Alopecija je primetno stanjenje kose za koje je karakteristično ne samo opadanje nego i lomljivost dlake, kao i nemogućnost novog rasta vlasi. Sa ovim problemom se ne suočavaju samo stariji ljudi. U današnje vreme, alopecija kod dece postaje sve češća. Ali, običan pedijatar vam ne može potvrditi ovakvu dijagnozu. Morate razgovarati sa nekoliko specijalista: endokrinologom, neurologom, imunologom, i tako dalje.

U zavisnosti od rezultata pregleda kod svih ovih lekara, postavlja se prava dijagnoza i tačno utvrđuje uzrok opadanja kose kod dece.

Postoji tri vrste alopecije kod dece:

 1. Alopecia areata – opadanje kose u krugovima (na pečate)
 2. Alopecia totalis – opadanje kose na celoj glavi
 3. Alopecia universalis – opadanje ne samo kose, nego dlaka na celom telu. Alopecia areata je mnogo češća kod dece, nego alopecia universalis, zbog stvari koje uzrokuju ovu patologiju.

opadanje kose kod dece

Šta još uzrokuje opadanje kose kod dece ?

 • Nasledni faktor, koji se zbog genetskog poremećaja prenosi sa roditelja na dete. Manjak nekih elemenata u organizmu deteta, metabolički poremećaj ili genetska bolest mogu biti uzrok opadanja kose kod dece.
 • Endokrini poremećaji poput dijabetesa i hipotiroidizma (manjak hormona štitne žlezde) se takođe smatraju čestim uzrokom alopecije kod dece. Dete koje ima neko od ovih oboljenja bi trebalo da bude pod nadzorom endokrinologa. On će odrediti pravu ishranu koju bi dete trebalo da poštuje. Zahvaljujući pravilnom lečenju i vežbama, znaci endokrine bolesti brzo nestaju, a kosa može ponovo da raste.
 • Infekcije poput zaraznih bolesti (boginje, upala pluća, grip) i lokalnih infekcija (upala desni, upala slepog creva, zubna bolest), takođe često izazivaju opadanje kose. Obično, kada se dete oporavi od bolesti, tada i kosa počne da raste.
 • Gljivične bolesti poput dermatofitozisa, peruti, mikrosporie i sl. izazivaju opadanje kose.
 • Povrede, opekotine temena i predispozicija za trihologiju izazivaju alopeciju.
 • Stres i psihička trauma mogu izazvati opadanje kose kod dece. Roditelji bi trebali da obrate pažnju na promene emotivnog stanja dece.

Ukoliko doktor isključi genetske bolesti kao razlog alopecije, opadanje kose kod novorođenčadi i male dece javlja se iz dva razloga: zbog manifestacije rahitisa i konstantnog trenja između glave i jastuka. U prvom slučaju, pedijatar će pregledati bebu i potražiti znake rahitisa, pa prepisati lečenje ukoliko potvrdi dijagnozu. U drugom slučaju, kosa će početi da raste kroz par meseci. Normalno je da bebama opada kosa na vrhu glave u prva tri meseca. Ukoliko ne prestane da opada posle četiri, pet ili čak šest meseci, posetite lekara. Ispadanje kose može biti znak alopecije.

Opadanje kose kod male dece često se dešava zbog mehaničkog trenja. Dete čupa kosu i često provlači prste kroz nju. Ovu naviku je lako ignorisati, ali ako potraje 3-4 godine, roditelji bi trebali da razgovaraju sa dečijim psihologom. Ako dete stalno dira kosu, pričajte sa pedijatrom.

Alopecia areata se može javiti kod dece starije od 3 godine, ali je je etiologija bolesti još uvek nepoznata. Verovatno se javlja zbog oslabljenog imunog sistema, te se ne može predvideti ni na koji način. Neka deca se oporave od alopecije, a nekima ni lečenje ne pomaže.

Oko 6-7 godina, deca kreću u školu. Zbog stresa i manjka vitamina, imuni sistem lako oslabi. Reakcija folikula dlake može biti takva da i one oslabe i počnu da ispadaju. Zato se lečenje alopecije kod dece mora usmeriti na ono što ju je izazvalo na prvom mestu. Alopecija kod mladih ljudi (tinejdžera) može biti rezultat hormonskih promena u organizmu.

Da li se alopecija kod dece treba lečiti ?

Da, lečenje alopecije je od esencijalne važnosti. Ali, ne zaboravite da lečenje uvek zavisi od uzorka i individualnih karakterika deteta. Zato je uvek važno odrediti šta je uzrok opadanja kose. Čak i na samom početku bolesti, zakažite pregled kod lekara. On ili ona će vam preporučiti prirodna rešenja (vitamine, esencijalne minerale za rast kose) i dete će biti pod lekarskim nadzorom.

Lečenje

 • Kada se ustanovi opseg bolesti, priroda, uzork i proces napredovanja, doktor će prepisati određeno lečenje. Ponekad će vam preporučiti i neke mere koje bi trebale da spreče ponovno pojavljivanje alopecije. Ukoliko to ne pomogne, verovatno ćete koristiti masti, losione i gelove za rast kose.
 • U ozbiljnijim slučajevima, neophodni su tretmani steroidima. Najčešće se nanose na ćelave delove glave, u vidu masti ili kreme. Proces se ponavlja jednom nedeljno. Ovaj tretman je uspešan u 3 od 4 slučaja.
 • Još jedan metod koji postoji kao opcija je inekcija kortikosteroida, direktno u kožu. Ovo je prilično bolna procedura. Zbog toga je bolje da izbegavate ovakvo lečenje, osim ako je alopecija baš uznapredovala.
 • Postoji i novi način za lečenje alopecije. Zove se „metod čekanja“. Doktor može zatražiti od roditelja da čekaju da se organizam deteta sam izbori sa alopecijom, bez pomoći lekova. Postoji puno pozitivnih rezultata, ali se ne može primeniti ukoliko opadanje kose izazivaju dermatofitozisa, rahitis, i slično.

Opadanje kose je problem koji je sve češći među decom. Nažalost, postoji sve više dece koja pate od neke vrste alopecije. Morate znati da je alopecija ozbiljna bolest i da joj se tako treba pristupiti, kako bi lečenje bilo uspešno. Verovatno već znate, ali iznenadno opadanje kose može biti simptom mnogih bolesti. Uvek je bolje preuzeti neke preventivne mere i prirodne lekove, kako bi se izbegli ozbiljni problemi koji mogu izazvati opadanje kose. Zakažite pregled kod lekara, da biste dobili pravo lečenje.