kako se uzgaja ananas

Uzgoj ananasa je veoma lak a ova biljka može da uspeva bilo gde u svetu!(To je zato što je ananas jedno od retkih tropskih voća koje je zaista pogodno za gajenje u saksijama, a to znači da možete da ga tokom zime čuvate u sobi.)

Nekoliko saveta za uzgoj ananasa:

  • Ananas ne voli previše vode.Ima listove sa debelom korom koji ne gube mnogo vode isparavanjem.Zato nije potrebno često zalivanje sa mnogo vode.
  • Ananasu nije potrebno mnogo zemlje ili visok kvalitet zemljišta.On pripada familiji bromelaida, i kao svi bromelaidi nema razgaranat i velik korenov sistem.
  • Ananas može da upije deo potrebne vode i hranljivih sastojaka preko lišća.
  • Za uzgoj ananasa je najbolje blago alkalno zemljište, kakvo se može naći u većini vrtova.
  • Za komercijalno gajenje ananasa su pogodne dobro osunačane parcele, ali on neće uvenuti ni u seci neke sobe.
  • Zato ako ste se pitali da li je moguć uzgoj ananasa kod nas znajte da on veoma veselo raste u saksiji ili loncu.

Gajenje ananasa nije komplikovano samo se pridržavajte ovih saveta.

Šta ananas ne voli ?

  • Stalno vlažnu, prenatopljenu zemlju
  • Folijarna đubriva za prihranu preko lista
  • Mraz

Za uspešan uzgoj ananasa pazite na ove tri stvari

kako se gaji ananas

Svetlo i temperatura

Pošto je ananas tropska biljka na niskim temperaturama će uvenuti.Unesite biljku u kuću pre prvih mrazeva.Za uzgoj ananasa je potrebno obezbediti mu barem 6 sati dnevnog svetla.

Za gajenje ananasa u kući najbolja je temperatura od 18 do 22 C.Ako je temperatura u sobi prijatna za vaš boravak odogovaraće i ananasu.

Tokom leta iznesite ananas na terasu ili zakopajte saksiju u svojoj bašti.Ne iznosite biljku dok opasnost od mraza potpuno ne prođe.Dok se ne prilagodi dva tri dana je čuvajte u hladovini pa tek onda iznesite na direktno sunce.

Sadnja i razmnožavanje ananasa

Malo ko razmišlja o tome šta je zapravo ananas i uglavnom se smatra da je u pitanju jedan plod. Zapravo, u botaničkom smislu, ananas se smatra zbirnim plodom jer je on proizvod više individualnih oplođenih cvetova, koji su spojeni u strukturu koja podseća na šišarku – tačnije, strukturu ananasa. Ananas pripada rodu Ananas zajedno sa mnoštvom biljaka sa plodom nalik ananasu. Većina vrsta iz roda Ananas spada u ukrasne i formira manje ali prelepe plodove, od kojih su neki i jestivi. Ananas koji se jede i uzgaja širom sveta potiče sa biljke Ananas comosus.

Rod Ananas pripada porodici bromelija (Bromeliaceae). Bromelije su monokotile koje obično imaju duge uske listove raspoređene oko stabljike. Poznate su po mnogim posebnim karakteristikama, kao što su skladišta za vodu/hranljive materije između listova koja sakupljaju vodu i otpad, čime se pospešuje rast biljke. Mnoge bromelije su epifite (rastu na drugoj biljci bez kontakta sa tlom) i rastu u visinu držeći se za grane drveća. Ovo nije slučaj sa ananasom koji je terestrijalna biljka sa jakim korenovim sistemom kojim je pričvršćena za tlo iz koga crpi hranljive materije i vodu.

Postoje tri pouzdana metoda za razmnožavanje ananasa – semenom, vrhom ploda sa lisnatom krunom i izdancima.

Ukoliko već neznate nekog ko je počeo uzgoj ananasa i nemate biljku koji raste, seme i vrh ploda su vam jedine mogućnosti. Pre svega, morate da nabavite ananas, koga sada ima tokom čitave godine u većini prodavnica. Izaberite ananas sa zdravim vrhom, pogotovu ako nameravate da ga iskoristite za razmnožavanje tim metodom. Izbegavajte plodove koji imaju smeđe ili žuto lišće na vrhu.

Ako nameravate da pokušate razmnožavanje semenom, morate da rasečete ananas i pregledate pulpu da biste našli sitno crvenosmeđe seme. Seme se nalazi samo u spoljnjem delu pulpe u malim nišama ispod tvrde kore ploda. Kod sorti koje se uzgajaju u industrijskim razmerama, semena ima veoma malo, a može da bude i deformisano. Ukoliko uspete da pronađete seme, skupite ga i operite. Seme možete da stavite direktno u zemlju za saksije ili da ga umotate u vlažan papirni ubrus i stavite u plastičnu kesu. Zemlja ili ubrus moraju da budu stalno vlažni i na toplom mestu. Za mesec dana seme bi trebalo da proklija. Sadnice ananasa su nežne i traže toplotu (21 do 26 stepeni Celzijusa), kao i visoku vlažnost vazduha.

ananas uzgoj

Za razmnožavanje vrhom (verovatno i najlakši metod), morate nežno da uhvatite lisnatu krunu pri samoj osnovi gde se spaja sa plodom i da je kružnim pokretom odvojite. Malo ćete da se pomučite dok je budete „odvijali“ ali ćete na kraju u ruci držati nešto što izgleda kao mala biljka ananasa. Uklonite preostalu pulpu da ne bi počela da trune. Zatim odstranite malo lišće pri dnu tako da dobijete ogoljenu stabljiku dužine od 1,5 do 2,5cm. Videćete sitne korenčiće i zametke korena, a uz pravu negu oni će se pretvoriti u silovito korenje, a vaš „poklopac“ ananasa bi trebalo da postane zdrava biljka. Postoji mnogo načina da „ohrabrite“ rast korenja, a koji god da odaberete, biljku čuvajte u toploj prostoriji i nemojte je izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti. Ogoljeno korenje možete da obmotate vlažnim papirnim ubrusom i donji deo stavite u plastičnu kesu ili elastičnu plastičnu foliju, kako se papir ne bi sušio. Druga mogućnost je da napunite čašu vodom i vrh ananasa stavite u čašu tako da korenje bude u vodi. Vodu bi trebalo da menjate na nekoliko dana, kako biste postigli bolje rezultate. Za manje od mesec dana, ako budete uspešni, vaš vrh ananasa će imati zdravo, mlado korenje i tada ga možete presaditi u zemlju. Ukoliko želite da izbegnete sve ove komplikacije, vrh ananasa možete direktno da posadite u zemlju, mada ovaj metod ima manju stopu uspeha.

ananas sadnja

Na slici gore možete da vidite kao izgleda vrh ananasa nakon odvajanja od ploda. Pulpa, koje ima na dnu, mora da se iseče, a donji niz listova da se ukloni, kako biste dobili rezultat kao na slici dole.

uzgoj ananasa u kuci

Vrh ananasa bi trebalo  da stavite u čašu sa vodom, umotate u vlažan papirni ubrus ili posadite direktno u saksiju, kako biste pospešili rast korenja.

gajenje ananasa u saksiji

Za oko 2 do 4 nedelje ananas bi trebalo da ima snažno korenje, kao na slici dole. Ponekad, međutim, bakterije i gljivice napadnu lisnatu krunu, što dovodi do truljenja. Budite strpljivi i pokušajte sa nekoliko vrhova da biste osigurali uspeh.

razmnozavanje ananasa

 

ananas uzgajanje

Posle približno 6 meseci do godinu dana vaš vrh ananasa bi trebalo da izgleda kao ovaj na slici gore. Za još godinu dana, ako imate sreće, vaš ananas će procvetati i dati novi plod! Nakon berbe biljka obično uvene i izbaci vegetativne klonove koji se zovu izdanci. Ovi izdanci rastu oko osnove biljke i svaki od njih će postati nova biljka. Kada dovoljno porastu, možete ih razdvojiti i presaditi i tako proširiti vaš poduhvat gajenja ananasa.

uzgoj ananasa u saksiji

Ovaj ukrasni ananas ima mnogo izdanaka koji nisu razdvojeni pa se stvorila veoma kompaktna i žbunasta skupina velikog broja odraslih biljki ananasa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply