Često imate hladne prste na rukama, a stopala su vam ledena bez obzira koliko čarapa imali? A da ne pominjemo da ste u dugim rukavima kada je napolju +30 stepeni. Jednostavno, imate slabu cirkulaciju i to je to.

Da … većina nas će pod pojmom loše cirkulacije pomisliti na ove neprijatne simptome koji sami po sebi nisu toliko strašni jer se možete naučiti živeti s njima. No loša cirkulacija je ozbiljniji problem nego što trenutno mislite. Slaba cirkulacija povezana je sa ozbiljnijim bolestima Naš krvni sistem odgovoran je za protok krvi, kiseonika i hranljivih materija u organizmu. Kada je u određenom delu tela protok krvi smanjen, u ekstremitetima kao što su ruke i noge mogu se pojaviti simptomi slabe cirkulacije.

Loša cirkulacija ne dolazi sama od sebe. Ona je rezultat drugih, ponekad ozbiljnijih, zdravstvenih problema stoga je važno lečiti i faktore koji dovode do slabe cirkulacije, a ne samo njene simptome.

slaba cirkulacija

Danas se zna da mnogi faktori pogoduju nastanku bolesti srca i krvnih sudova. Na neke od njih ne možemo uticati, kao što su nasleđe, starost i pol, dok na druge možemo uticati lečenjem ili smanjenjem štetnih navika. Neki faktori koji pogoduju slaboj cirkulaciji i bolesti srca su pušenje, povišena masnoća u krvi, povišeni krvni pritisak, dijabetes, prekomerna telesna težina, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost i stres.

Saznajte više>>>  Kako poboljšati cirkulaciju krvi – 15 saveta i trikova

Simptomi slabe cirkulacije

Pogledajte nekoliko znakova upozorenja koji upućuju na slabu cirkulaciju. Ako se većina njih odnosi na vas, onda znate da je pravo vreme za odlazak do lekara.

Vidljivi znakovi slabe cirkulacije:

  • Čirevi na nogama. Bolni i upaljeni delovi kože sličnih osipu koji nikako da ode. Najčešće se pojavljuju na nogama.     
  • Oticanje. Ako bubrezi nemaju dovoljno krvi, moguće je da se u rukama i nogama nakuplja tečnost, pa one nateknu.     
  • Promena boje kože. Zbog nedovoljne količine kiseonika primetićete blagu promenu boje na koži, poznatu kao cijanoza. Pojaviće se modrice i mrlje koje će izgledati plavije nego uobičajeno.     
  • Proširene vene. Osećate bol i neprijatan svrab u nogama nakon dugog sedenja ili stajanja. Nakon nekog vremena pojavljuju se ispupčene i plavkaste žile u blizini stopala i gležnjeva, tj. Proširene vene.     
  • Gubitak kose i slabi nokti. Jedan od najboljih znakova slabe cirkulacije je suva kosa i oslabljeni nokti.     
  • Hladne ruke i noge. Cirkulacija održava telesnu temperaturu. Ako je slaba, često osetimo hladnoću, pogotovo u rukama i nogama.

Zdravstveni problemi:

Probavni problemi. Zbog oslabljene cirkulacije, ostali procesi u telu moraju biti usporeni. Tako se usporava i probava pa često dolazi do zatvora.     

Oslabljeni imunološki sistem. Sposobnost tela da se bori protiv virusa i bakterija može biti poprilično pogođena zbog slabe cirkulacije. Lakše ćete se razboleti, a ranama i modricama će trebati duže vremena da zarastu.     

Umor.Loša cirkulacija ograničava protok kiseonika i hranljivih materija u mišiće što dovodi do osećaja umora, nedostatka daha i bolovima u mišićima.     

Bol u grudima. Na momente osećate pritisak u grudima što je znak da srce ne dobija dovoljnu količinu krvi.     

Visok krvni pritisak. Loša cirkulacija i visok krvni pritisak najčešće se javljaju kod starije populacije. Zbog suženih žila i nakupljenog holesterola krv vrši veliku silu na krvne sudove što podiže krvni pritisak, a žile gube elastičnost.     

Nedostatak apetita. Kad dobije adekvatnu količinu krvi, jetra šalje signal za osećaj gladi u mozak. Postepeno imate potrebu da jedu manje obroke na dan što dovodi do gubitka težine.

Povezano>>> Čaj za bolju cirkulaciju

Kako poboljšati cirkulaciju?

1. Ne paničite!

Ono što zapravo mislimo je da se treba opustiti. Stres uveliko utiče na rad i zdravlje srca i vrlo lako može izbaciti krvotok iz ravnoteže. Uzmite vremena za sebe i opustite se. Okupajte se u toploj kupki, meditirajte ili samo sedite u zamračenu sobu i duboko dišite. Okružite se stvarima koje vam daju osećaj prijatnosti kao što su biljke, slike, opuštajuća muzika ili eterična ulja …

2. Dignite se i pokrenite

Ako živite sedelačkim načinom života, vreme je da se pokrenete. Dnevno je dovoljno i do 30 minuta laganog hoda ili vožnje biciklom kako bi ubrzali cirkulaciju. Radite jednostavne vežbe kao što je okretanje ruku poput vetrenjače.

3. Toplo-hladni tretman

Toplo-hladni tuš je dobar i lak način za poboljšanje cirkulacije, a možete ga primenjivati svaki dan. Tuširanjem u toploj vodi, krv juri do kože i hrani je kiseonikom, a tuširanjem u hladnijoj vodi, krv juri do unutrašnjih organa koje takođe hrani kiseonikom. Vi ćete malo drhtati, no proces koji se dešava je čudesan. Krv neprestano kola kroz kardiovaskularni sistem, a istovremeno obogaćuje unutrašnje organe i kožu kiseonikom. Preporučujemo da ne započnete odmah s prevelikim razlikama u temperaturi vode jer će u protivnom to biti preveliki šok za vaš organizam. Ovaj tretman kroz neko vreme može dramatično poboljšati cirkulaciju.

4. Promenite ishranu    

  • Vaša ishrana trebala bi biti bogata vlaknima, a siromašna mastima. Jedite žitarice te sveže voće i povrće.     Ako je nužno, upotpunite svoju ishranu dodatnim količinama vitamina C, E i magnezijuma koji proširuju žile i pospešuju protok krvi     
  • Jedite više ribe. Riba povećava nivo dobrog holesterola (HDL) koji pročišćava krvne sudove od masnih naslaga.     
  • Pokušajte jesti ananas. Naime, enzim bromelin koji se nalazi u ananasu pospešuje protok krvi

5. Smanjite unos stimulansa

Naša najbolja preporuka – smanjite unos stimulansa u svim oblicima (kafa, čaj, energetski napitci, cigarete, itd.) Stimulansi imaju direktan uticaj na slabiju cirkulaciju koja je rani znak upozorenja da ste na putu prema većim i ozbiljnijim zdravstvenim problemima.

6. Merite krvni pritisak

Kao što smo pre rekli, slaba cirkulacija može biti uzrok suženih krvnih sudova. Ako su žile uske, krv stvara veći pritisak na zidove krvnih sudova te ih tako oštećuje i podiže krvni pritisak. Za prve simptome visokog krvnog pritiska treba proći mnogo vremena. Često se pojave prekasno kada je zbog visokog pritiska nastalo niz drugih ozbiljnijih zdravstvenih bolesti. Iz tog je razloga važno redovno meriti krvni pritisak.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply