Mnoge žene imaju problem pojačane maljavosti, međutim kada se takav problem pojavi na licu, to zna da bude jako frustrirajuće i da utiče na samopouzdanje. Na svu sreću, postoje razne metode za uklanjanje dlačica sa lica a u narednim redovima će detaljno biti reči o nekim koje su posebno popularne, uz koje nema nuspojava i koje provereno deluju. Ne dozvolite da vam dlačice poremete samopouzdanje već rešite problem sami, vrlo je lako.

Uzroci pojačane maljavosti na licu mogu da budu mnogo toga, obično su u vezi sa poremećajem hormona, menstrualnog ciklusa, trudnoće i slično. Dlačice se najčešće pojavljuju na bradi i sa ovim delom žene najviše imaju problem. Tačnije, dlake na bradi i dlake iznad usana, tj nausnice su obično regije koje skoro svaka žena redovno depilira i koje su u stvari i najuočljivije.

prirodno uklanjanje dlaka sa lica

Kako ukloniti dlačice sa lica

Odlazak kod kozmetičarke je priznaćete najlakši, ali iako idete jednom mesečno, ovaj tretman je svakako skuplji od prirodnih preparata koje kod kuće možete iskoristiti za depilaciju, odnosno za uklanjanje dlaka. Dlake sa lica se obično uklanjaju hladnim ili toplim voskom (nausnice) ili depilacijskim kremama koje su posebno namenjene za lice. Vosak je dobar jer čupa dlaku iz korena, ali isto tako često izaziva crvenilo i iritaciju koja se prikaže u vidu sitnih bubuljica.

Takođe, jedan od metoda koji samo zavarava je izbeljivanje koje se ne preporučuje ženama koje imaju jake dlake na licu. Ovde nema uklanjanja dlaka, iste se samo farbaju svetlijom bojom kako ne bi bile mnogo vidljive. Međutim, prvi izlazak na sunce će vas razotkriti jer koliko god da su svetle/bele, na suncu će i te kako biti vidljive. Takođe, kod ovog tretmana su iritacije baš česte zbog čega nije najbolje rešenje za uklanjanje dlaka sa lica. Postoje i kreme za uklanjanje dlaka koje smo već pomenuli i koje dlaku samo površinski skidaju a ne iz korena. Ako počnete da koristite kremu za depilaciju, budite spremni da je kupujete češće jer one takođe mogu samo da pospeše rast dlake, zbog čega ćete ih češće čupati.

Još jedan od popularnih ali i skupljih načina za uklanjanje dlaka na licu je epilacija koja ima svoje prednosti, jedna od bitnijih je to što je ovo najbezbednija metoda i što nakon iste nema infekcija i ožiljaka. S druge strane, mana je to što su ovi tretmani skupi a procedura može da bude bolna ženama koje na primer imaju osetljivu kožu. Obično je za totalno uklanjanje dlaka potrebno više tretmana.

Prirodno uklanjanje dlaka sa lica

Međutim, pored kupovnih, ima dosta maski koje možete sami napraviti i koje su se kod mnogih pokazale kao daleko efikasnije.Metode su različite a samo jedna od njih je maska sa želatinom za uklanjanje dlaka sa lica. Ova maska nema zavidan miris ali je jako efikasna, stoga ukoliko vam smeta, ukapajte dve tri kapi limuna u istu. Takođe, ona ne sme da dospe u dodir sa očima i obrvama. Za ovu prirodnu masku vam je porebna kašika želatina, 2 do 3 kašike mleka, 3 do 4 kapi limunovog soka i kap ulja lavande. Sve sastojke pomešajte i ostavite činiju sa smesom u mikrotalasnu na 15 minuta. Masku za uklanjanje dlačica sa lica morate odmah da nanesete, čim je izvadite iz mikrotalasne. Možete je skinuti nakon 5 minuta, čim se osuši. primetićete kako će sa dlačicama nestati i mitiseri.

Druga maska za skidanje dlaka sa lica je piling od kajsija i meda. Potrebno vam je pola šolje sušenih kajsija i kafena kašičica meda. Prvo kajsije iseckajte u blenderu na srednje krupne komade. Dodajte med u prah koji ste dobili od kajsija i promešajte. Masku nanesite na lice i sve vreme masirajte lice, radite piling. Isperite masku posle 10 minuta. Za uklanjanje dlaka sa lica u potpunosti, potrebno je nekoliko tretmana.

Jedna od poznatijih maski koja se često i u salonima koristi je šećerna pasta ili egipatska maska. U ovoj maski se meša kašika šećera, toliko isto meda i pola kašike limunovog soka. Sve sastojke pomešati i zagrejati u mikrotalasnoj. Kada se maska malo ohladi nanesite je na lice. Stavite parče tkanine na deo koji depilirate i povucite u smeru suprotnom od smera rasta dlake.

Uklanjanje dlačica sa lica sodom bikarbonom

Pored navedenih prirodnih maski, postoji takođe i recept sa sodom bikarbonom koji se dugo primenjuje i za koji je neophodno da ga radite samo uveče. Jednu kašiku sode bikarbone zalijte ključalom vodom, sa oko 200ml. Pustite da se ohladi a onda umočite parče gaze i stavite na deo lica na kojem želite da se rešite dlaka. Poželjno bi bilo da se stavi i flaster. To se tako drži tokom noći a ujutru obavezno namažite hidrantnu kremu na lice. Posle dva do tri tretmana, primetićete prve pozitivne rezultate.

Prirodno uklanjanje dlaka orahom

Jedan od narodnih recepata za koji mnogi tvrde da je jako efikasan je recept sa orahom, uz koji je moguće da se rešite dlaka na licu, tačnije reavate se pomoću ljuske oraha.

Sagorite ljusku oraha, 1 kašičicu pepela mešajte sa pola litre vode i ostavite da odstoji 12 sati. Vodu dodajte postepeno, sve dok se ne napravi pasta. Smesu nanosite na delove lica sa kojih želite da vam dlake nestanu. iskustva su različita, mnogi su ovaj sok nanosili i tvrde da su im se dlačice proredile. Isto tako navode da se mora biti uporan i da dlake neće otpasti preko noći.

Takođe, što se tiče ploda, postoji i tinktura od zelenog oraha koja je isto korisna za oslobađanje od dlaka. Uzmite jedan zeleni orah i stavite ga u tamnu teglu i zalijte ga alkoholom (96%). Tegla se tako drži zatvorena 2 nedelje ili dva meseca. Nakon tog perioda možete mazati tinkturu na lice.

Iako su mnogo lakši tretmani epilacije i odlaska kod kozmetičarke, uklanjanje dlaka je moguće i prirodnim putem. Dokaz za to su navedene maske, kao i tinkture za koje pre svega treba imati strpljenja jer deluju postepeno, posle nekoliko puta nanošenja. Ove metode su zdravije, preparati vam neguju lice a istovremeno utiču na to da dlake spadnu. Sve što je prirodno je svakako uvek bolje od veštačkog, zbog čega bi trebalo da isprobate sve prirodne metode pre nego što se uputite stručnjacima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply