[icegram campaigns=”14335″]

Virak čaj lekovito dejstvo

Vekovima su evropske žene koristile virak čaj (tzv. ženski čaj) – napravljen od suvog lišća biljke Alchemilla vulgaris ili srodne vrste – da ublaže menstrualne grčeve i za lečenje upale grla. U arapskim zemljama, ovaj antioksidantni biljni čaj se tradicionalno koristi za podsticanje gubitka težine i smanjenje inflamacije i gastrointestinalnog bola. U poslednjih nekoliko godina, i naučna zajednica je pokazala interes za potencijalne zdravstvene koristi čaja od virka, a neke od tradicionalnih lekovitih upotreba čaja od virka su, ustvari, potkrepljene naučnim studijama.

Virak čaj – lekovito dejstvo: virak sadrži tanine, flavonoide, eterično ulje, organske kiseline i vitamin C. Ukusa je oporog i gorkog (zbog sadržaja tanina), a naročito deluje protiv upala i bakterija.

Ako pitate travare o zdravstvenim prednostima čaja od virka, verovatno ćete čuti nešto o korišćenju ovog čaja kao prirodnog leka za menstrualne probleme ili druge uslove zavisne od hormona koji utiču na žene. Virak čaj se najčešće koristi za sprečavanje i lečenje menstrualnih grčeva, prekomernog menstrualnog krvarenja, endometrioza i fibroida materice. Zagovornici biljnih i narodnih lekova takođe mogu preporučiti virak čaj za mišićne grčeve, dijareju, mučninu i neke gastrointestinalne poremećaja. Međutim, naučni dokazi trenutno nedostaju da podrže ove tradicionalne upotrebe.

caj od virka

Upotreba i doziranje

Lekovita biljka virak se koristi za lečenje grčeva u mišićima, otoka i zapaljenja, problema sa varenjem, zadržavanja vode, blage dijareje i dijabetesa.

Iako se Alchemilla vulgaris, kako glasi latinski naziv ove biljke, koristi za lečenje različitih zdravstvenih problema, poznata je kao “biljka za žene”, jer većina njenih prednosti cilja žene. Listovi virka se koriste za ublažavanje simptoma menopauze, menstrualnih problema i sličnih ženskih tegoba.

Kako se pije čaj od virka?

Prelijte 1 kašičicu virka sa šoljom ključale vode i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Nakon toga procedite i pijte.

Virak čaj – upotreba i doziranje: virak čaj se pije u gutljajima. Preporučena doza je 2 šolje čaja od virka na dan, a posle porođaja treba povećati dozu u prvih 8-10 dana.

Čaj od virka za miome i ciste

Čaj od virka, kao što smo rekli, koristi se kod gotovo svih ženskih bolesti, naročito kod onih koje su povezane sa hormonina. Tako se koristi kod mioma i cista, ali i drugih dobroćudnih izraslina na ženskim polnim organima. Virak čaj se koristi i za policistične jajnike. Najbolje rezultate, kada je virak čaj za miome i ciste u pitanju, daje kombinacija virka i hajdučke trave – što ćemo opisati u nastavku.

Čaj od hajdučke trave i virka

Čaj od virka i hajdučke trave je odlična mešavina za lečenje ženskih tegoba – prevashodno kod cista na jajnicima, za plodnost i problema sa menstruacijom. Ako u ovu mešavinu dodate još i neven – efekat će biti još izraženiji!

Virak čaj za plodnost

Virak čaj za plodnost takođe daje odlične rezultate, jer regulisanjem ženskih hormona i uopšte zdravlja žene – pomaže i plodnost. Kako da napravite virak čaj za plodnost? Najbolje da koristite čuvenu kombinaciju virka i macine trave, i to na sledeći način:

pomešati jednake količine virka i macine trave, pa kašičicu ove mešavine prelijte sa šoljom ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji neko vreme, minimum pola sata. Zatim procedite čaj i lagano ga pijte, do 3 šolje čaja dnevno tokom perioda od 3 meseca, sa obaveznim pauzama tokom menstruacije.

Virak čaj za mršavljenje

U arapskim zemljama, virak čaj se tradicionalno koristi kao prirodna pomoć za gubitak težine. Virak čaj za mršavljenje daje dobre rezultate, zahvaljujući sposobnosti ove biljke da deluje protiv zadržavanja vode.

Naime, listovi virka u kombinaciji sa divljom nanom (Mentha longifolia), maslinom (Olea europaea) i kuminom (Cuminum ciminum) mogu pomoći kod mršavljenja. Međutim, više studije su potrebne da potvrde efikasnost ove mešavine.

Virak čaj i trudnoća

Smatra se da je virak čaj u trudnoći bezbedan, čak i poželjan, jer ojačava zid materice i sprečava mogućnost da dođe do pobačaja. Takođe ‘’priprema’’ ženu za porođaj, olakšava porođaj i podstiče oporavak nakon njega. Smatra se da je čaj od virka bezbedan u trudnoći nakon prva 3 meseca (prvog trimestra). Međutim, novija istraživanja pokazuju da ga je najbolje koristiti samo u poslednjem trimestru i nakon porođaja. Što se tiče doze, najbolje da se posavetujete sa svojim lekarom. Takođe, iako se smatra da je virak čaj bezbedan u trudnoći, opet bi trebalo pre upotrebe bilo kakvog prirodnog leka u trudnoći da se konsultujete sa svojim lekarom.

Lekovita biljka virak ili vrkuta

Lekovita biljka virak ili vrkuta, poznata i pod narodnim nazivom gospin plašt – naučno ime ove biljke je Alchemilla vulgaris. Virak je višegodišnja biljka zeljasta biljka, koja pripada porodici Rosaceae, koja se sastoji od više od 300 vrsta i uobičajene su u Africi, Aziji, Evropi i Americi. Biljka može da naraste do 40 cm u visinu, a na njenim zelenim, krupnim listovima se zadržavaju kapi rose. Cvetovi su sitni i žuto-zelene boje.

Drugi nazivi za biljku virak su stopalo medveda ili stopalo lava. Kao lek se pre cvetanja skupljaju listovi i mlade grančice.

Čaj od virka iskustva

Čaj od virka sa pravom smatraju pravim ženskim čajem, koji efikasno pomaže kod svih ženskih tegoba. Čaj od virka se koristi za menstrualne tegobe, poboljšanje plodnosti, protiv cista i mioma, za oporavak nakon porođaja i uopšte za regulisanje hormonskog disbalansa kod žena.

Iskustva u vezi sa čajem od virka su zaista mahom pozitivna i ovo je s pravom jedna od najviše cenjenih biljaka za navedene svrhe.