Herpes zoster je zarazno oboljenje koje se manifestujeizuzetno bolnim plikovima koji se mogu javiti na oku, glavi, vratu, leđima, ruci, nozi i bilo gde na na koži.Uzrok  zaraze je virus Varicella zoster -izazivač ovčijih boginja…

Bilo da se prenose direktnim kontaktom ili kapljičnim putem, infekcije se često javljaju ciklično, po godišnjim dobima. Prelazni periodi – jesen i proleće – posebno su pogodni za virusna oboljenja, a jedno od takvih jeste i herpes zoster. Simptomi herpes zostera se manifestuju pre svega izuzetno bolnim plikovima na koži, uglavnom na grudima, ramenima i vratu…

Štaje herpes zoster ?

Herpes zoster je akutna infektivna virusna bolest izazvana virusom Varicella zoster. Taj virus kod dece i mlađih osoba izaziva varičelu, poznatiju pod nazivom ovčije boginje ili vodene ospice, dok je kod osoba srednje i starije životne dobi uzročnik klinički specifičnog oboljenja pod nazivom herpes zoster, ili samo zoster, koje zahvata regiju jednog živca.

herpes zoster zaraznost

Herpes zoster simptomi bolesti

Kao i u slučaju drugih virusnih bolesti, i kod obolelih od herpesa zostera postoji inkubacija a taj period može da traje od tri do petnaest, pa i dvadeset dana. Pre izbijanja kožnih promena uvek se javlja bol simptom koji je u početku teško povezati sa herpesom. Njega uzrokuje upala nerva, jer virus započinje upalom ganglija jednog od kičmenih ili moždanih nerava, a bolest se ispoljava simptomima u regiji koju ti živci inervišu. Upravo bol koji prethodi kliničkoj ispoljenosti herpesa zostera može zavarati obolelog, pa i lekara koji ga može povezati sa simptomima neke druge bolesti, tako da nije retkost da se u ovakvim slučajevima i po sedam do deset dana sprovodi lečenje od migrene, upale plućne maramice ili išijasa.

Koji onda simptomi pokazuju da je reč o herpesu zostera pre promena na koži?

Takvi simptomi jednostavno ne postoje! Tek se po ispoljavanju kožnih promena sazna pravi uzrok bola, odnosno vide se potpuni klinički simptomi herpesa zostera. Pored već postojećeg bola, može se javiti manje ili više izraženo trakasto crvenilo i uvek vezikule – plikčići grozdasto raspoređeni u jednu ili više grupica duž obolelog nerva koji su glavni simptomi herpes zostera. Pre izbijanja vezikula u mnogim slučajevima javljaju se i simptomi poput malaksalosti, povišene telesne temperature, glavobolje i povraćanja. Vezikule obično izbijaju u naletima u toku nekoliko dana. Nekad su vodenastog sadržaja, ali mnogo češće je on sukrvičav sa specifičnom ljubičastom bojom ovo su simptomi po kojima se sa sigurnošću može utvrditi da je u pitanju herpes zoster. U nekrotičnim formama dolazi i do oštećenja dubljih slojeva kože, što je znak da taj oblik spada u tešku formu bolesti. U daljem toku bolesti vezikule se sasuše, nihovo trajanje je tri do četiri nedelje posle čega otpadnu kao suve kraste.

herpes zoster slike

Herpes na telu najčešće zahvata…

Herpes zoster najčešće se javlja na grudima (oko 50-55 procenata), herpes na vratu i ramenima čini oko 20 odsto slučajeva.Herpes naleđima (najčešće je zahvaćen donji deo leđa i kukovi ) čini oko 10 posto, a u oko 15 odsto slučajeva zahvaćene su regije na glavi – predeo uha i oka.

Posledice

Najteže posledice ostavlja herpes zoster na oku pa za najozbiljniji oblik smatra se oftalmična forma, koja zahvata regiju oka, deo lica i poglavine i regiju uha, naročito ako su vezikule nekrotičnog, odnosno gangrenoznog tipa. Ovako težak oblik herpesa zostera može imati i smrtni ishod.

Herpes zoster zaraznost

Da li je zarazan i kako se prenosi?

Herpes zoster je izuzetno zarazno oboljenje i najčešće se prenosi direktnim kontaktom s osobom koja boluje od infekcije, bilo bolesnikom s varičelom ili herpesom zosterom. Budući da se virusi nalaze u vezikulama, kad oni puknu – oslobađa se sadržaj i u kontaktu s tim sadržajem nastaje infekcija. Kod obolelih od varičele virusi se prenose i preko vezikula i preko kapljica sekreta grla i nosa. Zaraznost obolelih su za okolinu počinje nekoliko dana pre izbijanja kožnih promena i traje desetak dana posle njihovog izbijanja.Zaraznost je velika pa se herpes zoster može preneti i indirektno, upotrebom posteljine ili peškira obolelog neposredno pošto ih je on koristio.

Zaraza se može sprečiti prevencijom

Kad je reč o prevenciji zaraze herpesom zosterom, preporuka je da oboleli bar dve nedeije budu delimično ili potpuno izolovani, a osobe koje nisu preležale infekciju ovim virusom da s tim osobama ne dolaze u kontakt.

Herpes zoster lečenje

Kako se leci herpes zoster?
U zavisnosti od težine kliničke forme bolesti primenjuje se i odgovarajuća terapija, a sprovodi je lekar dermatolog. U lakšim – abortivnim formama herpesa zostera, uz mirovanje, dovoljna je lokalna terapija isušivanjem vezikula i vitaminska terapija. U slučaju srednjeteških vidova bolesti potrebno je da se leče i kožne promene, uz sprečavanje sekundarne infekcije i davanje bolesnicima virustatika u dozama koje određuje ordinarajući lekar. Najzad, u veoma teškim formama herpesa zostera za obolele je često potrebno i lečenje u bolnici.

Može li herpes zoster imati i neke ozbiljnije posledice ili komplikacije

Neke osobe koje su preležale herpes zoster, zbog oštećenog nerva, kao posledicu mogu imati paralizu ili oštećenje vida ili sluha, dok kod osoba obolelih -od Side herpes zoster uvek ima tešku kliničku formu i moguće je da se ponovo jave takozvani recidivi.

Da li se ovo oboljenje može trajno izlečiti ili virus ostaje u telu?

Oboleii od herpesa zostera stiču trajni imunitet na ponovnu infekciju virusom Varicella zoster. Ako se virus ponovo javi, to je znak da ta osoba ima poremećen imunološki sistem, te se mora uraditi detaljno ispitivanje eventualno neotkrivenih malignih bolesti, kao što su leukemija ili karcinom drugih organskih sistema. Ova pojava naziva se paraneoplastični simptom.

Šta ga razlikuje od ostalih vrsta herpesa?

Pošto su nervi anatomski raspoređeni tako da postoji leva i desna strana inervacijetela, specifičnost herpes zostera je u tome što uvek zahvata samo onu stranu tela na kojoj se nalazi regija koju oboleli nerv inerviše. Druga specifičnost je stakni bolovi – neuralgija. Ona se može javiti samo za vreme bolesti, ali u velikom procentu ostaje i takozvana rezidualna neuralgija, koja može trajati mesecima, pa i godinama posle preležanog zostera. Treća specifičnost je stvaranje ožiljaka na koži u regiji koja je bila zahvaćena herpesom zosterom, naročito ako su to bile nekrotične forme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply