[icegram campaigns=”14051″]

Zatvor kod beba često ume da uznemiri roditelje – međutim, nema mesta panici, jer je ovo relativno česta pojava, naročito ako vaše dete postepeno prelazi na čvrstu hranu. Naučite da prepoznate simptome zatvora kod beba i male dece, kao i moguće načine lečenja.

Kako da znate da li vaša beba zatvor, tj. koji su simptomi zatvora kod beba?

Prvo, razmotrimo šta je normalno za bebu. Ona može imati stolicu nakon svakog hranjenja, ili može čekati dan i više. Individualni obrazac pražnjenja creva vašeg deteta zavisi od toga šta jede i pije, koliko je aktivno i koliko brzo svari hranu.

Ako vaša beba pije formulu ili jede čvrstu hranu, ona će verovatno imati redovnu stolicu najmanje jednom dnevno. Ako beba doji, nema “normalnog” broja ili rasporeda stolica – samo ono što je tipično za vašu bebu. Nije neobično da bebe koje doje imaju samo jednu stolicu nedeljno.

zatvor kod dece

Posle nekog vremena, ustanovićete jedinstvene crevne navike vaše bebe. Ako ste zabrinuti da vaša beba ima zatvor, pripazite na ove znakove:

– ređe pražnjenje creva nego obično, naročito ako vaša beba nije imala stolicu tri ili više dana i očigledno joj je neprijatno kada je u toku pražnjenje creva

– tvrda, suva stolica koja teško prolazi – bez obzira koliko često se javlja

Koji je uzrok za zatvor kod beba?

Postoji nekoliko mogućih razloga za zatvor kod beba i male dece:

Čvrsta hrana. Nemojte se iznenaditi ako vaša beba iskusi blagi zatvor ako jede više čvrste hrane. To je često zato što je pirinač – uobičajena prva hrana – siromašan vlaknima. Zatvor se takođe može dogoditi kada odbijete svoju bebu od majčinog mleka, jer to može dovesti do dehidracije.

Formula za ishranu beba. Bebe koje isključivo doje retko iskuse zatvor. Majčino mleko ima savršenu ravnotežu masti i proteina, pa se stvaraju stolice koje su skoro uvek meke – čak i ako vaša beba nije imala jednu već nekoliko dana. Međutim, ako je vaša beba na formuli za ishranu beba, moguće da postoji nešto u formuli što izaziva zatvor. Nije neuobičajeno za komponente proteina u različitim formulama da izazovu zatvor. Konsultujte se sa bebinim lekarom u vezi sa promenom brenda formule. Uprkos onome što ste možda čuli, količina gvožđa u formuli ne izaziva zatvor!

Dehidracija. Ako vaša beba postaje dehidrirana, njen sistem će odgovoriti tako što apsorbuje više tečnosti iz bilo čega što ona jede ili pije – i iz otpada u crevima. Rezultat je tvrda, suva stolica koja teško prolazi.

Bolest ili medicinsko stanje. Iako je neuobičajeno, zatvor kod beba i male dece može biti izazvan osnovnim medicinskim stanjem kao što hipotiroidizam, botulizam i određene alergije na hranu i metabolički poremećaji. Retko, zatvor kod beba može biti izazvan Hiršprungovom bolesti, urođenim defektom koji sprečava da bebina creva pravilno funkcionišu.

Ako vam se čini da ne postoji razlog zašto vaša beba prolazi teške, bolne stolice – obratite se doktoru.

Zatvor kod dece lečenje

Kada je lečenje zatvora kod dece i beba u pitanju, postoji nekoliko opcija, od kojih je svakako najbolje koristiti one prirodnije. Najbolje je da se konsultujete sa lekarom vaše bebe ili deteta.

Ako beba ima zatvor – saveti:

Pomozite joj da malo vežba. Ako vaša beba puzi, ohrabrite je da uradi nekoliko krugova. Ako još ne puzi, probajte da vežbate njene noge umesto toga. Dok ona leži na leđima, lagano joj pokrećite noge ka napred, kružnim pokretima kao da vozi bicikl. Kako i kod odraslih redovna i adekvatna fizička aktivnost ublažava zatvor, tako se i zatvor kod beba i male dece može ublažiti ovim metodama.

Masirajte bebin stomak. Odmerite tri prsta ispod pupka na donjoj levoj strani i primenite blagi, ali čvrsti pritisak sa prstima. Pritisnite dok ne osetite čvrstinu ili masu. Održite ovaj blagi ali konstantan pritisak oko tri minuta.

Ako hranite bebu sa formulom, pitajte svog lekara u vezi sa prebacivanjem na drugi brend.

Kada je prirodni lek protiv zatvora kod male dece u pitanju, najbolje pomažu sledeći:

Ponekad pamaže ako dodate tamni kukuruzni sirup formuli: počnite sa 1/4 kašičice na 120 ml formule. Ako to ne pomogne, postepeno povećavajte količinu. Nemojte dodavati više od 1 kašičice na 120 ml.

Suve šljive su poznati prirodni lek protiv zatvora kod male dece. Dodajte malo soka od suvih šljiva u formulu ili majčino mleko ako vaša beba ima barem 4 nedelje. Normalno, nije neophodno da dajete svom detetu sok, ali malo je u redu da pomognete da se oslobodi zatvora. Pokušajte da dodate sok od jabuke ili kruške ako vaša beba ne voli ukus šljive. Dajte detetu 30 ml soka na dan za svaki mesec života, do 120 ml za dete koje je staro 4 meseca. Posle 8 meseci starosti, vaša beba može imati čak 180 ml soka dnevno za lečenje zatvora.

Ako je vaša beba dovoljno stara da jede raznu čvrstu hranu, smanjite hranu koja izaziva zatvor, kao što su pirinač, banane i kuvana šargarepa. Probajte da joj date da jede nekoliko kašika pirea od šljive, kajsije ili krušaka. Za najbolje rezultate, prvo izmasirajte bebin stomak, a zatim je nahranite nekom hranom bogatom vlaknima.

Razgovarajte sa bebinim lekarom o drugim mogućnostima lečenja. Pitajte o korišćenju omekšivača stolice, ali nikada nemojte bebi ili malom detetu dati laksativ bez odobrenja lekara! Lekar može predložiti da pokušate sa glicerin supozitorijama ako vaša beba ima težak zatvor. Supozitorije stimulišu bebin rektum i pomažu joj da ima stolicu. Korišćenje supozitorije povremeno je dobro, ali nemojte raditi to redovno, jer bi vaša beba mogla da postane ”zavisna” od njih kako bi imala stolicu.

Ako vaša beba prolazi takve tvrde, suve stolice gde vidite malo krvi ili čak blage pukotine na osetljivoj koži kod anusa, možete naneti malo aloe vera losiona na dato područje kako bi pomogli u izlečenju. Održavajte ovu površinu čistom i suvom i napomenuti lekaru o bebinim pukotinama oko anusa ili o eventualnoj krvi u stolici.