Kada se potpuno sredite, ali se ne osećate se onoliko dobro koliko bi trebalo.. pogledate u ogledalo, i sve vam je jasno. Vidite samo par dlačica iznad usne, ali i to je sasvim dovoljno da vam upropasti osećaj ženstvenosti. Grrr! Ali, ne brinite. Prirodno i efektno uklanjanje neželjenih dlačica sa nausnica je sasvim moguće, a mi ćemo pokazati i kako!

Da budemo iskreni, mnogima od nas nausnice i ne predstavljaju toliki problem. One su potpuno prirodna pojava i možete se izboriti sa njima. Ali, ima i onih žena koje imaju deblje i tamnije nausnice, koje gotovo podsećaju na brkove. Pošto to ipak kvari lep izgled, trebalo bi ih nekako rešiti. Ukoliko se slažete sa ovim, ovaj tekst je definitivno za vas!

Postoji puno razloga za neželjene dlačice na nausnicama. Glavni uzročnici su hormoni: pogotovo kada su oni u disbalansu, mogu izazvati ubrzan rast nausnica kod žena. Tu su i nasledni faktor, upotreba anaboličkih steroida u lečenju, pubertet, menopauza, trudnoća, urođena adrenalna hiperplazija (autosomalno recesivno oboljenje koja menja razvoj sekundarnih polnih karakteristika), policistični jajnici, Kušingov sindrom (povećan nivo kortikosteroida u organizmu), i druge bolesti zbog kojih može doći do poremećaja u nivou hormona.

Saznajte više>>> Depilacija lica voskom, kremom, šećernom pastom, sodom bikarbonom…

Postoji dva tipa rasta dlačica: velusni i terminalni. Velusne vlasi su tanje, kraće i blede (kao dlačice na nausnicama, dlanovima, licu, i slično). Terminalna vlas je punija, duža i tamnija. Kada velusna dlaka postane terminalna (prirodan proces koji počinje u pubertetu, a može biti nadprosečan kod nekih žena), tada nausnice kod žena podsećaju na brkove.

depilacija nausnica voskom

Kako se radi depilacija nausnica ?

Dobra vest je da postoji rešenje za ovaj problem. Osim laserskih tretmana koji obećavaju trajno uklanjanje dlačica, postoji nekoliko pristupačnijih, prirodnih rešenja kojima se radi depilacija nausnica. Metodi su:

  1. Depilacija voskom
  2. Čupanje pincetom
  3. Brijanje
  4. Kreme za uklanjanje
  5. Domaći melemi

Depilacija nausnica voskom i threading se mogu obaviti kod kuće, ili u kozmetičkom salonu. Ukoliko niste vešti, nemojte eksperimentisati na sebi (postoji mali prostor za grešku, koji za posledicu može ostaviti ožiljak). Sada ćemo izlistati sve tehnike za depilaciju nausnica.

Depilacija nausnica voskom

Bol- da li je to prva asocijacija na reč ‘depilacija’? Ukoliko ste naviknuti, neće vam biti strašno. Depilacijom se efektno uklanjaju dlačice sa tela i lica. I, ovo je jedina jeftina metoda, kojom dlačice vremenom počinju da slabe i sporije rastu (pošto depilacijom oštećujete folikule dlake).

Kad se radi depilacija nausnica kod kuće postupak podrazumeva da se prvo bejbi puder se nanese na nausnicu, kako bi koža bila potpuno suva.

Mala količina toplog voska (mešavina u kojoj su limeta i šećer osnovni sastojci) se nanese spatulom. Preko voska se stavi traka, pritisne na kožu, i povuče. Dlake se izvlače zajedno sa korenom.

Depilacija nausnica voskom malo boli, ali deluje!

Pošto se dlaka uklanja iz korena, potrebne su joj dobre 3-4 nedelje da ponovo izraste. Nežna krema za hidraciju se nanosi nakon depilacije kako bi se ublažio otok i kozmetičarka će vam reći da u narednih nekoliko sati izbegavate direktno izlaganje suncu (kako bi se sprečila pigmentacija). Ukoliko želite da izdepilirate nausnice ali nemate vremena za posetu salonu, imajte tračice sa voskom pri ruci.

Uklanjanje nausnica pincetom

Ukoliko nemate vremena za depilaciju nausnica, možete pincetom iščupati par dlačica koje imate iznad usana. Ovo je izuzetno bolan metod za neke žene, ali ukoliko imate viši prag bola, ovo je jedna od metoda za brzo uklanjanje nausnica.

Uklanjanje nausnica kremama za depilaciju

Depilacija nausnica kremom za depiliranje je jednostavan metod za uklanjanje nausnica kod kuće. Opet, zavisi od toga koliko vama odgovara ova taktika. Ukoliko izaberete ovu opciju, potrudite se da nađete odgovarajuću kremu, namenjenu isključivo nausnicama. Nemojte pomešati kreme za depilaciju tela sa kremama za lice. Sve što treba da uradite je da nanesete malu količinu kreme na nausnice, sačekate 5 minuta, ili koliko piše na ambalaži, obrišete vlažnim peškirićem kako bi uklonili dlačice sa kože.Iako krema može nekima biti skupa ovo je ipak jedna od boljih metoda kad je depilacija nausnica u pitanju a kompletan postupak je krajnje jednostavan.

Povezano>>> Uz pomoć ovih prirodnih metoda neželjene dlačice nestaju za

Uklanjanje nausnica brijanjem

Depilacija nausnica ne podrazumeva brijanje ali ovo je još jedan brz i efektan način. Iako brijanje nežnih nausnica nije uvek najbezbednije, nekim ženama je ovo najbrža i najjeftinija opcija. Navlažite nausnice i nežno obrijte dlačice, u suprotnom pravcu od njihovog rasta. Najbolje je da ne koristite nikakve hemijske proizvode odmah nakon brijanja. Ova metoda kao i svaka druga depilacija nausnica dovodi do iritacije.Kockice leda, puter ili neko prirodno ulje se može utrljati kako biste umirili kožu. I, na nausnicama nikada nemojte koristiti brijače namenjene drugim delovima tela. Uvek se valja zaštititi od infekcija.

Depilacija nausnica domaćim kremama

Ništa nije tako dobro kao prirodni proizvodi, to važi i kad je depilacija nausnica u pitanju. U tekstu ispod ćete naći savete i domaće recepte za smanjenje vidljivosti dlačica na nausnicama.

Domaći vosak od žutog šećera

Trebaće vam:

  • 1 šolja žutog šećera
  • 2 kašike soka od limuna
  • 2 kašike vode

Pomešajte sastojke i zagrejte ih na vatri, mešajući ih dok ne dobijete pastu. Sačekajte da se malo ohladi, pa uzmite malu količinu na spatulu. Nanesite puder na gornju usnu i nanesite pastu. Pritisnite parče čiste tkanine, sačekajte par sekundi i povucite u suprotnom pravcu od rasta dlaka.Depilacija nausnica na ovaj način se može rediti i običnim šećerom.Utrljajte kockicu leda na nausnice, kako bi umirili iritaciju i otok.

Kukurma

Kukurma vremenom usporava rast dlačica, ali zahteva puno strpljenja. Pomešajte malo kukurme u prahu sa mlekom ili vodom, umasirajte iznad gornje usne i sperite nakon 15 minuta. Ponavljajte ovaj proces na svakih par dana kako bi usporili rast dlačica, pa operite sapunom, kako bi uklonili žutu pigmentaciju od paste.Ovo nije prava depilacija nausnica ali ako imate osetljivu kožu i iritacija vas muči nekoliko dana posle uklanjanja neželjenih dlačica ovo vam može pomoći.

Belance, šećer i brašno

Pomešajte jedno belance, kašiku šećera i kašiku brašna.Depilacija nausnica ovom smesom oljuštićete neželjene dlačice. Uz to, usporićete njihov rast!

Postoji puno načina kojim se izvodi depilacija nausnica, na vama je da odlučite koji vam najviše odgovara. Preporučujemo da izaberete onaj koji najviše odgovara vašem tipu kože i dlačica. Ukoliko vam dlačice na nausnici iznenada počnu rasti, posetite dermatologa što je pre moguće. U drugom slučaju, pozdravite se sa neželjenim dlačicama!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply