Mastitis je upala dojke i manisfestuje se pojavom crvenila, bola i toplote. Ponekada se može i inficirati. Mastitis je česta pojava kod dojilja. Obično se leči antibioticima. Ukoliko dobijete mastitis, pokušajte da nastavite sa dojenjem, bebi se ne može ništa desiti.

Šta je mastitis?

Mastitis je upala dojke, koju obično izaziva nakupljeno mleko, kod majki koje doje. Može biti:

 • neinficiran: kada nakupljeno mleko izaziva reakciju u tkivu grudi, zbog čega postaju crvene, natečene, bolne i tople.
 • Inficiran: kada se tkivo grudi inficira zbog nagomilanog mleka. Infekciju izazivaju bakterije koje su se mogle razmnožiti na koži.

Ako se neinficirani mastitis ne leči, može doći do infekcije. Tretman za oba tipa mastitisa je isti, a bez lekarskog pregleda je nemoguće odrediti koji tip imate.

Svaki put kada se mleko skuplja u grudima, iz kojeg god razloga, postoji šansa da se javi upala dojke. Nekada se može desiti da naglo prestanete da dojite, pa grudi postaju natečene i bolne, zbog mleka. Ovo se može desiti kada beba počne da spava celu noć, ili je prebacite na hranjenje flašicom. Ako vaše dete ne jede dovoljno (npr. zbog problema sa jezikom, usnama, neke bolesti), mleko će početi da se nakuplja. Mleko se može skupljati i zbog neke vrste pritiska na grudima- spavanje na stomaku, grudnjak koji steže, predugo sedenje u kolima sa vezanim pojasom, i sl. Ukoliko vam je koža grudi jako suva i puca, može se razviti upala dojke. Na taj način, bakterije lako mogu naći put do unutrašnjeg tkiva grudi.

upala dojke simptomi

Koga pogađa mastitis?

Upala dojke se najčešće javlja kod majki dojilja. Obično se razvija u prvih par nedelja dojenja. Najmanje 1 od 10, a najviše 3 od 10 majki koje doje, dobijaju mastitis.

Ponekad, se upala dojke javlja i kod žena koje ne doje. Bakterije koje nađu put do mleka u grudima izazivaju infekciju. One mogu poći kroz pukotine, koje nastaju zbog suve kože ili npr. pirsinga bradavice. Mada, mastitis se može javiti i kod žena koje nemaju problema sa bradavicama.

Koji su simptomi upale dojke ?

Simptomi upale dojke su: bol, crvenilo, otok i čvrstoća dojke. Obično počinje u klinastom delu grudi, i najčešće se javlja samo na jednoj dojci.

Ponekad se mogu javiti i simptomi koji liče na grip- visoka temperatura, bol u mišićima, umor, mučnina.

Mastitis ili blokiran mlečni kanal?

Blokiran mlečni kanal se nekad javlja kod žena koje doje. On takođe izaziva bol i otok u dojci. Ponekad i koža može da bude crvenkasta i kao upaljena, ali ne toliko koliko kod inficiranog mastitisa.

Kada hranite bebu, možete osetiti bol zbog nagomilanog mleka iza začepljenog kanala. Mlečni kanal se obično otčepi kroz dan-dva i prođe, zajedno sa simptomima. Ali, ponekad se može inficirati i razviti u mastitis. Dakle, u nekim slučajevima, mastitis se javlja zbog začepljenog mlečnog kanala, a nekada se razvije „sam od sebe“.

Blokiran mlečni kanal se može brže otčepiti ako hranite dete i masirate dojku, kako bi razbili blokadu.

Kako se leči upala dojke ?

Za lečenje upale dojke se najčešće koriste antibiotici. No, blaži slučajevi se mogu oporaviti i bez lekova. Ako primetite da vam dojka natiče, znajte da može biti ili blokiran mlečni kanal, ili mastitis. Pratite napredak dan-dva.

Bez antibiotika, možete preduzeti neki od sledećih koraka za lečenje upale dojke:

 • nastavite sa dojenjem. Pomoći će dojci da se isprazni i da toči dalje mleko.
 • Hranite dete prvo na strani grudi koja je pogođena mastitisom, tako da se dobro isprazni (naravno, ne dozvolite da se druga dojka prepuni mlekom).
 • Nakon hranjenja, iscedite što više mleka možete, kako biste bili sigurni da je dojka prazna.
 • Pre nego što nahranite bebu, nežno masirajte dojku ili stavite topli oblog. Možete se i istuširati tolpom vodom.
 • Zamolite babicu da proveri da li pravilno dojite bebu, i da li ona dobro sisa.
 • Ukoliko vam je jako bolno da hranite bebu, pumpicom za grudi ispumpajte dojku koja je pogođena mastitisom.
 • Hranite se pravilno i unosite dovoljno tečnosti.

Ukoliko primetite da se simptomi upale dojke pogoršavaju, posetite doktora. Nakon razgovora i pregleda, daće vam potrebne antibiotike, a infekcija će početi da nestaje par dana nakon početka tretmana.

Postoje li neke komplikacije?

Ponekad, u unutrašnjosti inficirane dojke se može razviti apsces. Apsces je vrsta čira, koji formira čvrstu, crvenu kvržicu. Ovo se dešava u 3-7 od 100 slučajeva upala dojke, i vidljivo je pod ultrazvukom. Ako koža nije napukla, doktor može izvući gnoj uz pomoć igle i šprica. Ukoliko je koža jako tanka ili ima pukotine, doktor tu može napraviti mali rez kako bi gnoj istekao napolje.

Šta treba znati o upali dojke

 • ukoliko dojite, nastavite to da činite, iz dojke na kojoj se razvija upala. To pomaže mleku da protiče i sprečava dalje nagomilavanje i da se pogoršaju simptomi.
 • Hranjenje iz dojke na kojoj se javila upala ne utiče na bebu. Ukoliko dete proguta bakterije sa inficirane dojke, stomačna kiselina će ih uništiti i dete će biti dobro.
 • Doktor će odrediti koje antibiotike smete da pijete kako biste nastavili da dojite, bez ikakvih posledica po dete.
 • Možete da uzmete lekove protiv bolova kao što su paracetamol ili ibuprofen, kako bi olakšali bol i spustili temperaturu. Takođe, pomažu i hladne obloge koje se mogu staviti direktno na dojku.
 • Ako dete odbija da jede sa dojke na kojij se javila upala, to je verovatno zbog toga što je mleko malo promenilo ukus. Ukoliko do toga dođe, hranite sa druge dojke. Obavezno iscedite i izbacite mleko iz dojke koje je dete odbilo. To će pomoći u smanjenju otoka i bola. Uz to, telo će nastaviti sa normalnim lučenjem mleka.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply