Šta su polne bradavice ?

Polne bradavice su jedan od najčešćih tipova polno prenosivih infekcija. Najmanje polovina od svih seksualno aktivnih ljudi će biti inficirani humanim papiloma virusom (HPV), virusom koji izaziva kondilome ili polne bradavice, u nekom trenutku tokom svog života. Žene su nešto podložnije od muškaraca za razvoj polnih bradavica.

Kao što samo ime sugeriše, polne bradavice utiču na vlažna tkiva genitalija. Kondilomi mogu izgledati kao male, u boji kože izrasline ili imaju izgled nalik na karfiol. U mnogim slučajevima, polne bradavice su suviše male da budu vidljive.

Kao i bradavice koje se pojavljuju na drugim mestima na telu, kondilomi su uzrokovani humanim papiloma virusom (HPV). Neki sojevi genitalnog HPV-a mogu uzrokovati genitalne bradavice, dok neki drugi sojevi mogu izazvati rak. Vakcina može pomoći u zaštiti protiv određenih sojeva genitalnog HPV-a.

Polne bradavice prirodno lečenje

Dostupni su brojni prirodni lekovi za polne bradavice. Nekima od njih ste čak i svakodnevno okruženi ili ih koristite u kuhinji. Prirodno lečenje polnih bradavica je moguće postići sledećim lekovima:

Aloe vera

Zbog svojih prirodnih lekovitih svojstava, aloe vera se često koristi u lečenju polnih bradavica. Plus, ova biljka je bogata sa antivirusnim i anti-inflamatornim svojstvima. Aloe vera može da smiri kožu i osloboditi svrab.

Zasecite aloe vera list i ekstrakujte gel.

Umočite vatu u gel i primenite ga direktno na ugroženom području.

Osigurajte vatu sa trakom i ostavite da odstoji preko noći.

Sledećeg jutra, uklonite vatu i isprati gel toplom vodom.

Ponovite jednom dnevno tokom mesec dana ili dok polne bradavice ne nestanu.

Takođe možete piti sok od aloe vere da poboljšate svoj imuni sistem, što će pomoći vašem telu da se brzo bori protiv virusa koji izaziva genitalne bradavice.

Ricinusovo ulje

Miris i ukus ricinusovog ulja se koriste za lečenje mnogih problema kože, uključujući i polne bradavice. Ricinoleinska kiselina u ricinusovom ulju ima antiinflamatorna i antivirusna svojstva koja pomažu protiv kondiloma.

Natopite vatu u čisto, hladno ceđeno ricinusovo ulje.

Stavite vatu preko bradavica i pričvrstite je trakom. Ostavite preko noći.

Sledećeg jutra, uklonite vatu i očistite područje sa toplom vodom.

Nežno očistite područje sa krpom ili sunđerom da se uklone mrtve ćelije kože.

Ponavljajte ovaj prirodni lek za polne bradavice svakodnevno dok bradavice ne postanu tamne i na kraju otpadnu.

Ulje čajevca

Ulje čajevca je još jedan veoma efikasan prirodni lek za polne bradavice. Veoma je korisno zbog svojih antivirusnih i antiseptičnih kvaliteta.

Ponavljajte neki od sledećih prirodniih lekova dva ili tri puta dnevno dok bradavice ne nestanu:

Pomešajte zajedno četiri ili pet kapi ulja čajevca sa jednom kašikom bademovog ulja ili maslinovog ulja. Utapkajte ovu uljanu mešavinu na kondilome i pustite da deluje jedan do dva sata. Zatim isperite toplom vodom.

Dodajte nekoliko kapi ulja čajevca u kadu sa toplom kupkom. Potopite se u kadu na 15 do 20 minuta.

Napomena: ulje čajevca je veoma jako i ne treba da se primenjuje u čistom obliku jer može izazvati iritaciju kože!

Crni luk

Crni luk je odličan antimikrobni agens koji smanjuje širenje virusa koji izaziva polne bradavice. Plus, promoviše bolji protok krvi i ubrzava proces ozdravljenja. Za lečenje kondiloma, crni luk treba kombinovati sa solju da biste dobili najbolje rezultate.

Isecite dva crna luka na kriške i posuti jednu kašičicu soli preko njih.

Poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći.

Sledećeg jutra, stavite luk u sito i pritiskajte sa kašikom da izdvojite sok.

Primenite ovaj sok na polne bradavice.

Ostavite ga na jedan sat, a zatim ga isperite toplom vodom i ostavite da se osuši.

Ponovite ovo dva ili tri puta dnevno dok se ne oslobodite bradavica.

Napomena: ovaj prirodni lek može izazvati peckanje, ali će nestati brzo.

Kora od banane

Banane pomažu da ojačate imuni sistem da se bori protiv virusa koji izaziva polne bradavice. Takođe možete da koristite koru od banane kao prirodni lek za lečenje kondiloma. Kora od banane ima jake antioksidanse, kao i različite enzime koji uklanjaju bradavice bezbedno.

Isecite parče kore od banane prema veličini svoje bradavice.

Postavite unutrašnjost kore prema bradavici i pričvrstite trakom ili zavojem.

Ostavite da odstoji ovako preko noći.

Sledećeg jutra uklonite koru.

Ponovite svakodnevno tokom nekoliko nedelja ili dok se ne rešite bradavica.

Soda bikarbona

Zbog svojih antiseptičnih i jakih antiinflamatornih svojstava, soda bikarbona može da pomogne u borbi protiv virusa koji izaziva genitalne bradavice. U stvari, soda bikarbona stvara neprijateljsko okruženje za virus da opstane i time pomaže da prestane sa zadržavanjem.

Nakon tuširanja, osušite telo osim genitalija. Pospite malo sode bikarbone na ugroženom području. Ostavite preko noći i operite ujutru. Ponovite svaki drugi dan dok se kondilomi ne povuku.

Alternativno, pomešajte dovoljno sode bikarbone sa jednom kašičicom ricinusovog ulja da bi dobili gustu pastu. Utapkajte ovu pastu na bradavice i pokrijte površinu sa zavojem. Ostavite na nekoliko sati, a zatim uklonite. Ponovite ovaj prirodni lek dva puta dnevno dok se bradavice ne povuku.

Napomena: koristite medicinsku sodu bikarbonu!

List smokve

Smokvin list je tradicionalni lek za uklanjanje kondiloma. Enzim fikain prisutan u mlečnom soku smokve izgleda da se bori protiv rasta virusa koji izaziva genitalne bradavice. Plus, mlečni sok deluje umirujuće na kožu i pomaže ublažavanje iritacija.

Ekstrakujte mlečni sok iz svežeg lista smokve.

Nanesite ovaj mlečni sok na zahvaćene površine kože i ostavite ga na nekoliko sati.

Ponovite ovo dva ili tri puta dnevno dok ne vidite primetan napredak.

Ovsena kaša

Ovsena kaša je snažno prirodno rešenje za sve tegobe povezane sa polnim bradavicama. Ovsena kaša sadrži protiv-iritirajuća, anti-inflamatorna i umirujuća svojstva koja će pomoći da se smanji iritacija, bol i konstantan svrab koji su izazvani kondilomima.

Dodajte jednu do dve šolje fino mlevene ovsene kaše u kadu ispunjenu mlakom vodom. Potopiti se u ovu kadu sa vodom na 15 minuta. Koristite ovu kupku do tri puta dnevno, u zavisnosti od težine vašeg stanja.

Kao preventivni lek, pomešajte jednu kašiku grubo mlevenih ovsenih pahuljica sa dovoljno vode da se napravi pasta. Nanesite to na genitalije i nežno obrišite da se oslobodite od izumrlih ćelija, bakterija i loja koji začepljuju pore. Radite ovo jednom nedeljno. Imajući čistu i svežu kožu može sprečiti buduće polne bradavice.

Jabukovo sirće kao prirodni lek za polne bradavice

Jabukovo sirće je popularan i veoma efikasan lek za polne bradavice. Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu je korozivna po prirodi. Kada dođe u kontakt sa pogođenom kožom, pomaže da se ”izbrišu” abnormalne izrasline tkiva kože. Pored toga, antivirusno dejstvo jabukovog sirćeta pomaže da se uništi virus koji izaziva genitalne bradavice.

Jabukovo sirće kao prirodni lek za polne bradavice:

Nanesite vazelin na kožu koja okružuje polne bradavice da zaštiti kožu koja nije pod uticajem ovih promena.

Navlažite vatu sa jabukovim sirćetom i primenite ga na pogođene oblasti kože.

Koristite lepljivu traku da održite vatu na mestu za dva do tri sata.

Uklonite vatu i isperite toplom vodom.

Posle pola sata, ponovite postupak ponovo.

Koristite ovaj tretman dva do tri puta dnevno, samo nekoliko dana ili dok se polne bradavice potpuno ne povuku.

Takođe, pijenje jabukovog sirćeta rastvorenog u vodi je korisno. Dodati dve kašičice jabukovog sirćeta u čašu vode i popiti jednom dnevno.

Beli luk kao prirodni lek protiv kondiloma

Beli luk je poznat po svojim antivirusnim osobinama, stoga lako može da se ”pobrine” za virus koji izaziva polne bradavice.

Beli luk kao lek protiv kondiloma možete koristiti na sledeći način:

Izmrvite nekoliko čena belog luka u finu pastu.

Nanesite smesu na obolelu kožu.

Pokrijte površinu sa povezom, i pustite da deluje jedan do dva sata.

Uklonite zavoj i isperite mlakom vodom.

Ponovite dva ili tri puta dnevno dok se ne oslobodite kondiloma.

Takođe možete uzeti dve kapsule belog luka dnevno dok se bradavice ne eliminišu.

Polne bradavice kondilomi konvencionalno lečenje

Ako polne bradavice ne izazivaju neprijatnost, ne mora biti potrebno lečenje. Ali ako simptomi uključuju svrab, peckanje i bol, ili ako vidljive bradavice izazivaju emocionalni stres, vaš lekar vam može pomoći da se rešite kondiloma sa lekovima ili operacijom. Međutim, promene će se verovatno vratiti posle lečenja.

Konvencionalno lečenje polnih bradavica (kondiloma) uključuje lekove i hirurgiju.

Lekovi

Imiquimod (Aldara®, Zyclara). Ova krema izgleda da povećava sposobnost vašeg imunog sistema da se bori protiv polnih bradavica. Izbegavajte seksualni kontakt dok je krema na vašoj koži. To može oslabiti kondome i dijafragme i može iritirati kožu partnera. Jedna moguća nuspojava je crvenilo kože. Ostala neželjena dejstva mogu da obuhvataju plikove, bolove u mišićima ili bol, kašalj, osip i zamor.

Podophyllin i podofilox (Condylox). Podophyllin je smola na bazi biljke koja uništava tkivo polne bradavice. Vaš lekar mora primeniti ovaj rastvor. Podofilox sadrži istu aktivnu supstancu, ali može biti bezbedan za primenu kod kuće. Nikada nemojte interno primeniti podofilox. Osim toga, ovaj lek se ne preporučuje za upotrebu tokom trudnoće. Nuspojave mogu uključivati blagu iritaciju kože, rane ili bol.

Trihlorsirćetna kiselina. Ovaj hemijski tretman sagoreva kondilome. Trihlorsirćetna kiselina mora uvek biti primenjena od strane lekara. Nuspojave mogu uključivati blagu iritaciju kože, rane ili bol.

Ne pokušavajte da tretirate polne bradavice sa odstranjivačima bradavica koji su dostupni bez recepta! Ovi lekovi nisu namenjeni za upotrebu na vlažnim tkivima genitalija. Koristeći ovakve lekove za tu svrhu može da izazove još veći bol i iritaciju.

Hirurgija

Možda ćete morati na operaciju za uklanjanje većih bradavice, bradavica koje ne reaguju na lekove, ili – ako ste trudni – za bradavice kojima vaša beba može biti izložena tokom porođaja. Hirurške opcije uključuju:

Zamrzavanje tečnim azotom (krioterapija). Zamrzavanje funkcioniše tako što izaziva formiranje plikova oko bradavica. Kako se kože leči, tako se lezije odbacuju, što omogućava da se pojavi nova koža. Možda će biti potrebno više tretmana krioterapije. Glavni neželjeni efekti su bol i oticanje.

Elektrokauterizacija. Ovaj postupak koristi električnu struju za uklanjanje polnih bradavica. Možete imati bol i otok nakon postupka.

Hirurška ekscizija. Vaš lekar može da koristi posebne alate da odseče polne bradavice. Moraćete da primite lokalnu ili opštu anesteziju za ovaj tretman, a možete imati bol posle.

Laserski tretmani. Ovaj pristup, koji koristi intenzivni snop svetlosti, može biti skup i obično rezervisan za veoma obimne i polne bradavice koje se teško tretiraju. Nuspojave mogu uključivati ožiljke i bol.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply