Kako se depilirati kod kuće

Zašto biste trošili vreme i novac na depilaciju u kozmetičkim salonima – kada se možete depilirati kod kuće! Neretko su ovakvi tretmani u salonima veoma skupi i iziskuju česte odlaske, zato razmislite o dobroj alternativi – depilacija kod kuće. Pored toga što nećete gubiti vreme i novac, uklonićete neželjene dlake na sasvim prirodan i bezbedan način.

Kako se depilirati kod kuće? Mogli biste da se iznenadite kada otkrijete šta vam sve može poslužiti da obavite depilaciju kod svoje kuće. Prednost svakako treba dati prirodnim sastojcima, jer to je najbolje za vašu kožu i za vaše celokupno zdravlje.

Ovde nećemo govoriti o brijačima koji oštećuju i iritiraju kožu, a uz to ne uklanjaju dlake iz korena, nego ih samo skrate iznad površine kože. Nećemo govoriti ni o električnim epilatorima koji su veoma skupi i ne mogu svi da ih priušte. Ovde ćemo govoriti o prirodnim sredstvima za depilaciju kod kuće.

Najčešće korišćena i najpopularnija jeste depilacija šećernom pastom (sugaring). Depilacija šećernom pastom je apsolutno prirodan i bezbedan način da se rešite suvišnih dlaka.

Šećernu pastu možete napraviti veoma jednostavno, sastoji se od sledeća 3 sastojka koja svi imate u svom domu: šećer, limun i voda.

depilacija kod kuce

Kako da prirpemite šećernu pastu za depilaciju kod kuće?

Sastojci:

  • 3 kašike svežeg soka od limuna
  • 3 kašike vode
  • 8 kašika šećera

Priprema: dobro pomešati navedene sastojke i kuvati dobijenu smesu na visokoj temperaturi oko 5 minuta, a kada provri kuvajte još 2 minuta uz neprestano mešanje. Zatim sklonite posudu sa vatre i sipajte dobijenu smesu u metalnu posudu kako bi se ohladila – vaša smesa za depilaciju bi trebalo da izgleda kao karamelizovan šećer.

Kod depilacije šećernom pastom nema neželjenih efekata, nema iritacija kože, nema alergijske reakcije i nema uraslih dlaka. Ovaj vid depilacije je naročito pogodan za osetljivu kožu.

Deo smese koji ste izdvojili iz šećerne paste i razvukli tako da izgleda kao žvaka, nanesite na mesto na koži koje želite da depilirate, i to u smeru suprotnom od rasta dlake. Malo sačekajte, naglim potezima u smeru rasta dlake skidajte pastu.

Napomena: šećerna pasta je za jednokratnu upotrebu!

Depilacija voskom kod kuće

Depilacija voskom kod kuće je sigurno jedna od najpopularnijih metoda. To je tako, jer korisnici navedene depilacije kažu da daje najbolje rezultate u pogledu uklanjanja dlaka – vosak čupa dlake iz korena i vremenom se one proređuju. Vosak za depilaciju kod kuće možete kupiti u apoteci ili parfimeriji, a čitav postupak možete obaviti u svom domu sa svojim voskom i priborom za depilaciju – tako da ćete biti sigurni da je proces higijenski.

depilacija voskom

Postoji, kao što znate, depilacija hladnim voskom i depilacija toplim voskom – koje se razlikuju.

Najpre, topli vosak se pre korišćenja otapa na višoj temperaturi, dok se, s druge strane, hladni vosak otapa na manjoj temperaturi, drugačijeg je sastava i nanosi se uz pomoć traka za depilaciju. Depilacija toplim voskom je u prednosti kada je delotvornost u pitanju, jer uklanja maltene sve dlake, dok hladni vosak ipak ne uklanja baš sve. Ipak, mana je što sa toplim voskom pre možete da se opečete nego sa hladnim, a i topli vosak se generalno ne preporučuje ženama sa osetljivom kožom ili ispucalim kapilarima. Ono što je zajedničko za depilaciju toplim i hladnim voskom – to je da ne oštećuju kožu i da vremenom dlake postaju više proređenije.

Kada je depilacija toplim voskom u pitanju, nakon što otopite vosak na odgovarajućoj temperaturi, sačekajte da se prvo prohladi pre nego što ga nanesete na kožu. Topli vosak treba nanositi drvenom špatulom u smeru rasta dlake, a potom se naglim pokretima povlači u suprotnom smeru.

Kada je depilacija hladnim voskom u pitanju, i to uz pomoć traka za depilaciju – postupak je identičan kao u prethodnom slučaju: nanesite vosak na željeni deo za depilaciju, stavite trake preko voska i potom naglo povlačite trake u smeru suprotnom od rasta dlake.

Kako napraviti vosak za depilaciju kod kuce?

Potrebni su vam sledeći sastojci:

– 2 šolje smeđeg šećera

– 1/4 šolje vode

– 1/4 šolje soka od limuna

Priprema:

Pomešajte šećer, vodu i limunov sok u vatrostalnoj posudi, a sadržaj zagrejte na laganoj vatri uz konstantno mešanje dok se šećer ne istopi i dok ne dobijete gustu tečnost braon boje. Pustite da se dobijena smesa ohladi, pre nego što je nanesete na svoju kožu.

Ovaj prirodni vosak možete čuvati u frižideru u posudi koja je otporna na toplotu, koju možete kasnije pre upotrebe zagrejati u mikrotalasnoj rerni.

Ovakav prirodni vosak možete koristiti za depilaciju ruku, nogu, područja ispod pazuha i obrva.

Egipatska depilacija šećernom pastom

Egipatska depilacija šećernom pastom, poznata još i kao depilacija medom – predstavlja veoma popularan tip depilacije kod kuće. Dakle, treba pomešati šećer, limunov sok i vodu (kao što smo naveli na početku ovog članka kod depilacije šećernom pastom) i dodati 1 kašiku meda. Ova smesa se zatim zagreva uz konstantno mešanje (kako šećer ne bi zagoreo). Pre primene, treba sačekati da se smesa za depilaciju prohladi. Med je inače veoma poželjan sastojak u pasti za depilaciju zahvaljujući svojim anti-upalnim i antialergijskim svojstvima koja sprečava iritacije na koži tokom depilacije, a uz to i neguje kožu. Egipatska depilacija šećernom pastom je naročito korisna za one sa osetljivom kožom.

egipatska depilacija

Depilacija koncem kod kuće

Depilacija koncem kod kuće je sve popularnija tehnika uklanjanja neželjenih dlačica koja je prosto osvojila svet, a vodi poreklo iz Indije. Sve što vam je potrebno za ovu vrstu depilacije je samo higijenski konac za depilaciju. Kod ove tehnike uklanjanja dlaka nema oštećenja kože, iritacija niti urastanja dlačica – a posebno se preporučuje osobama sa osetljivom kožom koja je sklona iritacijama.

Kako se izvodi depilacija koncem kod kuće? Treba da isprepletete jedan kraj konca sa drugim i brzim potezima stezanja i širenja konca uklonite dlačice. Depilacija koncem (threading) je brza i bezbolna tehnika za uklanjanje dlačica s akože, a uspešno se koristi za depilaciju obrva, nausnica, ruku i nogu.

Depilacija brašnom

Za ovu vrstu depilacije možete podjednako koristiti obično belo brašno ili kukuruzno. Ipak, morate znati da se depilacija brašnom isključivo preporučuje za uklanjanje tanjih dlačica, kao što su one na licu, dok kod jačih dlaka na telu ipak nije efikasna.

Da pripremite smesu za ovu vrstu depilacije, treba da pomešate 1 šolju brašna sa pola kašičice kurkume, a zatim sipajte svega nekoliko kapi mleka. Dobijenu smesu nanesite na kožu u smeru rasta dlake, ostavite da se osuši oko 20-ak minuta, pa skidajte smesu vlažnim peškirom u smeru suprotnom od rasta dlake.

Depilacija ljuskom od oraha

Depilacija ljuskom od oraha podrazumeva da prikupite ljuske od oraha i spalite ih tako da se dobije pepeo koji se potom prelije vodom, i to u sledećoj razmeri – 1 kašika pepela se prelije sa 1 l vode. Dobijena tečnost treba da odstoji 12 sati, a zatim umočite vatu u tu tečnost i utapkajte je u kožu zahvaćenu dlakama koju želite da depilirate. Ovu proceduru ponovite nekoliko puta dnevno, a na dotični deo tela sa kog uklanjate dlake možete nanositi i obloge od gaze natopljene u ovoj tečnosti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply