Burzitis olekranona (burzitis lakta)

Burzitis je upala zglobne kapsule (čaure). Ovo patološko stanje može da zahvati bilo koji zglob, uključujući i zglob lakta. Burzitis lakatnog zgloba* (*Burzitis lakta je poznat pod različitim nazivima: studentski lakat, rudarski lakat, tečni lakat, Popajev lakat, Bekerov lakat… – Prim. Prev.) ima svoje specifične karakteristike. Burzitis olekranona (lakta) nastaje postepeno. Obično se simptomi burzitisa javljaju polako i tokom vremena rezultiraju trajnom nesposobnošću. Ovo se dešava usled izvesnih specifičnosti anatomske građe ovog zgloba.

Zglobna kapsula, ili čaura, je vrećasta tvorevina od vezivnog tkiva i oblaže krajeve kostiju koje sačinjavaju zglob. Sastoji se od dva sloja – spoljnjeg fibroznog i unutrašnjeg sinovijalnog. Spoljnji sloj je sačinjen od jakog fibroznog materijala koji se pripija na kost sa svih strana zgloba i na taj način ga hermetički zatvara. Unutrašnji sloj je membrana, sačinjena od ćelija koje luče sinovijalnu tečnost, ili sinoviju, i njena funkcija je da oblaže i podmazuje zglob i tako ga štiti od trošenja. Sinovija je prozirna belančevinasta materija koja održava pokretljivost zglobova ali ima i važnu ulogu u prenosu hranljivih materija do zglobne hrskavice.

Neki zglobovi, u koje spada i lakat, imaju i burze. Burze su kesice ispunjene tečnošću i njihova funkcija je da smanje trenje pri pokretima. Burze mogu da budu položene među mišićima ili između mišića, tetiva i kostiju. I unutrašnjost svake burze je obložena sinovijalnom opnom (membranom) koja obezbeđuje lučenje tečnosti za podmazivanje.

Ljudski lakatni zglob ima prilično složenu anatomsku građu. Sastoji se od tri kosti: humerusa (ramena ili nadlaktična kost), ulne (lakatne kosti) i radijusa (palačne kosti). Usled toga je lakatni zglob sačinjen od tri prosta zgloba: humeroulnarnog, humeroradijalnog i radioulnarnog. Shodno tome, lakatni zglob ima tri burze.

burzitis lakta simptomi

Uzroci burzitisa lakta

Glavni uzroci nastanka burzitisa lakta su povrede, preterano vežbanje i infekcija. U skladu sa tim, lekari razlikuju tri vrste burzitisa lakta: traumatski, frikcioni i septički. Osim toga, neki slučajevi su posledica kombinacije ovih faktora. Na primer, otvorena povreda lakta može da dovede do infekcije zglobne kapsule. Krv koja prodire u burzu tokom ili nakon povrede je dobra sredina za bakterije. Ozbiljno povređen lakat može lako da se inficira. Vremenom, sadržaj zglobne šupljine može da zagnoji. Gnojni burzitis lakata može da bude jedna od manifestacija sepse, kada infekcija dospe u lakat sa drugog gnojnog žarišta. Neke od infekcija, kao što su stafilokokna infekcija, tuberkuloza, sifilis i gonoreja, takođe mogu da budu uzrok burzitisa lakta.

Osim struktura zgloba, burzitis lakta može da zahvati i mišiće, tetive i periferna nervna vlakna. Sve počinje patološkim izlivom tečnosti (eksudatom) u zglobnu šupljinu. Osim povreda i infekcije, nakupljanje tečnosti može da bude i posledica fizičkog napora. To uglavnom važi za sportiste, tenisere i radnike. Uz to, ovaj fizička napor ne mora da bude veliki ali po pravilu je stalan. Usled toga se burzitis lakta često sreće kod službenika, crtača i programera.

Simptomi burzitisa lakta

Najvažnije simptomi burzitisa lakta su:

  • bol
  • smanjena pokretljivost
  • otok lakatnog zgloba
  • crvenilo kože u regiji lakta
  • tenzija u mišićima ramena i podlaktice

Što je upalni proces akutniji, to su i simptomi ozbiljniji. Akutni burzitis lakta napreduje uz jake bolove i vidljiv edem. Ako dodirnete lakatni zglob, lako možete da osetite takozvanu fluktuaciju, odnosno izliv tečnosti u burzi lakta koji možete da osetite pod prstima. To izgleda kao „jastuk“ na ruci. Koža u zahvaćenoj regiji ne samo da je crvena, već je i vruća na dodir. U takvim slučajevima, pacijent ne samo da ima visoku lokalnu temperaturu, već i groznicu. Sve ovo je praćeno i fenomenom opšte intoksikacije. Možete da osećate slabost, malaksalost i disfunkciju organa i sistema.

Profesionalni burzitis lakta je uglavnom hronični. Njegovi simptomi su pomalo nejasni: bol nije suviše jak, tečnost se nakuplja u malim količinama, a drugi uobičajeni simptomi izostaju. Međutim, hronična upala kapsule lakatnog zgloba dovodi do upornog poremećaja funkcionalnosti lakta.

Ako posumnjate da imate burzitis lakta, trebalo bi da posetite specijalistu, uradite neke preglede i snimanja rendgenom i MRI. Nakon ovoga će vaš lekar moći da vas leči.

Burzitis lakta lečenje

Lečenje burzitisa lakta bi trebalo da počne zaštitnim mirovanjem. Kao prvu meru, pri lečenju ove bolesti, lekari obično ograničavaju opseg pokreta ruke. U te svrhe koriste trouglastu maramu, jastučiće za burzitis lakta i specijalne podupirače. Kod ozbiljnih zatvorenih povreda, lekari stavljaju i gips zbog imobilizacije ruke.

Ako imate otvorenu povredu ili traumu, lekar će izvesti poseban hirurški zahvat da bi očistio ranu i postavio antiseptični zavoj nakon toga. Što pre počnete sa ovom procedurom, to su šanse za infekciju i druge komplikacije manje.Terapija uključuje obavezno uzimanje antibiotika širokog spektra delovanja. Ako vam je u zglobnoj šupljini nakupljena tečnost, ona se vadi pomoću šprica. Ovo izvlačenje tečnosti mora da se obavlja u sterilnim uslovima. Nakon uklanjanja gnoja iz burze lakta, lekar će ubrizgati steroidne hormone u zglobnu kapsulu da bi ublažio upalu i bolove.

Nakon upotrebe nesteroidnih antiinflamatora dolazi do snažnog antiupalnog dejstva. Ovi lekovi se uzimaju u kombinaciji sa drugim medikamentima. Ako vam lakat nije pod zavojem ili gipsom, i ako nemate rana, možete da koristite specijalne gelove i masti sa ibuprofenom, uporedo sa pilulama koje pijete. Uz antibiotike i antiinflamatore, lekar može da vam prepiše i neke sredstva za jačanje imunog sistema, kao što su vitamin C, suplementi kalcijuma ili stimulatori imuniteta.

Po prestanku akutne faze, burzitis lakta se leči fizioterapijom. Obično lekari preporučuju magnetnu terapiju, fonoforezu sa hidrokortizonom, parafinom i ozokeritom (zemljanim voskom). Pod dejstvom fizioterapije upala se potpuno eliminiše, a metabolički proces u zglobnoj kapsuli poboljšava. Za jačanje mišića lakta i ramena, u periodu oporavka, trebalo bi da radite posebne terapeutske vežbe. Njih mora da odabere lekar i to posebno za vas. Vežbe počinju sa minimalnim opterećenjem. Kasnije se vežbe izvode sa malom težinom.

Prirodni lekovi za burzitis lakta

Pored lekova i fizioterapije, burzitis lakta možete da lečite i prirodnim putem kučnim lekovima. Imajte u vidu da morate da se konsultujete sa lekarom svaki puta kada želite da isprobate neki novi prirodni lek. Svi ovi lekovi sadrže samo prirodne biljne ili životinjske proizvode, minerale i ponekad kućna sredstva. Evo i nekih primera za lečenje burzitisa lakta prirodnim putem.

  • Pomešajte 10g propolisa sa 1/3 čaše jakog alkohola. Čuvajte na tamnom mestu 5 dana u dobro zatvorenoj tegli. Koristite kao losion.
  • Pomešajte 1 kašiku svežeg gela aloje vere sa 2 kašike meda i dodajte 3 kašike alkohola. Mešavinu koristite kao oblogu za lakat.
  • Sveže ubrano lišće jorgovana malo izgnječite. Stavite ga potom na zahvaćenu površinu i pričvrstite nečim.
  • Zagrejte malo soli ili peska, stavite u pamučnu krpu i pričvrstite na lakat. Ostavite da deluje 10 – 15 minuta.

Sva ova prirodna sredstva će ublažiti bol i smanjiti otok. Međutim, alternativna medicina samo dopunjuje opšteprihvaćene metode lečenja burzitisa lakta. Zato morate da budete veoma obazrivi i pokušate da sprečite nastanak komplikacija usled burzitisa. Sve u svemu ako osećate bol u laktu i mislite da su kod vas postoje simptomi burzitisa lakta, javite se lekaru na vreme.

Mere prevencija burzitisa podrazumevaju pravilan način rada i odmora. Takođe, trebalo bi da se čuvate hipotermije i preteranog vežbanja. Službenici i programeri bi trebalo posebno da obrate pažnju na to da njihovo radno mesto bude ergonomsko.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply