[icegram campaigns=”14051″]

Biljka sena od koje se priprema ovaj čaj uspeva najviše na području Amerike. Čaj od sene davno je bio poznat kao odličan prirodni lek protiv zatvora prvenstveno.

Još su davno stari Kinezi govorili da je redovna stolica bitna kao i disanje jer pomoću stolice simbolično izbacujemo sve što nam je u životu štetno. Upravo zbog ove teorije, oni su među prvima koristili čaj od sene koji im je služio kao laksativ.

Pored toga što je dobar za zatvor, čaj od sene mnogi koriste i tokom procesa mršavljenja. Priprema ovog čaja je jednostavna, međutim, koliko god se činio kao odličan način za oslobađanje od kilograma, treba biti oprezan sa ovom biljkom zbog nuspojava koje može da izazove.

Biljka sena

Sena ne može da uspe u krajevima gde su temperature niže od 10 stepeni, zato je kod nas i nema. Ova biljka pripada porodici mahunarki i raste u vidu grma a njeni listovi su šiljati i jako su niski. Ima je dosta u severnoistočnoj Africi i na Srednjem istoku gde sama raste, zbog čega je zovu samoniklom biljkom.

Ovu biljku su čak i domoroci koristili za pražnjenje zbog čega ne čudi informacija zašto je ova biljka već vekovima popularna kao najbolje sredstvo za pražnjenje creva. Od cele biljke obično se koriste samo listovi od kojih se priprema čaj.

sena biljka

Upotreba

Upotreba sene je veoma jednostavna, od ove biljke se obično koriste samo listovi koji moraju da budu zreli i sitno iseckani. Oni se obično preliju vodom nakon čega se sena služi kao čaj. Pored lista a najčešće kao lek se koriste i mahune koje su bogate hranljivim materijama. Pored toga što pomaže u pražnjenju i ubrzavanju metabolizma, čaj od sene je odličan za varenje kao i za rešavanje poremećaja u crevima.

Pored zatvora, čaj od sene koji ima dosta podvrsta se upotrebljava i za povišeni krvni pritisak, za gljivične infekcije, visoki holesterol i mnoge druge bolesti. Baš zbog njegovih podvrsta koje imaju široku upotrebu pre nego što kupite čaj od sene, dobro se raspitajte u zdravoj hrani koju vrstu kupujete.

Sena čaj priprema

Ukoliko vas muče grčevi, čaj od sene će vam sigurno olakšati tegobe. Za njegovu pripremu potrebno je da uzmete oko 10 grama isušenih i suvih listića sene koje ćete preliti ključalom vodom. Kad se ohladi, procedite i popijte odmah ili ga pripremite malo kasnije, najbolje je da se pije pred spavanje.

Ako vas muče bolesti creva, neka čaj nakon kuvanja odstoji 2 do 3 sata a nakon tog perioda ga možete procediti (ovako će čaj bolje upiti sva lekovita svojstva iz biljke). Bitno je napomenuti da čaj od sene treba da pijete samo i ako imate tegobe. Čim vam creva opet profunkcionišu, ispijanje ovog čaja se prekida.

Čaj od sene za bolju probavu

Otežana probava mnogima zna da napravi veliki problem zbog čega se usled nadutosti i tvrde stolice kao lek preporučuje čaj od sene. Ukoliko pijete čaj od sene za bolju probavu, zaboravite na bilo kakve lekove za pražnjenje, lekovi i ovaj čaj se ne smeju kombinovati.

Takođe, nikako nemojte piti ovaj čaj duže od 3 do 5 dana jer može da se desi da se creva naviknu na isti i da ubuduće ne mogu normalno da funkcionišu bez ovog čaja. Takođe, možete ga piti za bolju probavu ali nikako nemojte preterivati sa količinom jer koliko god da je samo biljka u pitanju, čaj od sene može poremetiti i rad srca.

Čaj od sene za zatvor

Opstipacija ili narodski rečeno, zatvor, neprijatan je osećaj koji se takođe može rešiti čajem od ove magične biljke koja već vekovima važi za popularni laksativ. Međutim, pre nego što se uhvatite za čaj koji je krajnje rešenje, kod zatvora prvo morate da regulišete ishranu i da pre svega jedete što više kuvane hrane i vlakana.

Naravno, ispijanje dosta vode je ključno kod oslobađanja od zatvora i to najmanje 2 litre dnevno. Ukoliko ništa od ovoga ne pomogne, tek tada možete uzeti čaj od sene koji iako će vas osloboditi nadutosti, nije i ne sme da bude trajno rešenje.

Kod zatvora se preporučuje da se sena pije dok ne dođe do prvih rezultata. Nakon toga se treba zaustaviti i omogućiti crevima da samostalno nastave da rade.

Čaj od sene je odličan za probleme sa zatvorom

Čaj od sene je najpoznatiji čaj protiv zatvora. Veoma je jak laksativ, pa je neizostavan u skoro svim čajnim mešavinama za rešavanje ovog problema.

Sena sadrži sastojke koji ubrzavaju rad creva i sprečavaju nastanak zatvora, ali se njegova dugotrajna upotreba ne preporučuje, kako creva ne bi razvila zavisnost od njega.

Preporuka je da se čaj koristi desetak dana, pa da se napravi duža pauza da bi creva sama uspostavila normalan rad.

Čaj se priprema tako što kašičicu listića prelijete skoro kipućom vodom i ostavite da odstoji.

Čaj zatim ocedite i pijete bez dodataka, ukoliko možete, jer je gorkog ukusa.

Za ublažavanje gorčine koristite đumbir, anis, komorač ili cimet.

Da li je čaj od sene dobar za mršavljenje

Ne postoji dijeta sa čajem od sene koja će vas rešiti nagomilanih kilograma. Kada govorimo o mršavljenju pomoću ovog čaja, stvar je samo u pražnjenju koji sena podstiče i tokom kojeg mršavite. Čaj od sene na mršavljenje ima slična dejstva kao i zeleni čaj, samo što je učestalo konzumiranje čaja od sene opasno.

Takođe, iako ga nutriconisti preporučuju jer smatraju da pomaže kod mršavljenja ovaj čaj može da izazove mnoge neželjene efekte o čemu će biti reči u narednom pasusu. Zaključak je da ovaj čaj pomaže kod mršavljenja ali da baš i nije preporučljiv za isto.

Upotreba Sene u trudnoći

Trudnice nikako ne bi smele da konzumiraju čaj od sene u koji u trudnoći može vrlo lako negativno da utiče na ostale organe u telu i isto tako i na bebu. Takođe, ovaj čaj se zabranjuje za konzumiranje i deci mlađoj od 10 godina kao i dojiljama.

Nuspojave

Pre nego što počnete da konzumirate čaj od sene, bilo bi poželjno da se upoznate sa nuspojavama koje ovaj čaj izaziva jer vrlo lako može da izazove smrt. Čaj od sene pored trudnica, ne bi trebalo da piju ljudi koji imaju čir, tromb i isto tako hemoroide.

Sena brzo deluje i ukoliko se unosi u velikoj količini, može izazvati prvo jake grčeve u stomaku što je jedna od neprijatnijih nuspojava. Pored grčeva, možete osetiti mučninu i povraćanje kao i grčenje prstiju na rukama i nogama. Takođe, u nekim slučajevima može doći do oštećenja debelog creva kao i izazivanja zavisnosti (osobe koje pate od poremećaja ishrane često postaju zavisni od sene )

Šta je bitno da znate kada kupujete čaj od sene? Prvo, koja vrsta sene je korišćena (pomenuli smo, postoji 250 vrsta). Ukoliko niste sigurni da li vam ta vrsta odgovara nemojte je kupovati.

Počnite u malim količinama da pijete čaj od sene i to samo nedelju dana, ne duže. Tada napravite pauzu i posmatrajte da li ima nekih nuspojava. Ako vam slučajno tokom konzumiranja čaja oteknu pljuvačne žlezde, usne ili jezik, odmah se obratite lekaru.

Sena utiče na pad kalijuma zbog čega je srčani bolesnici ne smeju uzimati kao ni osobe koje imaju upalne bolesti creva. Poenta u pravljenju i ispijanju ovog čaja je samo u dobrom doziranju koje često može da krene po zlu. Često mnogim osobama koje iz neznanja popiju čaj od sene koji zbog njihovih stanja ne bi smeli, naprasno pozli.

Cena Sene

Senu je veoma lako nabaviti u prodavicama zdrave hrane i njena cena varira, obično košta oko 120 din pakovanje od 50 grama. Nikako nemojte kupovati filter kesice jer u njima nema skoro nikakvog lekovitog dejstva kao što ima u osušenim listovima čaja.