ishrana tokom trudnoce

[icegram campaigns=”14335″]

Zdrava i pravilna ishrana od velikog je značaja za normalan psiho – fizički razvoj čoveka u svim životnim dobima. Posebnu pažnju, zdravoj i pravilnoj ishrani, treba posvetiti u trudnoći.

U toku trudnoće veliku pažnju treba posvetiti ishrani zarad rasta i razvoja bebe i da bi se buduća majka osećala dobro i odmorno. Raznovrsnom, zdravom ishranom u trudnoći obezbedićete unos hranljivih materija neophodnih za pravilan razvoj bebe. Ono što se svakako preporučuje, jeste da sa zdravom ishranom počnete pre začeća i da se na taj način rešite suvišnih kilograma ukoliko ih imate. Ovo je vrlo važno jer se u trudnoći ne preroručuje držanje dijeta jer biste na taj način mogli ugroziti zdravlje svoje bebe. S obzirom da fetusi neophodne hranljive materije dobijaju od majke, od velikog je značaja da trudnica zna šta sme jesti, a šta bi trebala da izbegava.

ishrana-u-trudnoci

Ukoliko ste se hranili ispravno i pre trudnoće, biće neophodne male izmene u vašoj ishrani i to pre svega u pogledu unosa kalorija, vitamina, minerala, belančevina, vode.

U toku trudnoće metabolizam vam se ubrzava i samim tim apetit vam se povećava, ali to ne znači da treba da preterujete sa konzumiranjem hrane. Kad je u pitanju ishrana u trudnoći akcenat pre svega treba da stavite na kvalitet hrane, na njenu hranljivu vrednost, a ne na količinu. Trudnici je potrebno od 300 do 500 dodatnih kalorija u odnosu na njihov uobičajeni unos.

ISHRANA U RANOJ TRUDNOĆI

Ishrana u trudnoći se deli na dva perioda: prvi je do šestog meseca trudnoće, a drugi od šestog meseca, pa do porođaja.

S obzirom da se u prvoj polovini trudnoće plod razvija usporeno, nije potrebno uvoditi neke posebne izmene u ishrani. Prvi meseci trudnoće praćeni su učestalim mučninama i povraćanjem, tako da ishrana treba da se zasniva na obrocima koji nisu obimni i treba jesti u što kraćim vremenskim razmacima.

Trudnicama se savetuje da jedu na svaka dva sata i to lagane obroke koji nisu previše začinjeni.

Ishrana u ranoj trudnoći veoma je bitan unos kalcijuma u organizam i shodno tome u ishranu je neophodno uključiti: mleko, jogurt, sir, sveže voće i povrće. Pored kalcijuma, veoma je bitan unos hrane bogate proteinima i ugljenim hidratima.

Namirnice koje su dobar izvor proteina jesu: meso, koštunjavi plodovi, jaja, jogurt. Pored svega navedenog konzumirajte i žitarice, krompir, pirinač, jer ćete na taj način svoj organizam obezbediti ugljenim hidratima. Ono što je veoma bitno pored ishrane u trudnoći jeste da unosite dosta tečnosti u organizam i to ne manje od osam čaša vode dnevno.

Takođe, treba jesti i hranu bogatu folatima, kako u ranoj, tako i tokom čitave trudnoće. U hranu bogatu folatima ubrajaju se: cvekla, spanać, blitva, avokado, narandža, dinja, pasulj.

ISHRANA U KASNOJ TRUDNOĆI

Što se tiče ishrane u kasnoj trudnoći, ona se ne razlikuje mnogo od ishrane u ranoj trudnoći. Osnovna razlika jeste u tome što u kasnoj trudnoći treba povećati unos hrane količinski. Ukoliko uzmemo u obzir da je preporučena količina proteina u trudnoći oko 60 grama dnevno, tokom drugog i trećeg semestra ( od 4 do 9 meseca trudnoće) preporučuje se dodatni unos od 300 kcal na dan.

Dakle, kao što možete da primetite, ono što je najvažnije jeste da ishrana kako u prvim mesecima, tako i tokom čitave trudnoće bude što raznovrsnija i zdravija.

NAJBOLJA HRANA ZA TRUDNICE

Već smo spomenuli da u pravilnoj ishrani trudnica treba da budu zastupljeni ugljeni hidrati, belančevine, vitamini i minerali, meso, žitarice i hleb, mleko i mlečni proizvodi, voće i povrće.

Meso u trudnoći

U ishranu trudnica treba da uključi što više takozvanog „mršavog“ mesa, odnosno nemasnu svinjetinu, junetinu i živinu. S obzirom da organizam u najvećoj meri gvožđe obezbeđuje upravo iz mesa, trudnicama se savetuju da ga svaki dan konzumiraju.  Pored navedenih vrsta mesa, odlično bi bilo da se na dnevnom meniju trudnice nađe konjetina, kao i riba koja u sebi sadrži dosta kalcijuma neophodnog za pravilan razvoj kostiju. Ono što je potrebno izbegavati kada je u pitanju meso u trudnoći, svakako jesu suhomesnati proizvodi zato što znaju biti previše začinjeni i sadržati u sebi dosta soli.

Voće i povrće u trudnoći

U toku trudnoće neophodno je jesti što više svežeg voća i povrća, jer će se na taj način u organizam uneti potrebne količine vitamina C. Ovog vitamina uz pomoć kog ćete vašoj bebi obezbediti pravilan razvoj tkiva, a vašem telu apsorbovanje gvožđa, najviše ima u kupusu, prokelju, paprikama, dinjama, jagodama. Pored svežeg poželjno je jesti i povrće u vidu variva, kao i pečeni krompir i patlidžan. Što se tiče voća, osim svežeg preporučuje se unos voćnih sokova, kao i konzumiranje koštunjavog voća.

Mleko i mlečni proizvodi u trudnoći

S obzirom da poseduju kalcijum i fosfor, koji su bitni za razvoj tkiva i ćelija, kao i vitamine A, E i B kompleksa, mleko i mlečni proizvodi treba da budu sastavni deo jelovnika svake trudnice.

Iako su vrlo dragoceni treba voditi računa prilikom konzumiranja mlečnih proizvoda i nikako ne preterivati. Ukoliko imate izraženu potrebu za mlekom i sirevima, birajte one sa manje masnoće (jogurt, mleko) , kao i mladi sir umesto punomasnog.

Žitarice u trudnoći

Žitarice su takođe vrlo bitne za pravilnu i zdravu ishranu u toku trudnoće. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste recimo da umesto hleba od belog brašna jedete peciva i testenine koji su bazirani na celom zrnu žitarica. Ukoliko mesite hleb, umesto belog brašna koristite crno ili heljdino uz dodatke lanenog i suncokretovog semena. Kada pripremate pirinač najbolje bi bilo da kuvate integralni umesto belog ili vitaminizirani koji je prepun vitamina.

Ljuta hrana u trudnoći

Što se tiče konzumiranja ljute hrane u trudnoći, stručnjaci savetuju da trudnice koje vole papričice, kao i ljutu hranu uopšte, mogu da nastave da konzumiraju ljutu hranu sve dok ne osete da ih muči gorušica ili ometaju probavne smetnje. Shodno tome da paprika sadrži puno vitamina C, kako ljuta tako slatka, ljuta i začinjena hrana ne smeta ni trudnici ni plodu, a i mnogi ljuti proizvodi su izuzetno hranljivi. Dakle, ukoliko ne osetite da vam ljuta hrana smeta, možete slobodno uživati u njoj.

DIJETA U TRUDNOĆI, DA ILI NE

S obzirom da se u trudnoći preporučuje veći unos kalorija nego inače, dijeta za mršavljenje nikako nije preporučljiva. Ukoliko ustanovite da ste trudni za vreme držanja dijete, prekinite sa njom. Neke trudnice pokušavaju da smanje unos masti, no to nije dobro, zato što je prirodno  da se žena tokom trudnoće ugoji. No, sa druge strane, to  ne znači da se treba prejedati i ne voditi računa o tome šta jedete i koliko jedete. Takođe, trudnice koje su gojazne moraju da povećaju kalorijski unos, ali uz konsultacije sa lekarom. Shodno tome da beba jede ono što vi jedete, neophodno je da se hranite kvalitetno. Ukoliko na primer unosite manje proteina nego što je potrebno to može dovesti do mnogih problema u bebinom razvoju, jer jesti manje proteina više je štetno nego unositi više masti i šećera. Neke dijete smanjuju unos gvožđa, vitamina, minerala u organizam, a to može dovesti do komplikacija kao što su prevremeni porođaj ili spontani pobačaj. Naučno je dokazano da držanje nekih dijeta može dovesti do nepravilnog razvoja bebinih vitalnih organa (srce, pluća, jetra).

Dakle, smanjen unos kalorija nikako nije poželjan u trudnoći, ali ono što jeste jesu obroci manjeg obima koji se konzumiraju više puta na dan. Da biste sačuvali i pospešili svoje zdravlje i da biste na svet doneli zdravo novorođenče, hranite se zdravo i raznovrsno. Takođe, pored pravilne ishrane, u trudnoći je bitna i fizička aktivnost, ali bez preterivanja.

Čim zatrudnite, promenite loše životne navike, ukoliko do tada niste počnite da vodite zdraviji život uz pravilnu ishranu, jer vaše zdravlje je i zdravlje vaše bebe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply