masaži temena je u cirkulaciji i prokrvljenosti temena koji utiče i na rast dlake

Seme bundeve protiv glista i parazita

Semenke bundeve su odlične za borbu protiv parazita i glisti kojima najčešće budu izložena deca. Provera da li dete ima gliste se obavlja lako i to tako što se na čmar zalepi parče selotejp trake. Ukoliko dete ima gliste, to će se pokazati ujutru kada skinete traku. Primetićete veoma sitne gliste na selotejpu što je znak da počnete sa terapijom. Ovde se terapija primenjuje tako što se semenke bundeve usitne i pomešaju sa rendanom šargarepom. Ukoliko se ova terapija primenjuje nekoliko dana, pacijent se u potpunosti može osloboditi glista. Ako kojim slučajem ova terapija ne uspe, potrebno je da se hitno obratite lekaru jer je to znak das u gliste zahvatile veću površinu u telu id a se ne mogu otkloniti na ovaj način.

Da li su dobre za mršavljenje

S obzirom na to da su bogate vlaknima zbog čega prirodno ubrzavaju metabolizam, za semenke bundeve se može reći da su dobre za mršavljenje ali samo donekle. Razlog za to je jer su pune kalorija zbog čega se tokom mršavljenja preporučuju samo kao užina. Ne bi trebalo da se dnevno konzumira količina veća od one koja vam stane u šaku.

Upotreba u trudnoći

Semenke bundeve, pogotovu očišćene spadaju u namirnice koje su poželjne da se jedu tokom trudnoće. Prvi razlog je zbog prisustva proteina a drugi jer su pune gvožđem i cinkom. Cink je veoma bitan da se unosi u trudnoći kroz razne namirnice jer on utiče na razvoj reproduktivnih organa i stvaranje insulina i imunog sistema. Jako je bitan pre svega za plod pa tek onda za majku. Utvrđeno je da žene koje tokom trudnoće konzumiraju cink rađaju bebe sa većom telesnom težinom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply