Bubuljice na zadnjici i butinama uzroci

Bubuljice na zadnjici i butinama – veoma neugodna pojava, ali jasno vam je da se bubuljice na telu mogu pojaviti bilo gde, pa se tako mogu pojaviti i na zadnjici i na butinama. Češće se javljaju kod mladih u doba puberteta, obzirom da je tada najintenzivnije lučenje sebuma i hormonski disbalans.

Kao tačni uzroci za bubuljice na zadnjici i butinama se obično navode prekomerno lučenje sebuma koje zapušava pore na koži, zatim dolazi do začepljenja folikula dlake, te do razvoja bakterijske infekcije – stanje poznato kao folikulitis. Uzrok ovome može biti depilacija ili neadekvatna odeća, pre svega od sintetičkih materijala, koja pritiska i iritira kožu, ako izuzmemo hormonski disbalans kao vodeći uzrok za bubuljice bilo gde na telu kod mladih. Zatim, znojenje i vlaga takođe pospešuju iritaciju kože i bujanje bakterija, što takođe dovodi do bubuljica na zadnjici i butinama.

bubuljice na zadnjici

Drugi potencijalni uzroci su:

  • stres
  • dugotrajno sedenje i fizička neaktivnost
  • nezdrava ishrana (masna i slatka hrana)
  • loša higijena
  • genetska predispozicija.

Bubuljice na nogama kod žena

Bubuljice na nogama kod žena se najčešće pojavljuju usled preteranog lučenja sebuma, ako žena ima mastan tip kože. Isto važi i u slučaju depilacije, naročito brijanja koje izaziva urastanje dlaka i sitne crvene bubuljice po nogama usled iritacije. To izaziva blokadu folikula dlake, što pogoduje razvoju bakterijske infekcije i nastanku akni i bubuljica.

bubuljice i akne na butinama

Na primer, dugotrajno sedenje, kao što je duže od osam sati, zatim konstantno trenje tokom nošenja tesne i sintetičke odeće, pojačano znojenje, depilacija, neadekvatna kozmetička sredstva – sve su ovo faktori koji izazivaju bubuljice na nogama, tj. butinama kod žena. Kupanje u javnim kupalištima, kao što su bazeni, takođe može dovesti do infekcija i nastanka bubuljica na nogama, kao i bilo gde na telu.

Takođe je ustanovljeno da oslabljen imuni sistem i dijabetes povećavaju rizik za pojavu bubuljica na nogama.

Bubuljice na nogama nisu neki zdravstveni problem, međutim, mogu da predstavljaju problem kada hoćete da sednete ili legnete (ukoliko su na butinama), a mogu da predstavljaju i ozbiljan estetski problem.

Zato se ženama koje imaju problem sa bubuljicama na nogama preporučuje da rade piling i masažu nogu, jer tako, osim što uklanjaju izumrle ćelije kože, pospešuju cirkulaciju, što smanjuje rizik za nastanak bubuljica.

U ovom slučaju je neophodno nositi širu i udobnu odeću, od prirodnih materijala, kao što je pamuk. Izbegavajte nošenje sintetičih materijala i korišćenje agresivnih preparata za negu kože.

Folikulitis na zadnjici

izbijanje bubuljica na zadnjici je obično izazvano jednim od dva prilično uobičajena problema:

Folikulitis na zadnjici. To je zapaljenje folikula dlake, koje se može pojaviti bilo gde na telu. To ne mora da bude iz uraslih dlaka. Umesto toga, može biti uzrokovano trenjem sa odećom koja je preuska ili usled bakterijske infekcije. Folikulitis teži da bude na površini kože. Ovo stanje se opisuje kao “vrlo površne male gnoje bubuljice” i folikulitis ima veća verovatnoću da bude iritantan nego bolan.

Potkožni čirevi na zadnjici. Ovo su bolni čvorovi gnoja ispod kože, nešto slično kao cistične akne. Oni se mogu javiti kada folikulitis izmakne kontroli i počinje da postaje dublja infekcija.

Potkožni čirevi i folikulitis na zadnjici mogu dovesti do stvaranja ožiljaka ako se ne uklanjaju pravilno. Nemojte ih nikako stiskati i cediti, jer to samo može pogoršati problem!

Kako se rešiti bubljica na zadnjici i nogama

Kada je lečenje bubuljica na zadnjici i nogama u pitanju, ključna je pravilna nega kože, naročito ako imate masnu kožu. Kad god se oznojite, gledajte da se istuširate i dobro osušite kožu, jer vlaga pospešuje nastanak bubuljica. Redovno treba raditi i piling kože, za to koristite isključivo prirodne preparate. Nemojte da nosite tesnu i odeću od sintetičkih materijala, koja em može da iritira kožu, em koža ne može pravilno da diše. Nosite uvek čistu, komotnu odeću od prirodnih materijala, jer tako koža može da diše. Izbegavajte lekove i preparate na bazi kortikosteroida.

Kako se rešiti bubuljica na zadnjici i nogama? Najpre, možete da koristite antibakterijske sapune ili druga sredstva za čišćenje i negu kože. Takođe se savetuje i upotreba krema ili gelova na bazi benzoil – peroksida.

Kada su prirodni lekovi za bubuljice na zadnjici i nogama u pitanju, evo jednog odličnog leka:

Uzmite 2-3 tablete aspirina, izmrvite ih u prah i dodajte 1-2 kašike mlake vode, malo jogurta i meda. Dobijenu smesu nanesite na obolelu kožu, pustite da se osuši, pa zatim blagom masažom skinite i isperite vodom.

Vrlo je važno i da vodite računa o zdravoj ishrani i unosu tečnosti.

Najpre, povećajte unos namirnica bogatih vitaminom C, jer je dokazano da on reguliše lučenje sebuma. Na primer, pijte sok od limuna što više.

Trudite se da pijete 8-10 čaša vode dnevno, jer je samo hidrirana koža i zdrava koža.

Hladne obloge ili jednostavno nanošenje leda na obolelu kožu je takođe dobar prirodni lek, jer hladnoća podstiče cirkulaciju, zamrzava pore i čisti vašu kožu.

Kako je poznato da je med odličan prirodni antibiotik, možete da ga nanosite u vidu maske ili u kombinaciji sa drugim sastojcima za piling kože.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply