Roseola infantum ili trodnevna groznica se definiše kao bolest dece, koja zahvata mališane mlađe od 2 godine. Međutim, zapaženi su slučajevi kada su osamnaestogodišnjaci i odrasle osobe oboljevali od rozeole, sa nešto blažim simptomima nego kod dece ( u 5 % slučajeva ).

Izazivač rozeole jesu 2 humana herpes virusa, humani herpes virus 6 i virus 7, koji su u medicini poznati i kao rozeolovirusi, a inkubacija traje između 5 i 15 dana.

Rozeolu većina dece preleži, a deca starija od 3 godine imaju blage simptome. Mnogi lekari su zagovornici teorije da je skoro svako dete preležalo rozeolu, zbog svog zaraznog karaktera, ali da većina dece nije imala simptome.

U zavisnosti od regiona, ova bolest se naziva trodnevna groznica, šesta bolest, rozeola ili egzantema subitum.

Znaci i simptomi trodnevne groznice

Ukoliko je Vaše dete izloženo riziku od ruzeole ( ukoliko ide u vrtić ), i ukoliko se zarazi, obično je potrebno nedelju do dve da bi se simptomi bolesti ispoljili – ukoliko se uopšte ispolje.

Vidljivi simptomi rozeole su:

Povišena telesna temperatura – počinje iznenadno i jako je visoka ( između 39 i 41 stepen celzijusa ). Neka deca imaju suvo grlo, curenje iz nosa ili kašalj zajedno sa povišenom telesnom temperaturom. Ukoliko su Vašem detetu natekle i žlezde – nemojte paničiti, to je još jedan prateći simptom koji ne ostavlja posledice. Ovako visoka temperatura traje između 3 dana, a nakon toga se povlači.Zbog ovoga i naziv trodnevna groznica.

Osip – u trenutku kada se visoka temperatura povuče, dolazi do pojave osipa po telu, mada, osip se ne ispoljava kod svakog deteta. Ospice su uglavnom crvene boje, mada mogu biti i ružičasto – bele. prvo se javljaju na leđima, stomaku i grudima, a potom se polako šire na noge i na ramena, retko i na ruke. Ospice su uglavnom ravne, retko kad izdignute. Osip traje između nekoliko sati i nekoliko dana, i obično ne svrbi i ne peče dete.Ovo je još jedan upečatljiv simptom koji daje trodnevna groznica.

– Ostali simptomi i znaci koje daje šesta bolest jesu osećaj neugodnosti za dete, blage prolivaste stolice, smanjen apetit i natekli očni kapci.

Komplikacije trodnevne groznice

Kad su u pitanju trodnevna groznica i njene komlikacije nešto teža klinička slika se javlja ukoliko se kod deteta jave febrilne konvulzije. Febrilne konvulzije predstavljaju neurološki poremećaj male dece. Klinička slika je veoma dramatična, deca imaju epileptične napade do 15 minuta a u fazi napada, dete okreće očne jabučice u jednu stranu, ima pomućenu svest, počinje da se trese a usne postaju plave. Nakon napada, dolazi do pojave neoroloških ispada ( kratkotrajnih ili trajnih ). Za vreme febrilne konvulzije, dete može ostati bez svesti ali i kontrole od strane nervnog sistema, tako da dete nema kontrolu nad mišićima koji regulišu rad creva i bešike.  Kod većine dece, napadi prestaju spontano i dete se momentalno oporavlja. Ukoliko napad traje duže od 15 minuta i ima otežano disanje, hitno se daje diazepam oralnim putem, čepićima za rektalnu primenu. Pomenuti lekovi ublažavaju simptome već nakon 10 do 15 minuta.

Dete koje ima epileptički napad u sklopu febrilnih konvulzija,  treba da se  položi na bok ili okrenuti na stomak kako ne bi došlo do zapadanja jezika u grlo i sprečavanja ulaska vazduha na usta. To će biti dovoljno da se dete ne povredi udarajući ekstremitetima o podlogu. Treba preduzeti sve raspoložive mere za snižavanje temperature – koriste se nesteroidni antiupalni lekovi, antipiretici, stavljanje hladnih obloga na vrat – kako bi se ohladili najveći krvni sudovi, tuširanje vodom koja je mlaka. Kao i kod lečenja standardne rozeole, potrebno je da dete pije dosta tečnosti u toku celog dana.

Trodnevna groznica osip po licu

Osip na licu se javlja kao posledica širenja osipa sa trupa i stomaka. Ospe se javljaju u većem broju na vratu nego na glavi, a na glavi se najveći broj ospica nalazi na obrazima i očnim kapcima, kao i na ušima. Ospe na licu su ružičaste boje i nalaze se grupisane. Osip na licu se prvi povlači jer se najmanji broj ospi nalazi na licu.

Razlikovanje šeste bolesti od drugih infektivnih stanja

Uzročnik trodnedne groznice, herpes virus 6, pored rozeole, izazivač je i hepatitisa, encefalitisa, miokarditisa, hemofagocitnog sindroma, kao i mononukleoze odraslih. Ovaj virus i nakon izlečenja bolesti perzistira u telu i može se ponovo aktivirati, pogotovo kod imunokompromitovanih osoba. Reaktivacija ovog virusa daje simptome povišene telesne temperature i osipa, tako da često može da imitira znake rozeole. U ovakvom slučaju, treba voditi računa jer je rozeola možda i najblaža bolest koju ovaj virus izaziva, a agresivna terapija može da ugrozi zdravstveno stanje deteta. Prilikom uzimanja anamneze, lekar je dužan da obrati pažnju na trenutak pojave povećane temperature kao i vremena kada su se ospice pojavile kako bi se tačno utvrdilo da li je izazivač trodnevna groznica..

Roseola – lečenje

Roseola ili trodnevna groznica je bolest koja se leči simptomatski:

  1. Potrebno je sniziti telesnu temperaturu! Detetu možete davati nesteroidne antiupalne lekove kao što su paracetamol ( deci se preporučuje Eferalgan ) i brufen ( Brufen za decu je lek novije generacije koji se uglavnom prepisuje ). Aspirin je lek koji se ne preporučuje deci i to ne samo kad se javi trodnevna groznica, zato što je izuzetno jak i može da dovede do razvoja Rejovog sindroma koji je praćen ozbiljnim posledicama.
  2. Adekvatna hidracija je ključ izlečenja! Voda, prirodni voćni sokovi, čajevi i supice pomažu revitalisanju celog organizma i jačaju imuni sistem mališana koji je narušen dok traje trodnevna groznica.
  3. Ospu ne tretirajte nikakvim lekovima ni kremovima – ona brzo prolazi, a upotreba lekova može dodatno iritirati lice i dovesti do stvaranja novih ospica.
  4. Vodite računa o deci u okolini Vašeg deteta! Rozeola je prelazna bolest, tako da dete ostavite kod kuće. Rubeola je zarazna tokom povišene telesne temperature i 2 dana nakon pada i pojave osipa.

Exanthema subitum kod odraslih

Od rozeole oboljevaju uglavnom deca, to jest, u preko 96 % slučajeva.Trodnevna groznica se veoma retko javlja u pubertetu, a simptomi su znatno blaži, dok se opis uglavnom i ne javlja. Poznato je da odrasle osobe mogu biti prenosioci, ali da u najvećem broju slučajeva neće oboleti.

Ako se trodnevna groznica pojavi kod odraslih, terapija je, takođe, simptomatska. Potrebno je sniziti telesnu temperaturu, pravilno se hidrirati i ne dirati potencijalne ospice. Odrasle osobe mogu da koriste aspirin, i to je, zapravo, preporučen lek kod rozeole odraslih.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply