Šta je seboreični dermatitis?

Seboreični dermatitis je često, hronično i neprijatno kožno oboljenje koje izaziva pojavu žućkastih ljuspi na koži glave ili lica, mada može zahvatiti i druge regije tela. Pravilna i česta upotreba specijalno formulisanih preparata za kosu i kožu mogu držati ovo doživotno stanje pod kontrolom.

Šta je seboreični dermatitis?

Seboreični dermatitis (poznat i kao seboreični ekcem) je medicinski problem koji je u mnogim slučajevima uzrok peruti. Kod beba se javlja u vidu temenjače.

Do 50% odrasle populacije pati od peruti sa rastresitim, žućkastim ljuspicama na koži glave, a znatan broj i od upale kože glave.

seboreja kose

Često je praćen pocrvenelom kožom. Seboreični dermatitis se takođe može javiti na različitim područjima kože, kao što su masni pečati u unutrašnjosti ušiju. Ostala često zahvaćena područja su obrve i kapci, nos i nazolabijalni nabori, kao i središnji deo grudnog koša. Seboreični dermatitis nije zarazan i nije uzrokovan lošom higijenom.

Seboreični dermatitis kod beba (temenjača) je privremeno stanje kože koje bi trebalo da nestane kako dete raste, obično do treće godine. Simptomi uključuju debele žućkaste ljuspe koje poput kore prekrivaju kožu bebine glave, a ponekad i oči, uši i nos.

Uzrok

Tačan uzrok nastanka ovog kožnog oboljenja se ne može sa sigurnošću utvrditi. Genetska komponenta sigurno postoji jer je primećeno da je bolest česta među članovima iste porodice, ali nije utvrđeno na koji način se prenosi, pa se ne može reći da je to genetsko oboljenje. S obzirom da se bolest javlja na područjima kože koja su bogata lojnim žlezdama postojalo je mišljenje da bolest nastaje usled prekomernog rada ovih žlezda odnosno da je glavni uzrok zapravo seboreja. Međutim utvrđeno je da je prekomerno izlučivanje loja nije prisutno kod svih bolesnika već kod 50 odsto obolelih.

Znači, seboreja jeste predisponirajući faktor ali se ne može reći da je jedini uzrok. Kod najvećeg broja obolelih postoji infekcija kože gljivicom Pityrosporum ovale. Uzimajući sve ovo u obzir možemo reći da u nastanku bolesti učestvuje više činioca.Seboreični dermatitis se javlja i kod dece i kod odraslih. Najčešće nastaje u doba puberteta kada se pod uticajem polnih hormona menja sastav kože ali, može se javiti i u starijoj dobi, posebno kod ljudi sa nekim neurološkim oboljenjem poput Parkinsonove bolesti ili kao posledica stresnih događaja. Seboreični dermatitis je hronična bolest sa periodima pogoršanja i poboljšanja. Pogoršanja se obično javljaju u toku zime dok veliki broj pacijenata primećuje poboljšanje u toku letnjeg perioda i boravka na moru.

Simptomi

Karakteristični su sledeći simptomi: svrab, crvenilo, pojačano lučenje sebuma (kosa se jako brzo masti), perut, komedogeni (začepljene pore na koži) ali i opadanje kose.

Simptomi nastaju postepeno. Na seboreičnim područjima kože, javlja se crvenilo koje može da bude blago odignuto od površine kože, prekriveno je ljuspicama i prati ga svrab koji je različitog intenziteta od osobe do osobe. Ove promene mogu se javiti i na rubovima očnih kapaka a najčešće su na vlasištu. Bolest se na vlasištu odlikuje postojanjem žarišta koja su različite veličine i oblika, ružičasto crvene boje i prekrivena su ljuspicama. Ljuspice mogu biti bele do žućkaste, suve ili masne.

Kako se leči seboreja?

 • Potrebno je korisiti šampone koji odgovaraju masnoj koži glavi. Šampon mora biti blag i preporučljivo je da bude baziran na prirodnim sastojcima koji imaju uticaj na lučenje sebuma
 • Tretmanski šamponi i / ili losioni koji imaju sastojke koji deluju protiv gljivica i koji deluju protiv upalno
 • Obavezno izbegavati preparate (koji se nanosene na kožu glave) sa alkoholom, kao i uljane i masne preparate
 • Provoditi vreme na suncu, koje pozitivno deluje na seboreju
 • Kosa se mora prati mlakom vodom, i ne šamponirati kosu agresivno
 • Promena ishrane – Izbaciti masnu i začinjenu hranu

Seboreični dermatitis se ne može u potpunosti izlečiti ali se može uspešno držati pod kontrolom

Lečenje seboreje prirodnim lekovima

Kako se rešiti ove uporne pojave , kada se ona iznova i iznova vraća i kada ni tačan uzrok nije poznat? Pored određenih prirodnih lekova, u lečenju se kombinuju adekvatna ishrana, izbegavnje stresa i kozmetičkih preparata koji iritiraju kožu

Ukoliko ste voljni da isprobate moći prirode u ovom slučaju , onda možete probati sa sledećim preparatima:

 • Med – Napravite masku za kosu od meda kojeg ćete razrediti sa vodom (radi lakšeg nanošenja) . Ovo radite kada imate dosta slobodnog vremena. Potrebno je da pomešate 4 kašike meda sa jednom kašikom prokuvane vode. Nanesite na mesto zahvaćeno seborejom i ostavite da stoji 3 sata. Ova maska je dobra ako imate retku kosu ili kada imate seboreju na licu . Na gustu kosu može biti teže naneti ovaj tretman. Nakon 3 sata isperite.
 • Ulje čajevca – odlično se bori protiv infekcija gljivicama koje mogu biti uzročnik seboreje. Možete staviti par kapi u svoj šampon protiv peruti ili ga koristiti direktno. Međutim, budite oprezni jer je ulje čajevca prilično jako,pa ga je potrebno razrediti sa nekim drugim uljem .Obično se dodaje 4-5 kapi ulja čajevca u neko drugo ulje – maslinovo na primer. Tako napravljen tretman naneste direktno na teme i ostavite da deluje ber pola sata.
 • Kokosovo ulje – još jedan moćan prirodni saveznik, savršen za negu kože i borbu sa gljvicama, ako su one uzrok seboreje. Potrebno je da uzmete malo kokosovog ulja, rastopite ga između dlanova i naneste na kosu. Možete umotati peškirom i ostaviti da deluje pola sata. Nakon toga isperite mlakom vodom.
 • Jabukovo sirće bori se protiv seboreje pomoću malične kiseline. Potrebno je razrediti ga sa vodom u odnosu 50:50. Nanesite na glavu i ostavite da koža aposrbuje ono što joj treba, najmanje dvadest minuta. Nakon toga isperite.
 • Beli luk – Potrebno je da očisitite i maksimalno usitnite beli luk- 7-8 čenova.  Zatim ga  razredite sa istom količinom vode. Smesu zagrejete, ali ne previše – da bude mlaka i da možete da je naneste na glavu. Ostavite što duže (najbolje preko noći) i isperite ujutru.

Uloga ishrane u lečenju seboreičnog dermatitisa

Iako alergije nisu uzročnik ove pojave, stručnjaci savetuju da izbegavate hranu koja može izazvati neželjene reakcije organizma i uvidite da li ima poboljšanja nakon promena navika.

Izbegavajte hranu za koju je poznato da izaziva upale kao što su rafinisana ulja i masnoće, pržena hrana i trans masti, česti alregeni kao što su orašasti plodovi, mlečni proizvodi, školjke. Posmatrajte ima li to ima utiacja na vaš problem, da li se simptomi smanjuju pa reagujete u skladu sa tim.

Unosite više namirnica bogatih antioskidantima kao i onih bogatih omega 3 masnim kislenima. Na primer, neka deo vašeg svakodnevnog života postanu bobičasto voće, jabukovo sirće, laneno seme, đumbir,lisnato povrće, cimet, bosiljak,zeleni čaj…

Isprobajte probiotike. Mogu ojačati vaš imuni sistem. Prirodni probiotici su kombuha i kefir (isprobajte vodeni ukoliko ustanovite da vam mlečni proizvodi pogoršavaju stvari).

Eliminišite stres kao uzrok seboreje

Nije lako, znamo, ali probajte sledeće:

 • Redovno vežbajte i vodite zdrav način života. Smatra se da sunce može da uspori rast gljivica, pa  zato pokušajte da provodite što više vremena napolju. Naravno,ne rizikujte da dobijete sunčanicu. Uđivajte u šetnji , u prirodi ili iskoristite sve prednosti vožnje bicikla.
 • Izbegavajte alkohol i cigarete
 • Spavajte 8 sati dnevno
 • Bavite se nekim hobijem i mislite pozitvno

Ukoliko uprkos ovome seboreja nastavi da se pogoršava i upale postanu otečene, bolne, crvene, lekar može da vam prepiše oralnu terapiju ili preporuči određne kortikosteroidne kreme.

S obzirom da je seboreični dermatitis posledica mnogo različitih uzroka, onda je kombinovana terapija najbolje rešenje. Prirodni lekovi, jačanje imuniteta, pravilna ishrana i borba sa stresom uz pravilnu negu dobro odabranim i blagim prirodnim šamponima mogu dati dobre rezultate.

Kako prati kosu sklonu seboreji ?

Pitanje od milion dolara za one koji imaju ovaj problem.

Dermatolozi će uglavnom preporučiti da koristite šampon protiv seboreje i peruti koji sadrži neke od sledećih sastojaka.

 • Katran
 • Ketokonazol
 • Salicilnu kisekinu
 • Selen-sulfid
 • Cink pirition

Osim toga, možete probati neke od prirodnih lekova protiv peruti.

Ipak, provereno najbolji način lečenja seboreje jeste da iskombinujete prethodne dve opcije – šampon protiv peruti koji je ujedno prirodan!

Drugim rečima, ono što može da vas preporodi je šampon bez sulfata, parabena i silkona . Svi ovi štetni sastojci (kojih nisu lišeni ni šamponi protiv peruti) vrlo su iritantni i agresivni i mogu izazvati još veću upalu kože glave. Najgore od svega je što se u za lečenje seboreje preporučuje svakodnevna upotreba klasičnih šampona protiv peruti – sa sulfatima. Time osetljivoj koži nanosite više štete nego koristi. Kratkotrajno bude dobrih rezultata, ali se onda simptomi vrlo brzo vrate.

Blagi šamponi bez sulfata ne izazivaju ovakve iritacije.

A kako se bore protiv ove pojave?

Čitajte etikete i potražite one koji sadrže pirokton olamin. To je organsko jedinjenje koje je odlično u borbi protiv gljivica.

Osim toga, prednost prirodnih šampona je ta što mnoge biljke imaju antibakterijska i antigljivična svojstva, što je u ovom slučaju od velikog značaja. One smiruju upale i pomažu da se stabilizuje proizvodnja sebuma.

Na delovima kože koji nisu prekriveni kosom, u slučaju oticanja, upala i jakog crvenila,od koristi mogu biti sterodine kreme ili kreme protiv gljivica.

Treba  imati na umu da je ovo teška bitka jer se o samim uzrocima malo toga pouzdano zna. Ova je pojava koja se može kontrolisati, ali koja isto tako u najvećem broju slučajeva ima tendenciju da se ponavlja.

Šta raditi ?

Blagi šamponi na biljnoj bazi koji se bez sulfata,dobri su za svakodnevnu upotrebu i trebalo da budu sastvani deo redovne nege osoba koje imaju problem sa seborejom. Vraćanje agresivnim šamponima, stilozovanje kose gelovima, lakovima, povećavaju šanse da se iritacija vrati.

Osim pravilne nege i promena načina života, za sada ne postoj neki konkretan lek za lečenje seboreičnog dermatitisa.  Ono što nekome prija, nekome možda neće.  Dakle, morate naći neku svoju sopstvenu magičnu formulu.

Pratite vaše stanje i šta vam je više pomoglo, a šta nije dalo rezultate uopšte. Probajte da ustanovite neko pravilo – kada se crvenilo i svrab na glavi javljaju? Da li je u pitanju neko godišnje doba, neka emocija sa kojom ne izlazite na kraj? Uočite pojavu prvih simptoma na vreme, dok se još nisu proširili. Pokušajte da prevaziđete svoj problem. Na primer, ako je uzrok seboreje u suvom vazduhu, dodajte ovlaživač vazduha u prostoriju u kojoj boravite.

Nega prirodnim i blagim šamponima bez sulfata svakako je dobra opcija koju tada treba da razmotrite da biste sprečili teže posledice. Uz dobro opažanje, mudre odluke i pravilnu negu, seboreja se možda i neće vratiti.

Seboreični dermatitis nije zarazna bolest i ne utiče na vaše celokupno zdravlje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply