Šta su polipi u nosu ?

Da li ste se ikada osećali kao da imate prehladu koja ne prolazi? Nazalno začepljenje koje ne prestaje čak i sa upotrebom lekova za prehladu ili alergiju, može biti posledica polipa u nosu.

Šta su polipi u nosu? Nazalni polipi su benigne (nekancerozne) izrasline na sluzokoži tkiva u nosu.

Polip u nosu uzrok

Polipi u nosu rastu na upaljenom tkivu nazalne mukoze. Sluzokoža je veoma vlažan sloj koji štiti unutrašnjost vašeg nosa i sinusa i vlaži vazduh koji udišemo. Tokom infekcije ili iritacije indukovane alergijom, nazalna mukoza bubri i postaje crvena, i može proizvesti tečnost koja kaplje napolje. Sa produženom iritacijom, sluzokoža nosa može formirati polip. Polip je okrugla izraslina (kao mala cista) koja može da blokira nazalne kanale.

Iako neki ljudi mogu da razviju polip u nosu bez prethodnih problema sa nosem, često postoji okidač za razvoj polipa. Ti pokretači su:

– hronična ili ponavljajuća infekcija sinusa

– astma

– alergijski rinitis ili polenska groznica

– cistična fibroza

– Churg-Straus-ov sindrom

– osetljivost na nesteroidne antiinflamatorne lekove, kao što su ibuprofen ili aspirin.

Može postojati nasledna sklonost za neke ljude da razviju polip u nosu. Ovo može biti zbog načina na koji njihovi geni prouzrokuju da njihova sluznica reaguje na upale.

polipi

Polipi u nosu simptomi

Polipi u nosu su mekane, bezbolne izrasline unutar nosnih prolaza. Oni se često javljaju u oblasti u kojoj se gornji sinusi prazne u nos (gde su oči, nos i jagodice). Možda nećete ni znati da imate polipe jer nemaju nervnu senzaciju.

Polipi mogu postati dovoljno veliki da blokiraju vaše nosne prolaze, što dovodi do hroničnog zagušenja.

Polipi u nosu – simptomi mogu uključivati:

– senzacija da je vaš nos blokiran

– curenje iz nosa

– postnazalno kapanje, kada se višak sluzi spušta niz zadnji deo grla

– nazalna kongestija (zapušen nos)

– nazalno začepljenje

– smanjeno čulo mirisa

– disanje kroz usta

– osećaj pritiska u čelu ili licu

– sleep apnea

– hrkanje

Bol ili glavobolja može doći i ako postoji sinusna infekcija pored polipa u nosu.

Polipi u nosu kod dece

Polipi u nosu kod dece mogu biti posledica alergije i li hronične upale nosa/sinusa. Treba voditi računa da dete izbegava kontakt sa alergenima i drugim iritirajućim agensima.

Polip u sinusima

Polipoza je medicinsko stanje koje označava razvoj polipa u nosu i sinusima. Kako su ove dve formacije vrlo blisko povezane, posebno u funkcionalnom smislu – hronična upala sinusa obično prati hronačnu upalu sluzokože nosa. Polip u sinusima je izraslina koja se razvija iz sluznice sinusa, i to najčešće zbog hronične upale sinusa, od koje pati veliki broj ljudi.

Uzroci i simptomi, kada je polip u sinusima u pitanju, su gotovo isti kao u slučaju polipa u nosu.

Polipi u nosu lečenje

Lekovi

Lečenje polipa u nosu najpre treba početi lekovima. Lekovi koji smanjuju zapaljenje mogu smanjiti veličinu polipa i ublažiti simptome zagušenja.

Prskanje nazalnih steroida u nos može smanjiti curenje nosa i osećaj blokade tako što se smanjuje polip. Međutim, ako prestanete da ih koristite, simptomi se mogu brzo vratiti.

Oralni ili injekcija steroida, kao što je prednizon, može biti opciju ako sprejevi za nos ne rade. Ovo nije dugoročno rešenje zbog svojih ozbiljnih neželjenih efekata, uključujući zadržavanje tečnosti, povišen krvni pritisak i povišen pritisak u očima.

Antihistaminici ili antibiotici mogu da tretiraju alergije ili sinusnu infekciju izazvanu upalom u nosu.

Operacija

Ako se vaši simptomi i dalje ne poboljšavaju, operacija može u potpunosti ukloniti polip u nosu. Vrsta operacije zavisi od veličine polipa. Polipektomija je ambulantna operacija koja se radi sa malim usisnim uređajem koji seče i uklanja meko tkivo, uključujući sluzokožu.

Za veće polipe, vaš lekar može da izvrši endoskopsku sinusnu operaciju koristeći tanak, fleksibilni endoskop sa malom kamerom i sitnim alatima na kraju. Vaš lekar će uvoditi endoskop u vaše nozdrve, gde će naći polip ili druge prepreke i ukloniti ih. Vaš lekar može da poveća otvore u šupljinama sinusa.

Nakon operacije, nazalni sprejevi i slani rastvori za ispiranje nosa mogu da spreče da se polipi u nosu vrate. Generalno, treba smanjiti upalu nosnih prolaza sa nazalnim sprejevima, antialergijskim lekovima i slanim rastvorima za ispiranje – jer to može sprečiti razvoj nazalnih polipa.

Polipi u nosu prirodno lečenje

Polipi u nosu – prirodno lečenje se može sprovoditi sledećim sredstvima:

– Udisanje pare iz rastvora morske soli

Slani nazalni rastvor za raspršivanje se može pripremiti mešanjem kašičice gorke soli u čaši tople vode, sve dok se so ne rastvori potpuno. Dobijeni rastvor se može skladištiti u praznoj bočici od nosnog spreja i može da se ubrizgava u svaku nozdrvu u redovnim intervalima tokom dana kako bi dobili olakšanje od simptoma polipa u nosu. Pumpice se takođe mogu koristiti u ove svrhe.

Udisanje pare u redovnim intervalima tokom dana može da reši nosno zagušenje i druge simptome nosnih polipa. Osnovna procedura uključuje ključalu vodu u posudi, a zatim udisanje pare koja izlazi iz posude, pokrivanje glave iznad posude sa krpom ili peškirom tako da para ne izlazi iz posude i da može da ide u lice direktno.

– Prirodno lečenje polipa u nosu je moguće i udisanjem pare iz rastvora jabukovog sirćeta i tople vode (mešati u razmeri 1: 4), ovo može ublažiti zapušen nos izazvan polipima u nosu u velikoj meri. Još jedan efikasan prirodni lek za polipe u nosu podrazumeva mešanje 3 kašike jabukovog sirćeta i 3 kašike meda sa toplom vodom (jedna šolja) i pijenje dobijenog rastvora dva puta svaki dan ujutru i uveče. Jabukovo sirće je detoksifikujući agent i može da pomogne da uklonite sluz i infekciju koji otežavaju polipe.

Ren se smatra jednim od najefikasnijih prirodnih lekova za polip u nosu, zahvaljujući svojim snažnim antibakterijskim svojstvima, može da pomogne u uklanjanju bilo kakve infekcije ili alergije koja doprinosi formiranju nazalnih polipa. Konzumiranje male količine rena efikasno smanjuje simptome nosnih polipa i sprečava recidive. Ren ima jak ukus i miris i ne može da se konzumira sam. Zato treba pomešati ren sa medom i konzumirati ovu mešavinu dva puta na dan.

polipi u sinusima

Citrusno voće sadrži dosta vitamina C koji je potreban organizmu da otera bolesti i infekcije, uključujući i polipe u nosu. Vitamin C pomaže u jačanju imunog sistema, čime se obezbeđuje telo sa podsticajem da treba da se bori protiv uslove kao što su nosni polipi. Povećan unos vitamina C će takođe obezbediti povećanu proizvodnju bioflavonoida, supstanci koje regulišu krvne sudove i tkiva prisutna unutar nosne šupljine.

Ricinusovo ulje pomaže u jačanju imunog sistema organizma da se bori sa infekcijama i drugim alergenima koji potencijalno mogu da izazovu polip u nosu. Kašika ricinusovog ulja je prva stvar ujutro svaki dan koja može rešiti simptome nosnih polipa, smanjiti veličinu polipa i sprečiti recidive.

Ulje čajevca poseduje jako antibakterijsko, antigljivično i anti-inflamatorn svojstvo, te može efikasno čistiti nazalne blokade, osloboditi nosne infekcija i smiriti vrtoglavicu izazvanu nosnim polipima u velikoj meri. Trljanje nekoliko kapi ulja čajevca uz otvore nosne šupljine u redovnim intervalima tokom dana može da ponudi olakšanje od nosnih polipa i njihovih simptoma.

– Jedite sirovi beli luk i crni luk, to može biti veoma korisno za osobe koje pate od ponovljenih nosnih polipa. Prepuni moćnih antibakterijskih i antifungalnih svojstava, beli luk i crni luk čiste nosne blokade odmah.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply