losa cirkulacija u glavi

Ukoliko često imate hladne noge i ruke, kao i osećaj peckanja u njima, to bi moglo da ukazuje na slabu cirkulaciju krvi. Ako se protok krvi u vašem telu smanjuje iz nekog razloga, to znači da takođe možete patiti i od nekih drugih zdravstvenih komplikacija. Na primer, poznato je da loša cirkulacija krvi može izazvati vrtoglavicu, umor, gubitak kose, pa čak i da dovede do probavnih tegoba.

Bilo da je prisutna slaba cirkulacija u glavi ili slaba cirkulacija u vratu, to je obično simptom drugog osnovnog zdravstvenog problema. Ukoliko imate dijabetes, prekomernu telesnu težinu, visok krvni pritisak ili pušite – vi ste u većem riziku od komplikacija slabe cirkulacije. To je zato što ovi uslovi uzrokuju da se arterije sužavaju, što ograničava protok krvi.

Slaba cirkulacija krvi znači da delovi tela, u ovom slučaju glava i vrat, dobijaju nedovoljnu količinu krvi. Ovo može biti veoma opasno, ukoliko se ne prepozna i ne tretira na vreme. Morate reagovati na vreme, pre svega kako bi se sprečilo ozbiljno oštećenje mozga.

Kada je u pitanju slaba cirkulacija u vratu i glavi simptomi su često odsutni ili budu zamenjeni sa nekim drugim oboljenjem.

losa cirkulacija u vratu

Dakle, znaci slabe cirkulacije krvi ne moraju biti odmah očigledni, ali zato rezultati mogu biti ozbiljni. Ako vitalni organi ne dobijaju adekvatno snabdevanje krvi, možete završiti sa krvnim ugrušcima, otokom, oslabljenim imunim sistemom, pa čak i gubitkom pamćenja.

U zavisnosti od težine oslabljene cirkulacije u glavi, možete imati jedan ili više od sledećih simptoma.

Poremećaj kognitivne funkcije

Slaba cirkulacija u glavi i vratu takođe može da utiče na funkciju vašeg mozga, te izaziva gubitak pamćenja, teškoće u koncentraciji i to da postajete manje fokusirani. Vaš mozak zahteva konstantan protok krvi kako bi pravilno funkcionisao.

Digestivni problemi i gubitak apetita

Kao i sve ostale telesne funkcije, vaš digestivni sistem takođe zahteva dobro snabdevanje krvi kako bi ispravno funkcionisao.

Umor

Sporiji protok krvi utiče na vaš nivo energije i čini da se osećate umorno.

Bol

U zavisnosti od razloga slabe cirkulacije, možete imati bolove u glavi i vratu.

Promena boje kože

Možda ćete primetiti da imate bledu ili čak plavu kožu ako ne stiže dovoljno krvi do tkiva. Slaba cirkulacija može da utiče na boju nosa, usana, ušiju.

Gubitak kose

Nedostatak protoka krvi u koži glave i drugim oblastima kože gde rastu dlake, može dovesti do gubitka kose.

Oslabljen imuni sistem

Povezanost cirkulatornog sistema i imunog sistema leži u činjenici da različite specijalizovane ćelije koje čine imuni sistem putuju putem krvi kroz celo telo. Dakle, cirkulatorni sistem i imuni sistem su jasno povezani.

Koji su mogući uzroci za slabu cirkulaciju krvi u glavi i vratu ?

Gojaznost

Da bi se sprečila slaba cirkulacija krvi, važno je da se održava telesna težina. Višak kilograma stavlja veći pritisak na srce i smanjuje protok krvi u celom telu. Gojaznost može da ograniči protok krvi u mozak i stavi vas na rizik od moždanog udara.

Dijabetes

Loša cirkulacija može biti uzrokovana dijabetesom. Dijabetes može uzrokovati bolesti perifernih arterija koje mogu uticati na prokrvljenost vitalnih organa u telu.

Oštećenje nerava

Oštećenje nerava koji kontrolišu vaš kardiovaskularni sistem može da dovede do lošeg protoka krvi u organima i drugim delovima tela. Oštećenje nerava može dovesti do vrtoglavica, nesvestica i drugih znakova upozorenja na slabu cirkulaciju.

Pušenje

Pušenje povećava rizik od razvoja različitih vaskularnih bolesti, uključujući i slabu cirkulaciju.

Bolesti štitaste žlezde

Bolesti štitaste žlezde takođe mogu da utiču na cirkulaciju krvi i izazvati smanjenu cirkulaciju, posebno u mozgu.

Periferna arterijska bolest

Bolesti perifernih arterija se odnose na stanje gde nakupljanje plaka dovodi do sužavanja arterija i smanjuje cirkulaciju.

Ugrušci krvi

Ako se formira krvni ugrušak u krvnim sudovima, to može ograničiti ili u potpunosti prekinuti dotok krvi do pojedinih organa i arterija.

Kako poboljšati slabu cirkulaciju ?

Postoje mnogi praktični načini za jačanje cirkulacije krvi.

Evo nekih od najboljih načina da se rešite simptoma slabe cirkulacije krvi:

Vežbanje – redovno vežbanje ili generalno fizička aktivnost su odličan način da se ojača srce i tako poboljša protok krvi kroz čitavo telo.

Masaža – možete se osloboditi od simptoma slabe cirkulacije masiranjem pogođenog područja kako bi se povećao protok krvi.

Kontrolišite stres – kada ste pod stresom, vaš protok krvi opada. Dakle, pokušajte da upravljate stresom kako bi se poboljšala cirkulacija krvi u mozgu i u ostatku tela.

Ostavite pušenje – odvikavanje od pušenja ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući i povećanje protoka krvi kroz vene i jačanje srca.

Jedite pravilno – neka se vaša ishrana bazira na voću i povrću, to će pomoći da ojačate svoje srce i sprečite pojavu znakova lošeg protoka krvi. Takođe možete uključiti više đumbira u ishranu, jer je poznato da on razređuje krv i poboljšava cirkulaciju u svim delovima tela uključujući i cirkulaciju u glavi i vratu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply