[icegram campaigns=”14335″]

Grudi u ranoj trudnoći promene

Vaše telo će prolaziti kroz mnoge promene tokom trudnoće. Vaša rebra će se proširiti, stomak će se istegnuti i vaši organi će se pomeriti da bi se napravio prostor za rastuću matericu. Vaše grudi će proći kroz niz promena takođe, dok se pripremaju da hrane vašu bebu. Koje promene  grudi možete očekivati tokom trudnoće? Ovde smo naveli glavne promene koje najviše žene doživljava u ranoj trudnoći i kasnije.

Grudi u ranoj trudnoći – promene:

Grudi se razvijaju i povećavaju pod uticajem hormona estrogena, koji je isti hormon odgovoran za razvoj grudi tokom puberteta.

Kada su u pitanju promene grudi tokom trudnoće, to je zato što mlečni kanali rastu u pripremi za dojenje. Povećan protok krvi kod žena tokom trudnoće čini da vene na grudima postaju primetne.

Neke žene osećaju promene na grudima nakon začeća, kao “pred-menstrualni” znak, i stoga mogu da osete promene i pre nego što je njihova menstruacija izostala.

Grudi se često osetljive, nadute i pune tokom trudnoće. Neke žene doživljavaju i peckanje grudi tokom trudnoće.

grudi u trudnoci

Oko 12. nedelje trudnoće, koža bradavica i areola može početi da tamni. Promena boje kože je vrlo individualna kod svake žene. Žene sa tamnijom kosom i tamnijim tenom imaju tendenciju da primete više promene u boji nego žene sa svetlijom kosom i tenom.

Bradavice u trudnoći mogu postati izraženije i veoma osetljive ili čak bolne.

Neke trudnice će iz navedenih razloga odabrati da počnu da nose udoban, podržavajući grudnjak kao što je sportski grudnjak bez žica da podrže svoje grudi koje se menjaju.

Bolne grudi u trudnoći

Verovatno već znate, ali nažalost mnoge žene imaju bolne i osetljive grudi tokom trudnoće. Dok neke žene ne moraju da dožive povećanu osetljivost grudi tokom trudnoće, za druge čak i ako samo zakače grudi može biti prava agonija. Osetljive grudi se najčešće doživljavaju tokom prvog tromesečja. Brzo povećanje nivoa, kako estrogena tako i progesterona, izaziva osetljivost grudi. Kad uđete u drugo tromesečje, trebalo bi da se ova neprijatnost ublaži ili nestane potpuno.

bradavice u trudnoci

Veće grudi

Vaše grudi bi mogle početi da rastu već od šeste nedelje trudnoće, a taj rast će se nastaviti do kraja trudnoće. Većina žena smatra da se njihov grudnjak povećava minimum za jednu veličinu tokom njihove prve trudnoće. Neke žene smatraju da im grudi polako rastu tokom trudnoće, ali za druge to se dešava povremeno. Ako grudi prolaze kroz period brzog rasta, može se desiti da osećate svrab grudi kako se koža rasteže. Vođenje računa o hidriranosti kože grudi može da pomogne da se ublaži ova neprijatnost. Možete razviti strije na svojim grudima, ali one će obično izbledeti tokom vremena. Kako vaše grudi rastu i menjaju se tokom trudnoće, važno je da se uverite da su pravilno podržane, tj. da nosite odgovarajući grudnjak. Moraćete da se opremite novim grudnjacima tokom trudnoće, verovatno više nego jednom. Mnoge žene smatraju da im je potreban novi grudnjak pred kraj prvog tromesečja, i ponovo pred kraj trudnoće.

Bradavice u trudnoći promene

Kako se vaše grudi pripremaju za dojenje, bradavice će proći kroz neke promene. Bradavice i areole oko njih će verovatno postati tamnije tokom trudnoće. Tokom poslednjih nekoliko nedelja trudnoće, kako se vaše telo priprema za porođaj, bradavice će se povećati u veličini. Tokom rane trudnoće, male izrasline poznate kao Montgomery tuberkule će početi da se pojavljuju na bradavicama. To su lojne žlezde koje luče ulje koje deluje protiv bakterija. Ove male neravnine su često rani pokazatelj prve trudnoće.

Montgomery tuberkule

Neke žene će primetiti pojavu malih neravnina oko njihovih areola u ranoj trudnoći, koje izgledaju pomalo kao izrasline na guščijoj koži. Za neke žene to može biti znak trudnoće, ali broj Montgomeri tuberkula (nazvanih po irskom akušeru koji ih je opisao 1800-ih godina) na bradavicama može da varira u svakoj pojedinačnoj dojci, pa čak i u svakoj trudnoći. Možda ćete ih imati samo nekoliko ili čak 28. Ne pokušavajte da ih stiskate! Ne samo što ćete završiti sa infekcijom, već se veruje da su one korisne jer štite i podmazuju areole i bradavice.

Curenje mleka

Još od 16. nedelje, vaše grudi mogu biti u stanju da proizvode mleko. U ovoj fazi, možete primetiti da iz vaših grudi povremeno curi bledo-žuta tečnost poznata kao kolostrum. Kolostrum je pun antitela i odmah pomaže imunološkom sistemu vaše bebe nakon rođenja, a proizvodi se dok mleko nadolazi u nekoliko dana po rođenju. Ako primetite da vam curi kolostrum, nošenje zaštitnih, pamučnih jastučića za dojke može da pomogne da se spreči prljanje odeće. Ako primetite curenje krvi iz svoje bradavice, trebalo bi da se obratite lekaru. Iako obično nema razloga za brigu, treba proveriti ovu pojavu.

Grudvice u dojkama

Neke žene će primetiti grudvice u svojim grudima tokom trudnoće. Najčešći uzroci uključuju ciste, fibroadenome (vezivnog tkiva) i galaktocele (ciste ispunjene sa mlekom). Dok su obično benigne i nema razloga za brigu, uvek vredi proveravati ove pojave od strane svog lekara. Ako primetite promene postojeće grudvice ili osećate novu izraslinu, obratite se lekaru.

Svrab grudi i bradavica u trudnoći

Svrab grudi i bradavica u trudnoći je sasvim normalna pojava, a javlja se kao posledica istezanja kože grudi usled povećanja veličine grudi tokom trudnoće. ovo se naročito odnosi na to ako vaše grudi prolaze kroz period brzog rasta tokom trudnoće. Zato stalno treba održavati kožu grudi hidriranom, kako bi se sprečio svrab usled rastezanja kože, ali i pojava strija.

Vene na grudima u trudnoći

Mnoge žene će primetiti vidljive vene na grudima u trudnoći. Ovo je prouzrokovano povećanim protokom krvi u trudnoći. Do kraja trudnoće ćete imati do 50% više krvi u telu da bi se zadovoljile potrebe vaše bebe. To će učiniti da vaše vene budu izraženije, a to može biti posebno izraženo na grudima i stomaku. Vene će biti manje primetne nakon rođenja deteta, ili kada prestanete da dojite. Nakon ovog trenutka, vaše grudi neće zahtevati povećanu prokrvljenost, a trebalo bi da primetite da se vene vrate u svoje prvobitno stanje pre trudnoće.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply