[icegram campaigns=”14335″]

Simptomi ovulacije

Ako pokušavate da zatrudnite, verovatno pažljivo pratite simptome ovulacije, kako biste znali kog dana ovulirate.

Kada ih identifikujete, onda možete imati odnose, i nadamo se da će rezultirati trudnoćom.

Imajte na umu da kada se jave znaci ovulacije, imate kratak period vremena da postignete začeće pre nego što jajna ćelija počne da odumire.

Stoga, kako biste poboljšali šanse za začeće, važno je da dobro tumačite svoj ciklus.

Koji su simptomi ovulacije ?

Počnimo razmatrajući važne osnovne aspekte ciklusa, kao i simptome ovulacije koje možete očekivati.

Razumevanje ciklusa

Razumevanje menstrualnog ciklusa može biti mnogo lakše ako znate šta tražite.

Ne morate biti ekspert! Možete steći dovoljno saznanja kako biste bile u stanju da detektujete ovulaciju nakon samo jednog ciklusa. Sa tim jednostavnim, ali predivnim znanjem, možete da skratite put do trudnoće.

Od prvog dana 1 menstrualnog ciklusa (kada počinje menstruacija) do ovulacije, to se zove faza folikula.

Od ovulacije do kraja menstruacije, to se naziva lutealna faza, koja obično traje 12 do 16 dana.

Dan ovulacije će odrediti dužinu ciklusa, a ne prvi dan menstruacije.

Dnevno evidentiranje Vašeg ciklusa pomoći će Vam da spoznate dužinu folikularne i lutealne faze, što je zgodna informacija.

Šta izaziva ovulaciju u Vašem telu?

Vaši jajnici su neverovatni organi u obliku badema. Oni razvijaju folikule koji sadrže jajne ćelije u pripremi za ovulaciju. Svakog ciklusa, stimulirajući hormon podstiče razvoj oko 5-12 folikula. Najdominantniji folikul se oslobodi u toku ovulacije.

U rastući folikuli proizvode estrogen. Kao rezultat visokih nivoa estrogena u krvi, lutenizirajući hormon izaziva ovulaciju u Vašem telu.

Ovulacija se dešava oko 12-24 sata nakon lučenja lutenizirajućeg hormona, kada zrele folikule prođu kroz zid jajnika. Ako sperma čeka jajnu ćeliju, ili ako imate odnos u tom trenutku, jako su velike šanse da zatrudnite.

Kod 90% žena, dužina ciklusa može da varira od 23-35 dana, sa ovulacijom koja se javlja sredinom ciklusa.

Neki drugi faktori (npr. stres) mogu prouzrokovati da se ovulacije odlože, čak tri ili četiri nedelje. Međutim, način na koji naši lakari računaju termin porođaja se bazira na pretpostavci ovulacije na 14. dan u okviru ciklusa od 28 dana. Već vidite glavni razlog zašto termini porođaja nisu toliko precizni!

Nema svaka žena ciklus od 28 dana, niti ovulaciju na 14. dan. Normalan, zdrav menstrualni ciklus treba da bude oko 26-32 dana dug.

Da li se ovulacija javlja svakog meseca?

Nemaju sve žene ovulaciju svakog meseca. Ako jajnici ne proizvedu zreli folikul, ne dolazi do ovulacije. To se zove anovulatorni menstrualni ciklus. Endometrijum (postava materice koji se stvara u pripremi za trudnoću) razvija se kao i obično, ali se ne oslobađa jajna ćelija.

Mali procenat žena može da oslobodi dva ili više jaja u roku od 24 sata. Nije moguće da se oslobodi više jaja u kasnijem periodu, zbog hormonalnih promena u organizmu. Kada se jajna ćelija oplodi, hormoni će sprečiti oslobađanja budućih jajnih ćelija, u cilju zaštite i negovanja trudnoće.

10 simptoma ovulacije

Postoji nekoliko simptoma ovulacije koje ćete možda primetiti. U njih spadaju (bez nekog posebnog reda):

# 1: Bol zbog ovulacije ili Mittelschmerz

Najneudobniji simptom ovulacije za neke žene je bol ili mittelschmerz – nemačka reč koja znači središnji (Mittel) bol (Schmerz). Kod ovih žena, ovulacija izaziva nagli, konstantan bol u donjem stomaku.

Važno je da se shvati da bolna ovulacija nije normalna pojava. Blaga bolna senzacija je normalna, ali bol nije. To može biti znak da imate ciste na jajnicima, posledice prethodnih operacija stomaka, ili druge zdravstvene tegobe. Trebalo bi odmah ispitati bol, pogotovo ako pokušavate da zatrudnite, jer bol može biti simptom medicinskog problema koji može dovesti do neplodnosti.

# 2: Pad telesne temperature

Kako biste primetili pad bazalne telesne temperature, potrebno je da evidentirate ciklus, mereći temperaturu svakog jutra nakon buđenja (približno u isto vreme svakog dana).

Evidentiranje igra ključnu ulogu u razumevanju Vašeg ciklusa, i identifikovanju onoga što Vaše telo trenutno radi i šta inače radi. Ako niste evidentirali svoj ciklus ranije, ove informacije neće biti od pomoći za ovaj ciklus. Ali sada je pravi trenutak za početak.

Biće vam potreban bazalni termometar. Oni su posebno dizajnirani za merenje blagih oscilacija u normalnoj temperaturi. Oni su tačni u +/- 0,05 stepeni, i mere na dve decimale. Postoji više vrsta termometara plodnosti na tržištu u današnje vreme, ali dokle god je to bazalni termometar, sasvim odgovara.

Nakon ovulacije, primetićete da Vaša temperatura normalno raste, i ostaje u toj vrednosti do sledeće menstuacije. Ako zatrudnite, temperatura će ostati viša. Ovo je način nakoji neke žene znaju kada treba da očekuju menstruaciju, beležeći pad temperature u vreme kada bi trebalo da nastupi menstruacija.

# 3: Cervikalna sluz

Posmatranje cervikalne sluzi nekoliko puta u toku dana je takođe važno, jer je to jedan od pouzdanih simptoma ovulacije. Vaša sluz se menja u odgovoru na plodne ili neplodne faze ciklusa. To je takođe dobar pokazatelj kada se plodnost vratila nakon što ste rodili bebu.

Cervikalna sluz prati promene u fluktuaciji hormona (npr. estrogena). Nakon menstruacije, sluz će obično biti suva pre nego što postane lepljiva, onda kremasta, a zatim vodena, pre nego što izrazi najveći stepen plodnosti – jasna, klizeća i rastegljiva. Plodna sluz izgleda kao sirovo belance. Ovakva struktura najbolje pomaže da sperma odputuje do jajne ćelije, i pruža alkalnu zaštitu od kisele sredine vagine.

Kako starite, imaćete manje dana kada grlić materice luči sluz nalik belancetu. Na primer, žena u 20-im možda ima do pet dana, dok žene u svojim kasnim 30-im imaju jedan ili dva dana najviše.

# 4: Pozicija grlića

Vaš grlić materice poklanja pruža fantastične znake o tome kada su plodni dani. Provera položaja grlića je koristan savet za procenjivanje kad je ovulacija blizu. Verovatno ćete morati proći kroz nekoliko ciklusa da lepo sve obuhvatite i dokučite sve varijacije i promene u grliću materice.

Provera pozicije grlića materice je najbolje uraditi u isto vreme svakog dana, jer ne ostaje na jednom mestu u toku čitavog dan. Uvek perite ruke pre nego što ispitate cerviks.

Baš kao cervikalna sluz, i grlić materice je pametan i menja se za optimizaciju šansi za začeće. Kada niste plodni, primetićete da je Vaš cerviks deluje malo, tvrdo (kao što je vrh nosa) i suvo. Za identifikaciju plodnog grlića materice, zapamtite: Meko (kao ušna školjka), visoko, otvoreno i vlažno.

# 5 – 10: Ostali mogući simptomi ovulacije

Ovde je lista drugih mogućih simptoma ovulacije, međutim, oni nisu toliko pouzdani kao gorenavedeni simptomi:

  • nežnost i osetljivost grudi
  • povećan libido
  • povećan nivo energije
  • pojačan osećaj vida, mirisa i ukusa
  • zadržavanje vode
  • uočavanje krvi – sredinom ciklusa uočavanje krvi se smatra rezultatom naglog pada estrogena pre ovulacije. Zbog toga što progesteron ne nastupi odmah, unutrašnja postava materice može da procuri malu količinu krvi do tada.

Upotreba testova za predviđanje ovulacije

Postoje razni testovi ta predviđanje ovulacije na tržištu. Oni mogu pomoći u otkrivanju promena u Vašem telu koje daju znake da je ovulacija blizu. Dva od najčešćih su:

Kompleti za predviđanje ovulacije

Kompleti za predvišanje ovulacije se mogu kupiti na internetu, u apotekama ili supermarketu.

Ovaj komplet je sličan kao i test trudnoće, osim što meri nivoe lutenizirajućeg hormona, koji ukazuju da će ovulacija nastupiti u narednih 12-24 sata. Vreme je da napravite bebu!

Mikroskopi za utvrđivanje ovulacije (Test pljuvačke)

Mikroskopi za utvrđivanje ovulacije se mogu kupiti na internetu i u apoteci. Ovi ručni mini-mikroskopi omogućavaju da posmatrate obrazac pljuvačke na suvom uzorku. Kad je žena plodna, vidi se grananje nalik listu paprati, drugačiji obrazac nego kada se posmatra neplodna pljuvačka.

Kalkulator ovulacije – predvidjanje najplodnijih dana

Ako želite da odredite svoje najplodnije dane na osnovu datuma u ciklusu, probajte kalkulator ovulacije. Jednostavno unesite datum poslednjeg dana menstruacije, kao i uobičajenu dužinu Vašeg ciklusa. Kalkulator će predvideti predstojeće plodne dane, tako da uz posmatranje ostalih simptoma ovulacije, imaćete odlične alatke za ubrzavanje začeća.

Zapamtite

Sperma može da opstane unutar žene oko 3-5 dana, tako da seks pre ovulacije može dovesti do trudnoće. Ako pokušavate da zatrudnite, nema potrebe da imate puno seksa i da tempirate sve do samog trenutka kada ovulirate. Ovo samo čini seks funkcionalnim umesto uživanjem, što će brzo postati dosadno.

Ako evidentirate ciklus i znate kada obično ovulirate, možete uživati u strastvenoj noći sa partnerom i znati da pružate sebi veoma dobre šanse da zatrudnite.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply