Ulje eukaliptusa

Otkrijte neverovatne zdravstvene beneficije eukaliptusovog ulja u ovom članku.

Eterično ulje od eukaliptusa se dobija iz biljke koja se zove Eucaliptus globulus, i ima više različitih primena. Koristi se kao antiseptik krema, repelent, sredstvo za poboljšanje ukusa i mirisa u parfemima.

Za proizvodnju eteričnog ulja se koristii lišće eukaliptusovog drveta. Listovi se suše, a ulje je destilovano iz osušenih listova. Dobijeno ulje je bezbojno, a ima jak drvenast i sladak miris.

Eukaliptusovo ulje sadrži 70-85% 1, 8-cineol koji ima jaka anti-inflamatorna i analgetska svojstva. Ovo ulje se može koristiti oralno, sipati u vodu za inhalaciju ili nanositi na kožu za razne namene.

Da li ste znali da se ovo ulje se često koristi u kozmetici i parfemima zbog svojih aromatičnih svojstava?

Pored svojih aromatskih svojstava, eukaliptusovo ulje ima svoje antiseptičko i anti-inflamatorno svojstva. Stoga se koristi za inhalaciju i lečenje infekcija, groznice, astme, prehlade i kašlja.

Dalje, možete koristiti eukaliptusovo ulje za lečenje mentalne iscrpljenosti, dijabetesa, tuberkuloze i upale pluća i za negu kože.

eukaliptusovo ulje

Eterično ulje od eukaliptusa i zdravlje

Eukaliptusovo ulje za inhalaciju

Ako patite od prehlade i gripa, umesto pilula i sirupa, možete probati eukaliptusovo ulje za inhalaciju, kao proveren prirodni lek.

Studije pokazuju da eukaliptusovo ulje pomaže u povećanju cirkulacije u telu, u širenju vazdušnih puteva, ubija bakterije a čak i viruse, što će olakšati disanje tokom prehlade i gripa.

Kako se koristi ulje eukaliptusa za inhalaciju

Za zapušen nos, možete priuštiti sebi inhalaciju sipanjem tople vode u posudu i dodavanjem deset kapi eukaliptusovog ulja u nju. Onda prekrijte glavu i udišite duboko pet do deset minuta. To će pomoći da se smanji upala sluznice i učiniti disanje lakšim.

Takođe, za lako disanje i oslobađanje od blokade u toku dana, možete primeniti kapi ulja eukaliptusa na pamučnu maramicu i mirisati je. To će vam pomoći da zadržite svoje nozdrve otvorenim i omogućiti lakše disanje.

Eukaliptusovo ulje za kosu

Ulje eukaliptusa sve više koristi za kosu. Ako želite jaku, sjajnu, gustu kosu bez peruti, eukaliptusovo ulje može da bude jedan od prirodnih rešenja za Vas.

Antifungalna i vazodilatacijska svojstva hemikalija koje se nalaze u ulju eukaliptusa pomoći će da poboljšate zdravlje svoje kose.

Hajde da elaboriramo kako eukaliptusovo ulje pomaže da se poboljša zdravlje kose.

Stimulacija folikula:

Dlaka na glavi raste iz folikula. Masirajte kožu glave sa eukaliptusovim uljem kako biste stimulisali dlake da rastu iz folikula, jer eukaliptusovo ulje sadrži jedinjenja koja pomažu u vazodilataciji i povećava protok krvi u folikule.

Kao rezultat toga, korišćenjem eukaliptusovog ulja dobićete dugu i sjajnu kosu.

Nega kože glave:

Ako imate perut i suvu kožu temena eukaliptusovo ulje može biti dobar izbor za vas. Vazodilatacijska svojstva eukaliptusovog ulja poboljšavaju krvotok koji sprečava bakterije u folikulu dlake da se šire.

Isto tako, eukaliptusovo ulje ima antibakterijska i antifungalna svojstva koja pomažu u otklanjanju rasta gljivica u kosi.

Eukaliptusovo ulje za kožu

Eukaliptusovo ulje može se primeniti na kožu za lečenje bolesti kože i infekcija. Ovo ulje se koristi u kozmetici, obično, pomešano sa drugim uljima tako da se lako apsorbuje preko kože. Eukaliptus upotrebljen na takav način će delovati kao hidratant i krema za sunčanje.

Pomaže da koža omekša:

Mešanje nekoliko kapi ovog ulja u kokosovo ili bademovo ulje i primenom smeše na kožu pomaže da koža omekša. Ako želite mekšu kožu, eukaliptusovo ulje može biti dobar izbor za Vas.

Pomaže u lečenju akni:

Da li patite od problema sa aknama ili imate ožiljke od akni?

Da li ste pokušali sve lekove za akne i ništa nije pomoglo?

Ako je tako, eukaliptusovo ulje može biti najbolje rešenje za Vas.

Umočite štapić sa vatom u razblaženo ulje eukaliptusa i nanesite na kožu. Ovo će sprečiti da se akne pojave na Vašem telu. Takođe, primenom ovog rastvora lakše ćete se osloboditi od fleka od akni ako ih imate.

Eukaliptus ulje za lečenje mentalne iscrpljenosti, migrene i glavobolje

Da li se osećate umorno posle kancelarijskih poslova?

Ako je to slučaj, onda je ulje eukaliptusa najbolje rešenje za Vas.

Eukaliptusovo ulje pomaže da se smanji stres i mentalna iscrpljenost i pomaže da se povrati energija u Vama. Eukaliptusovo ulje deluje kao vazodilatator, što znači da će pomoći u poboljšanju protoka krvi u mozak.

Za ublažavanje mentalnog stresa, možete mirisati ulje iz bočice nekoliko sekundi. Hladan i sladak miris nalik kamforu pomaže da se opusti um.

Takođe, tokom glavobolje i migrene, možete dodati 4-5 kapi eukaliptusovog ulja u 30 ml hladne vode. Umoči se parče tkanine u rastvor i nanese se na slepoočnice. Ova metoda će pomoći da se prošire krvni sudovi i poveća cirkulacija, a samim tim i ublaži glavobolja.

Eukaliptusovo ulje kod upale uzrokovane različitim bolestima

Pored različitih navedenih upotreba, možete koristiti eukaliptusovo ulje da se smanji zapaljenje izazvano različitim bolestima.

Možete masirati stomak eukaliptusovim uljem da se smanji upala izazvana dijarejom.

Takođe možete da koristite eukaliptusovo ulje da olakšate bol izazvan kamenom u bubregu. Možete masirati stomak  ovim uljem. To će dovesti do trenutnog olakšanja bola koji se javlja.

Kako se upotrebljava eukaliptusovo ulje?

Već smo razmotrili koristi od ovog čudesnog ulja. Međutim, postoje neke mere predostrožnosti koje treba preduzeti tokom korišćenja ovog ulja.

Uzimajući koncentrisano eukaliptusovo ulje izazvaćete simptome trovanja. Čak i 3.5 ml nerazblaženog eukaliptusovog ulja može biti fatalno za ljudsko zdravlje. Neki od znakova su gorući osećaj u stomaku, gušenje, dilatacija zenica, itd. Takođe, izaziva mučninu, povraćanje, i proliv.

Dakle, eukaliptusovo ulje bi trebalo da se konzumira samo u razblaženom obliku.

Trebalo bi da se ne primenjuje eukaliptusovo ulje direktno na kožu bez razvodnjavanja jer to može prouzrokovati direktno trovanje u Vašem telu.

Posebna situacija u kojoj treba biti oprezan pri korišćenju eukaliptusovog ulja!

Kod dece:

Upotreba eukaliptusovog ulja bi trebalo da bude sa velikim oprezom kada su u pitanju deca.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply