rastavic caj

Rastavić je biljka koja najbolje uspeva u vlažnim područjima. Čaj od rastavića se pravi tako što se biljka prokuva zajedno sa vodom. Možete ga naći u sušenom obliku, ili u kesama za čaj. Diuretska svojstva koja ima čaj od rastavića podstiču urinarni trakt da izbacuje više tečnosti i na taj način leči probleme sa srcem, bubrezima i jetrom, kao i visok pritisak. Na ovaj način izbacuju se soli, masti i drugi toksini, a umanjuju se grčevi i napadi. Prisustvo silicijuma u čaju od rastavića jača kosti, unutrašnje organe i zglobove. Treba ga piti za lečenje oslabljenih i napuklih kostiju, kod listanja noktiju, opadanja kose i otoka.

Čaj možete natapati u vodi, tako što ćete osušene listiće ubaciti u mrežicu koju ćete posle izvaditi, ili ćete napraviti običan čaj iz kesice. Topao čaj od rastavića trebalo bi piti između obroka, dva puta dnevno. Nakon dve nedelje redovnog konzumiranja, primetićete njegov pozitivan učinak posebno kad je u pitanju upotreba za kamen u bubregu, kosu i mršavljenje…

Pozitivni efekti koji čaj od rastavića ima na zdravlje

Čaj od rastavića sadrži veliku količinu hranljivih sastojaka i minerala, kao što su kalijum, flavonoidi, gvožđe, saponini, masne kiseline, glikocidi, mangan, aluminijum, kalcijum, kafeinska kiselina, estri, alkaloidi, fenolska kiselina, silicijum dioksid.

rastavic caj za kamen u bubregu i kosu

 1. Diuretik

Rastavić povećava protok urina, što pozitivno utiče na poremećaje u radu bubrega i endeme. Herbalista  Džin Rouz kaže da bi žene koje imaju predmenstrualno naduvavanje stomaka, trebalo da sipaju čaj od rastavića u vodu za kupanje, ili da ga redovno piju.

 1. Jača kosti

Prisustvo silicijuma u čaju od rastavica kontrira efektu koji osteoporoza ima na kosti. Jedno istraživanje pokazalo je da se osobama koje su uzimale ekstrakt rastavića poboljšala gustina kostiju. On ojačava unutrašnje zidove i povećava otpornost kostiju. Pored toga, dobar je za iskašljavanje i ublažava neprijatan osećaj usled jakih napada kašlja. Zato se koristi za lečenje bronhitisa, astme i tuberkoloze.

Zahvaljujući čaju od rastavića, vaš organizam će upiti veću količinu kalcijuma i na taj način ćete ojačati kosti. Tako ćete tretirati i artritis, koji uzrokuje „trošenjem“ kostiju i zglobova. Jačanjem kostiju delovaćete suprotno od osteoporoze i artritisa.

 1. Rastavić za zdravu kosu

Ohlađenim čajem od rastavića možete isprati kosu, tako što ćete dodati 1dl čaja u bejbi šampon. Pošto rastavić sadrži silicijum, svakodnevni unos ovog čaja pomoći će vašoj kosi da brže raste. Osim toga, dobar je i za lečenje raznih poremećaja kože glave, kao što je perut.Rastavić čaj za kosu je prirodni preparat kome pribegava sve veći broj ljudi.Umesto da koristite regeneratore za kosu možete da nabavite rastavić i svakodnevno koristite rastavić čaj za kosu.

 1. Leči probleme sa noktima

Silicijum koji se nalazi u rastaviću jača nokte. U pola šolje čaja od rastavica dodajte kašikicu meda i ostavite dva dana. Vatom nanosite ovaj melem na nokte, redovno u periodu od dve nedelje.

Ako napravite rastvor sa jabukovim sirćetom, možete eliminisati gljivice na noktima. Prokuvajte 4 šolje jabukovog sirćeta sa šoljom iseckanog rastavića par minuta. Ostavite preko noći. Ovaj rastvor bi trebalo procediti i onda ga koristiti za potapanje nogu i ruku.

 1. Zaštitnik bašte

Antigljivična svojstva rastavića efektno deluju na ruže, kao i na vaše nokte. Caj od rastavica treba procediti i ohladiti, pa ga poprskati na ruže tokom kišnih dana. U 6 šolja vode, dodajte jednu šolju rastavića.

 1. Čaj od rastavića za izbacivanje kamena iz bubrega i bešike

Izbacivanjem viška vode i otpada iz tela, podstičete protok urina, i smanjujete naprezanje pri mokrenju koje nekada uzrokuje urinarne infekcije. Olakšava rad bubrezima, zahvaljujući brojnim mineralima i vitaminima. Petnaestominutna kupka sa čajem od rastavića, 2-3 puta nedeljno, leči slabu bešiku i urinarne infekcije. U količini prokuvane vode koja čini četvrtinu vaše kade, dodajte 10 kašikica sušenog rastavića i ostavite da se natapa 10-15 minuta, pa ga procedite i dodajte u kadu.Pola sata pre svakog obroka pijte po šolju čaja od rastavića za izbacivanje peska i kamenja iz bubrega i bešike.

Više>>>  Kako se pije čaj od rastavića

 1. Inhalacija za respiratorno zdarvlje

Tuberkoloza, bronhitis i astma su respiratorni poremećaji koje možete lečiti čajem od rastavića. On sadrži ogromnu količinu silicijumske kiseline koja jača pluća i pruža otpor bolestima. Tako da, možete tretirati bronhitis, suvi kašalj, temperaturu i začepljenost nosa, koji se obično javljaju kao simptomi prehlade i gripa. Inhalirajte se vrućim čajem od rastavića kako bi odčepili nos. Za kašalj i druge probleme sa disanjem, pijte čaj od rastavića 2-3 puta dnevno.

 1. Edem

Svakodnevni unos čaja od rastavića u periodu od dva meseca pomaže kod edema. Pospešuje proizvodnju urina, pa se višak minerala i tečnosti izbacuje iz tela, a minerali iz čaja od rastavića zamenjuju izlučene minerale.

 1. Gingivitis i tonsilitis

Bolna usta, upaljeni krajnici i desni koje krvare mogu se ublažiti grgotanjem tečnosti za usta koju možete napraviti od čaja od rastavića. Prokuvajte rastavić u šolji vode 7-10 minuta. Ponavljajte redovno, 3-4 puta za najbolje rezultate.

 1. Problemi sa kožom

Antioksidantska i antiupalna svojstva čaja, odlažu simptome starenja kože, jačanjem spajajućih tkiva. On ublažava upaljenu i iziritiranu kožu. Razblaženi, ohlađeni čaj od rastavića treba naneti na lice uveče, kao tonik, nakon umivanja. Vrlo je efektan u borbi protiv akni.

 1. Hemoroidi

Hemostatična i antiupalna dejstva umanjuju ili potpuno sprečavaju krvarenje izazvano hemoroidima. Takođe, ublažava bol. Pre svakog obroka bogatog vlaknima, popijte jednu šolju čaja, kako biste izlečili hemoroide.

 1. Umanjuje otok

Čaj od rastavića umanjuje otok u telu i onemogućava zadržavanje vode u organizmu.

 1. Pospešuje zdravlje zglobova

Prisustvo silicijumske kiseline ojačava spajajuća tkiva u telu i zglobovima. Leči poremećaje kože, giht, povrede i reumatizam.

 1. Poboljšava zgrušavanje

Čaj od rastavića jača zidove krvnih sudova i poboljšava zgrušavanje, što je korisno kod posekotina, i sl. Dobar je za lečenje neredovnih menstrualnih ciklusa i bolnih grčeva. Takođe, može se koristiti za tretiranje desni koje krvare i kod curenja krvi iz nosa.

 1. Kamenje u bubrezima

Ukoliko patite od kamenja u bubrezima nastalih od mokraćne kiseline, pijte čaj od rastavića. Izbacićete pesak i kamenčiće iz bubrega, izlečiti simptome infekcije urinarnog trakta i žučne kese.

Kako da napravite čaj od rastavića (recept)

Recept za pripremanje čaja od rastavića je veoma jednostavan

 • sipajte 3-4 kašikice svežeg ili sušenog rastavića u lonac
 • sipajte 2dl ključale vode
 • prekrijte lonac
 • ostavite da se natapa, 5 minuta
 • procedite
 • dodajte med ili šećer, po ukusu

Pošto ste saznali kako napraviti čaj od rastavića saznajte i koje su njegove nuspojave

Saznajte više>>>  Rastavić jača kosti i ublažava bolove

Nuspojave čaja od rastavića

Trudnice, deca, osobe sa kamenjem u bubrezima i žene koje doje ne bi trebalo da piju čaj od rastavića. Ako se uzima u preteranim količinama, može izazvati neke nuspojave- mučninu, disbalans elektrolita, temperaturu, manjak tijamina, mišićnu slabost, probleme sa kožom i abnormalan puls.

Čaj od rastavića ne treba konzumirati u kombinaciji sa alkoholom ili sladićem. Osobe koje imaju slabo srce ili manjak tijamina treba da konsultuju lekara pre nego što počnu da piju čaj od rastavića.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply